Παιδικές σειρές που όλοι αγαπήσαμε: Ένα νοσταλγικό παιχνίδι σε θύμησες και αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων.
Πολλές φορές παρακολουθώ παιδικές σειρές μαζί με τα παιδιά μου και αναρωτιέμαι πως εξελίχθηκαν έτσι τα πράγματα. Μπροστά σε ήρωες με περίεργες ως και τερατώδεις μορφές και φορτωμένοι με υπερόπλα, ντυμένοι περίεργα, χωρισμένοι σε καλούς και κακούς, νοσταλγώ τις σειρές που έβλεπα σαν παιδί και άρχισα να τις ψάχνω.. Τα συναισθήματα ποικίλα μα πάντα όμορφα. Αυτά θέλω να μοιραστώ μαζί σας..
Καθεμιά έφερνε μαζί της και άλλες αναμνήσεις ξεχασμένες, καταχωνιασμένες που ξαφνικά έσκαγαν μπροστά μου, γεμίζοντας με συγκίνηση και νοσταλγία.
Αν λοιπόν είστε άνω των 30.. Επιβιβαστείτε, γιατί σας υπόσχομαι πως ετοίμασα για σας, ένα υπέροχο ταξίδι…Ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο των αγαπημένων μας παιδικών σειρών, ένας κόσμος που πάντα θα είναι εκεί για μας.. Πιστέψτε με!!!
ΚΑΝΤΥ-ΚΑΝΤΥ
(από τις πιο αγαπημένες μου)
Πείτε μου στα αλήθεια πόσες από σας δεν έριξαν «μαύρο» δάκρυ όταν σκοτώθηκε ο Άντονυ πέφτοντας από το άλογό του; Πόσες δεν εξοργίζονταν με τη συμπεριφορά των αδερφών Νηλ και Ελίζα Ράγκαν προς την Κάντυ (Γουάιτ Άρντλεϋ); Η απάντηση είναι: όλα!
Όλοι όσοι έβλεπαν το πιο επιτυχημένη παιδική σειρά (για μένα) της ελληνικής τηλεόρασης της δεκαετίας του ΄80.
Η αγάπη, η χαρά, η φιλία, ο έρωτας, η απώλεια, όλα συνυπήρχαν στις ιστορίες της Κάντυ που επηρέασαν χιλιάδες παιδιά ανά την υφήλιο.
Η Χάιντι, ήταν ένα μικρό και ορφανό κοριτσάκι που πήγε να ζήσει στο σπίτι του παππού της σε κάποιο ορεινό χωριό των Άλπεων. Εκείνος, δύσκολος και ιδιότροπος χαρακτήρας τελικά δένεται μαζί της και της μαθαίνει πολλά πράγματα. Όταν αναγκάζεται να μετακομίσει στη Φρανκφούρτη, για να κρατάει συντροφιά στην Κλάρα, ένα άλλο κοριτσάκι καθηλωμένο σε αναπηρική πολυθρόνα, η Χάιντι δεν βλέπει την ώρα να γυρίσει ξανά πίσω στον παππού της και στο αγαπημένο της βουνό. Είναι ιαπωνική σειρά anime παραγωγής 1974, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Γιοχάνα Σπίρι.
Πολλοί από σας θα θυμάστε ακόμα το τραγούδι τη σειράς.
ΓΟΥΝΤΙ Ο ΤΡΥΠΟΚΑΡΥΔΟΣ
Το γνωστό βιβλίο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες έγινε και παιδική σειρά. Ο θαρραλέος ιππότης που με συντροφιά τον Σάντσο εψανε για την Δουλτσινέα του. Ονειροπόλος ή τρελός δεν με ένοιαξε ποτέ εμένα προσωπικά, ήταν ο σκοπός και το μάθημα που επισκίαζαν όλα τα άλλα.
Ο Δον Κιχώτης είναι ο ήρωας αυτής σειράς αλλά όχι ο μόνος ήρωας. Πως θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει ένα “ιππότης” χωρίς τον ακόλουθό του; Ο Δον Κιχώτης δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον Σάντσο Πάντσο, τον πιστό φίλο και υπηρέτη του.
Μερικές από τις περιπέτειες που παρακολουθήσαμε ήταν οι: «Η περιπέτεια του Μυλωνά», «Ο Σάντσο και το κουβέρτωμα», «Το μάγεμα του Δον Κιχώτη», «Δον Κιχώτης επιστρέφει στο χωριό του», κ.α.
ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ
Το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι ήταν μια αμερικανική δραματική τηλεοπτική σειρά με στοιχεία της Άγριας Δύσης και κεντρικό θέμα μια οικογένεια που ζούσε σε φάρμα στο Walnut Grove. Παρόλο που η σειρά βασιζόταν στις πραγματικές ιστορίες των βιβλίων Little House, πολλοί χαρακτήρες και καταστάσεις διαφέρουν από τα αυθεντικά βιβλί
Το απόλυτα διασκεδαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα (τότε που η Ντόρα η μικρή εξερευνήτρια δεν υπήρχε ούτε ως ιδέα), όπου μέσα από τις ιστορίες μπορούσες να παρακολουθήσεις ευχάριστα την εξέλιξη του ανθρώπου και του πλανήτη, χωρίς να χάνεται ποτέ η αίσθηση του χιούμορ.
Ο παιδικός ήρωας με τη μαγική τσάντα που τα χώραγε όλα και αναλάμβανε να φέρει εις πέρας τις αποστολές του, με βοηθούς τους φίλους του Λίλλυ και το σκύλο του Γουίλλυ και να ανατρέψει τα σατανικά σχέδια της βασίλισσας Βάντας (με τη βροντερή φωνή-ψυχικό τραύμα για κάθε παιδί του ’80).
ΠΟΠΑΥ
Το αγαπημένο μας ναυτάκι, εκτός από τις διασκεδαστικές στιγμές που μας χάριζε παρακολουθώντας αυτόν και την αρραβωνιαστικιά του Όλιβ Όιλ, πρέπει να γνωρίζετε πως παράλληλα αύξησε και την κατανάλωση σε σπανάκι –το αγαπημένο του λαχανικό το οποίο κατάπινε με απίστευτη ταχύτητα και τον έκανε δυνατό και πάντα τα κατάφερνε απέναντι στον μισητό Μπρούντο που προσπαθούσε να του κλέψει την Όλιβ. (ακόμα το χρησιμοποιώ σαν κόλπο να τρώνε σπανάκι τα μικρά μου)
ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΣΑΙΝΗΣ
«Εμπρός καλό μου χέρι!» (και τώρα ακόμα το λέω στα χεράκι μου αν είναι να κάνω δουλείες )
Ο αγαπημένος επιθεωρητής Σαϊνης, πάντα αδέξιος, πέφτει στις παγίδες που του στήνει ο κακός Ντόκτορ Κλάου η αλλιώς MAD, το πρόσωπο του οποίου δεν είδαμε ποτέ, ενώ με τη βοήθεια των βιονικών εξαρτημάτων του και της ανιψιάς του -μια ιδιοφυΐα της τεχνολογίας- καταφέρνει πάντα να βγει νικητής.
Ποιος δεν θυμάται τον Παραμυθά στην αγαπημένη εκπομπή των παιδικών μας χρόνων;
Παιδική σειρά με κούκλες η οποία αποτελεί την τηλεοπτική μεταφορά του ομώνυμου κόμικ (1983) του συγγραφέα Ευγένιου Τριβιζά και του σκιτσογράφου Νίκου Μαρουλάκη. Η σειρά έχει ως θέμα τις περιπέτειες του δημοσιογράφου Πίκου Απίκου, ο οποίος ταξιδεύει στην μακρινή χώρα της Φρουτοπίας για να διερευνήσει τη μυστηριώδη εξαφάνιση του Μανώλη του Μανάβη.
Μια λατρεμένη σειρά της δεκαετίας του ’80 όπου αγάπησαν μικροί και μεγάλοι. Η σειρά “Κάπου, Κάπως, Κάποτε” αποτελούμενη από 35 υπέροχα επεισόδια διάρκειάς 18 λεπτών το καθένα. Οι Μαριονέτες ήταν του Λάκη Αποστολίδη, τον ρόλο της αφηγήτριας είχε η Βάσω Γουλιελμάκη μαζί με τον Κατσουλίνο. Η μουσική των τίτλων ήταν του Ηλία Ανδριόπουλου και οι στίχοι του Μιχάλη Μπουρμπούλη.
Και κάπως έτσι ξεκινούσε κάθε φορά ένα όμορφο παραμύθι.
ΤΟΥ ΚΟΥΤΙΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
Μια από τις αγαπημένες τηλεοπτικές σειρές των παιδιών που μεγάλωσαν τη δεκαετία του ’80 ήταν «Του Κουτιού τα Παραμύθια». Κεντρικός χαρακτήρας ήταν η Παρασκευούλα και η υπόθεση ξεκινούσε μόλις νύχτωνε και πήγαινε στο δωμάτιό της για ύπνο. Η Παρασκεύουλα έλεγε στη μητέρα της «Καληνύχτα μαμά», η οποία της απαντούσε «Καληνύχτα Παρασκευούλα και φρόνιμα». Μετά έκλεινε την πόρτα του δωματίου της για να κοιμηθεί. Όμως, η Παρασκευούλα δεν πήγαινε για ύπνο. Άνοιγε ένα μεγάλο κουτί που είχε κρυμμένο κάτω από το κρεβάτι της, το οποίο ήταν γεμάτο παραμύθια.
Ελπίζω να θυμήθηκα τα περισσότερα από εκείνα τα φανταστικά/μαγικά ταξίδια των παιδικών μας χρόνων και αυτό που εύχομαι είναι να σας έκανα να ξανακάνετε και να αναπολήσετε εκείνα τα ταξίδια, τις στιγμές, τα χρόνια και πολλά άλλα…
.
Γίνετε μέλος της ομάδας μας “Βιβλίων Ορίζοντες” στο facebook πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο
Επιμέλεια και σύνταξη κειμένου: Καλλιόπη Γιακουμή