22.9 C
Greece
24 Οκτωβρίου, 2024
ΑΡΘΡΑ ΜΕΓΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ-ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΡΓΟ ΟΙ ΣΤΗΛΕΣ ΜΑΣ ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

ΙΡΕΝΑ ΣΕΝΤΛΕΡ : Η ΖΩΗ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΜΙΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΗΡΩΙΔΑΣ

ΙΡΕΝΑ ΣΕΝΤΛΕΡ  


Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ 2500 ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΚΕΤΟ ΤΩΝ ΝΑΖΙ !   

Η Ιρένα Σέντλερ γεννήθηκε στην πόλη Otwock, κοντά στη Βαρσοβία, στις 15 Φεβρουαρίου του 1910.  
Ο πατέρας της, Stanisław Krzyżanowski, ήταν γιατρός και πέθανε όταν η Ιρένα ήταν 7 χρονών, έχοντας προσβληθεί από τύφο καθώς φρόντιζε ασθενείς που έπασχαν από αυτήν την αρρώστια. Όσο ζούσε είχε βοηθήσει πολλούς άπορους ασθενείς μεταξύ των οποίων και πολλούς Εβραίους. Έτσι μετά το θάνατό του η ηγεσία της εβραϊκής κοινότητας της περιοχής προσφέρθηκε να βοηθήσει οικονομικά για την μόρφωση της Ιρένα. Η Ιρένα Σέντλερ σπούδασε πολωνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, από όπου όμως εκδιώχθηκε για τρία χρόνια επειδή διαμαρτυρήθηκε για το καθεστώς διακρίσεων εις βάρος των Εβραίων φοιτητών που επικρατούσε στο εν λόγω πανεπιστήμιο (οι Εβραίοι φοιτητές ήταν υποχρεωμένοι να κάθονται σε συγκεκριμένες θέσεις στα αμφιθέατρα και στις αίθουσες). Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έγινε μέλος του Πολωνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος 
Λίγο πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Σέντλερ εγκαταστάθηκε στη Βαρσοβία και άρχισε να εργάζεται στην Κοινωνική Πρόνοια. Μετά τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία, μαζί με συναδέλφους της βοήθησε στη διάσωση πολλών Εβραίων, εφοδιάζοντάς τους με πλαστά χαρτιά 
Τον Αύγουστο του 1943 η παράνομη οργάνωση Żegota (κωδική ονομασία του Πολωνικού Συμβουλίου για τη βοήθεια προς τους Εβραίους -Polish Council to Aid Jews ) έθεσε την Ιρένα Σέντλερ επικεφαλής ενός ειδικού τμήματος της στόχος του οποίου ήταν η διάσωση των Εβραίων παιδιών.
Καθώς η Σέντλερ ήταν υπάλληλος της Πρόνοιας στην πολωνική πρωτεύουσα είχε ειδική άδεια να μπαίνει στο Γκέτο της Βαρσοβίας για να ελέγχει την κατάσταση της υγείας των εγκλείστων και γενικότερα τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούσαν εκεί. Αφού ήρθε σε συνεννόηση με Εβραίους γονείς που ζούσαν μέσα στο Γκέτο, έβγαλε κρυφά, μαζί με τους συνεργάτες της 2.500 παιδιά Εβραίων (μόνη η Σέντλερ υπολογίζεται έβγαλε περίπου 400. 
Για να βγάλουν η Σέντλερ και οι συνεργάτες της τα παιδιά (ανάμεσά τους και πολλά μωρά) από το Γκέτο τα έκρυβαν μέσα σε βαλίτσες, σε καλάθια, σε καρότσια τα οποία ήταν φορτωμένα και με άλλα υλικά κ.α. Για τα παιδιά αυτά η Σέντλερ και οι συνεργάτες της είχαν λίστες με τα ονόματά τους, που η Σέντλερ τα είχε είχε βάλει μέσα σε βάζα και τα είχε θάψει στον κήπο της, προκειμένου μετά τον πόλεμο να τα επιστρέψουν στους γονείς τους. Όμως τελικά σχεδόν όλοι γονείς των παιδιών αυτών εξοντώθηκαν στο Στρατόπεδο εξόντωσης της Τρεμπλίνκα
Πολλά παιδιά κρύβονταν σε ασθενοφόρα, σε σακιά με πατάτες, σε κουτιά. Μέχρι και σε φέρετρα έβαζαν τα παιδιά των Εβραίων προκειμένου να τους σώσουν τη ζωή. Μερικά κατάφερε να τα βγάλει από το δικαστικό μέγαρο και άλλα τα βοηθούσε να δραπετεύσουν από τους υπονόμους. Σπουδαίος και πιστός τους σύμμαχος στο έργο τους ήταν ένας σκύλος που με το γάβγισμά του έλεγαν πως απομάκρυνε τους Γερμανούς, την ώρα που εκείνοι φυγάδευαν τα παιδιά. Στα παιδιά που έσωζαν, έδιναν ψεύτικες ταυτότητες με πλαστά χριστιανικά ονόματα προκειμένου να αποτραπούν επιθεωρήσεις και έρευνες από τους Γερμανούς.

“Ένας ήρωας κάνει τρομερά πράγματα. Εγώ δεν έκανα κάτι τρομερό. Αυτό που έκανα ήταν κάτι φυσικό και συνηθισμένο”

Οσα παιδιά κατάφεραν να διασωθούν, είχαν μάθει να προσεύχονται κάνοντας το σχήμα του σταυρού ενώ διδάσκονταν παράλληλα, αποσπάσματα της Αγίας Γραφής για να μην κινήσουν τις υποψίες. Το έργο ωΌστόσο, κάποιες φορές γινόταν πιο δύσκολο από τους ίδιους τους γονείς που δυσκολεύονταν να τα αποχωριστούν.Τα παιδιά στέλνονταν   σε πολωνικές οικογένειες, σε ορφανοτροφεία και μοναστήρια όπου εκεί τα φρόντιζαν  καλόγριες.Επρόκειτο για μία ατελείωτη λίστα παιδιών για τα οποία η Ιρένα μετά τον πόλεμο , τον Ιανουάριου του 1945, όταν απελευθερώθηκε η Βαρσοβία ξεκίνησε αγώνα για να τα παραδώσει πίσω στις οικογένειές τους, όσες είχαν βέβαια επιζήσει. 

  
Το 1943 η Ιρένα Σέντλερ συνελήφθη από την Γκεστάπο. Υπέστη βασανιστήρια (μεταξύ άλλων της έσπασαν τα χέρια και τα πόδια) όμως δεν αποκάλυψε τους συνεργάτες της ούτε έδωσε στοιχεία για τα παιδιά που είχαν βγάλει από το Γκέτο. Καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά τελικά κατάφερε να δραπετεύσει, με τη βοήθεια της οργάνωσης Żegota, που δωροδόκησε τους φρουρούς της και ενώ η Σέντλερ μεταφέρονταν για να εκτελεσθεί. Αφού κρύφτηκε για ένα διάστημα επέστρεψε στη Βαρσοβία με άλλο όνομα και συνέχισε τη δράση της μέσω της Żegota. Κατά τη διάρκεια της Εξέγερσης της Βαρσοβίας ήταν νοσοκόμα σε δημόσιο νοσοκομείο όπου έκρυψε πέντε εβραίους.

Το 1965, όταν της απονεμήθηκε ο τίτλος του Δικαίου των Εθνών από το Γιαντ Βάσεμ, η κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας δεν της επέτρεψε να ταξιδέψει στο Ισραήλ και να πάρει το βραβείο, κάτι που τελικά έγινε εφικτό σχεδόν 20 χρόνια μετά, το 1983. 

Το 2003 τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση του πολωνικού κράτους, το Μετάλλιο του Λευκού Αετού. Τιμήθηκε και με βραβείο Αξίας και Θάρρους. Στην Πολωνία, θεωρείται εθνική ηρωίδα και πολλά σχολεία φέρουν το όνομά της.

Στα χρόνια της ολοκληρωτικής καταστροφής η Ιρένα Σέντλερ, κατάφερε να γλυτώσει το εκτελεστικό απόσπασμα και έζησε μέχρι τα 98 της χρόνια. 

Πέθανε στις 12 Μαΐου του 2008 και τάφηκε στο νεκροταφείο Powązki στη Βαρσοβία 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ:  ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ
 ΠΗΓΕΣ: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, Enallaktikos gr 
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

Τα ιδιαίτερα Χριστούγεννα του παππού Πανόφ ~ Λέο Τολστόϊ

Καλλιόπη Γιακουμή

“Στην πΈνα”: “Σχέσεις… ” γράφει η Χριστίνα Νάκου

Καλλιόπη Γιακουμή

ΡΑΣΠΟΥΤΙΝ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο