Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή-Κουγιώνη για το βιβλίο
Ευτυχώς για τη λογοτεχνία σήμερα, υπάρχουν ακόμα εκείνοι οι συγγραφείς που σαν επίμονοι καλλιεργητές, ρίχνουν τη σπορά τους, χωρίς να σκέφτονται τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και μετά την φροντίζουν, την δουλεύουν με προσοχή, της αφοσιώνονται και με εφόδιο τη φιλεργίας τους, περιμένουν η σπορά τους να ωριμάσει και να δώσει τους πολυπόθητους καρπούς της.
Αγαπημένα τους εδάφη οι σελίδες των βιβλίων τους και οι λέξεις τους οι σπόροι. Ένας τέτοιος συγγραφέας είναι ο Βασίλης Μακαρίου και ο κάθε αναγνώστης μπορεί εύκολα να το καταλάβει αυτό, αρκεί να διαβάσει το νέο του βιβλίο Άνθρωποι επί…τέλους, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.
Ο τίτλος που επέλεξε ο συγγραφέας καθόλου τυχαίος, καθώς θέλησε άμεσα να περάσει στους αναγνώστες αυτού του βαθιά στοχαστικού βιβλίου, ένα σπουδαίο μήνυμα, Άνθρωποι επιτέλους ή Άνθρωποι επί τέλους; Η επιλογή είναι ευνόητη και ξεκάθαρη και σίγουρα στο ανθρώπινο χέρι, είναι όμως και εφικτή; Ο συγγραφέας φιλοδοξεί, η ιστορία που μας αφηγείται, να αποτελέσει την πυξίδα που θα καταφέρει να δείξει τον σωστό προορισμό του ανθρωπίνου γένους και που θα αποτρέψει έστω και την τελευταία στιγμή, την καταστροφική του πορεία.
.
Το Άνθρωποι επί…τέλους είναι ένα μυθιστόρημα για τα καλά της ανάγνωσης της λογοτεχνίας, για την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης, του μαζί, του πανανθρώπινου, της συνείδησης, της αυτογνωσίας και της καλής κρίσης, μα και για τη διαφθορά των ανθρώπινων συνειδήσεων και υπόστασης.
Πρόκειται για ένα βιβλίο διαμάντι, από τα σημαντικότερα που διάβασα. Απευθύνεται βέβαια σε σκεπτόμενους ανθρώπους ή σε όσους θέλουν να γίνουν σκεπτόμενοι επί της ουσίας. Απαιτεί εμβάθυνση κατά την ανάγνωση αλλά χρειάζεται επιπροσθέτως έρευνα και διάθεση να αναμετρηθείς με τα κακώς κείμενα του κόσμου τούτου. Αντίδωρο σ΄αυτά η λυτρωτική απόλαυση που προσφέρει η ανάγνωση του. Πρόκειται για ένα βιβλίο επικίνδυνο, καθώς κριτικάρει, αφυπνίζει και αποδεικνύει με επιχειρήματα την αλήθεια της καταστρεπτικής παρέμβασης μας. Όμως το μυθιστόρημα του Βασίλη Μακαρίου αποκτά αξία και για ακόμα έναν λόγο-για μένα. Η ικανότητά του να καθοδηγεί τους χαρακτήρες του μέσα σε αυτόν στον κυκεώνα του ολέθρου και της καταστροφής, η δύναμή του να τους σκιαγραφεί ανάγλυφα και να διεισδύει με μαεστρία σε αδιόρατες πτυχές των ανθρωπίνων πράξεων, σκέψεων και συναισθημάτων, σε συνδυασμό με την ευαισθησία του, την ειλικρινή κατάθεση της δικής του αλήθειας και φόβων, με την φωνή αγωνίας και αφύπνισης που κραυγάζει μέσα από τις λέξεις του, μα και με την ίδια την εξέλιξη της αφήγησης με την απαραίτητη αδημονία, απρόβλεπτες ανατροπές, δυνατές περιγραφές, την άψογη αποτύπωση των συναισθημάτων μα και την πρόκληση τους, τον αναδεικνύουν σε ικανό προσωπογράφο της εποχής μας.
Καταληκτικά και απόλυτα ειλικρινά, θα πω πως έμεινα εντελώς ικανοποιημένη από αυτό που διάβασα. Θαύμασα το μεγαλείο της γραφής σε όλα τα επίπεδα. Σωστή έκταση, δυνατά μηνύματα, καίρια ερωτήματα και εύλογοι προβληματισμοί, χωρίς ανούσιες φλυαρίες προσφέρουν πλούσια τροφή για σκέψη στον αναγνώστη. Ωραία και στρωτή αφήγηση που φεύγει γρήγορα και αβίαστα, πλοκή συναρπαστική και άρρηκτα δεμένη με την ιστορία. Λόγος σωστά δομημένος και με τις απαραίτητες πινελιές που προσδίδουν μεγαλείο και βαρύτητα στο κείμενο και ταυτοχρόνως, αυτό το κάτι που κάνει αυτό το βιβλίο να ξεχωρίζει. Ανελέητα και σκληρά τα μηνύματα του, όπως και κάθε μεγάλη αλήθεια άλλωστε και ας μη ξεχνάμε, πως σε αυτό το βιβλίο η αλήθεια που αποκαλύπτεται, είναι άκρως επικίνδυνη και αν και προφητική, πολύ άμεση και απειλητική στην ουσία της.
Βασίλης Μακαρίου, γεννημένος το 1976, κατάγεται από τον δήμο Εορδαίας του Νομού Κοζάνης. Πλέον, κατοικεί στη Θεσσαλονίκη, όπου για χρόνια εργάσθηκε στη διαφήμιση ως ιδιοκτήτης διαφημιστικής εταιρίας και εταιρίας τρισδιάστατων γραφικών.
Οι σπουδές του είναι στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Πρώτη έκδοση βιβλίου του το μυθιστόρημα «Oι χαμένοι θεοί» το 2017, για να ακολουθήσει το δεύτερο, ψυχολογικό θρίλερ «‘Eνας φάρος στην ψυχή μου». Το τρίτο του έργο «Άνθρωποι επί… τέλους», είναι ένα δυστοπικό-κοινωνικό μυθιστόρημα. Τον χαρακτηρίζει η προσφορά στον συνάνθρωπο και η αγωνία του για έναν καλύτερο κόσμο.
.
Επιμέλεια και σύνταξη Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη
.