7.9 C
Greece
30 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

“ΜΑΡΓΚΩ” της Άννας Γαλανού, γράφει η Φαiη Δεληγιώργη

Η άποψη της Φαiης Δεληγιώργη για το βιβλίο

.

“ΜΑΡΓΚΩ”  
Συγγραφέας  ΑΝΝΑ ΓΑΛΑΝΟΥ  
Εκδόσεις ΔΙΟΤΡΑ
.

Μαργκώ”, τιτλοφορείτε το νέο βιβλίο της αγαπημένης μας συγγραφέα Άννα Γαλανού, ένα βιβλίο που το αναγνωστικό κοινό υποδέχτηκε με μεγάλη θέρμη από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του.

Η Άννα Γαλανού αποτελεί εδώ και χρόνια μια ιδιαίτερη και εξέχουσα παρουσία στον ελληνικό, λογοτεχνικό χώρο και έχει εδραιωθεί επάξια, τόσο για την ξεχωριστή της πένα, όσο και για τις μοναδικές ιστορίες που επιλεγεί κάθε φορά να μας αφηγηθεί, δικαιώνοντας πάντα τις προσδοκίες των αναγνωστών, που την ακολουθούν και διαβάζουν κάθε της νέο πόνημα.

Το βιβλίο “Μαργκώ” είναι ένα συναρπαστικό, ξεχωριστό μυθιστόρημα, με έντονες πινελιές ιστορίας και άρωμα εποχής. Ένας πολύχρωμος καμβάς εικόνων και συναισθημάτων, συνθέτεται αριστουργηματικά από την πένα της Άννας Γαλανού, τις σελίδες του βιβλίου. Τα χρώματα του εμπνευσμένα και επιλεγμένα από την δραματική ζωή της ηρωίδας την οποία ο αναγνώστης του βιβλίου ακολουθεί μέσα στο χρόνο και τις εποχές που εξελίσσεται.

Σμύρνη, Αλεξάνδρεια, Παρίσι, Αθηνά, από την θαλπωρή στην κακοποίηση, από την αγάπη στην οδύνη, η Μαργκώ κερδίζει την ψυχή του αναγνώστη αβίαστα και τον παρασύρει μαζί της σε ένα μοναδικό αξέχαστο ταξίδι.

Η Μαργκώ, υπήρξε ένα πραγματικό πρόσωπο που γεννήθηκε στην Σμύρνη στις αρχές του 20ου αιώνα. Ήταν κόρη της Λίλης, μιας κεντήστρας και ενός Έλληνα της Ιωνίας. Η μητέρα της χάθηκε μέσα στην λαίλαπα της καταστροφής του ΄22…Πάνω σε αυτά τα λίγα στοιχεία που είχε στην κατοχή της η Άννα Γαλανού, εμπνεύστηκε και φιλοτέχνησε με μελάνι και χαρτί, την ιστορία μιας νοσταλγικής εποχής, που σίγουρα έχει να προσφέρει έντονα συναισθήματα, ποικίλες συγκινήσεις και πολλές ανατροπές που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, μέχρι τέλους.

Ο αναγκαστικός και όχι ευτυχισμένος γάμος της 16χρονης Μαρκγώ με τον κατά πολύ μεγαλύτερο της τραπεζίτη Ασημάκη Αγγελίδη, την παίρνει μακριά από την αρχοντική Σμύρνη, λίγο πριν την καταστροφή του ΄22 και από την αγκαλιά της αγαπημένης της μητέρας, της Λίλης… Στην εξωτική Αλεξάνδρεια πια και ανάμεσα στην οικογένεια του Ασημάκη, η Μαργκώ θα υποταχθεί στη μοίρα της, θα στερηθεί την αγάπη ,θα νιώσει την απόρριψη,τον πόνο και την δυστυχία, την αδιαφορία και την ταπείνωση.

Όμως το πεπρωμένο της έχει άλλα σχέδια για εκείνη ..!

Την οδηγεί στο ρομαντικό Παρίσι την πόλη του φωτός! Η γνωριμία της με την μαντάμ Ρενάρ, θα την κάνει να πιστέψει στον εαυτό της ξανά και να διεκδικήσει τα όνειρα της, ξεφεύγοντας από τις οδυνηρές αναμνήσεις του παρελθόντος.

Καθώς το αστέρι της Μαργκώ αναδύεται σιγά, σιγά και μεσουρανεί στο γοητευτικό καλλιτεχνικό Παρίσι, διεκδικώντας την ευτυχία που της αναλογεί, την ζωή της σημαδεύει ο έρωτας..Οι επιλογές της αυτή τη φορά θα οδηγήσουν τα βήματα της στην Αθήνα μιας αλλοτινής εποχής, μπλέκοντας την σε ένα γαϊτανάκι εξελίξεων και ανατροπών, που θα δοκιμάσει τις αντοχές της, αναγκάζοντας την να παλέψει ακόμη και για την ίδια της ζωή.

Η δραματική ηρωίδα του βιβλίου, που ωριμάζει μέσα από τις δικές της επιλογές, σωστές ή λάθος, καλείτε να αντιμετωπίσει τον ίδιο της τον εαυτό, να πάρει την μοίρα στα χέρια της και να κινήσει εκείνη τα νήματα που θα την οδηγήσουν στη ολοκληρωτική λύτρωση της.

Η Μαργκώ της Άννα Γαλανού είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα με γρήγορη πλοκή, δυνατούς διάλογους, που προκαλούν έντονα συναισθήματα ενώ οι ανατροπές που εγείρουν συνεχώς το ενδιαφέρον του αναγνώστη, του αφήνουν για το τέλος ένα δυνατό αίσθημα δικαίωσης, για την επιλογή του να το διαβάσει

Η συγγραφέας ιχνηλατεί άρτια τους χαρακτήρες της καθώς και τις ιστορικές στιγμές που πλαισιώνουν το βιβλίο. Μέσα από περιγραφές και γεγονότα διαφωτίζει πολιτικό-κοινωνικά κομμάτια της εποχής, όλα αρμονικά δεμένα και ισορροπημένα, μεταξύ τους.

Η Άννα Γαλανού, για άλλη μια φορά, ύφανε με χρυσή κλωστή την ιστορία στο νέο της βιβλίο. Το έντυσε με την γοητευτική και συνάμα μεστή, ζεστή γραφή της και δημιούργησε μια ιστορία που μένει στην καρδιά και στο μυαλό του αναγνώστη, για πολύ καιρό.. Εγώ να συγχαρώ τη συγγραφέα για το εξαιρετικό ταξίδι που μου χάρισε ακόμη μια φορά !

.

Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο

Στον Φραγκομαχαλά της Σμύρνης ζει μια Γαλλίδα κεντήστρα, η Λίλη, με την κόρη της, Μαργκώ.

Ο γάμος της δεκαεξάχρονης κοπέλας με έναν μεσήλικα, πάμπλουτο τραπεζίτη αφήνει άφωνη την αστική Σμύρνη του 1918.

Λίγο πριν την Καταστροφή του ’22, η Μαργκώ υποτάσσεται στη θέληση του συζύγου της, και μετακομίζουν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η εξωτική Αλεξάνδρεια όμως, όπως την είχε φανταστεί, αποδεικνύεται εφιάλτης. Μέσα από μια σειρά απρόσμενων εξελίξεων, η ζωή της καταρρέει, κι έτσι το 1926, μόνη και χωρίς χρήματα, φτάνει στο Παρίσι αναζητώντας τη χαμένη μητέρα της.Δύο άντρες θα βρεθούν στον δρόμο της, που θα τη διεκδικήσουν με πάθος.

Η επιλογή της θα είναι δύσκολη και μοιραία, αναγκάζοντάς τη να παλέψει με νύχια και με δόντια για την αξιοπρέπεια και τη ζωή της.
Από τις βεγγέρες, τα καφέ αμάν και τα σουαρέ της κοσμοπολίτισσας Σμύρνης, στην κλειστή κοινωνία της Αλεξάνδρειας, στο λαμπερό Παρίσι με τους οίκους υψηλής ραπτικής και στην όμορφη Αθήνα του Μεσοπολέμου, ο αγώνας της Μαργκώ μοιάζει να μην έχει τέλος. Όμως, κάποια στιγμή, οι μάσκες πέφτουν…
Γιατί η αλήθεια έχει μόνο ένα πρόσωπο…

.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Άννα Γαλανού:  Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Πεζά Ηρακλείου Κρήτης.
Γράφω από νεαρή ηλικία και έχω ασχοληθεί με τα περισσότερα είδη του πεζού και έμμετρου λόγου: μυθιστοριογραφία, διηγήματα, ποίηση, παιδική λογοτεχνία, παραμύθια, στίχους, θεατρικά και δοκίμια.
Για το έργο μου συνολικά, έχω τιμηθεί με πολλά πανελλήνια βραβεία και διακρίσεις. 
 
Βιβλιογραφία
 
Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα τρία βιβλία της ιστορικής τριλο­γίας «Οι Δρόμοι της Καταιγίδας»: Θυσία (2017), Εκδίκηση (2017), Εξιλέωση (2018), καθώς και τα μυθιστορήματα Αντιμέτωποι με το Χθες (2019), Το Παράπονό μου Μια Κραυγή (2018), Όταν Φεύγουν τα Σύννεφα (2016), Σμαράγδι στη Βροχή (2015), Τότε που Τραγουδούσαν οι Θεοί (2014), καθώς και τρία παραμύθια από την παιδική σειρά Λόκο. Το μυθιστόρημα Οι Τρεις Φωτιές (α΄ έκδοση 2013) έχει εξαντληθεί. Το τελελυταίο μου βιβλίο με τίτλο Μαργκώ κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2020.
 

Σύνταξη και επιμέλεια: Φαίη Δεληγιώργη

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ” της Φωτεινής Πανουργιά, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή

Καλλιόπη Γιακουμή

“Εβρος” του Παναγιώτη Αρχοντή, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΖΩΗ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ” της Λένας Δεμερτζή, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο