“Αυτό το ήξερες..;; Πως..Που..Γιατί…”
Τι πρέπει να κάνουμε για να διατηρούνται σε καλή κατάσταση τα αγαπημένα μας βιβλία.
Όσο και αν προχωρήσει η ηλεκτρονική εποχή, το χάρτινο βιβλίο θα είναι πάντα αναντικατάστατο. Αν είσαι κι εσύ λάτρης της παραδοσιακής πηγής γνώσης και ψυχαγωγίας, θα θέλεις οπωσδήποτε να διαφυλάξεις τον μικρό σου θησαυρό από τη φθορά.
Οι βασικοί παράγοντες που απειλούν τα βιβλία είναι το φως, η υγρασία και η θερμοκρασία. Δες πώς μπορείς να τα προστατέψεις:
Τα βιβλία θα πρέπει να τοποθετούνται σε ένα ράφι με τρόπο που να μην ακουμπούν στη ράχη της βιβλιοθήκης και ταυτόχρονα να βρίσκονται 2-3 εκατοστά πιο μέσα από την εξωτερική άκρη του ραφιού, για να μπορεί ο αέρας να κυκλοφορεί ελεύθερα και να αποτρέπεται η δημιουργία μούχλας.
Τα ίδιου μεγέθους βιβλία μπαίνουν όρθια στα ράφια, όχι πολύ σφιχτά και ποτέ υπό γωνία. Τα μεγάλα καλύτερα να μπαίνουν σε οριζόντια θέση σε στοίβες των τριών (το πολύ). Για να αποφευχθούν οι φθορές και τα κολλήματα των εξωφύλλων μεταξύ τους, μπορείς να τοποθετήσεις ένα κομμάτι τσόχα ή βελούδο ανάμεσα στα βιβλία που διαθέτουν ευπαθές εξώφυλλο.
Τα βιβλία δεν πρέπει να εκτίθενται σε υπερβολική ποσότητα φωτός. Το φως της ημέρας καθώς και οι λαμπτήρες φθορισμού τείνουν να φθείρουν και να ξεθωριάζουν τα βιβλία. Αν υπάρχει ανάγκη, μπορείς να ρίξεις μια κομψή κουρτίνα μπροστά στη βιβλιοθήκη.
Ακραίες θερμοκρασίες ή απότομες αλλαγές ζέστης και κρύου επηρεάζουν τα βιβλία. Μια θερμή και ξηρή ατμόσφαιρα πιθανόν να ξεράνει και να σπάσει το δέρμα και το χαρτί, ενώ η υγρασία θα τα μουχλιάσει. Άρα η βιβλιοθήκη δεν θα πρέπει να βρίσκεται κοντά σε πηγή θερμότητας, όπως δίπλα στο καλοριφέρ ή κάτω από το κλιματιστικό ή, ακόμα χειρότερα, σε μια υγρή αποθήκη.
Ο χειρισμός των βιβλίων καλό είναι να γίνεται με φρεσκοπλυμένα χέρια. Οι περισσότεροι ρύποι στα εξώφυλλα των βιβλίων προέρχονται από ελαιώδη, ιδρωμένα δακτυλικά αποτυπώματα. Καίτοι η βρομιά στην αρχή είναι αόρατη, καθώς οξειδώνεται και μαζεύει σκόνη γίνεται όλο και πιο εμφανής.
Όταν θέλεις να τραβήξεις ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη, μην το αρπάζεις από τη ράχη και το τραβάς, αλλά πίεσε τα δύο γειτονικά του βιβλία προς τα μέσα και πιάσε το μαλακά. Αν έχει φαρδιά ράχη και το ανοίξεις επάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια, βάλε κάτω από τις λιγότερες σελίδες ένα υποστήριγμα, για να μην τσακίσει η ράχη του.
Το ξεσκόνισμα φρόντισε να γίνεται από τη ράχη προς τα έξω, ώστε η σκόνη να μην συσσωρεύεται κοντά στη ράχη του βιβλίου. Κατάλληλο είναι ένα μαλακό ξεσκονόπανο, μια μαλακή βούρτσα, ενώ για δύσκολες περιπτώσεις δοκίμασε απαλό τρίψιμο με λευκή γόμα. Αν τύχει το βιβλίο να έχει πιάσει μούχλα, σκούπισέ τη καλά με ένα στεγνό πανί, πασπάλισε το σημείο με λίγο ταλκ και άφησε το βιβλίο ανοικτό στη μουχλιασμένη σελίδα για 45 λεπτά στο φως του ήλιου (όχι περισσότερο, γιατί ενδέχεται να ξεθωριάσει).
Please follow and like us: