10.8 C
Greece
30 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

«Δούρειος Ίππος» του Κώστα Κρομμύδα, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Δούρειος ίππος Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή-Κουγιώνη για το βιβλίο

***
«Δούρειος Ίππος»
Συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας
Εκδόσεις Διόπτρα
***

Πριν σας γράψω για το νέο βιβλίο του Κώστα Κρομμύδα “Δούρειος Ίππος”,  που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, θα σας πω, πως εκεί που νόμιζα πως τον ήξερα καλά, συγγραφικά, μια και έχω διαβάσει όλα του τα βιβλία, θα βιαστώ να δηλώσω, πως για ακόμη μια φορά και με αυτό το βιβλίο, με ξάφνισε ευχάριστα. Ο Κώστας Κρομμύδας είναι πολυγραφότατος, τα θέματα που επιλέγει να αφηγηθεί, είναι διαφορετικά και πρωτότυπα σε κάθε του βιβλίο και η αχαλίνωτη φαντασία του καλπάζει στις σελίδες τους.

Επίσης είναι εξαιρετικά παθιασμένος με την συγγραφή και έχει καταφέρει να αποδομήσει το διάστημα που γράφει, οτιδήποτε μπορεί να μειώσει την άρτια συγγραφική συγκρότηση που διαθέτει και το αποτέλεσμα της δουλειάς του. Όλη αυτή την στάση του, εγώ προσωπικά, την βρίσκω πολύ έντιμη, γιατί δείχνει πως σέβεται τους αναγνώστες του.   

Ο Κώστας Κρομμύδας επιστρέφει λοιπόν, με ένα κατασκοπικό μυθιστόρημα με καταιγιστική πλοκή, που καθηλώνει αβίαστα τον αναγνώστη.

Η κεντρική του ηρωίδα, η Ισιδώρα, είναι μια κατάσκοπος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και αναλαμβάνει να εκτελέσει μια πολύ δύσκολη αποστολή και ταυτόχρονα, την πιο σημαντική αποστολή της καριέρας της ως τώρα. Πρέπει να μεταφέρει με ασφάλεια στην υπηρεσία της, μια πληροφορία, που θα καθορίσει το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και την κυριαρχία της χώρας μας στο Αιγαίο. 

Η Ισιδώρα έχει ειδική εκπαίδευση στις μεθόδους παραπλάνησης των αντίπαλων μυστικών υπηρεσιών και στις τακτικές της αντικατασκοπίας. Γνωρίζει πολύ καλά τη χρήση κωδικών κρυπτογράφησης απόρρητων κειμένων, έχει πληροφορηθεί εκ των έσω τις άγνωστες και επικίνδυνες πτυχές της αποστολής που ανέλαβε και έχει εκπαιδευτεί άρτια, στο να προφυλάσσεται από αυτές και να τις αποφεύγει. Μόνο ένα πράγμα δεν έμαθε στην πολύχρονη και επίπονη εκπαίδευση της, πως να αποφεύγει τα παιχνίδια της μοίρας και πως, θα προστατευτεί από τις παγίδες της. Κανείς δεν μπορεί να αποφύγει το πεπρωμένο του, ούτε και η ηρωίδα μας μπορεί. Αυτή η αναμέτρηση είναι άνιση και κάνεις δεν ξέρει την έκβασή της, ούτε το τίμημα που φέρει..  

 

 

Η Ισιδώρα έρχεται αντιμέτωπη με πολλές απρόβλεπτες καταστάσεις, βλέπει συνεχώς τα δεδομένα της να ανατρέπονται, αποκαλύπτει φίλους ως εχθρούς και αμφισβητεί πολλά που συμβαίνουν γύρω της. Θυσιάζει πολλά, αλλάζει πολλά, αλλά ποτέ δεν τα παράτα. Μέσα σε όλα αυτά, έρχεται εντελώς απροσδόκητα αντιμέτωπη και με έναν μεγάλο έρωτα, μόνο που και αυτός θέλει να παίξει μαζί της και οι εκπλήξεις που τις ετοιμάζει είναι πολλές και διάφορες.. Η Ισιδώρα προσπαθεί να τα καταφέρει. Θέλει να ισορροπήσει αποτελεσματικά τα συναισθήματα της και την προσωπική της ζωή, με τις απαιτήσεις της δουλείας της. Γρήγορα θα μπλεχτεί σε ένα σκοτεινό, μυστικό και αναπόδραστο κύκλο συνωμοσιών, που αφορά ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Οι ίντριγκες, οι διπροσωπίες, τα πονηρά και σκληρά κυβερνητικά παιχνίδια, την βυθίζουν σε ένα δίκτυο δολιοφθοράς και εκείνη, προσπαθεί ρισκάροντας τα πάντα, να ξεδιπλώσει το κουβάρι του μυστηρίου.

