“Ελλάδα: Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους”
Συγγραφέας: Roderick Beaton
Μετάφραση: Μενέλαος Αστερίου
.
Το βιβλίο αυτό ανατέμνει το αξιοσημείωτο επίτευγμα της σύγχρονης Ελλάδας: στη διάρκεια των τελευταίων τριακοσίων ετών ένα σύγχρονο έθνος οικοδομήθηκε, στη βάση, κυριολεκτικά σχεδόν, των ερειπίων ενός εξαφανισμένου πολιτισμού. To Ελλάδα, Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους είναι η ιστορία του ελληνικού έθνους-κράτους, αλλά είναι κυρίως, και πιο ουσιαστικά, η ιστορία της συλλογικής ταυτότητας που συνοδεύει το έθνος-κράτος. Είναι η ιστορία των γεγονότων και της υψηλής πολιτικής, αλλά και η ιστορία της κουλτούρας και των τεχνών, των ανθρώπων και των ιδεών.
Ο Roderick Beaton γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Εδιμβούργο. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, από όπου έλαβε στη συνέχεια διδακτορικό δίπλωμα στη νεοελληνική φιλολογία. Από το 1981 έως τη συνταξιοδότησή του δίδαξε σύγχρονη ελληνική και βυζαντινή ιστορία, γλώσσα και λογοτεχνία στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, όπου και κατείχε από το 1988 την έδρα Κοραή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών. Έχει γράψει εκτενώς για θέματα σύγχρονης και μεσαιωνικής ελληνικής λογοτεχνίας. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν, μεταξύ άλλων, τα βιβλία του Η ιδέα του έθνους στην ελληνική λογοτεχνία (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2015), Εισαγωγή στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία (Νεφέλη 1996), η βιογραφία του Γιώργου Σεφέρη Γιώργος Σεφέρης: περιμένοντας τον άγγελο (Ωκεανίδα 2003), η μελέτη Ο Καζαντζάκης μοντερνιστής και μεταμοντέρνος (Εκδ. Καστανιώτη 2009), O πόλεµος του Μπάιρον (Εκδόσεις Πατάκη 2015), καθώς και το μυθιστόρημά του Τα παιδιά της Αριάδνης (Εκδ. Καστανιώτη 1999).
«Το βιβλίο του Beaton μας δείχνει ανάγλυφα γιατί η λέξη “Ελλάδα” έχει για όλους μας μια τόσο έντονη συναισθηματική φόρτιση». Robert Holland
«Εξαιρετικό επίτευγμα, υπέροχη αφήγηση».
Kevin Featherstone
«Το βιβλίο της χρονιάς».
Financial Times
«Υπέροχα γραμμένο, θα επιστρέφω σ’ αυτό σε όλη μου τη ζωή».
Victoria Hislop
“Ο άγγελος”
Συγγραφέας: Σαντρόνε Ντατσιέρι
Μετάφραση: Μαρία Οικονομίδου
.
Όταν το τρένο υψηλής ταχύτητας που εκτελεί το δρομολόγιο Μιλάνο-Ρώμη μπαίνει στον σταθμό Τέρμινι, η αστυνομία θα βρεθεί μπροστά σε μια φρικτή έκπληξη: οι επιβάτες της διακεκριμένης θέσης είναι όλοι νεκροί. Η πρώτη που μπαίνει στο ολέθριο βαγόνι είναι η Κολόμπα Καζέλλι, αστυνομική υποδιευθύντρια με ατσάλινους μυς και εύθραυστη ψυχή. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για χτύπημα της ισλαμικής τρομοκρατίας, ενώ ακολουθεί και βίντεο στο οποίο δύο άνδρες αναλαμβάνουν την ευθύνη στο όνομα του ISIS. Η Κολόμπα παρ’ ολ’ αυτά καταλαβαίνει ότι κάτι δεν κολλάει και συνειδητοποιεί ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ζητήσει τη βοήθεια του ανθρώπου που καταφέρνει να βλέπει μέσα από την ομίχλη των ψεμάτων και της παραπλάνησης: του Ντάντε Τόρρε.
Η Κολόμπα και ο Ντάντε έχουν να μιλήσουν μήνες, από τότε που εκείνος, μετά τον θάνατο του βασανιστή του, του άντρα που ήθελε να τον φωνάζουν «ο Πατέρας», χάθηκε πίσω από τα φαντάσματά του. Πεπεισμένος ότι έχει στηθεί μια συνωμοσία σε βάρος του, έχει πέσει με τα μούτρα στην αναζήτηση των ηθικών αυτουργών πίσω απ’ τον Πατέρα και του μυστηριώδους ατόμου που του τηλεφώνησε λέγοντας πως ήταν ο αδερφός του. Ένα άτομο στην ύπαρξη του οποίου πιστεύει μόνο αυτός…
Ο Σαντρόνε Ντατσιέρι γεννήθηκε στην Κρεμόνα της Ιταλίας το 1964 και, αφού εγκατέλειψε την καριέρα του ως σεφ, έγινε ένας από τους πιο αξιόλογους Ιταλούς συγγραφείς και σεναριογράφους. Το 1999 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα Attenti al gorilla, το οποίο ακολούθησαν πολλά άλλα, ανάμεσα στα οποία το La cura del gorilla (2001, στο οποίο βασίστηκε και η ομώνυμη ταινία με τον Κλάουντιο Μπίζιο) και το La bellezza è un malinteso (2010). Ως σεναριογράφος και headwriter, έχει επιμεληθεί αρκετές εξαιρετικά επιτυχημένες σειρές, όπως οι Squadra Antimafia, Intelligence, R.I.S. Roma. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί επίσης το Σκότωσε τον πατέρα που έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες
.