3.7 C
Greece
25 Οκτωβρίου, 2024
ΟΙ ΣΤΗΛΕΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Ο βρικόλακας της Μυκόνου: Μια απίθανη ιστορία του 1700 και άλλοι 9 μεταφυσικοί θρύλοι της παλιάς Ευρώπης

Ο βρικόλακας της Μυκόνου – Μια απίθανη ιστορία του 1700…
Πολύ πριν γίνει «στέκι» των celebrities από Ελλάδα και εξωτερικό, στη φτωχή Μύκονο κυριαρχούσαν οι δεισιδαιμονίες και ο φόβος ενός… βρικόλακα. Η αιτία ήταν ένας δολοφονημένος χωρικός, που λέγεται ότι τις νύχτες έβγαινε από τον τάφο του και τρομοκρατούσε τους κατοίκους.
Η ξεχασμένη ιστορία τρόμου του νησιού των ανέμων είναι από τους 10 μεταφυσικούς θρύλους της παλιάς Ευρώπης που συγκέντρωσε η ιστοσελίδα listeverse.com.
Όσα απίστευτα συνέβησαν με την «εμφάνιση» του Μυκονιάτη βρικόλακα το μακρινό 1700 περιγράφει σε βιβλίο του ο Γάλλος βοτανολόγος Ζοσέφ Πιντόν ντε Τουρνφόρ, που ταξίδευε στα νησιά του Αιγαίου και έτυχε να βρεθεί Μύκονο.
Όταν έφτασε, έμαθε για κάποιον χωρικό που δολοφονήθηκε στα χωράφια, άγνωστο από ποιον και γιατί. Οι κάτοικοι πίστευαν ότι μετά τη δολοφονία του ο χωρικός έγινε «βρικόλακας» δηλαδή ένα απέθαντο σατανικό πλάσμα που δρούσε στο σκοτάδι. Όπως περιγράφει ο βοτανολόγος, το κακό άρχισε δύο μέρες μετά την κηδεία, όταν άρχισε να κυκλοφορεί ότι ο μακαρίτης εθεάθη να περπατά βιαστικά μέσα στη νύχτα και να αρπάζει από πίσω περαστικούς.
«Στην αρχή η ιστορία αντιμετωπίστηκε με γέλια, αλλά το πράγμα σοβάρεψε όταν οι πιο ευυπόληπτοι πολίτες άρχισαν να παραπονιούνται» γράφει ο Τουρνφόρ. Οι τοπικές Αρχές αποφάσισαν να περάσουν τα εννιάμερα και τη δέκατη ημέρα να κάνουν εκταφή του πτώματος και να αφαιρέσουν την καρδιά του. Την «εγχείρηση» ανέλαβε ο κρεοπώλης της Μυκόνου, ο οποίος αρχικά άνοιξε τον δύσμοιρο χωρικό στην κοιλιά ψάχνοντας μάταια για την καρδιά. Τελικά, με την υπόδειξη κάποιου άνοιξε το διάφραγμα και αφαίρεσε το όργανο, το οποίο κάηκε τελετουργικά στην ακτή.
Ωστόσο, ούτε αυτό σταμάτησε τον βρικόλακα, τον οποίο πλέον κατηγορούσαν ότι χτυπούσε τον κόσμο τις νύχτες, κατέστρεφε τα σπίτια και έκλεβε… ποτά. «Ήταν ο πιο διψασμένος διάβολος» παρατηρεί ο ειρωνικά ο Γάλλος.
Στρωματσάδα στις πλατείες
Η κατάσταση πλέον είχε ξεφύγει με πανικόβλητους κατοίκους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και να κοιμούνται όλοι μαζί, στρωματσάδα στις πλατείες και άλλους να μεταναστεύουν στη Σύρο και την Τήνο. Οι άνδρες ξέθαβαν το πτώμα τέσσερις φορές την ημέρα και κάρφωναν πάνω του αμέτρητα ελληνικά και τουρκικά σπαθιά. Ο Τουρνφόρ άρχισε να φοβάται τις αντιδράσεις του πλήθους και σταμάτησε να προσπαθεί να τους πείσει ότι δεν υπάρχει κανένας βρικόλακας, καθώς τον κατηγορούσαν ως άθεο.
Η λύση δόθηκε με τη μεταφορά της σορού στη γειτονική βραχονησίδα του Αγίου Γεωργίου, όπου αποτεφρώθηκε την 1η Ιανουαρίου 1701. «Από τότε δεν ακούστηκαν άλλα παράπονα για τον βρικόλακα« καταλήγει ο Γάλλος.
Αυτές είναι οι άλλες 9 ιστορίες..

01) Το στοιχειωμένο μήλο του Ανεσί…

Το 1585, ένα μήλο εθεάθη να επιπλέει επάνω από μια γέφυρα στο Ανεσί, μια πόλη νοτιοανατολικά της Γαλλίας. Για 2 ώρες το μήλο αιωρούνταν στον αέρα και εξέπεμπε έναν δυνατό θόρυβο, τρομάζοντας του περαστικούς που περνούσαν από τη γέφυρα. Τελικά, ένας λιγότερο φοβισμένος ταξιδιώτης το πλησίασε, οπλισμένος με ένα ξύλινο ραβδί, βυθίζοντας το μήλο στο νερό. Ο τρομερός θόρυβος τότε σταμάτησε. Σύμφωνα με τον δικαστή Henri Boguet, «δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι το μήλο ήταν δαιμονισμένο και ότι μια μάγισσα ήθελε να το δώσει σε κάποιον»…

02) Ο υποδηματοποιός του Βρότσλαβ..

Τον Σεπτέμβριο του 1591, ένας υποδηματοποιός στο Βρότσλαβ της Πολωνίας αυτοκτόνησε κόβοντας το λαιμό του. Λίγες εβδομάδες μετά την ταφή του, οι κάτοικοι ανέφεραν ότι είδαν το φάντασμά του στα σπίτια τους τη νύχτα. Ξυπνούσαν και έβρισκαν τον υποδηματοποιό να είναι ξαπλωμένος επάνω τους, πιέζοντάς τους με το βάρος του, ενώ συχνά τους επιτίθονταν. Τον Απρίλιο του 1592, οι κάτοικοι έσκαψαν στον τάφο του, και ανακάλυψαν ότι το πτώμα του δεν είχε υποστεί καμία αλλοίωση…

Οι αρχές κράτησαν το πτώμα του στην επιφάνεια του εδάφους για 6 ημέρες και στη συνέχεια το έθαψαν ξανά σε διαφορετικό σημείο. Λίγες ημέρες μετά, υπήρξαν μαρτυρίες ότι το φάντασμα επιτέθηκε στους κατοίκους.
Στις 7 Μαΐου, το πτώμα του υποδηματοποιού ξεθάφτηκε για μια τελευταία φορά και για να διασφαλίσουν ότι θα παραμείνει νεκρός, ακρωτηρίασαν το κεφάλι και τα άκρα του, ενώ ξερίζωσαν και την καρδιά του. Στη συνέχεια του έβαλαν φωτιά και οι στάχτες του πετάχτηκαν σε ένα ποτάμι…

03) Η οικογένεια λυκανθρώπων Gandillion

Το 1598, δύο αδέλφια στην ανατολική Γαλλία δέχθηκαν επίθεση από λύκο που σύμφωνα με το αγόρι είχε ανθρώπινο πρόσωπο. Όταν μια ομάδα χωρικών έσπευσε να αναζητήσει το λύκο, συνάντησε ένα κορίτσι με το όνομα Perrenette Gandillion. Είχε αίμα στο φόρεμά της και έτσι ο όχλος την σκότωσε επιτόπου. Η οικογένειά της είχε τη φήμη ότι είχε σχέσεις με το διάβολο…
Μετά το θάνατό της, ο αδελφός της, Πιέρ, η αδελφή της Αντουανέτ και ο ανιψιός της Georges κατηγορήθηκαν επίσης ότι ήταν λυκάνθρωποι. Ο Πιέρ ισχυρίστηκε ότι μπορούσε να γίνει λύκος όταν φορούσε δέρμα λύκου, ενώ ο Georges είπε ότι η μεταμόρφωσή του προκαλούνταν από μια αλοιφή. Ο δικαστής Henri Boguet, ο οποίος είχε διατάξει την εκτέλεση περισσότερων από 600 ύποπτων μαγισσών κατά τη διάρκεια της θητείας του, ανέλαβε την υπόθεση. Πεπεισμένος απόλυτα ότι η οικογένεια Gandillion ήταν λυκάνθρωποι, τους καταδίκασε σε καύση…

04) H συνάντηση της Lady Fanshawe με σειρήνα

Το 1642, η Βρετανίδα Lady Fanshawe και ο σύζυγός της, Sir Richard, επισκέφθηκαν ένα προγονικό κάστρο ενός φίλου στην Ιρλανδία. Ένα βράδυ, ενώ κοιμόταν στην κρεβατοκάμαρά της, ξύπνησε τρομαγμένη από μια διαπεραστική κραυγή. Γύρισε το βλέμμα της στο παράθυρο και είδε μια γυναίκα να την κοιτάζει και να στριγκλίζει. Το πρωί, ο ιδιοκτήτης της εξήγησε ότι μια συγγενής του είχε πεθάνει στο κάστρο την προηγούμενη βραδιά και ότι η Lady Fanshawe είχε δει μια σειρήνα που εμφανιζόταν κάθε φορά που κάποιος από την οικογένεια πέθαινε. Της είπε ότι η γυναίκα ήταν η γυναίκα ενός μακρινού προγόνου, ο οποίος την είχε πνίξει στο κάστρο γιατί η οικογένειά του δεν ενέκρινε την ταπεινή καταγωγή της…

05) H ανάσταση του παιδιού από το Dalheim

Στο Μεσαίωνα, επικρατούσε η άποψη ότι οι δαίμονες μπορούσαν να κυριεύσουν ή να ζωντανέψουν πτώματα γεμίζοντάς τα με αέρα ή άλλη ουσία. Το 1581, στην περιοχή Dalheim του Λουξεμβούργου, ένας γυναικείος δαίμονας που πιστεύεται ότι είχε σεξουαλικές επαφές με άνδρες στον ύπνο τους, έπεισε έναν άνδρα να σκοτώσει το γιο του.

Αφού ο άνδρας κατάλαβε τι είχε κάνει, βυθίστηκε στη θλίψη. Ο δαίμονας, βλέποντας δυνατότητα για περισσότερη δυστυχία, προσφέρθηκε να αναστήσει το γιο του άνδρα αν της υποσχόταν ότι θα την αγαπούσε ως αντάλλαγμα. Με τη μαγεία της, το αγόρι αναστήθηκε από τους νεκρούς και συνέχισε να ζει όπως πριν. Μετά όμως από ένα χρόνο, το αγόρι αρρώστησε ανεξήγητα και πέθανε ξαφνικά. Όπως αποδείχθηκε, η ανάστασή του ήταν μια ψευδαίσθηση. Το πτώμα του αγοριού ήταν άδειο, και κινούνταν με τις δυνάμεις του δαίμονα…

06) Οι εξ ουρανού επισκέπτες της Λυών

Στις αρχές του 9ου αιώνα, 3 άνδρες και μια γυναίκα φέρονται να κατέβηκαν από ιπτάμενα σκάφη στην πόλη της Λυών. Το πλήθος κόσμου που ήταν συγκεντρωμένο, θεώρησε ότι οι επισκέπτες ήταν διαβολικοί μάγοι που επιθυμούσαν να καταστρέψουν τη σοδειά τους. Όμως οι επισκέπτες επέμειναν ότι ήταν απλοί άνθρωποι από την ίδια χώρα που είχαν απαχθεί από μάγους και βρίσκονταν σε ένα μέρος στον ουρανό που λέγεται Magonia. Πριν το πλήθος επιτεθεί στους επισκέπτες, ένας επίσκοπος που λεγόταν Agobard ήρθε τρέχοντας στο σημείο, λέγοντας ότι η ιστορία των επισκεπτών ήταν φανταστική. Σήμερα, ερευνητές που επιδιώκουν να αποδείξουν την ύπαρξη UFO κρίνουν ότι η ιστορία είναι αυθεντική και επρόκειτο για εξωγήινους…

07) Ο βάτραχος των Flanders..

Περί το 1595, ένας πατέρας με το γιο του σε μια ταβέρνα κοντά στο Flanders τσακώθηκαν με μια σερβιτόρα για την τιμή των ποτών τους. Όπως έφευγαν, η σερβιτόρα τούς φώναξε ότι δεν θα κατάφερναν να φτάσουν στο σπίτι εκείνη την ημέρα. Πατέρας και γιος έφτασαν στον ποταμό, αλλά δεν μπορούσαν να μετακινήσουν τη βάρκα τους. Στρατιωτικοί που κλήθηκαν ανεπιτυχώς να τους βοηθήσουν παρατήρησαν έναν βάτραχο επάνω στη βάρκα, τον οποίο σκότωσαν και πέταξαν στον ποταμό.
Από εκείνη τη στιγμή η βάρκα άρχισε να κινείται. Για να τους ευχαριστήσει, ο πατέρας πήγε τους στρατιωτικούς στην ταβέρνα. Όταν έφτασαν, ο πατέρας έμαθε ότι η σερβιτόρα είχε αρρωστήσει βαριά. Τελικά πέθανε εκείνη την ημέρα από τομές σε λαιμό και στομάχι, αντίστοιχες με εκείνες που είχαν προκαλέσει στο βάτραχο…

08 ) To αλυσοδεμένο φάντασμα της Μπολόνια..

Στα μέσα του 16ου αιώνα, ο Ισπανός μαθητής νομικής Vasquez de Ayola μαζί με 2 φίλους του αναζητούσαν ένα μέρος να μείνουν στην Μπολόνια. Οι φίλοι εντόπισαν ένα μεγάλο εγκαταλειμμένο σπίτι που κάποτε θεωρούνταν στοιχειωμένο, ωστόσο από τη στιγμή που δεν πίστευαν σε φαντάσματα, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να μετακομίσουν σε αυτό.

Ένα βράδυ, ενώ οι φίλοι του κοιμούνταν, ο Ayola άκουσε έναν ήχο αλυσίδας στο πάτωμα έξω από το δωμάτιό του και ψάχνοντας, ανακάλυψε ένα φάντασμα-σκελετό καλυμμένο από αλυσίδες να περιμένει στη σκάλα. Το φάντασμα οδήγησε τον Ayola σε ένα σημείο στον κήπο και εξαφανίστηκε. Την επομένη, οι αρχές έσκαψαν στο σημείο που υπέδειξε το φάντασμα και ανακαλύφθηκε ο σκελετός του φαντάσματος. Από τότε το φάντασμα δεν ξαναπαρουσιάστηκε…

09) Η απαγωγή της μάγισσας στο Berkeley…

Στις αρχές του 12ου αιώνα, ο ιστορικός και καλόγηρος William του Malmesbury έγραψε για μια ετοιμοθάνατη γυναίκα στο Berkeley της Αγγλίας η οποία ομολόγησε στα παιδιά της ότι ήταν σκλάβα του διαβόλου και μάγισσα. Η γυναίκα παρακάλεσε να ταφεί σε πέτρινο φέρετρο τυλιγμένο με σιδερένιες αλυσίδες για να μην κλέψουν το σώμα της οι δαίμονες. Η επιθυμία της έγινε πραγματικότητα και η τοπική εκκλησία συμφώνησε να παρακολουθεί το φέρετρό της για 3 ημέρες και νύχτες πριν ταφεί. Την τρίτη νύχτα, ένας δαίμονας ξαφνικά έσπασε την πόρτα εισόδου της εκκλησίας, περπάτησε μέχρι το φέρετρο, το άνοιξε και πήρε το σώμα τη γυναίκας μεταφέροντας το με ένα μαύρο άλογο…

Γίνετε μέλος της ομάδας μας “Βιβλίων Ορίζοντες” στο facebook πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο

Βιβλίων Ορίζοντες

Επιμέλεια  κειμένου: Καλλιόπη Γιακουμή

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 31-10-2018

Μεγακλής

Το διάσημο αυτόγραφο της Κλεοπάτρας..

Καλλιόπη Γιακουμή

Οι Στοιχειωμένοι πίνακες.

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο