10.4 C
Greece
27 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΟΥΡΔΑ(Lena Tsd)

“ΜΑΥΡΑ ΡΟΔΑ” της Jane Thynne, γράφει η Ελένη Τσιούρδα (Lena Tsd)

Η άποψη της Ελένης Τσιούρδα (Lena Tsd)
 
“ΜΑΥΡΑ ΡΟΔΑ ”
Συγγραφέας   THYNNE, JANE
Εκδόσεις Κέδρος

Εκκίνηση με την δολοφονία της Ντόροθυ σαν να έκανε διασκευή του Μάγου του Οζ ο Τουμανιδης, ροζ μποα αισθητικής από το Κλουβί με τις Τρελές με ολίγον Κάρυ Μπράτσο, λόγου εποχής, η Μάρλεν Ντίτριχ στον Γαλάζιο Άγγελο της οποίας τα φρύδια ακόμη στοιχειώνουν το μακιγιάζ των Ελληνίδων, το Δάσος Γκρουνεβαλντ στο παραλίγο να αρχίσω την νέα σειρά της Ρόουλινγκ, φορούσε μαύρο νυφικό η περσινή μας η κοπέλα που έλεγαν κι οι Κατσιμιχαιοι στα νιάτα τους (και στα δικά μου νιάτα), λα Βας κι ρι στην επαρχία της Ολλανδίας, μωβ τουίντ ταγιέρ από τα όνειρα της Κοκό Σανέλ και της Βασίλισσας Ελισάβετ, κέικ με παπαρουνόσπορο και καλλυντικά Μαξ Φακτορ όταν στα Βαλκάνια ακόμη ζούσαμε σε σπηλιές (με το παρντον αλλά αληθές), εργαστήρια χορού πολύ πριν το Fame, Μαύρα Ρόδα Μαύρα Κοράκια Άσπρα Κοράκια του ασύγκριτου ποιητή Φανφάρα, το χρώμα του βρώμικου χιονιού να αποδίδει πλήρως το φόντο της εποχής, ονειρεμένες ταινίες του βωβού κινηματογράφου σκηνοθετημένες από τον Φριτς Λανγκ και τον Φον Μουρνάου, Κλαμπ της εποχής όταν στα Βαλκάνια (νταξ έχω κόλλημα) με το ζόρι υπήρχε κανένα καφενείο που δεν σέρβιρε όχι χυμό βατόμουρο η αλλά ούτε χυμό πορτοκάλι, πονοκέφαλος σε μορφή τέχνης που νομίζω θα ήμουν εξπερ του είδους (τύπου ημικρανία με νεκρή φύση), αστειακια τύπου Μαχάτμα Προπαγκαντι που αποδίδουν την αίσθηση χιούμορ των τότε δημοσιογράφων, αξιωματικοί των Μαζί με κατοικίδια λιονταράκια (θέλω να γίνω Καίσαρας στη θέση του Καίσαρα), ο Χίτλερ να ελέγχει μέχρι και το πώς οι νοικοκυρές κονταινουν τις κουρτίνες, μεγάλα κεφάλια που νομίζουν ότι παίζουν Stratego, εφιαλτικές υποχρεωτικές κατασκηνώσεις εργασίας, προοδευτικές απόψεις τύπου το άρμεγμα σε κάνει καλύτερη γυναίκα, κατάσκοποι που απαγγελουν Ρίλκε και Μπράουνινγκ (όχι καμία σχέση με τα μπραουνις), κυρίες φορτωμένες κοσμήματα σαν να έπαιξαν ξύλο με πολυέλαιο (χιούμορ κλεμμένο από την συγγραφέα), ψωμί με ξηρούς καρπούς που εδώ το ανακαλύψαμε προσφάτως στο Ble, πολλοί μαζεμένοι Βόλντεμορτ στο πολύ πιο κακό, η Φράουλα Γκέμπελς πρωταγωνίστρια στο Κουκλοσπιτο (του Ίψεν όχι το πρόσφατο θρίλερ που παρεπιπτόντως δεν λέει μια), στολές του γκολφ που σήμερα τις βλέπεις στις πασαρέλες του Χιλφινγκερ και μια ξεκάθαρη αίσθηση Τριλογίας του Βερολίνου που εξηγείται εύκολα γνωρίζοντας ότι η Thynne είναι σύζυγος του Φίλιπ Κερ (που δυστυχώς μας άφησε πρόσφατα).
Το βιβλίο έχει πολύ ενδιαφέρον. Το μόνο ενοχλητικό είναι ότι αφήνει μια αίσθηση ανολοκλήρωτου, σαν κάπου να ήθελε να πάει, αλλά δεν πήγε.

 Γκουντ  🤓

.

Σύνοψη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Βερολίνο, 1933. Ο Χίτλερ ανεβαίνει στην εξουσία και οι ναζί αρχίζουν το φρικιαστικό έργο τους. Ο πόλεμος είναι προ των πυλών.
Η νεαρή Βρετανίδα ηθοποιός Κλάρα Βάιν εγκαταλείπει την πατρίδα της προκειμένου να κάνει κινηματογραφική καριέρα στα περιβόητα στούντιο Ufa του Βερολίνου. Αρχικά δεν αντιλαμβάνεται τον εφιάλτη που πλησιάζει.
Δύο σημαντικές όμως γνωριμίες που θα κάνει στην πρωτεύουσα της νέας Γερμανίας που απεργάζονται οι ναζί θα της αλλάξουν τη ζωή. Η πρώτη είναι η Μάγκντα Γκέμπελς, σύζυγος του υπουργού Προπαγάνδας του Τρίτου Ράιχ, η οποία την εισάγει σε έναν κύκλο που αποτελείται από συζύγους αξιωματούχων των ναζί. Ο δεύτερος σημαντικός άνθρωπος που θα γνωρίσει είναι ο Λίο Κουίν, ένας Βρετανός που εργάζεται στο Γραφείο Ελέγχου Διαβατηρίων της βρετανικής πρεσβείας. Ο Λίο θέλει να χρησιμοποιήσει την Κλάρα προκειμένου να συλλέξει από πρώτο χέρι πληροφορίες σχετικά με την ελίτ των ναζί, στην πορεία όμως ερωτεύεται παράφορα την όμορφη ηθοποιό.
Όταν η Μάγκντα Γκέμπελς αποκαλύπτει στην Κλάρα ένα ανείπωτο μυστικό και της αναθέτει να φέρει εις πέρας μια επικίνδυνη αποστολή, η Κλάρα καταλαβαίνει τους κινδύνους που την απειλούν και καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην αγάπη και στο καθήκον.
Ένα συναρπαστικό νουάρ μυθιστόρημα με φόντο το Βερολίνο του 1933.
.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Η Jane Thynne είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός. Γεννήθηκε το 1961 και σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στο St Anne’s College της Οξφόρδης. 

Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο του BBC, καθώς και στις εφημερίδες The Sunday TimesThe Daily Telegraph και The Independent.

Το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο Patrimony κυκλοφόρησε το 1997. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει οκτώ βιβλία. Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της Μαύρα ρόδα (2016) και Άνθη του χειμώνα (2017).

Ήταν παντρεμένη με τον συγγραφέα Φίλιπ Κερ που απεβίωσε το 2018.

.

Βιβλιογραφία
(2017)Άνθη του χειμώνα, Κέδρος
(2016)Μαύρα ρόδα, Κέδρος
.
 
Σύνταξη και επιμέλεια: Ελένη Τσιούρδα (Lena Tsd)
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

«Ο καλπασμός των αμνών» του Στέφανου Παπαδόπουλου, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

“Ο ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΜΟΥ” της Ειρήνης Βαρδάκη, γράφει η Δέσποινα Ανθοπούλου

Καλλιόπη Γιακουμή

ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ 10 ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΡΟΥΑΓΙΑΛ της Κριστίν Γουέλς, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Αφήστε Ένα Σχόλιο