“ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ “ΜΕΓΑΛΑ” ΠΡΩΤΑΚΙΑ..”
Συμβουλές για μικρά και «μεγάλα» πρωτάκια…
Το κουδούνι του σχολείου έχει αρχίσει πάλι να χτυπάει. Για κάποιους πρώτη φορά. Έφτασε ο καιρός που το παιδί πηγαίνει πια στο δημοτικό, στο «μεγάλο σχολείο». Από νωρίς έχει προετοιμαστεί για αυτή τη στιγμή και την περίμενε με αίσθημα ανυπομονησίας αλλά και ανησυχίας. Τα ίδια αισθήματα διακατέχουν και τους γονείς που συχνά αναρωτιούνται πως να δράσουν. Γνωρίζουν ότι η σωστή αρχή θα βοηθήσει καθοριστικά το παιδί. Προβληματίζονται όμως αν το παιδί τους θα προσαρμοστεί στην Α΄ δημοτικού, αν θα συγκεντρώνεται, αν θα παραμένει ήσυχο στη τάξη, κυρίως όμως αν θα είναι πρόθυμο στο σπίτι να μελετήσει. Όταν μάλιστα το παιδί είναι ζωηρό, οι προβληματισμοί τους γιγαντώνονται. Ελπίζουν ότι θα αλλάξει, θα μεγαλώσει, θα ωριμάσει.
Πηγαίνοντας τις πρώτες μέρες το παιδί στο σχολείο, οι γονείς πρέπει να αποχωρούν, αφήνοντας τους εκπαιδευτικούς να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν πρέπει να αναστενάζουν γεμάτοι ενοχές ή να κρατάνε το παιδί πιο σφιχτά πριν φύγουν. Αν το παιδί κλαίει, αν κολλάει επάνω τους, αν τραβάει τα ρούχα τους ή αν κάνει οτιδήποτε άλλα παρόμοιο, οι γονείς με αγάπη και απόλυτη σταθερότητα πρέπει να φύγουν αφήνοντάς το στα έμπειρα χέρια του δασκάλου. Μπορούν, αν θέλουν, να πουν φεύγοντας κάποιες ενθαρρυντικές φράσεις στο παιδί όπως: «σε αγαπώ», «θα είσαι μια χαρά», «θα είμαι πίσω πολύ σύντομα» κ.λπ. Η απόλυτη σταθερότητά των γονιών, συνδυασμένη με αγάπη θα κάνουν τα πράγματα για το παιδί κάθε μέρα και πιο εύκολα.
Σε καμιά περίπτωση δεν χρειάζεται υπερπροστατευτισμός. Σίγουρα τις πρώτες ημέρες οι γονείς οφείλουν να είναι κοντά στο παιδί για να το στηρίξουν στα πρώτα του βήματα στο καινούριο σχολικό περιβάλλον. Σιγά σιγά όμως, πρέπει να το αφήσουν να πάρει πρωτοβουλίες, να αυτενεργήσει.
Οι γονείς οφείλουν να ενδιαφέρονται για την κοινωνική του παρουσία στο χώρο του σχολείου, να το ρωτούν όχι μόνο για τα μαθήματά του αλλά και αν έπαιξε, ποιοι είναι οι φίλοι του, αν πέρασε καλά. Επιπλέον είναι σημαντικό να αποδέχονται τα λάθη του και να μην του ασκούν κριτική, αντίθετα να τονίζουν την αξία της προσπάθειας.