Η άποψη της Φαίης Δεληγιώργη για το βιβλίο :
“Δεν είμαι συγγραφέας. Για το λόγο αυτό δεν επιθυμώ παρέμβαση στο ύφος της “κουβέντας” μου και της στίξης μου. Η προσπάθεια για να έρθουν τα γεγονότα της ζωής μου δε μια ” ημερολογιακή” χρονική σειρά είναι ανώφελη, αδύνατη γιατί αυτή αυτή η τάξη δεν είναι του χαρακτήρα μου ίσως . Αν κάτι μπορεί να κινήσει το ενδιαφέρον για το βιβλίο πέρα από το θάνατο μου, πιστεύω πως είναι αυτή η αυθόρμητη εξομολόγηση των συγκινήσεων, αναπολήσεων αμφιβολιών, ερωτών κτλ”.
Η Αλίκη Γεωργούλη ήταν μια σπουδαία ηθοποιός. Το βιβλίο αυτό άρχισε να το γράφει λίγο πριν αρρωστήσει από καρκίνο. Μέσα στις σελίδες τους εκμυστηρεύεται όλα όσα αγαπούσε, για τον γιο της, για τον κινηματογράφο, για το θέατρο, για το γάμο της με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, για τη σχέση της με τον Μάνο Κατράκη. Μας μιλάει για την μεγάλη της φιλία με τον σπουδαίο Γιάννη Τσαρούχη, για τον Μποστ, για τον Μίκη Θεοδωράκη, για τον Γιάννη Μιγάδη, για τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο και τόσες άλλες σπουδαίες μορφές από όλους του χώρους της τέχνης.
“Από τον Κατράκη έμαθα πολλά. Έμαθα να αγαπάω βαθιά το θέατρο, πέρα από τον εαυτό μου και τους φίλους. Έμαθα να σέβομαι τους παλαιότερους και να προσπαθώ να πάρω από αυτούς ότι καλύτερο κρύβουνε …
Για την ζωή του στην εξορία ο Μάνος δεν μου μίλησε ποτέ. Δεν κατάλαβα ποτέ το γιατί. Μόνο μια φορά σε κάποιο ταβερνάκι τον είδα να κιτρινίζει, να σφίγγουν τα σαγόνια του και να αλλάζει η έκφραση του. Κάποιος άρχισε να τραγουδά το περίφημο τραγούδι «ως και τα γράμματα μου στείλανε ανώνυμα.. »“
“Παράλληλα με την σχολή δούλευα στους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου. Εκφωνήτρια. Για να κάνεις αυτό που θέλεις θα δουλέψεις, μου είχε πει ο πατέρας μου. Δεν συμφωνούσε να γίνω θεατρίνα. Αν υπήρχε κάποια εγγύηση πως θα γινόμουνα η Βασούλα Μανωλίδου, εντάξει.. Ποιος μπορούσε να μας εγγυηθεί ότι θα γινόμουν σαν την Βασούλα..;;”
«Κατά λάθος το είχαμε βρει το θέατρο..κατά λάθος. Γυρίζαμε άπρακτοι από τις αναζητήσεις μας ένα μεσημέρι, με τον Αρβανίτη. Του είχε γίνει κι εκείνου μανία… Αντί να στρίψει τη βολβάρα από την πλατεία Ασωμάτων, ίσια κι απάνω την Ερμού για το Σύνταγμα, κόβει αριστερά και βρισκόμαστε στην οδό Σαρρή προς Κουμουνδούρου… Τεσσεράμισι εκατομμύρια! Τόσα χρήματα χρειάζονταν για να γίνει η αποθήκη ξυλείας “Θέατρο Αποθήκη”».
***
ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Όσο το έγραφε ρωτούσε συγγενείς και φίλους αν ήταν καλό, αν «άξιζε τίποτα» ή μήπως σ’ όλους φαινόταν τόσο όμορφο επειδή την ξέραμε και την αγαπούσαμε. Το βιβλίο ΕΙΝΑΙ όμορφο, όπως ήταν κι η Αλίκη.
Είναι ιστορίες που μπλέκονται μεταξύ τους και αφηγούνται όχι τόσο τη ζωή της, όσο περιστατικά που έχουν πλάκα, ενδιαφέρον, συγκινήσεις και εικόνες από άλλες εποχές, κι ακόμα απ’ την εποχή που ζούμε.
Τα πρόσωπα που ήξερε κι αγαπούσε περνάνε μέσα από τις σελίδες λέγοντας τις δικές τους ιστορίες. Ο Τσαρούχης, ο Κατράκης, ηθοποιοί, καλλιτέχνες, φίλοι λένε τις ατάκες τους και φεύγουν για να δώσουν τη θέση τους σε άλλους που συνεχίζουν απλά, φυσικά, όπως ακριβώς μιλάνε οι άνθρωποι μεταξύ τους, όταν δεν έχουν πολλά πράγματα να κρύψουν. Όπως δηλαδή συμβαίνει στην κανονική ζωή.
Το βιβλίο «Από τον Λένιν… στον Βερσάτσε» είναι ένα καλό βιβλίο σαν μια καλή ζωή!
Σύνταξη και επιμέλεια: Φαίη Δεληγιώργη