12.7 C
Greece
30 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

ΑΛΛΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΚΕΙ – Το τίμημα της αλήθειας, της Άννας Γαλανού, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Άλλη θάλασσα εκεί H άποψη της Φαίη Δεληγιώργη για το βιβλίο

***

ΑΛΛΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΚΕΙ
Το τίμημα της αλήθειας
Συγγραφέας Άννα Γαλανού
Εκδόσεις Διόπτρα
***

Άλλη θάλασσα εκεί, είναι ο τίτλος του πρώτου βιβλίου της διλογίας Το τίμημα της Αλήθειας της Άννας Γαλανού και πρόκειται για ακόμη ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, από την πολυγραφότατη και αγαπημένη μας συγγραφέα.

Μέσα από το νέο της πόνημα και από την συναρπαστική ιστορία που μας αφηγείται, επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά, ότι η ανεξάντλητη συγγραφική της πένα, μπορεί και δημιουργεί λαμπερά διαμαντάκια στο χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας, προς τέρψη πάντα του αναγνωστικού κοινού, που την ακολουθεί δικαίως και ανελλιπώς, σε κάθε νέα της συγγραφική δουλειά. Ένα υπέροχο μυθιστόρημα, εξαιρετικής γραφής και αφήγησης, ένα ατέλειωτο ταξίδι στις απέραντες και μακρινές θάλασσες του Νίκου Καββαδία. Ένα εσωτερικό ταξίδι, μέσα στις αχαρτογράφητες θάλασσες της ανθρώπινης ψυχής, που μετουσιώνεται χάρη στη συγγραφική μαεστρία της Άννας Γαλανού, σε μια φανταστική διαδρομή, ικανή να προσφέρει μια αξέχαστη αναγνωστική περιπλάνηση, αφήνοντας ακόμη μια φορά, έντονα το στίγμα και την σφραγίδα της συγγραφέως, στο χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας

Ο έρωτας του για τα ταξίδια και τη θάλασσα, πάθος τρομερό, σχέση αγάπης και μίσους, ο ιδανικός εραστής “των μακρυσμένων θαλασσών και των γαλάζιων πόντων”, ο αγαπημένος της ποιητής, ο αξεπέραστος για όλους Νίκος Καββαδίας. Ο ποιητής της θάλασσας και των ωκεανών, όπως τον προσφωνεί και η ίδια μέσα στο βιβλίο της, γίνεται αφορμή έμπνευσης για την συγγραφέα και την ωθεί να κεντήσει περίτεχνα και να ζωντανέψει στο χαρτί με την ταλαντούχα και καλαίσθητη πένα της, μια πρωτότυπη ιστορία θαλασσινής αλμύρας και έρωτα, που αιχμαλωτίζει άμεσα τις αισθήσεις του αναγνώστη από την πρώτη του κιόλας σελίδα.

“Λένε πως ο ουρανός της Αλεξάνδρειας είναι ο ωραιότερος του κόσμου, πως το παράξενο γαλανό χρώμα του άλλου ξέθωρο και άλλου βαθύ, το ζήλεψε η θάλασσα κι έπιασε να βάψει με τις αποχρώσεις του τα νερά της..” κάτω από αυτόν τον ουρανό όπως μαγευτικά μας τον περιγράφει η συγγραφέας μέσα στο βιβλίο της, γνωρίζει ο Διονύσης Μαλτέζος τον Νίκο Καββαδία και η γνωριμία αυτή έμελλε να γίνει αδερφική και για τους δυο. Η αλληλογραφία, που θα διατηρήσουν μεταξύ τους, θα είναι καταλυτής για την ψυχοσύνθεση και την εξέλιξη της ζωής του νεαρού άνδρα.

Η Βασιλική Τανάγρη φτάνει στην μεταπολεμική Αθήνα του 50, με μοναδική της αποσκευή το όνειρο της να γίνει ηθοποιός. Ήταν η μέρα που πήρε την μοίρα της στα χέρια της, διαγράφοντας οριστικά το παρελθόν της. Αποφασισμένη να κερδίσει ένα καλύτερο αύριο και να χτίσει μια καλύτερη ζωή, δεν αργεί να υψώσει το ανάστημα της και να δώσει την δίκη της μάχη για επιβίωση. Η Βάλια Κριεζή, συστήνεται στην μεγάλη ηθοποιό του θεάτρου Ιρίνα Μάργαρη, όταν την ακούει τυχαία να απαγγέλλει Αντιγόνη στον βράχο του Φιλοπάππου. Μια γνωριμία καρμική, που θα απολέσει ορόσημο στη ζωή της φιλόδοξης κοπέλας ..

Η Κατερίνα Τζανα, η κακομαθημένη κόρη του Αθηναίου επιχειρηματία Μιλτιάδη Τζάνα, ζει στο δικό της παραμύθι με πρωταγωνίστρια φυσικά την ίδια. Ματαιόδοξη και αλαζονική, πληγώνει εύκολα τους ανθρώπους που βρίσκονται στο δρόμο της, χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες και τα σημάδια που αφήνει πίσω της, η εγωιστική και σκληρή συμπεριφορά της.

Τέσσερις διαφορετικοί χαρακτήρες, με ξεχωριστές διαδρομές στη ζωή τους, θα συναντηθούν στο αξιόλογο αυτό μυθιστόρημα. Ο ποιητής  Νίκος Καββαδίας, η  Βασιλική, η Κατερίνα και ο Διονύσης, είναι πρόσωπα που ο καθένας κουβάλα το δικό του φορτίο, τα δικά του τραύματα, τις πικρές απογοητεύσεις τους, τα μυστικά και τα προσωπικά τους αδιέξοδα. Μέσα από σωστές ή λάθος αποφάσεις που οι πρωταγωνιστές καλούνται να πάρουν κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους, θα αναζητήσουν τον ζωογόνο ερωτά, την αγάπη και την συντροφικότητα. Ταυτόχρονα θα πληγωθούν, θα αδικηθούν και θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον ίδιο τους τον εαυτό. Θα μπορέσουν άραγε να ελευθερώσουν την ψυχή τους από ότι τους κρατά δέσμιους με το παρελθόν; Θα καταφέρουν να απαλλαχθούν από τα πάθη και τις καλά κρυμμένες αλήθειες τους και να φτάσουν στο λιμάνι της λύτρωσης που αναζητούν ;

Η αξιόλογη πένα της Άννας Γαλανού, σύγχρονη και ρεαλιστική, ζωγραφίζει τις σελίδες του βιβλίου περίτεχνα,με τα πιο κατάλληλα χρώματα. Εικόνες, συναισθήματα και πρόσωπα ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, χαρίζοντας μας πλούσια στιγμιότυπα αναγνωστικής απόλαυσης.    

Η συγγραφέας σκιαγραφεί αριστοτεχνικά, ένα καλοδουλεμένο μωσαϊκό από διαφορετικούς χαρακτήρες, πλήρως σμιλευμένους και ολοκληρωμένουςαπό την δημιουργό τους, που σε προσκαλούν να σε σεργιανίσουν στην ιστορία τουςΌλοι τους ιδιαίτεροι και διαφορετικοί μεταξύ τους, συνηγορούν στην εξέλιξη της υπόθεσης, παίζοντας ο καθένας καθοριστικό ρόλο σε αυτήν.

Οι ιστορίες όλων των πρωταγωνιστών ξετυλίγονται αρμονικά μέσα από την αφήγηση και οι παράλληλες ζωές τους καθώς συμπλέκονται, δίνουν την ευκαιρία στον αναγνώστη, να τους γνωρίσει σε βαθύτερο επίπεδο, κερδίζοντας την αμέριστη προσοχή και την εύνοια του, από την πρώτη κιόλας σελίδα. Μια ιστορία άρτια σκηνοθετημένη, αποτυπωμένη και δοσμένη άρτια, μέσα από την μεστή και λεπτοδουλεμένη πένα και τον σπουδαίο εκφραστικό λόγο που διακρίνει την συγγραφέα. 

Το βιβλίο Άλλη θάλασσα εκεί,είναι ένα μυθιστόρημα που μπορεί να καθηλώσει εύκολα τον αναγνώστη του με την όμορφη αισθαντική και καθαρή γραφή του. Αληθινό, γλυκόπικρο, έντονα δραματικό, ελπιδοφόρο, νοσταλγικό, γεμάτο συναισθήματα, χρώματα και εικόνες, υπόσχεται στιγμές αγωνίας και έρωτα. Με ανατροπές που θα συναρπάσουν και αληθινές συγκινήσεις, που θα κρατήσουν  αμείωτο το ενδιαφέρον σας σε όλη την διάρκεια της ανάγνωσηςΈνα βιβλίο που σε ταξιδεύει από τις πρώτες του σελίδες. Το βασικότερο χαρακτηριστικό του βιβλίου που προκαλεί τον θαυμασμό και ξαφνιάζει ευχάριστα, είναι η διανθισμένη με πλούσια ποιητική αύρα θεματολογία του. Μια ιστορία με πλοκή που εξελίσσεται γρήγορα και  που σε  συνεπαίρνει αβίαστα με την ιστορία του. 

Η αλληλογραφία του Διονύση με τον μεγάλο μας ποιητή Νίκο Καββαδία, κερδίζει το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό του αναγνώστη, που ζει μέσα από τις σελίδες του εξαιρετικού αυτού μυθιστορήματος, μέρες και έργα της εμβληματικής αυτής προσωπικότητας. Όλα αυτό επιτυγχάνεται φυσικά, μέσα από την περιγραφική δεινότητα που διακατέχει την Άννα Γαλανού και που ξεδιπλώνεται με μαεστρία, μέσα στις σελίδες του νέου της πονήματος, ενώ οι εξελίξεις στο τέλος του βιβλίου αφήνουν πολλές υποσχέσεις, για το τι μας περιμένει στο δεύτερο μέρος της διλογίας που φέρει τον τίτλο ΛιμάνιαΟνείρων και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Δίοπτρα. 

Έντονα ατμοσφαιρικό, νοτισμένο με τα άλλοτε γαλήνια και άλλοτε φουρτουνιασμένα νερά της ιστορίας των πρωταγωνιστών του και με εγγύηση πάντα την υπογραφή της συγγραφέως Άννας Γαλανού, το βιβλίο αυτό, θα κερδίσει επάξια την καρδιά του κάθε αναγνώστη. Ταξιδέψτε λοιπόν μαζί του χωρίς δεύτερη σκέψη και απολαύστε την μαγεία της ανάγνωσης, σαλπάροντας μέσα από τις σελίδες του.

Ότι αγαπούσα αρνήθηκα για το πικρό σου αχείλι : τον τρόμο που δοκίμασα πηδώντας στο κατάρτι, τον μπούσουλα, την βάρδια μου και την πορεία στο χάρτη, για ένα δυσεύρετο μικρό θαλασσινό κοχύλι.

(γ’ στροφή από το ποίημα του Νίκου Καββαδία “Πικρία”, από την συλλογή Τραβέρσα)

Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο
Άλλη θάλασσα εκεί Βασιλική Τανάγρη ή Βάλια Κριεζή;
Η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου έχει σοβαρούς λόγους να κρατά κρυφή την πραγματική της ταυτότητα.
Ελάχιστοι γνωρίζουν την καταγωγή της και τα μυστικά που κρύβει στη χάρτινη βαλίτσα της, όταν φτάνει στη μεταπολεμική Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του ’50.
Η Κατερίνα Τζάνα, από την άλλη, είναι μία από τις πιο πλούσιες αστές της πρωτεύουσας, που όλοι σπεύδουν να προλάβουν κάθε επιθυμία της.
Κι εκείνη χαμογελά, ερωτεύεται, πετά σαν πεταλούδα και παίζει… παίζει συνέχεια, κυρίως με τα αισθήματα.
Ο Διονύσης Μαλτέζος, ένας νέος άντρας που αναζητά την αλήθεια της ψυχής του, αποτελεί συνδετικό κρίκο για τις δύο γυναίκες.
Η Κατερίνα και η Βασιλική αντιπροσωπεύουν γι’ αυτόν τις διαφορετικές πλευρές της αγάπης, τις διαφορετικές πλευρές της ίδιας του της ύπαρξης.
Η συνάντηση και η γνωριμία του Διονύση με τον Νικόλα, τον «Μαραμπού», τον ποιητή της θάλασσας και των ωκεανών, οι συζητήσεις και η αλληλογραφία μαζί του, αλλάζουν την κοσμοθεωρία και τον ψυχισμό του.
Ο ρόλος του Νικόλα στη ζωή του αποδεικνύεται σημαντικός και καταλυτικός, καθώς παροτρύνει τον αδελφό του, όπως αποκαλεί τον Διονύση, ν’ ακολουθήσει την καρδιά του.
Γιατί κανένας έρωτας δεν είναι αμαρτία και η αλήθεια έχει πάντα το χρώμα της αγάπης.

Τα βιβλία της διλογίας Το τίμημα της αλήθειας:
*Άλλη Θάλασσα εκεί
*Λιμάνια Ονείρων

Λίγα λόγια για την συγγραφέα
.

Άννα Γαλανού Άννα Γαλανού

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Πεζά Ηρακλείου Κρήτης.
Γράφω από νεαρή ηλικία και έχω ασχοληθεί με τα περισσότερα είδη του πεζού και έμμετρου λόγου: μυθιστοριογραφία, διηγήματα, ποίηση, παιδική λογοτεχνία, παραμύθια, στίχους, θεατρικά και δοκίμια.
Για το έργο μου συνολικά, έχω τιμηθεί με πολλά πανελλήνια βραβεία και διακρίσεις.
Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα τρία βιβλία της ιστορικής τριλο­γίας «Οι Δρόμοι της Καταιγίδας»: Θυσία, Εκδίκηση, Εξιλέωση, καθώς και τα μυθιστορήματα Στην Πόλη των Λυγμών, Μαργκώ, Αντιμέτωποι με το Χθες, Το Παράπονό μου Μια Κραυγή, Όταν Φεύγουν τα Σύννεφα, Σμαράγδι στη Βροχή, Τότε που Τραγουδούσαν οι Θεοί, Οι Τρεις Φωτιές, καθώς και τρία παραμύθια από την παιδική σειρά Λόκο.
Σύνταξη και επιμέλεια: Φαίη Δεληγιώργη 
.
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

”Οι μάγισσες του Θερμαϊκού” της Όλγας Λιάρατση, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΜΑΡΓΚΩ” της Άννας Γαλανού, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

“Ανεμόγερτος” του Γεωργίου Ελ. Τζιτζικάκη, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο