8.1 C
Greece
25 Οκτωβρίου, 2024
ΟΙ ΣΤΗΛΕΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΝΑ

“Στην πΈνα”: “ΛΑΓΚΑΔΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ: ΤΟ ΚΡΕΜΑΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ “…ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Στην πΈνα”  ✒️✒️

“ΛΑΓΚΑΔΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ: ΤΟ ΚΡΕΜΑΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ “

Γράφει η Ασημίνα Στασινοπούλου

“Λαγκάδια Αρκαδίας: Το «Κρεμαστό Χωριό της Πελοποννήσου”

Ένας αγαπημένος προορισμός και τα τελευταία χρόνια για πολλούς  είναι τα Λαγκάδια Αρκαδίας όπου είναι και ο τόπος καταγωγής μου. Τα Λαγκάδια για όσους δεν γνωρίζουν είναι ένα γραφικό παραδοσιακό αρκαδικό χωριό της Γορτυνίας, λίγο έξω από την Τρίπολη, αποτελούμενο κυρίως από πέτρινα αριστουργήματα, κτισμένο με εντυπωσιακό και αμφιθεατρικό τρόπο σε μια απότομη πλαγιά του βουνού αντέρεισμα του Μαινάλου μέσα σε πλούσια πράσινη βλάστηση και τρεχούμενα νερά και έχει υψόμετρο 900 μέτρα. Είναι ένα χωρίο με πολύ μεγάλη ιστορία καθώς υπήρξε  η πατρίδα των Δεληγιαννέων και άλλων οπλαρχηγών και αγωνιστών του 1821. Κατά την αρχαιότητα μάλιστα από τα Λαγκάδια περνούσε η οδός που οδηγούσε στην Ολυμπία όπου διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Ο επισκέπτης ακολουθώντας τον φιδογυριστό δρόμο του βουνού που πραγματικά κόβει την ανάσα από την πλούσια βλάστηση με τα υπέροχα πλατανια και το απέραντο γαλάζιο  που θα αντικρύσει, οδηγείται στην καρδιά του πετρόχτιστου χωριού, που στολίζετε με τα έργα περίφημων Λαγκαδινών χτιστών, αρχιτεκτόνων και μαστόρων της πέτρας και πραγματικά είμαι πολύ περιφανή για τους προγόνους μου και το έργο που άφησαν στις επόμενες γενιές και στον πολιτισμό του τόπου μας.

Σύμφωνα με την ιστορία το ορεινό και άγονο έδαφος αλλά και η περιορισμένη προς καλλιέργεια γη, έστρεψαν τους κατοίκους του χωρίου προς το επάγγελμα του κτίστη – μαστόρα. Μάλιστα οι Λαγκαδιανοί μάστορες ήταν εκείνοι που την περίοδο του 13ου αιώνα κατασκεύαζαν το κάστρο της Ακοβας, υπό την καθοδήγηση των Φράγκων. Έτσι σταδιακά ανέπτυξαν και καλλιέργησαν την τέχνη τους με συστηματικό τρόπο την οποία και “άφησαν” στους απογόνους τους, γεγονός που δημιούργησε την μαστορική παράδοση στα Λαγκάδια χτίζοντας σπίτια, εκκλησίες, γεφύρια και σχολεία σε ολόκληρη την Αρκαδία, την Πελοπόννησο, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Συνεπώς κάνοντας μια βόλτα στο υπέροχο χωρίο μου θα έχεις την ευκαιρία να συναντήσεις εκπληκτικά πέτρινα παραδοσιακά αρχοντικά και καλντερίμια, σκεπαστές αυλές και σκαλιστές εξώπορτες, πελεκητές καμάρες και παλιές εκκλησίες, ελικοειδή πέτρινα μονοπάτια και σκαλιά, τοξωτά γεφύρια, νεροτριβές και νερόμυλους, που πραγματικά θα σε αφήσουν άφωνο και μαγεμένο από το θαύμα της τέχνης των μαστόρων που πραγματικά αξίζει τον κόπο να τα γυρίσεις όλα περπατώντας.  Επιπλέον θα δεις το σπίτι των Δεληγιάννηδων στην Πάνω Γειτονιά, την εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών (1805) στην πλατεία των Ηρώων με το περίτεχνο καμπαναριό της, την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων (1845) στην Κάτω Γειτονιά και το σημαντικό καμπαναριό τη, το πετρόχτιστο κτίριο του Γυμνασίου που φτιάχθηκε το 1868 και τον Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου (1808) στην Πάνω Γειτονιά.

Βασικό στολίδι του χωριού μου και κέντρο έλξης για όλους μας αποτελεί η κεντρική του πλατεία, σκεπασμένη από πλατάνια και περιτριγυρισμένη από παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες. Αποτελεί ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο με άρτιες υποδομές, εξαιρετική ντόπια γαστρονομία και πολλές επιλογές δραστηριοτήτων που δεν υπάρχει περίπτωση να μην ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς της επισκέπτες. Εκεί θα έχεις την ευκαιρία να συναντήσεις τα γνωστά παραδοσιακά υφαντά, τα περίφημα τοπικά  γλυκά και ζυμαρικά και τα προϊόντα ξυλοτεχνίας που πραγματικά θα σε αφήσουν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Πολύ κοντά στο χωριό είναι το υπέροχο ελατόδασος του Μαινάλου που αξίζει να το επισκεφτείς καθώς και το χιονοδρομικό κέντρο για τους λάτρης των χειμερινών σπορ.

Σημαντικό είναι να αναφέρω μιας και πλησιάζει ο καιρός και κάποιος θέλει να το να δεί το χωρίο μου από κοντά πως τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος Νέων των Λαγκαδίων “Δράσις”, διοργανώνει και πραγματοποιεί το Σαββατοκύριακο της Αποκριάς ένα αυθεντικό, διαδραστικό, αρκαδικό καρναβάλι, εμπνευσμένο από τη φύση, τους μύθους και τις παραδόσεις του τόπου, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες της περιοχής να περάσουν ξεχωριστές στιγμές κεφιού και διασκέδασης. Το μοναδικό αυτό καρναβάλι καταφέρνει κάθε χρόνο να ξαναζωντανεύει τις μυθικές μορφές του Μαινάλου, αλλά και τις πλούσιες παραδόσεις της ιδιαίτερης πατρίδας τους με σκοπό να “ξορκίσουν” το χειμώνα, κάθε είδους απογοήτευση καλώντας τον κόσμο να ζήσουν στιγμές χαράς και κεφιού στην καρδιά της Πελοποννήσου.

Η αυλαία των τετραήμερων εορταστικών εκδηλώσεων, που αποτελούν θεσμό πια για την ευρύτερη περιοχή, ανοίγει την Παρασκευή με διάφορες παραστάσεις και εκδηλώσεις με μουσική και γλυκά κεράσματα. Το Σάββατο στήνεται υπαίθρια γιορτή με φωτιές και φωτεινά αερόστατα, ενώ αναβιώνει και πάλι το παραδοσιακό έθιμο του «ιδρώματος των αυγών» καθώς οι θράκες θα καίνε και το τσουκαλόκαυτο θα ρέει άφθονο. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή, με παρέλαση χειροκίνητων αρμάτων και πομπή από ξωτικά, αμαζόνες, μάγισσες, μάγους, νύμφες, βάκχους και κουδουνοφόρους, συνοδευόμενη από ήχους τυμπάνων, που ζωντανεύουν τους μύθους για τα πλάσματα των βουνών της Αρκαδίας, ενώ ο Καρνάβαλος, με τη μορφή Τράγου -συμβόλου γονιμότητας αλλά και του τραγοπόδαρου Θεού Πάνα των αρκαδικών βουνών- αφού θα έχει περιπλανηθεί στους δρόμους του χωριού στο τέλος θα παραδοθεί στις φλόγες.  Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Καθαρά Δευτέρα, με την προετοιμασία της παραδοσιακής φασολάδας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΕΔΩ:

ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

Νέλσον Μαντέλα: Πώς κατάφερε να επιβιώσει στη φυλακή κολαστήριο, μετά την καταδίκη του σε ισόβια

Καλλιόπη Γιακουμή

Ποια ήταν η «νύφη του Μπέλτσεν»….

Καλλιόπη Γιακουμή

Ο θρύλος της «καταραμένης» μούμιας του Βρετανικού Μουσείου. Συνδέεται με αιφνίδιους θανάτους, πτωχεύσεις, τραυματισμούς, ακόμα και με το ναυάγιο του Τιτανικού.

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο