11.3 C
Greece
27 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

“Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ” του Σπύρου Πετρουλάκη, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή-Κουγιώνη για το βιβλίο

 
“Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ”
Συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης
Εκδόσεις Μίνωας 

“Η νύχτα της αλήθειας” είναι το νέο κοινωνικό μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη. Ένα βιβλίο που από τις πρώτες σελίδες, μέσα από δυνατές σκηνές και γεγονότα που συνταράσσουν τον αναγνώστη, κερδίζει την αμέριστη προσοχή του και το ενδιαφέρον του ως το τέλος.  

Ένα βρέφος, βρίσκεται βουτηγμένο στο αίμα της δολοφονημένης άγρια μητέρας του. Μια έφηβη, η Φένια, απάγεται από την κατασκήνωση. Ένας βασανισμένος και ηλικιωμένος άντρας, περιμένει στωικά σε ένα νοσοκομείο, δίπλα σε ένα αγαπημένο του πρόσωπο, να γίνει το θαύμα. 

Πως ενώνονται όλα αυτά τα πρόσωπα μεταξύ τους;;

Πως το παρελθόν στοιχειώνει και καταδικάζει το μέλλον..;; 

Όλα μπλεγμένα σε ένα κουβάρι που ο αναγνώστης ψάχνει την άκρη του εναγωνίως προσπαθώντας να μαντέψει, να προβλέψει, να καταλάβει. 

Το ίδιο κάνει και η Ελευθερία, μια νέα γυναικά, που κουβαλά τα δικά της βάσανα και εφιάλτες, στα οποία όμως δεν επέτρεψε ποτέ να αλλοιώσουν την όμορφη ψυχή της. Η Ελευθερία, η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου και η δύναμη του ταυτόχρονα. Μια γυναίκα που όσο πιο πολύ την γνωρίζει ο αναγνώστης, τόσο εύχεται να υπάρξει μια Ελευθερία κάποτε στην ζωή του.

Ο Σπύρος Πετρουλάκης καταθέτει μια δυνατή ιστορία με βάση εικόνες και βιώματα που έχουν φυλακιστεί μέσα στους ήρωες του βιβλίου του. Αμφίσημοι οι ήρωες του, μα πάντα αποκαλυπτικοί. Παρασυρμένοι από παράφορους έρωτες, μέσα από σκοτεινές διαδρομές, ταραγμένες εφηβείες, περιπετειώδεις ζωές, κάποιες φορές διφορούμενες υποστάσεις και προσωπικά συμφέροντα, δημιουργούν καταστάσεις που προκαλούν ανεπίλυτα προβλήματα και καταλήγουν σε τραγικά γεγονότα, που επηρεάζουν τις ζωές τις δικές τους και των γύρω τους. Κανείς δεν ξεφεύγει απ’ αυτά που έχουν χαράξει τα σημάδια τους μέσα του και τον έχουν οριστικά σφραγίσει. 

Το μυθιστόρημα “Η νύχτα της αλήθειας” του Σπύρου Πετρουλάκη, πατάει πάνω σε τρεις βασικούς πυλώνες. Κατ’ αρχάς, το συναίσθημα. Δεν είναι λίγες οι φορές στη διάρκεια της ανάγνωσης, που η συγκίνηση και η δύναμη της αλήθειας πλημμυρίζουν τον αναγνώστη από τη δραματικότητα με την οποία παραθέτει τα γεγονότα και τις καταστάσεις ο συγγραφέας. Ο Πετρουλάκης ξέρει που και πως να βάλει συναίσθημα στο βιβλίο του, χωρίς να το εκβιάσει, μα με απόλυτα φυσιολογικό και ήρεμο τρόπο, καταφέρνει να μην μείνει ο αναγνώστης του αδιάφορος συναισθηματικά, μπροστά σε όσα διαδραματίζονται. 

Ο δεύτερος πυλώνας είναι το εκπληκτικό μοντάρισμα, ο τρόπος που εναλλάσσεται το παρελθόν με το μέλλον, μέσα από άρτια περιγραφικά σκηνικά και ολοζώντανες εικόνες. Εντυπωσιάζει η τεράστια ικανότητα του συγγραφέα, να βάζει εκεί που πρέπει το κάθε δρώμενο καθώς και η ευχέρεια του λόγου του. 

Ο τρίτος πυλώνας, είναι η πλοκή του βιβλίου, την οποία πολύ έξυπνα ο Πετρουλάκης χρησιμοποιεί ως τέχνασμα, ως δούρειο ίππο, για να περάσει τα μηνύματα του. Η δύναμη της αγάπης σε όλες της τις μορφές είναι διάχυτη, εντυπωσιάζει και παραδειγματίζει σε όλο το κείμενο. Η ανιδιοτελής αγάπη έχει τη δύναμη να ξεπερνάει κάθε εμπόδιο. Θωρακίζει αληθινές ειλικρινείς σχέσεις και αποδυναμώνει ακόμα και εκείνες που τις ενώνει η ισχύς του κοινού αίματος, αν δεν το αξίζουν. Η ερωτική αγάπη ανάμεσα σε ανθρώπους που συμπληρώνουν απόλυτα ο ένας τον άλλο και η αγάπη που γεννά η φιλία μπορούν να δομηθούν πάνω σε γερά θεμέλια και να αποκτήσουν βαθιές, δυνατές ρίζες που μπορούν να αντέξουν κάθε τι, που απειλεί να τις ξεριζώσει. Και η γονική αγάπη σε όλο της το μεγαλείο, μια αγάπη που είναι ο καταλύτης και ρυθμιστής στην ζωή του κάθε ανθρώπου, αφού αφορά τον ισχυρότερο δεσμό στη φύση των ανθρώπων.

Ο Σπύρος Πετρουλάκης δημιουργεί δυνατά συναισθήματα με πρώτο αυτό την ενσυναίσθησης, καθώς καταφέρνει να κάνει τον αναγνώστη του να νιώσει και να κατανοήσει τους ήρωες του. Η αγωνία, η προσμονή, η δράση, η περιέργεια, οι συνεχόμενες εκπλήξεις και ανατροπές, εντείνουν το ενδιαφέρον και προκαλούν έντονα συναισθήματα, ικανά να τον παρασύρουν και να τον κάνουν να ξεχάσει για λίγο την δική του ζωή και να μπει στον κόσμο της ιστορίας του βιβλίου. 

Η διήγηση διακόπτεται από φωτογραφικές περιγραφές της ελληνικής υπαίθρου, ικανές να προκαλέσουν τον θαυμασμό του αναγνώστη μα και την επιθυμία, να επισκεφτεί δια ζώσης τους συγκεκριμένους τόπους. 

Όλοι οι ήρωες δομημένοι με γνώριμα χαρακτηριστικά που δεν ξεφεύγουν και δεν υπερβάλλουν, δημιουργούν οικειότητα και μπορούν να οπτικοποιηθούν εύκολα, καθώς ο αναγνώστης νιώθει πως είναι άνθρωποι που συνεχώς συνάντα γύρω του. 

Οι ζωντανοί διάλογοι προσδίδουν την δική τους δυναμική στο κείμενο δημιουργώντας οικειότητα και αμεσότητα. Αρμονικά συνδεδεμένοι με το κείμενο, δίνουν άλλες φορές πληροφορίες που εξυπηρετούν την εξέλιξη ή την ερμηνεία τη πλοκής και άλλες φορές διαφορετικές εμφάσεις στις σκηνές που περιγράφουν. Έντονοι και σκληροί, ευαίσθητοι και τρυφεροί ή διανθισμένοι με έξυπνο χιούμορ, προσθέτουν τις δικές τους πινελιές στο κείμενο, δημιουργώντας ένα υπέροχο κρεσέντο συναισθημάτων. 

“Η νύχτα της αλήθειας” είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο αληθινό, ανθρώπινο συναίσθημα, που ακουμπά την ψυχή μα ταυτόχρονα πυροδοτεί σκέψεις καθώς αναδεικνύει τις ανισορροπίες της κοινωνίας μας και εμβαθύνει στις συναισθηματικές ανάγκες του ανθρώπου που πάντα φοβάται, μα ποτέ δεν σταμάτα να πολεμά και να ελπίζει, να ψάχνει λύσεις και να οραματίζεται ένα καλύτερο μέλλον, του ανθρώπου που δεν υποτάσσεται στην μοίρα του μα την δημιουργεί..

Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο..

Ό,τι πίστευες για τη ζωή, 

ανατρέπεται σε μία μόλις νύχτα.

Ένα βρέφος βρίσκεται βουτηγμένο στο αίμα. Όχι το δικό του, αλλά της μητέρας του. Τα στοιχεία οδηγούν με απόλυτη ακρίβεια στον πατέρα, ο οποίος και συλλαμβάνεται. Αποδέχεται την κατηγορία και καταδικάζεται.