Μόλις σας περιέγραψα ένα δυνατό, ψυχολογικό κατασκοπικό θρίλερ, μεταξύ της χώρας μας και της γείτονας χώρας Τουρκίας, η οποία ακολουθεί χρόνια τώρα, μια εξόχως προκλητική στάση απέναντι μας, παραβιάζοντας κάθε αντίληψη δικαίου. Το αναφέρω αυτό, για να τονίσω και το πόσο επίκαιρο και διαχρονικό είναι σαν θέμα, αλλά και πόσο δύσκολο συνάμα. 

Πίσω από όλο αυτό, κρύβονται μεγάλα παιχνίδια, που ίσως δεν μάθουμε ποτέ και σκληρά μπραντεφέρ κατασκοπίας, που ούτε καν φανταζόμαστε. Ότι μαθαίνουμε, είναι μόνο η κορφή ενός παγόβουνου. Ο Κώστας Κρομμύδας λοιπόν, τολμά να καταδυθεί σε αυτό το αβυσσαλέο άδυτο της κατασκοπείας και να αναδυθεί, φέρνοντας στο φως, πολλούς κρυμμένους θησαυρούς για το αναγνωστικό κοινό. Είναι αυτό το σημείο στο οποίο επιλέγει να παντρέψει αριστοτεχνικά με την πένα του, την μυθοπλασία με την πραγματικότητα, μια πραγματικότητα που ανέδειξε η επιμελής, αντικειμενική και ενδελεχή έρευνα που έκανε, κατά την διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου του.

 

 

Γι΄ αυτό εξάλλου σας μίλησα στην αρχή και για σεβασμό προς τον αναγνώστη. Θα μπορούσε όλο αυτό να είναι προϊόν φαντασίας, εκείνος όμως διάλεξε το δύσκολο τρόπο της έρευνας, θέλοντας να προσφέρει ένα άρτιο σε όλα κείμενο και μια αληθινή διάσταση στην ιστορία του.       

Εδώ θέλω να προσθέσω και κάτι ακόμα που μου έκανε τεράστια εντύπωση και έτσι θαύμασα την συγγραφική δεινότητα του Κώστα Κρομμύδα, ακόμα περισσότερο. Το βιβλίο είναι γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη γραφή και την ιστορία αφηγείται η ίδια η Ισιδώρα. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπω τον Κώστα Κρομμύδα να το κάνει αυτό, αλλά είναι φανταστικός ο τρόπος που για ακόμη μια φορά, ταυτίστηκε τόσο με την ηρωίδα του και μπόρεσε να την αποδώσει ολοκληρωτικά, συνθέτοντας άψογα το ψυχογράφημα της και τον χαρακτήρα της και ως γυναίκας και ως κατασκόπου. Μπήκε στο πετσί της, έγινε αυτή και όλα πια, είναι πιο άμεσα. Η εν συναίσθηση και η ταύτιση του αναγνώστη προκύπτει  εντελώς αβίαστα και απολαυστικά.  

Ο Δούρειος Ίππος είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί στην κυριολεξία. Μια ιστορία δράσης και έρωτα, με πολλά κατασκοπικά στοιχεία, με μυστήριο, ίντριγκες και πολλές ανατροπές που πυροδοτούν την φαντασία του αναγνώστη και ανεβάζουν την αδρεναλίνη και την περιέργεια του στα ύψη. Η έννοια του “πεπρωμένου” κατέχει θέση κλειδί στην όλη δομή του κειμένου, η τύχη είναι ένας αφανής ήρωας του βιβλίου και παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλά. Στον απόλυτα, επιτυχημένο συνδυασμό όλων των παραπάνω,  προστίθεται και μια ισορροπημένη αίσθηση μεταφυσικού,  που εξιτάρει και συναρπάζει, ακόμα περισσότερο.  

Η γραφή γρήγορη, χωρίς κενά, με ένταση, αγωνία, χωρίς περιττές αναφορές, περιγραφές και σχόλια. Οι λέξεις ρέουν απρόσκοπτα, η ιστορία δεν κάνει κοιλιά και δεν σε κουράζει σε κανένα σημείο, ακόμα και όταν σου περιγράφει πιο αναλυτικά κάποια στοιχεία που εξυπηρετούν στην εξέλιξη της ιστορίας. Οι πλούσιοι αληθοφανείς διάλογοι, δίνουν ζωή στο κείμενο. Νιώθεις πως είναι το σενάριο κάποιας ταινίας, που ξετυλίγεται μπροστά σου και δεν σας κρύβω πως εύχομαι κάποτε να το δω να συμβαίνει. Να συμπληρώσω εδώ, πως έχω διαβάσει αρκετά βιβλία με κατασκοπική δράση. Στα περισσότερα ως γυναίκα, χάθηκα και ένιωσα πολεμικός ανταποκριτής, ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά. Αυτό στον Δούρειο Ίππο αποφεύγεται με μαεστρία από τον συγγραφέα και λέω μαεστρία, γιατί είναι άντρας και γι΄αυτό η δράση, θα μπορούσε να τον παρασύρει σε υπερβολές και να έμοιαζε το κείμενο, με αμερικανιά.  Όμως δεν το έκανε. Με δεξιοτεχνία το απέφυγε και σεβάστηκε το γυναικείο κοινό, τις γνώσεις του και τα γούστα του. Η ιστορία με απορρόφησε αμέσως χωρίς πουθενά να με “πετά” απ΄έξω!  

Οι κινηματογραφικές περιγραφές, δεμένες με χαρακτήρες ολοκληρωμένους σε καθηλώνουν. Μορφές που αναγνωρίζεις και δέχεσαι εύκολα, σκιαγραφημένες και δουλεμένες τόσο καλά, που δεν σε ξενίζουν πουθενά. Τους ακολουθείς σε κάθε βήμα τους, σε κάθε πράξη τους και κάθε τους αντίδραση, άλλες φορές σου ξυπνάνε τον θυμό, την αγανάκτηση, την αγωνία, την απορία και άλλες την συμπάθεια, την στοργή, τον ενθουσιασμό, τον θαυμασμό και σίγουρα το ενδιαφέρον.

 

 

Το βιβλίο αυτό πραγματικά το απόλαυσα και για άλλη μια φορά μου απέδειξε, πως ο Κώστας Κρομμύδας, δεν κατάφερε να γράψει βιβλία, που απλά του “βγήκαν ” και κέρδισαν τους αναγνώστες, αλλά αυτή την αποδοχή και αναγνώριση, τις κέρδισε με το σπαθί του, για την ακρίβεια με την εξαιρετική πένα του και το μεγάλο του ταλέντο. Και σε αυτό το βιβλίο δείχνει πως και τολμά να πειραματιστεί, και πως αντέχει στην πρόκληση, του κάθε φορά και ψηλότερα τον πήχη και τελικά, πάντα τα καταφέρνει με εξαιρετικό τρόπο. Αυτό το βιβλίο εξάλλου, είναι μια περίτρανη απόδειξη των όσων σας λέω! 

Τα αχαρτογράφητα νερά της κατασκοπίας είναι ένας άγνωστος προορισμός, όχι μόνο για μένα νομίζω, αλλά και για πολλούς όμως ο Κώστας Κρομμύδας, με ταξίδεψε εκεί, με ασφάλεια και μου χάρισε πολλές ανακαλύψεις και δυνατές συγκινήσεις! Ο Δούρειος Ίππος ήταν ένα υπέροχο αναγνωστικό ταξίδι, που το συνιστώ σε όλους!

.

Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο… 
.
Δούρειος ίππος  Το Αιγαίο είναι ένα καζάνι που βράζει, με Ελλάδα και Τουρκία να παίζουν το πιο ριψοκίνδυνο παιχνίδι εξουσίας ως τώρα.
Η Ισιδώρα τρέχει στην κόψη του χρόνου να μεταφέρει μια σημαντική πληροφορία στα υπόγεια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη ζωή της, αλλά και την ειρήνη στην περιοχή.Θανατηφόρες παραπλανήσεις και επτασφράγιστα μυστικά σε μια ιστορία όπου η εμπιστοσύνη, η προδοσία, τα μυστικά και ο έρωτας ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί.

Η Ισιδώρα στο πρόσωπο και στον έρωτα ενός άνδρα αναζητά την αλήθεια, αγνοώντας πως κάθε προσπάθεια να αποφύγει το πεπρωμένο της την οδηγεί να το συναντήσει.Στο τέλος καταλαβαίνει ότι ο Δούρειος Ίππος κάθε ανθρώπου είναι όσα κρύβει στην καρδιά του.

.
*
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα..

Κώστας Κρομμύδας

Κώστας Κρομμύδας

Ο Κώστας Κρομμύδας είναι απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός στο θέατρο, στην τηλεόραση και στο σινεμά. Συμμετείχε στον τρίτο και τέταρτο κύκλο της σειράς The Durrells.

Τον Μάιο του 2012 εκδόθηκε το πρώτο ­βιβλίο του, Μπαμπά, Mεγάλωσέ με, του ­οποίου η αναθεωρημένη και επικαιρο­ποιημένη έκδοση κυκλοφόρησε ξανά το 2021 από τις εκδόσεις Διόπτρα, και τον Μάιο του 2013 το πρώτο μυθιστόρημά του, Η Ζωή που Έλειπε (αγγλική έκδοση Cave of Silence).

Τον Ιούνιο του 2014 εκδόθηκε το δεύτερο μυθιστόρημά του, με τίτλο Ογκρέσα. Ακολούθησε το Μη με Λησμόνει τον Μάιο του 2015 (αγγλική έκδοση Lake of Memories). Τον Μάιο του 2016 εκδόθηκε το βιβλίο του Ουρανόεσσα, το οποίο βραβεύτηκε το 2017 ως το καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς στην κατηγορία «Ηρωίδα έμπνευση» (αγγλική έκδοση Dominion of the Moon). Τον Μάιο του 2017 εκδόθηκε το μυθιστόρημα με τίτλο Φως μέσα στη Θύελλα (αγγλική έκδοση Athora), ενώ το 2018 κυκλοφόρησε το Μυρωδιά από Σανίδι, το 2019 το Μια Νύχτα Ακόμη και το 2020 η Εβόρα. Όλα τα μυθιστορήματά του βρίσκονταν στην τελική δεκάδα του διαγωνισμού βιβλίου των Public. Παραδίδει μαθήματα συγγραφής (Master Class) και «δημόσιου λόγου-public speech». Αρθρογραφεί σε sites, εφημερίδες και περιοδικά. www.kostaskrommydas.gr onioncostas@gmail.com www.facebook.com/costas.krommidas twitter.com @kostaskrommydas instagram KROMMYDASKOSTAS

 

.

Επιμέλεια και σύνταξη Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

.

Ονομάζομαι Καλλιόπη Γιακουμή γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ρόδο. Είμαι παντρεμένη και έχω τρεις γιους. Ζω στην Κοζάνη με την οικογένειά μου. Λατρεύω τα βιβλία και ό,τι έχει σχέση με αυτά. Η αγάπη μου αυτή με έσπρωξε στο να δημιουργήσω τη βιβλιοφιλική ομάδα και το site «Βιβλίων Ορίζοντες».
Παρ’ όλο που η επαφή μου με το βιβλίο, τους φίλους του και με συγγραφείς είναι καθημερινή, η αγάπη αυτή όλο και μεγαλώνει και με πλημμυρίζει.
Έγινε ανάγκη που ψάχνει συνεχώς τρόπους για να εκφραστεί, να μοιραστεί, να γίνει ανταποδοτική, έτσι οδηγήθηκα στη συγγραφή αυτού του βιβλίου που είναι η πρώτη μου συγγραφική προσπάθεια. 
Το βιβλίο “Ματωμένη ανάμνηση”, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αέναον και θα επανακυκλοφορήσει σύντομα από τις Εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ!
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“Φτου και βγαίνω ζωή” της Ρούλας Σαμαϊλίδου, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

“Το σπίτι με τις κλειδαριές” του Γιάννη Φιλιππίδη, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΖΩΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ” της Άννας Γαλανού, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο