“ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΝΗ”
“Με την νέα μου στήλη στους ΒΙΒΛΙΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ την “Κινηματογραφική Δίνη” θα προσπαθήσω να σας γράφω για ταινίες παλιές και νέες για σειρές και για αφιερώματα.”
Κατερίνα Κοφινά
………..
INDIANA JONES AND THE DIAL OF DESTINY
(ΙΝΤΙΑΝΑ ΤΖΟΥΝΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΣΚΟΣ ΤΟΥ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΥ)
Για μένα ο χαρακτήρας του Ιντιάνα Τζόουνς δεν είναι απλά ένας κινηματογραφικός ήρωας. Είναι ο δικός μου ήρωας, ο δικός μου έρωτας, ο αγαπημένος μου αρχαιολόγος. Και όλοι εμείς που τότε, στα 1981 η πρώτη του ταινία έκανε την εμφάνιση της , και ήμασταν 13 ετών, δεν μπορούμε παρά να τον αγαπάμε και να τον θαυμάζουμε.
Στην πρώτη ταινία<< ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΚΙΒΩΤΟΥ >> το κοινό ήρθε σε επαφή με έναν όμορφο άντρα που ήταν αρχαιολόγος , τυχοδιώκτης , έκανε έξυπνο χιούμορ και ως δια μαγείας κατάφερνε να ξεπερνά κάθε εμπόδιο στις εξερευνήσεις του. Τα έβαζε με τους ΝΑΖΙ με φίδια και κακούς , καβαλούσε το άλογο του με περίσσια χάρη, και προστάτευε πάση θυσία τα αρχαιολογικά ευρήματα, με την κλασική του ατάκα
-Αυτά ανήκουν στο μουσείο.
.
.
Και πολύ σωστά μέσα από καταιγιστική δράση, έξυπνους διαλόγους , και αμέτρητα ερπετά , στο τέλος έσωσε την κιβωτό της Διαθήκης και σαν άλλος καουμπόι πήρε το κορίτσι του και ….
Μετά από τέσσερις ταινίες με ήρωα τον Ιντιάνα Τζόουνς η πρώτη στα 1981 , η δεύτερη στα 1984 με τίτλο ΙΝΤΙΑΝΑ ΤΖΟΟΥΝΣ ΚΑΙ Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΥΣΑΥΡΟΥ , η Τρίτη στα 1989 με τίτλο ΙΝΤΙΑΝΑ ΤΖΟΟΥΝΣ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ , η τέταρτη στα 2008 με τίτλο ΙΝΤΙΑΝΑ ΤΖΟΟΥΝΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΥΣΤΑΛΙΝΟΥ ΚΡΑΝΙΟΥ, ήρθε στα 2023 η τελευταία του ταινία ΙΝΤΙΑΝΑ ΤΖΟΟΥΝΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΣΚΟΣ ΤΟΥ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΥ . Μιας και ο Χάρισον Φόρντ μεγάλωσε πολύ και έφτασε τα 80 του. Για την ιστορία να πω εδώ ,πως οι τρεις πρώτες ταινίες του Ίντι σε σκηνοθεσία Στήβεν Σπήλμπεργκ είναι και οι καλύτερες όλων. Η τέταρτη δυστυχώς ήταν πολύ αδύναμη όχι τόσο σκηνοθετικά όσο για το θέμα της που έκανε για τα X FILES και όχι για τον κλασικό μας αρχαιολόγο. Και φτάσαμε στην Πέμπτη ταινία σε σκηνοθεσία του Τζέιμς Μάνγκολντ, που έχει κάνει καλή δουλειά μεν αλλά η ταινία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις τρεις πρώτες. Όμως η ταινία είναι νοσταλγική, μιας και έχει τις αναφορές της στο παρελθόν του ήρωα, έχει πολλές σκηνές δράσης , και η υπόθεση του έχει αυτή την φορά κάτι σε παλαιό αρχαιολογικό εύρημα. Τον μηχανισμό των Αντικυθήρων.
.
.
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι μια πολύπλοκη κατασκευή φτιαγμένη από χαλκό και τοποθετημένη μέσα σε ξύλινο πλαίσιο. Την βρήκαν το 1900 σε βάθος 60 μέτρων σφουγγαράδες σε ένα ναυάγιο κοντά στα Αντικύθηρα μαζί με αγάλματα. Το πλοίο που είχε βυθιστεί ήταν Ρωμαϊκό, και μετέφερε πολύτιμα αντικείμενα από την Ρόδο προς την Ρώμη. Την εποχή του Ιούλιου Καίσαρα. Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων θεωρείτε πως είναι ένα από τα πρώτα υπολογιστικά συστήματα . Είναι ένας ωρολογιακός μηχανισμός με δεκάδες οδοντωτούς τροχούς μεγάλης ακρίβειας , που περιστρέφονται , γύρω από πολλούς άξονες , όπως δηλαδή τα μηχανικά ρολόγια. Αποτελούνταν από τέσσερα κομμάτια και είχε ύψος 30 εκατοστά. Οι μελετητές υποστήριξαν πως τα μεταλλικά γρανάζια , ήταν ένα ημερολογιακό υπολογιστικό μηχάνημα του ήλιου και της Σελήνης. Πολλοί θεωρούν πως το κατασκεύασε ο Αρχιμήδη
.
.
Με αυτό σαν ιστορία ξεκινά η νέα ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς , που στην αρχή μας τον δείχνει να συνταξιοδοτείτε και μας πάει πίσω στα 1945, που καταφέρνει να πάρει από τον Ναζί , Βόλερ ,το μισό κομμάτι από τον μηχανισμό των Αντικυθήρων και να το πάει στο μουσείο . Και είκοσι χρόνια μετά τον επισκέπτεται η Έλενα η βαφτισιμιά του, για να τον μπλέξει στην νέα του περιπέτεια.
Χορταστικό στα 2,5 ώρες ο νέος ΙΝΤΙΑΝΑ ΤΖΟΟΥΝΣ μας θυμίζει σε όλους εμάς που τον αγαπάμε την εφηβεία μας. Και ναι οι παλιές αγάπες πάνε Πάντα στον παράδεισο και μένουν εκεί. Μπορεί να μην έχει το σφρίγος και τα έξυπνα τρικ του παρελθόντος . Μπορεί ο Ίντι μας να μεγάλωσε. Μα τι στο καλό; Ένας είναι ο αρχαιολόγος της καρδιάς μου. Και αυτός δε θα γεράσει ποτέ.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ Π. ΚΟΦΙΝΑ.
____________
Λίγα λόγια για την συγγραφέα