Γεννήθηκε στα Χανιά στις 8 Αυγούστου 1898. Το πραγματικό του όνομα ήταν Αλέξης Μινωτάκης.
Δούλεψε στην Τράπεζα των Αθηνών στα Χανιά. Το 1921 μετακόμισε στην Αθήνα και άρχισε να εμφανίζεται ως ερασιτέχνης ηθοποιός σε διάφορες παραστάσεις. Το ταλέντο του δεν άργησε να γίνει γνωστό και σύντομα έλαβε μέρος στους θιάσους Βεάκη και Νέζερ.
Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήρθε με τη συμμετοχή του στο θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη το 1925 στο έργο του Αρτζιμπάσεφ «Πόλεμος» που υποδυόταν το ρόλο του βιολιστή.
Πρωταγωνίστησε στις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου στην Αγγλία το 1939 ως «Άμλετ» και κρίθηκε από τους Άγγλους κριτικούς ως ο καλύτερος Άμλετ των τελευταίων 50 ετών παγκοσμίως.
Κατάφερε να υποδυθεί σχεδόν όλους τους ρόλους σε όλα τα θεατρικά είδη, από φάρσες μέχρι μελοδράματα (όπερες) και από κωμωδία μέχρι τραγωδία. Το όνειρο ουσιαστικά κάθε ηθοποιού.
Το 1940 παντρεύτηκε την Κατίνα Παξινού και μαζί εμφανίζονταν στο Βασιλικό Θέατρο που δημιούργησαν έως το θάνατό της το 1973.
Στη περίοδο της κατοχής στην Ελλάδα ο Αλέξης Μινωτής κατέφυγε στις ΗΠΑ. Το Χόλυγουντ δεν θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητο στο μεγάλο ταλέντο του και έτσι το 1946 λαμβάνει μέρος στην κινηματογραφική ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Υπόθεση Νοτόριους» (Notorious) μαζί με τον Κάρι Γκραντ και την Ίνγκριντ Μπέργκμαν.
Την ίδια χρονιά συμμετείχε στην ταινία «Chase» μαζί με την Μισέλ Μοργκάν. Το 1952 προσκλήθηκε από το Εθνικό Θέατρο στην Αθήνα μαζί με την Κατίνα Παξινού για έκτακτες εμφανίσεις σε αρχαία δράματα και στους «Βρυκόλακες» του Ίψεν. Τότε ανταποκρινόμενος στο αίτημα της Βασίλισσας Φρειδερίκης για γύρισμα χολιγουντιανής ταινίας στην Ελλάδα συμμετείχε στο «Παιδί και το Δελφίνι» με την Σοφία Λόρεν που γυρίστηκε στην Ύδρα.
Μετά τις παραστάσεις στην Ελλάδα συμμετείχε στις παραστάσεις αρχαίων δραμάτων του Εθνικού Θεάτρου στη Νέα Υόρκη.
Το 1958 ανέβασε στην Αμερική στο Dallas Civil Opera και στο Κόβεντ Γκάρντεν στο Λονδίνο την όπερα του Κερουμπίνι «Μήδεια» με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Κάλλας. Η παράσταση εκείνη κρίθηκε ως βάση υψηλού υποδείγματος σύγχρονης σκηνοθεσίας μελλοδράματος (όπερας). Επίσης εμφανίσθηκε και στο Μπροντγουέι στην «Ηλέκτρα» με την Μαρίκα Κοτοπούλη.
Ο Αλέξης Μινωτής είχε επίσης λάβει μέρος και στη ξένη κινηματογραφική επιτυχία «Γη των Φαραώ» με την Τζόαν Κόλινς.
Έφυγε από τη ζωή στις 11 Νοεμβρίου του 1990 στην Αθήνα.
Αλέξης Μινωτάκης
Το πραγματικό του όνομα ήταν Αλέξης Μινωτάκης.
• Άλλαξε το όνομα του για να αντιμετωπίσει τις αντιρρήσεις της οικογένειας του και ιδιαίτερα του πατέρα του για την ενασχόληση του με την υποκριτική.
• Πρωταγωνίστησε στις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου στην Αγγλία το 1939 ως «Άμλετ» και κρίθηκε από τους Άγγλους κριτικούς ως ο καλύτερος Άμλετ των τελευταίων 50 ετών παγκοσμίως.
• Με την Κατίνα Παξινού γνωρίστηκαν το 1928 στο θέατρο που έπαιζε η Μαρίκα Κοτοπούλη, όμως παντρεύτηκαν πολύ αργότερα, τον Μάρτιο του 1940. «Μου έκανε εντύπωση η έντονη προσωπικότητά της, γι’ αυτό επιδίωξα να την ξαναδώ», είχε πει.
• Συνελήφθη από τους Γερμανούς το 1942 και οδηγήθηκε σε στρατόπεδο από όπου δραπέτευσε. Στη Χίο όπου κατέφυγε συνελήφθη ξανά. Κατάφερε όμως να διαφύγει στην Τουρκία το 1942 και ταξίδεψε στο Κάιρο και έπειτα έφθασε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Ανταποκρινόμενος στο αίτημα της Βασίλισσας Φρειδερίκης για γύρισμα χολιγουντιανής ταινίας στην Ελλάδα συμμετείχε στο «Παιδί και το Δελφίνι» με τη Σοφία Λόρεν που γυρίστηκε στην Ύδρα.
Είχε πει…
«Ο ηθοποιός κι αν δεν αφήνει έργο απτό, αν και χάνεται και ξεχνιέται απ” τους κατοπινούς, αν και σβήνει μέσα στη λήθη, ζη όμως πολλαπλά μέσα σε άλλους αρίφνητους, που έρχονται και φεύγουν, γιατί ενσωματώθηκε φορές και φορές, σε μύριες όσες ποικίλες μορφές που ζωντάνεψε στη σκηνή και του έγιναν βιώματα ψυχικά και γι” αυτό αθάνατα… Υπήρξε ατόφιος κάποτε στο χώρο και συνεχίζει τώρα στο χρόνο μυριόψυχος, ανεξάρτητο, εμπιστευμένο πνεύμα της γονιμότητας της παγκόσμιας βούλησης και της μεγαλοσύνης του κόσμου»
«Να συλλαμβάνονται αμέσως οι σκηνοθέτες που ασχημονούν πάνω στα έργα των αρχαίων τραγικών!»
πηγή: tvxs.gr
1 Σχόλιο