Η μικρή Φένια εξαφανίζεται από την κατασκήνωση και σιγά σιγά ξεφυλλίζεται ένα παλιό βιβλίο που κρύβει δεκάδες ανοιχτές πληγές.

Ο ηλικιωμένος Διονύσης κρατάει κλειδωμένα μέσα του τα πιο βαθιά μυστικά, ενώ τα πάντα θα διαταράξει η καταλυτική ορμή της Ελευθερίας.

Εκεί όπου ακροβατεί ο έρωτας με το μίσος, η πίστη με την απιστία και το χρήμα έχει τη δύναμη να καθορίσει τις ζωές, η ανθρωπιά θα βρει έδαφος να ανθίσει σαν ένα ξεχωριστό λουλούδι.

Η Ιθάκη και τα βουνά της Ευρυτανίας γίνονται ο καμβάς για τις πιο συναισθηματικές πινελιές και η Νύχτα της Αλήθειας κρύβει στον ουρανό της μόλις τρία αστέρια. Τρία ολόχρυσα αστέρια.

Βιογραφικό συγγραφέα.. 

Ο Σπύρος Πετρουλάκης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, έχοντας ζήσει επίσης στο Ρέθυμνο και στα Χανιά από όπου και κατάγεται. Έχει δύο παιδιά, την Ειρήνη και τον Κωνσταντίνο. Είναι συνθέτης και στιχουργός και έχει συμμετάσχει σε μουσικές παραστάσεις και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Τραγούδια του περιλαμβάνονται σε CD πολλών γνωστών καλλιτεχνών, ενώ έχει γράψει μουσική και τραγούδια για ντοκιμαντέρ και θεα­τρικές παραστάσεις.
Ασχολείται με τη φωτογραφία (φωτογραφίες του έχουν βραβευτεί και δημοσιευτεί σε ευρωπαϊκά περιοδικά), είναι αφηγητής παραμυθιών, προπονητής και Πανελληνιονίκης στο άθλημα του Taekwondo και έχει ως χόμπι την αναρρίχηση και τις καταδύσεις.
Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Το παράθυρο της Νεφέλης (2014), Η εξομολόγηση (2015), H Παναγιά της φωτιάς (2016), Το τελευταίο δαχτυλίδι (2017), Αμαλία (2018), καθώς και τα βιβλία του για παιδιά Στα χνάρια του κουρσάρου Μπαρμπαρόσα (2014), Ο θησαυρός του Κυβερνήτη (2015), Ο δράκος Μπουρμπουλήθρας (2016) και Η συνταγή της ευτυχίας (2016).
Τον Νοέμβριο του 2017 πραγματοποιή­θηκε έκθεση ζωγραφικής εικαστικών με αφορμή το συγγραφικό έργο του Σπύρου Πετρουλάκη στην γκαλερί ΑΓΚΑΘΙ.
Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: petroulakis.spiros@gmail.com

Βρείτε το βιβλίο πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο 

.

Επιμέλεια και σύνταξη Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη
Ονομάζομαι Καλλιόπη Γιακουμή γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ρόδο. Είμαι παντρεμένη και έχω τρεις γιους. Ζω στην Κοζάνη με την οικογένειά μου. Λατρεύω τα βιβλία και ό,τι έχει σχέση με αυτά. Η αγάπη μου αυτή με έσπρωξε στο να δημιουργήσω τη βιβλιοφιλική ομάδα και το site «Βιβλίων Ορίζοντες». Παρ’ όλο που η επαφή μου με το βιβλίο, τους φίλους του και με συγγραφείς είναι καθημερινή, η αγάπη αυτή όλο και μεγαλώνει και με πλημμυρίζει.
Έγινε ανάγκη που ψάχνει συνεχώς τρόπους για να εκφραστεί, να μοιραστεί, να γίνει ανταποδοτική, έτσι οδηγήθηκα στη συγγραφή αυτού του βιβλίου που είναι η πρώτη μου συγγραφική προσπάθεια.
Το βιβλίο “Ματωμένη ανάμνηση”, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ.
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“ΟΙ ΜΑΝΕΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣ” του Θοδωρή Παπαθεοδώρου, γράφει η Ελένη Τσιούρδα (Lena Tsd)

Καλλιόπη Γιακουμή

Ο ΟΡΑΤΙΟΣ ΤΟ ΜΟΥΤΡΟ ΚΙ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ, του Βασίλη Καραναστάση, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

«Ο καλπασμός των αμνών» του Στέφανου Παπαδόπουλου, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο