Η άποψη της Φαίης Δεληγιώργη για το βιβλίο
“Φτου και βγαίνω ζωή”
Φτου και βγαίνω ζωή, τιτλοφορείται το νέο βιβλίο της εξαιρετικής συγγραφέως Ρούλας Σαμαιλίδου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Η ταλαντούχα και καλαίσθητη πένα της Ρούλας Σαμαιλίδου κατέχει εδώ και χρόνια μια περίοπτη θέση στο χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας, όπως και στις καρδιές των αναγνωστών της, που την ακολουθούν πιστά εδώ και χρόνια, σε κάθε νέα της λογοτεχνική δουλειά.
Η αδιαμφισβήτητη πλέον συγγραφική της δεινότητα, ο σπουδαίος εκφραστικός λόγος που την διακρίνει, η αγάπη που τρέφει για την γενέτειρα της την Λήμνο και τον πολιτισμό της, ζωντανεύουν μέσα από τα κείμενα της. Η σοβαρή και εμπεριστατωμένη έρευνα που διεξάγει σε όλα τα θέματα που επιλεγεί να ασχοληθεί, είναι μια πηγή γνώσης και πληροφοριών σε κάθε της πόνημα για τους αναγνώστες της σε συνδυασμό πάντα με την μεστή και στοχαστική γραφή της, έχουν ως αποτέλεσμα, εξαιρετικά πονήματα που φέρουν την υπογραφή της. Τα μυθιστορήματα της καθηλώνουν και ταξιδεύουν τον κάθε αναγνώστη που θα τα επιλέξει, με ιστορίες που μένουν ανεξίτηλες και διαχρονικές όσα χρόνια κι αν περάσουν.
Το Φτου και βγαίνω ζωή, είναι ένα αξιόλογο μυθιστόρημα, βαθιά συναισθηματικό και ανθρώπινο, εξοχής γραφής και αφήγησης, που ξεδιπλώνεται χρονικά την περίοδο από το 1923 – 1926. Μια ιστορία αγάπης, θάρρους και τόλμης, που γεννιέται και θεριεύει παράλληλα με τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της συγκεκριμένης ταραγμένης περιόδου στην Λήμνο, την εποχή της συνύπαρξης μεταξύ του χριστιανικού και του μουσουλμανικού πληθυσμού του νησιού και που φτάνει μέχρι και στην Αθήνα και τον Πειραιά του μεσοπολέμου.
Η συγγραφέας πετυχαίνει να αποδώσει πλήρως την προσωπικότητα της νέας της ηρωίδας και πρωταγωνίστριας, της Ασιμέ ή αλλιώς της Ανδριανής Καλαϊτζή, μιας ξεχωριστής γυναίκας, που βίωσε όλες τις οδυνηρές επιπτώσεις της προσφυγιάς, της ορφάνιας και της κτητικής και βάναυσης συμπεριφοράς στα χέρια της θείας της, υπομένοντας σιωπηλά την προσωπική της δυστυχία, μέχρι που είπε για πρώτη φορά την φράση ”φτου και βγαίνω ζωή”, μια φράση με νόημα που την ασπάστηκε και την υιοθέτησε και στην μετέπειτα πορεία της, αφού της έδωσε τα φτερά να πετάξει μακριά από την φυλακή της και να κατακτήσει το προσωπικό της δικαίωμα στην ζωή και στην ελευθερία.
.
Η Ασιμέ ή Ανδριανή Καλαϊτζή, αναγκάστηκε να αλλάξει μέχρι και όνομα για να μπορέσει να επιβιώσει και να γλυτώσει από τον κοινωνικό συντηρητισμό και κατακραυγή της κλειστής κοινωνίας που κυριαρχούσε και χαρακτήριζε την εποχή της. Ισορρόπησε με δυναμισμό ανάμεσα στον έρωτα και τον αγώνα της να ορθοποδήσει βιοτικά και κοινωνικά, κατορθώνοντας να ανυψώσει το ανάστημα της και να χειραφετηθεί, σε μια δύσκολη και καθαρά ανδροκρατούμενη κοινωνία. Σύμμαχος και μέντορας της η Ρόζα Αναγνωστάκη, μια πολύ ενδιαφέρουσα γυναίκα που την συναντάμε μέσα στο βιβλίο να εισβάλει στην ζωή της ηρωίδας και να γίνεται για εκείνη, φάρος γνώσης και καθοδήγησης, νουθετώντας την να κατακτήσει και να διεκδικήσει το αναφαίρετο δικαίωμα της, να ελπίζει, να αγαπά, να ονειρεύεται.
Γύρω από την ηρωίδα χαρακτήρες αυθεντικοί, οικείοι ή όχι, που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται με την ηρωίδα, άλλοτε με δραματικό τρόπο και άλλοτε με ανθρωπιά και ευαισθησία. Πορτραίτα ανθρώπων που σκιαγραφούνται ανάγλυφα και σε βάθος από την συγγραφέα και είναι απολυτά εναρμονισμένα στο χωρόχρονο και την εποχή τους. Συμπορεύονται με την Ασιμέ καιβιώνουν τις προσωπικές τους ιστορίες, διατηρώντας την μοναδικότητα τους ο καθένας ξεχωριστά, καθώς μας μεταδίδουν το συναίσθημα και τις δικές τους αγωνίες. Μαζί τους ο αναγνώστης γίνεται κοινωνός και συνοδοιπόρος, ζει δίπλα τους και βιώνει τα πάθη, τα λάθη, τις χάρες και τις λύπες τους, τις μικρές ή μεγάλες στιγμές τους, τους ακολουθεί πιστά, μπαίνει στις σκέψεις τους και ζει την καθημερινότητα τους.
Το Φτου και βγαίνω ζωή, είναι ένα βιβλίο που αφηγείται την ζωή μιας γυναίκας που μέσα από τον πόνο, την αγωνία και την συνεχή προσπάθεια της, κατέκτησε την αγάπη, την εξέλιξη και την συντροφικότητα. Μια ιστορία δύναμη ψυχής και μεγαλείου, που αποτελεί ακόμη ένα ξεχωριστό, αριστοτεχνικά δεμένου μυθιστορήματος, γραμμένου με ευαισθησία και σεβασμό για κάθε γυναίκα που μάχεται σε κάθε μετερίζι από την Ρούλα Σαμαϊλίδου. Ένα βιβλίο που υπόσχεται βαθιές συγκινήσεις, απροσδόκητες εξελίξεις, ανατροπές και αποκαλύψεις που εκπλήσσουν και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον. Ένα πλούσιο ανάγνωσμα που απολαμβάνει ο αναγνώστης αποκομίζοντας σπουδαία μηνύματα ζωής. Ένα κοινωνικοπολιτιστικό πανόραμα εποχής που ζωντανεύει μέσα από την αξιόλογη πένα της συγγραφέως, που σε καθηλώνει, σου μεταδίδει το συναίσθημα αβίαστα και σε παρασύρει να το ζήσεις και να το απολαύσεις από την πρώτη μέχρι και την τελευταία του σελίδα.
Έρωτας, πάθος, κοινωνικές και θρησκευτικές διάφορες και ένας φόνος μυστήριο, σας καλούν σε ένα μοναδικό ταξίδι σε αλλοτινές εποχές. Η έμπειρη ματιά της λογοτέχνιδας Ρούλας Σαμαϊλίδου, ιχνηλατεί με μαεστρία κάθε πτυχή της ιστορίας της και οι μοναδικές, γλαφυρές περιγραφές της εποχής, κεντημένες με την δεξιοτεχνία και την εμπειρία της, απογειώνουν την αναγνωστική τέρψη εκείνου που θα επιλέξει να χαθεί μέσα στις σελίδες του θαυμάσιου αυτού βιβλίου, που διεκδικεί επάξια μια θέση στην καρδιά του και αποτελεί ένα λογοτεχνικό διαμαντάκι για την συλλογή του.
.
Ένα µυθιστόρηµα γεµάτο πάθη και περιπέτεια σε µια περίοδο πολιτικοκοινωνικών ανατροπών. Ένας φλογερός έρωτας και µια δολοφονία αναστατώνουν τη µικρή κοινωνία του Κάστρου αλλά και την Αθήνα του Μεσοπολέµου.
Η Ρούλα Σαμαϊλίδου γεννήθηκε στη Μύρινα της Λήμνου. Αποφοίτησε από την Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών και στη συνέχεια εργάστηκε σε τράπεζα. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες. Τα τελευταία χρόνια ζει στη Σπάρτη. Στο έργο της πραγματεύεται θέματα που έχουν να κάνουν με παλαιότερες εποχές, μεταφέροντας την πλοκή στο γενέθλιο νησί της.
Έως σήμερα έχουν δημοσιευθεί έργα της σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά και έχουν εκδοθεί τα βιβλία της:
Χρόνια οργής και Τα κεντημένα γοβάκια από τις Εκδόσεις Ιδιομορφή,
Τα παραμύθια της γιαγιάς από τις Εκδόσεις Λογότυπος,
καθώς και τα Πέρα από το νησί, Η γειτονιά των Ονείρων, Το στίγμα, Άρωμα Ρεζεντάς και Ένας Τούρκος στο σαλόνι μου, από τις Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη.