10.8 C
Greece
30 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

“Στη σκιά του ποιητή” του Βασίλη Διακοβασίλη, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Στη Σκιά του Ποιητή Η άποψη της Φαίης Δεληγιώργη για το βιβλίο

“ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ”
Συγγραφέας: Βασίλης Διακοβασίλης
Εκδόσεις Πηγή
 
ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ” είναι ο τίτλος του πρώτου βιβλίου του συγγραφέα Βασίλη Διακοβασίλη, ένα ατμοσφαιρικό και ιδιαίτερα καλογραμμένο μυθιστόρημα, με γοητευτική γραφή και  άμεσο λόγο. Πρόκειται για ένα βιβλίο με έντονες πινελιές μυστηρίου, που διερευνά και αγγίζει με ξεχωριστό τρόπο τα βαθύτερα σημεία της ανθρώπινης ψυχής, εμπνέοντας τροφή για σκέψη στον αναγνώστη, που θα επιλέξει να ταξιδέψει μέσα από τις σελίδες του.  
Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2018, ο μεγάλος ποιητής Κωνσταντίνος Καρδιανός μια ισχυρή προσωπικότητα, βρίσκεται νεκρός σε μια ερημική τοποθεσία της ακριτικής Καρπάθου. Ο θάνατος του φαίνεται να είναι αυτοκτονία και να έχει σχεδιαστεί εξ΄ολοκλήρου από τον γνωστό και αγαπητό σε όλους ποιητή και αρθρογράφο Καρδιανό, μια εξέχουσα μορφή των γραμμάτων, ωστόσο τα αίτια παραμένουν άγνωστα!
Τι μπορεί να οδήγησε μια καταξιωμένη λογοτεχνική μορφή σαν τον Καρδιανό, να κόψει το νήμα της ζωής του τόσο ξαφνικά;
 
Η σκέψη του δημοσιογράφου και κεντρικού πρωταγωνιστή του μυθιστορήματος Νίκου Μιχαηλίδη να γράψει ένα βιβλίο για τον απόμακρο και μοναχικό ποιητή, τον κάνει να νιώθει αποφασισμένος να ρίξει φως τόσο μυστήριο και ξαφνικό αυτόν θάνατο. Δίπλα του μια παλιά του φίλη, η φιλόλογος Μαρίνα Αναγνωστάκη, η οποία είναι έτοιμη να τον βοηθήσει να εισχωρήσουν στην αθέατη πλευρά της ζωής και  της προσωπικότητας του Καρδιανού, μια ζωή που ο ίδιος φρόντισε να κρατάει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μέχρι το τέλος της ζωής του. Συνδετικοί κρίκοι σε αυτή την αναζήτηση του Μιχαηλίδη, η ποιήτρια Νιόβη Μελασσιαννού, παλιά γραμματέας και πρώην ερωμένη του ποιητή και η νέα του  γραμματέας, Άννα Χριστοφόρου, που ήταν κοντά του τα τελευταία χρόνια, μέχρι και την αινιγματική αυτοκτονία του.  
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
 
Η στιγμή που το γνήσιο πρόσωπο του Καρδιανού θα αποκαλυφθεί πλησιάζει.. 
Ποιος ήταν στα αλήθεια ο γνωστός-άγνωστος ποιητής..;;
Ποια ήταν η πραγματική σχέση του με την Νιόβη Μελασσιαννού και ποιος ο ρόλος της στην απόφαση του να επιλέξει έναν τέτοιο δραματικό τρόπο για να δώσει τέλος στην ζωή του; 
Τι ήταν αυτό που τον ανάγκασε να το κάνει, χρήζοντας τον αυτόχειρα;        
 
Οι ιστορίες όλων των πρωταγωνιστών ξετυλίγονται αρμονικά μέσα από την αφήγηση και οι παράλληλες ζωές τους καθώς συμπλέκονται, δίνουν την ευκαιρία στον αναγνώστη, να τους γνωρίσει σε βαθύτερο επίπεδο. Με ευρηματικό τρόπο, ο συγγραφέας φωτίζει τα πιο βαθιά συναισθήματα και τις απώτερες αλήθειες τους και βοηθάει τον αναγνώστη να παρατηρεί, να δικαιολογεί ή όχι, να ζει με άμεσο τρόπο όλη την ιστορία και να τους ακολουθεί στις προσωπικές τους αναζητήσεις, μέχρι και στην τελική τους λύτρωση ή τιμωρία.. 
                          
Ο συγγραφέας διαχειρίζεται και σκιαγραφεί στοχαστικά τους χαρακτήρες του βιβλίου του, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο ψυχογράφημα και για τους πέντε πρωταγωνιστές του, με φόντο το όμορφο νησί του Αιγαίου, την γραφική Κάρπαθο και την Αθήνα του σήμερα. Καταφέρνει αβίαστα και χωρίς να κουράζει, μέσα από μια πολυπρισματική φιλοσοφική μάτια, να δημιουργήσει μια ιστορία με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και έντονους κοινωνικούς προβληματισμούς. Χωρίς υπερβολές και περιττούς διάλογους ο συγγραφέας, χωρίς περιγραφές που αποπροσανατολίζουν και μπερδεύουν, πετυχαίνει να δομήσει ένα αξιόλογο βιβλίο, που κερδίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, από την πρώτη κιόλας σελίδα.
                   
Με αξιόλογη διεισδυτική και εύστοχη γραφή, με εξαιρετικούς, έξυπνους και  ουσιώδης διάλογους, με κινηματογραφικές περιγραφές, με ήρωες που εγείρουν εύκολα την συμπάθεια ή όχι του αναγνώστη ο καθένας ξεχωριστά για τον δίκη του προσωπική ιστορία και εμπλουτίζοντας με ένα σαγηνευτικό άρωμα μυστηρίου, τις σελίδες του μυθιστορήματος του “Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ”, ο συγγραφέας αναγάγει το πρωτόλειο έργο του σε ένα δυνατό και όμορφο, σύγχρονό κοινωνικό ανάγνωσμα. Ένα βιβλίο με ηχηρά για τα νεανικά όνειρα, τις φιλοδοξίες, τις ανθρώπινες σχέσεις, τις επιλογές ζωής του καθενός και πως αυτές, μπορούν να καθορίσουν το μέλλον των ανθρώπων. Μέσα από σωστές ή λάθος αποφάσεις που οι άνθρωποι καλούνται να πάρουν κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους προς την αυτογνωσία και την αναζήτηση της προσωπικής τους ταυτότητας, φτάνουν στην ολοκλήρωση ενός ισορροπημένου και ωριμότερου χαρακτήρα! Αυτό είναι και ο κεντρικός άξονας του βιβλίου.. πάντα ο άνθρωπος πρέπει να λειτουργεί και να ωθείται σε ότι τον κάνει καλύτερο άνθρωπο και αυτό μπορεί να είναι ένα δύσκολο και αέναο ταξίδι, μα ταυτόχρονα είναι αναγκαίο και ζωτικό.
Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο

Σε µια ερηµική παραλία της ακριτικής Καρπάθου βρίσκεται νεκρός ο µεγάλος ποιητής των ελληνικών γραµµάτων, Κωνσταντίνος Καρδιανός. Τα ευρήµατα δείχνουν ότι ο θάνατός του ήταν αποφασισµένος από τον ίδιο. Ο δηµοσιογράφος Νίκος Μιχαηλίδης θεωρεί ότι του δίνεται µια θαυµάσια ευκαιρία να ικανοποιήσει το όνειρό του: να γράψει ένα βιβλίο µε θέµα την άγνωστη ζωή του Καρδιανού.

Στην προσπάθειά του αυτή συµπλέκονται δύο γυναίκες µε καταγωγή από το νησί της Καρπάθου: η επίσης γνωστή ποιήτρια Νιόβη Μελασσιανού, για χρόνια πιστή σύντροφος του Καρδιανού, η οποία κάποια στιγµή τον εγκαταλείπει και ζει πια βασανιζόµενη από αναπάντητα ερωτήµατα για την πορεία της ζωής της, και η φιλόλογος καθηγήτρια Μαρίνα Αναγνωστάκη, η οποία επιτέλους θα σπάσει τα δεσµά που τη δένουν µε τα σκληρά ήθη του νησιού της καταγωγής της.

Σε ποιο ερώτηµα προσπαθεί να απαντήσει ο Καρδιανός λίγο πριν το τέλος της ζωής του και γιατί η Μελασσιανού δεν τον έχει συγχωρέσει; Η Μαρίνα Αναγνωστάκη θα κατορθώσει να υπερβεί τη µέχρι τότε ζωή της και να αποδεχθεί την καινούρια πραγµατικότητα που ζει;

Ένα µυθιστόρηµα για την ανεξέλεγκτη πορεία της ζωής των ανθρώπων, πέρα από τα νεανικά όνειρα του καθενός.

Λίγα λόγια για τoν συγγραφέα
Βασίλης Διακοβασίλης
Ο Βασίλειος Διακοβασίλης γεννήθηκε στην Αυστραλία το 1962. Σε ηλικία οκτώ ετών µετακοµίζει µαζί την οικογένειά του στην Κάρπαθο, ένα νησί του Αιγαίου, τόπο καταγωγής των γονιών του. Εκεί τελειώνει το δηµοτικό, το γυµνάσιο και το λύκειο. Το 1981 εισάγεται στην Παιδαγωγική Ακαδηµία Ηρακλείου, από την οποία αποφοιτά µετά από δύο χρόνια. Στη συνέχεια, εργάζεται ως δάσκαλος στο νησί του. Από το 1999 ζει και εργάζεται µόνιµα στην Αλιστράτη Σερρών.
Το 2017 εκδίδει την πρώτη του συλλογή διηγηµάτων, µε τίτλο Ανθρώπων Ιστορίες.
Το 2019 διήγηµά του συµπεριλαµβάνεται στη συλλογή διηγηµάτων των εκδόσεων iWrite, µε τίτλο Ιστορίες του τόπου µας – Δράµα. Διηγήµατά του έχουν επίσης δηµοσιευτεί στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Fractal», καθώς και στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «ΚΕΦΑΛΟΣ».
Διατηρεί το blog «ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ» από το 2007, όπου αρθρογραφεί για οτιδήποτε του κινεί το ενδιαφέρον.
Μπορείτε να το επισκεφτείτε στον παρακάτω σύνδεσµο: https://diakovasilisvasileios.blogspot.com.
Σύνταξη και επιμέλεια: Φαίη Δεληγιώργη 
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“Το Αμάρτημα της Κυρίας Ρέμικ” της Σόνιας Σαουλίδου, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

“Το σπίτι με τις κλειδαριές” του Γιάννη Φιλιππίδη, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΑΕΝΑΗ ΜΑΧΗ: Η ΠΤΩΣΗ” της Άννας Σπανογιώργου, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο