16.7 C
Greece
28 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

“Η Ζωγράφος” της Άνδρεας Αρβανιτίδου, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Η ζωγράφοςΗ άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή-Κουγιώνη για το βιβλίο

“Η Ζωγράφος” 
Συγγραφέας: Άνδρεα Αρβανιτίδου
Εκδόσεις Διάνοια 
“Η Ζωγράφος” το νέο βιβλίο της Άνδρεας Αρβανιτίδου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάνοια, είναι το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως που διαβάζω και και ειλικρινά δηλώνω εξ αρχής, ενθουσιασμένη. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα καλογραμμένο και με μια ιστορία που μπορεί άνετα εκτός από το να διαβαστεί, να θεαθεί, με τη μορφή μιας ταινίας μικρού μήκους, στη φαντασία του αναγνώστη, καθώς οι περιγραφές της συγγραφέως είναι τόσο παραστατικές που εύκολα γίνονται στιγμιότυπα ή κινηματογραφικές σκηνές. Ο αναγνώστης θα δακρύσει, θα θυμώσει, θα μυρίσει, θα γευτεί, θα νιώσει, θα ακούσει, θα απολαύσει, θα κατανοήσει, θα συμπονέσει, θα ξαφνιαστεί, θα γελάσει, θα θυμηθεί διαβάζοντας αυτή την ιστορία. Από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα, θα μεταφερθεί αβίαστα στο χωροχρόνο του βιβλίου και θα ξεφύγει από την καθημερινότητα του και αυτό, σε καιρούς ανάλγητους όπως αυτούς που ζούμε, νομίζω πως είναι κάτι, που το έχουμε ανάγκη.
.
Η Άννα, η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, γεννιέται προικισμένη με ένα ξεχωριστό και σπάνιο ταλέντο στη ζωγραφική. Οι γονείς της και μια δασκάλα της θα τη βοηθήσουν να καλλιεργήσει αυτό το ταλέντο με τον καλύτερο τρόπο για εκείνη και έτσι, η Άννα μετά τη φοίτηση της στη χώρα μας, θα ταξιδέψει στο Παρίσι, όπου θα συνεχίσει τις σπουδές της πάνω στη ζωγραφική. Σύντομα οι ικανότητες της θα την κάνουν να ξεχωρίσει, αυτό θα προσελκύσει δίπλα της ανθρώπους που θα τη βοηθήσουν να ακολουθήσει τα όνειρα της, μα και κάποιους που θα ΄ναι τροχοπέδη και καταστροφή για εκείνη. 
Απογοητευμένη και πληγωμένη από τις επιλογές της και την τύχη της στον έρωτα, από μια σύμπτωση, επιλέγει την απομόνωση από όλους και όλα και έτσι μετακομίζει στη γαλλική επαρχία και στον πύργο των Ντε Γκωλ. Αυτό που δεν θα αφήσει ποτέ πίσω της όμως είναι η ζωγραφική και το μέρος αυτό, προσφέρετε για δυνατές εμπνεύσεις και όχι μόνο. 
Μια δυνατή ιστορία μυστηρίου την συνδέει με το παρελθόν και εκείνη αποφασίζει να δώσει απαντήσεις σε όλα και να λύσει κάθε πτυχή αυτού του μυστηρίου. Ξεκλειδώνει θαμμένα μυστικά, έρχεται αντιμέτωπη με ανείπωτες αλήθειες, κοιτάει κατάματα τον ίδιο τον τρόμο, μα δεν τα παρατάει ποτέ.. Η Άννα κάτι χάνει και κάτι κερδίζει, κάτι θυσιάζει, για να σώσει κάτι, αλλά περισσότερα δεν θα σας πω, εδώ είναι όλη η μαγεία της ιστορίας για μένα και δεν θέλω να σας στερήσω ούτε μια ρανίδα της. Όταν θα διαβάσετε το βιβλίο είμαι σίγουρη πως θα με δικαιώσετε για αυτό..
.
.
Η Άνδρεα Αρβανιτίδου, επιλέγει να αφηγηθεί την ιστορία της πάντοτε με έμφαση στα συναισθήματα και τον ψυχισμό των πρωταγωνιστών της, με απρόσμενες ανατροπές στην υπόθεση αλλά και με ρεαλισμό, τόσο ακραίο και ωμό που πολλές φορές σοκάρει τον αναγνώστη. Ο συναισθηματικός κόσμος ρέει σε όλο το βιβλίο σαν ποταμός, ώστε η λογική και η πραγματικότητα να ταξιδεύουν πότε στα ήρεμα και πότε στα ταραγμένα νερά του και μετά να ανακλώνται πίσω στην ατμόσφαιρα. Αυτό προκαλεί άμεση εν συναίσθηση στον αναγνώστη.
Η γραφή της Αρβανιτίδου έχει έναν χειμαρρώδη ρυθμό που σε καθηλώνει και κάνει την ανάγνωση συναρπαστική. Κάτω από την επιφάνεια αυτής της γρήγορης ροής βρίσκεται ένα πολύ καλά δομημένο αφήγημα με δύο στοιχεία που σε τέλεια ισορροπία, προσδίδουν τη δική τους γοητεία στο κείμενο. Την εναλλαγή των χρόνων από το παρελθόν στο παρόν και το μεταφυσικό στοιχείο, που δεν ξενίζουν και δεν προκαλούν δυσαρέσκεια στον αναγνώστη με την υπερβολή τους, αντιθέτως κάνουν την αφήγηση πιο ενδιαφέρουσα και συναρπαστική. Άλλωστε, ετούτη η ισορροπία είναι φανερό ότι αποτελεί και μια ξεχωριστή ικανότητα της συγγραφέως, η οποία με δεξιοτεχνία ζωντανεύει τις εικόνες και το κλίμα της εποχής με λιτότητα και διάκριση. Αξιοσημείωτη επίσης και η έρευνα που έκανε γύρω από την ιστορία του πύργο των Ντε Γκωλ, μια ιστορία τόσο σαγηνευτική που θα μπορούσε να γίνει και αυτόνομο μυθιστόρημα.
Τα μηνύματα του βιβλίου εξίσου σημαντικά. Η συγγραφέας προβάλλει τη δύναμη της ενωμένης και αγαπημένης οικογένειας, αυτής που στηρίζει το παιδί της ανιδιοτελώς και αγόγγυστα, της αληθινής φιλίας, αυτής που προσφέρει χωρίς να ζητά και γίνεται στήριγμα και παρηγοριά μα και της ουσιαστικής αγάπης ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που καταλαβαίνουν πως είναι πλασμένοι για να είναι μαζί και αυτό τους απελευθερώνει και τους κάνει να δέχονται ο ένας τον άλλο χωρίς υποδείξεις και διορθώσεις. 
.
.
Μια ιστορία με πολλούς ακόμη πρωταγωνιστές εκτός από τους χάρτινους ήρωες της. Ψέματα και οδυνηρές αλήθειες κυριαρχούν, η επιτυχία και η ματαιοδοξία, ο θάνατος και ζωή, το όνειρο και ο εφιάλτης, η απώλεια και το μίσος, η πρώτη αγάπη, η φιλία, η προδοσία, η εκδίκηση. Η ζωή της Άννας γεμάτη αντιθέσεις και προκλήσεις που θα καθορίσουν την προσωπικότητα της και την πορεία της ζωής της, όλα μέσα στις σελίδες του βιβλίου πρωταγωνιστούν και χαρίζουν τη δική τους ιδιαίτερη πινελιά στον καμβά της ιστορίας της Άνδρεας Αρβανιτίδου με φόντο τις όχθες του Σηκουάνα και το μαγευτικό Παρίσι. 
Όσο για το τέλος, έρχεται σαν πραγματική έκπληξη. Δεν θα προδώσω, όμως, ένα από τα ωραιότερα σημεία του βιβλίου. Θα πω μόνο πως η συγγραφέας κλείνει μ’ αυτόν τον τρόπο έναν κύκλο, παίζει με τα πρόσωπα και με τον χρόνο, οι φωνές και οι ήρωες μπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι όπου καταφέρνουν τελικά να ξεδιπλώσουν αυτά που τους απασχολούν και συνδέει έτσι όλα όσα προηγουμένως έγραψε. Έχει ολοκληρώσει τον εξαιρετικό πίνακα της ιστορίας της και τον κρεμάει στο πιο κατάλληλο σημείο, στην καρδιά του αναγνώστη.
Διαβάστε το, δεν θα το χορταίνεται! 
.
Σύνοψη από το οπισθόφυλλο
Η Άννα γεννιέται με ένα ξεχωριστό ταλέντο. Μόλις στα τρία της χρόνια ξεκινάει να ζωγραφίζει καλύτερα και από τους πιο διάσημους ζωγράφους. Ζωντανά σχέδια, πίνακες που χάνεσαι μέσα τους, είναι η πρώτη γεύση από αυτό το ταλέντο.
Για να ανακαλύψει το χάρισμά της, πρέπει να μείνει μόνη της κάπου μέσα στα στενά του Παρισιού. Να γνωρίσει τον εαυτό της και να κοιτάξει κατάματα το όνειρο. Μέσα από έναν έρωτα που θα της γκρεμίσει τα όνειρα, πρέπει να καταφέρει να σταθεί στα πόδια της για να ανακαλύψει τον λόγο που γεννήθηκε, τον λόγο της τέχνης που έγινε σκοπός της ζωής της. Σχέδια που δείχνουν το μέλλον, πίνακες που μπαίνει μέσα τους για να ζήσει το παρελθόν από κοντά, μια τραγική ιστορία που συνδέεται με το δικό της μέλλον, ξετυλίγεται στον πύργο των ντε Γκωλ.
Λίγο πιο μακριά από το Παρίσι, σε ένα χωριό της Γαλλίας, βρίσκει τον τόπο που ανήκει. Ανεξήγητα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν πριν αιώνες βγαίνουν στο φως και η Άννα είναι εκεί για να φωτίσει τα πιο σκοτεινά σημεία του 1800 μ.Χ.
Μπορεί η αγάπη να νικήσει το μίσος; Μήπως το μίσος να ξεκινάει από την αγάπη που δεν πήρες; Μίσος και αγάπη χωρίζονται από μια λεπτή γραμμή, αν την περάσεις, τότε μόνο θα δεις την αλήθεια. Αν μείνεις στο μίσος, μόνο ένας είναι ο δρόμος, η κόλαση.

.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Άνδρεα Αρβανιτίδου συγγραφέας φωτόΗ Άνδρεα Αρβανιτίδου γεννήθηκε στην Τσεχία και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη.

Από μικρή λάτρευε τις τέχνες. Μεγάλωσε με έναν πατέρα μουσικό και έτσι είχε πολλά λαϊκά ακούσματα από μικρή.
 Τις άρεσε να τραγουδάει όταν ήταν μόνη της, γιατί ήταν πολύ ντροπαλή. Για να εξωτερικεύει τα συναισθήματα της, ξεκίνησε να γράφει στίχους για τραγούδια στην ηλικία των δέκα ετών.
Οι στίχοι έπεσαν στα χέρια κάποιού συγγενή, ό οποίος την αποθάρρυνε και έτσι έσβησε το όνειρο για την Τέχνη, Άφησε το τραγούδι και τους στίχους και ξεκίνησε με τον χορό που λάτρευε.

 Ενώ το μυαλό της ήταν γεμάτο από ιστορίες γεμάτες φαντασία, μετά από το τραυματικό περιστατικό δεν μπόρεσε να αποτυπώσει της σκέψης της στο χαρτί.
 Σπούδασε οδοντοτεχνίτης σε τεχνικό επαγγελματικό λύκειο και βρεφονηπιοκόμος σε δημόσιο ΙΕΚ, κάτι που ήταν μακριά από την συγγραφή.
 Πήρε επίσης πτυχίο σε προγράμματα της Microsoft.
 Έκανε διάφορες δουλείες, είχε μέσα της πολύ ενεργεία, καμία όμως δεν ήταν κοντά στην τέχνη της.
 Στο επαγγελματικό της περιβάλλον κάποιος ανακάλυψε την γραφή της και την ενθάρρυνε να ξεκινήσει να γράφει, αυτό που χρόνια είχε στο μυαλό της.
 Μετά από ένα προσωπικό θέμα που πέρασε αποφάσισε να πάρει μαθήματα δημιουργικής γραφής, ήθελε να κάνει επιτέλους αυτό που αγαπάει αλλά να έχει και γνώσεις πάνω στο αντικείμενο.
 Από το 2015 μέχρι και σήμερα κάνει μαθήματα με την Κ. Μαρία Γούσιου, που την ενθαρρύνει σε κάθε βήμα της και έτσι από τότε ακολουθεί την τέχνη της συγγραφής.
 Το πρώτο της βιβλίο εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2021 από τις εκδόσεις Πηγή, μια ιδιαίτερη ποιητική συλλογή.
 Μέχρι και σήμερα συνεχίζει με την γραφή, περιμένει το δεύτερό βιβλίο της να εκδοθεί και έτσι ελπίζει ότι με τον καιρό, θα κερδίσει τον τίτλο της συγγραφέως.

.

Επιμέλεια και σύνταξη 

Η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο.
Είναι παντρεμένη και έχει τρεις γιους. Ζει στην Κοζάνη με την οικογένειά της. Λατρεύει τα βιβλία και ό,τι έχει σχέση με αυτά. Η αγάπη της αυτή την οδήγησε στο να δημιουργήσει τη βιβλιοφιλική ομάδα και το site «Βιβλίων Ορίζοντες».
Παρ’ όλο που η επαφή της με το βιβλίο, τους φίλους του και με συγγραφείς είναι καθημερινή, η αγάπη αυτή όλο και μεγαλώνει και την πλημμυρίζει.
Έγινε ανάγκη που ψάχνει συνεχώς τρόπους για να εκφραστεί, να μοιραστεί, να γίνει ανταποδοτική, έτσι οδηγήθηκε στη συγγραφή του πρώτου της “ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ. Επίσης συμμετέχει με διηγήματα της στα παρακάτω συλλογικά έργα Νιώθω, εκδόσεις Ελκυστής, 13 Συλλογή Διηγημάτων Τρόμου & Σκοτεινής Φαντασίας, εκδόσεις Lefalok, Διεθνής επετειακή ανθολογία. 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκδόσεις Καμπύλη, Του έρωτα το κόκκινο, Εκατό χρόνια Σμύρνη, εκδόσεις Διάνοια και “Femina”, εκδόσεις Διάνοια.
Please follow and like us:

 

 

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

”Όμορφη πόλη-Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα” του Βαγγέλη Μαργιωρή, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

“Η τάξη του ΄82” της Τόνιας Κυριφίδη, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

“Εβρος” του Παναγιώτη Αρχοντή, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο