21 C
Greece
14 Μαΐου, 2024
ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΝΑΚΟΥ: “Γιατί κακά τα ψέματα πόσοι από εμάς έχουμε μετανιώσει επειδή δε κυνηγήσαμε ένα μεγάλο μας όνειρο από φόβο ότι δε θα τα καταφέρουμε; “

Συνέντευξη στην συγγραφέα Χριστίνα Νάκου

Επιμέλεια συνέντευξης: Καλλιόπη Γιακουμή 

 

Κοντά μας σήμερα η συγγραφέας του εφηβικού βιβλίου 

Ο νεαρός Μάγος, Το σπαθί του Μέρλοου  

Το βιβλίο της κα. Χριστίνας Νάκου

κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια

 

 

1) Κυρία Νάκου το βιβλίο σας “Ο νεαρός Μάγος, Το σπαθί του Μέρλοου”, κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό από τις εκδόσεις Όστρια. Πως νιώθετε γι αυτό; 

Χ.Ν:  Καλημέρα σας και ευχαριστώ ιδιαιτέρως για τη φιλοξενία σας. Είναι τιμή μου και μεγάλη μου χαρά που μιλάω μαζί σας. Νιώθω απεριόριστη χαρά και συγκίνηση που κατάφερα να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα. Ήθελα πάρα πολύ να το δω να κυκλοφορεί και από τότε νιώθω πολύ συγκινημένη.

                                        
2) Τι σας ενέπνευσε και σας οδήγησε στην συγγραφή του;

Χ.Ν:  Εμπνέομαι από διάφορους παράγοντες όπως η επική μουσική και από ταινίες αλλά κυρίως χρησιμοποιώ τη παιδική φαντασία μου.



3) Ο Μάρκος είναι ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας σας. Μιλήστε μας λίγο γι αυτόν και για τις περιπέτειες του.

 Χ.Ν: Ο Μάρκος είναι ένα γενναίο παιδί με στόχους και όνειρα για τη ζωή του. Έχει φίλους που τον αγαπάνε και το στηρίζουν. Ξαφνικά όμως θα βρεθούν όλοι στη μαγική Χώρα όπου εκεί θα νιώσει κάπως πιο μόνος γιατί θα πρέπει να αντιμετωπίσει δυσκολίες, να πάρει αποφάσεις και θα ανακαλύψει αλήθειες που δε γνώριζε για τον ίδιο και την οικογένεια του.



4) Σε ποιους απευθύνεται το βιβλίο σας; Γιατί να το επιλέξει κάποιος; Τι είναι αυτό που θέλετε να επικοινωνήσετε με τον αναγνώστη του. 

 Χ.Ν:  Το βιβλίο βάση παιδοψυχολόγου είναι κατάλληλο από δέκα ετών και πάνω. Για τους μικρούς μου φίλους στόχος μου είναι να περάσω όλα τα μηνύματα του νεαρού μάγου που αναφέρονται στο τέλος του βιβλίου. Αγαπώ βλέπεται πολύ τα παιδιά και θέλω να τα βοηθήσω να καλλιεργήσουν την αυτοπεποίθηση τους, να μη φοβούνται τη ζωή, να ρισκάρουν και να είναι φιλότιμα. Πως αλλιώς θα πάνε μπροστά αν κάνουν δειλά ένα βήμα μπροστά και μετά τρία βήματα πίσω; Γιατί κακά τα ψέματα πόσοι από εμάς έχουμε μετανιώσει επειδή δε κυνηγήσαμε ένα μεγάλο μας όνειρο από φόβο ότι δε θα τα καταφέρουμε; Εδώ θα αναφέρω ότι κυκλοφορούν δύο βίντεο στο youtube από το φίλο και ομότεχνο κο Μάριο Καρακατσάνη. Το ένα είναι με τα μηνύματα που σας προανέφερα και το δεύτερο με τη γλώσσα των ξωτικών. Όσον αφορά τους πιο μεγάλους αναγνώστες ένα μήνυμα που θέλω να περάσω είναι ότι δε πρέπει να ξεχνάμε το παιδί μέσα μας γιατί αλλιώς δεν απολαμβάνουμε τη ζωή.


5) Χα ο σι; ( τι κάνεις;), Άμι κίλα (είμαι καλά) . Αυτές είναι κάποιες από τις φράσεις που ανήκουν σε μια νέα διάλεκτο που εσείς δημιουργήσατε για τις ανάγκες του βιβλίου σας. Το θεωρώ εξαιρετικο! Πως το σκεφτήκατε και πόσο εύκολο ήταν να φτιάξετε μια δίκη σας γλώσσα; 

Χ.Ν:  Σε αυτό φταίει κυρίως η παιδική μου φαντασία. Στις περισσότερες ταινίες με παραμύθια τα ξωτικά έχουν μια δική τους γλώσσα όπως για παράδειγμα «στον άρχοντα των δαχτυλιδιών». Σκέφτηκα λοιπόν και εγώ να κάνω μια δική μου και πιστέψτε με δεν ήταν καθόλου εύκολο. Ακόμα και τώρα που γράφω τη συνέχεια του νεαρού μάγου το λεξιλόγιο των ξωτικών συνεχίζει να εμπλουτίζεται και η κάθε μια λέξη μπορεί να μου πάρει μια ολόκληρη μέρα για να τη σκεφτώ. Μη σας πω και μια νύχτα J


6) Χαρακτηρίστε μου την ιστορια του “νεαρού μάγου” σας με 5 λέξεις.

 Χ.Ν:  Περιπετειώδης, μαγευτική, διδακτική, ρομαντική και ταξιδιάρικη γιατί ούτως η άλλως σε ταξιδεύει σε άλλη Χώρα.



7) Ποιος διάβασε πρώτος το βιβλίο σας; Ποιες ήταν οι πρώτες του αντιδράσεις, σας έκανε κάποιες διορθώσεις; 

  Χ.Ν:  Η αδερφή μου η οποία με βοήθησε με τον τρόπο της. Πχ τα ονόματα των τεσσάρων μάγων Ναϊάδα, Σελλέσια, Σλόμεγκον και Μόρεγκον ήταν δική της ιδέα και στην αρχή όταν το πρωτοδιάβασε είχε ενθουσιαστεί.



8) Εσείς τι βιβλία διαβάζετε;

 Χ.Ν:  Δεν έχω προτιμήσεις. Μικρή σαν πιο ρομαντική διάβαζα κυρίως ιστορίες αγάπης αλλά τώρα μου αρέσουν και τα αστυνομικά και ότι έχει σχέση με φαντασία φυσικά για να εμπνέομαι. 



9) Μιλήστε μας λίγο για σας. 

 Χ.Ν: Γεννήθηκα στη Μυτιλήνη Λέσβου στις 23-8-82 και έχω σπουδάσει νοσηλευτική χειρουργείου. Από μικρή ασχολούμαι ερασιτεχνικά με το χορό, το web radio και τη ζωγραφική. Έχω υλικό να σας στείλω μερικούς καμβάδες αν θέλετε. Με τη συγγραφή ασχολούμαι από πολύ μικρή. Από δεκαπέντε άρχισα να γράφω τραγούδια και έχω ένα σωρό τετράδια με αποσπάσματα μου. Βιβλίο όμως τόλμησα να ξεκινήσω το 2013 και έτσι γεννήθηκε το πρώτο μου συγγραφικό παιδί «ο νεαρός μάγος» Σαν χαρακτήρας θεωρώ ότι είμαι πολύ πεισματάρα, δεν απογοητεύομαι εύκολα και για τους ανθρώπους που νοιάζομαι και αγαπάω τα δίνω όλα. Είμαι παντρεμένη και έχω ένα αγοράκι δύο ετών τον Άγγελο-Κωνσταντίνο στον οποίο αφιέρωσα το πρώτο μου βιβλίο.


10) Πιστεύετε στα παραμύθια; Σε κάλους και κακούς μάγους; 

 Χ.Ν: Μικρούλα πίστευα πάρα πολύ. Είχα την αίσθηση ότι θα έρθει μια νεράιδα στον ύπνο μου και θα με κάνει και εμένα Σταχτοπούτα  ή ότι θα γίνω και εγώ μια όμορφη νεράιδα και θα πετάω πάνω από όμορφα λιβάδια ή θα ζω σε μια όμορφη λίμνη… Τώρα σαν πιο ρεαλίστρια, μου αρέσει περισσότερο να ζω μέσα σε αυτά μέσα από τη συγγραφή και να ταξιδεύω γιατί έτσι ξεφεύγω από τη καθημερινότητα μου.   


12) Το βιβλίο σας ανήκει στην λογοτεχνία του φανταστικού. Ποιους συγγραφείς αυτής της κατηγορίας βιβλίων θαυμάζετε; Σας έχει επηρεάσει η γραφή τους; Έχετε υιοθετήσει κάποιες τεχνικές τους;

Χ.Ν:  Σε αυτό το σημείο θα ήταν ιεροσυλία να μην αναφέρω την συγγραφέα του Χάρι Πότερ  τη κα Τζόαν Ρόουλινγκ μιας και η ίδια απευθύνεται σε παιδιά ή τον Στίβεν Κίνγκ που παρότι είναι ένας από τους πιο διάσημους συγγραφείς πάνω στο θρίλερ δε παύει να χρησιμοποιεί φαντασία. Σίγουρα με εμπνέουν αρκετά και ακόμα μαθαίνω αλλά σα καινούρια στο χώρο, όσο ωριμάζω ακόμα πάνω σε αυτό, προσπαθώ να χτίσω έναν δικό μου χαρακτήρα γραφής.


13) Τι σημαίνει για σας συγγραφή; Είναι χάρισμα ή γνώση; 

 Χ.Ν:  Η συγγραφή είναι μέσα στη καθημερινότητα μου πλέον και δε ζω χωρίς αυτή. Όπως έχω αναφέρει και σε ένα απόσπασμα μου «οι λέξεις βγαίνουν από το μυαλό μου σαν να το σκάνε από μια φυλακή» Κρίνοντας από τον εαυτό μου, θεωρώ ότι πρώτα είναι χάρισμα και μετά έρχεται η γνώση γιατί η γραφή ενός συγγραφέα ωριμάζει σταδιακά με το χρόνο.

14) Πόσο εύκολο είναι να εκδώσει ένας νέος συγγραφέας το πρώτο του βιβλίο, στην Ελλάδα του σήμερα;

 Χ.Ν:  Το δύσκολο δεν είναι να το εκδώσει, αν φυσικά έχει ένα οικονομικό μπάτζετ αλλά η μετέπειτα πορεία του. Πως θα το προωθήσει και να το κάνει να ανέβει. Αυτό φυσικά εναπόκειται και στους στόχους που έχει ο κάθε συγγραφέας για το έργο του.


15)  Κλείνοντας την συζήτησή μας και αφού σας ευχαριστήσω που μιλήσατε μαζί μου, για τα μέλη της ομάδας <<Βιβλίων ορίζοντες>> θέλω ν’ αφήσω σε σας τον τελευταία λόγο. Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας;

  Χ.Ν: Αρχικά θέλω να ευχαριστήσω άλλη μια φορά εσάς για τη τιμή και το χρόνο σας αλλά και τους αναγνώστες για το χρόνο που μου αφιερώνουν καθώς και για την ανταπόκριση που έχω στα αποσπάσματα που ανεβάζω. Χαίρομαι πάρα πολύ που καταφέρνω και αγγίζω με τον τρόπο μου τις καρδιές τους. Είθε να είστε όλοι υγιής, να μην απελπίζεστε ποτέ, να χαμογελάτε γιατί το γέλιο είναι υγεία και να προχωράτε πάντα μπροστά…

Είναι πιο όμορφη η ζωή με τα παράθυρα ανοιχτά…

Χ.Νάκου

Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Νάκου, που μας μιλήσατε και μας χαρίσατε αυτήν την τόσο όμορφη και ζεστή συνέντευξη-γνωριμία, μαζί σας !!! 

Ο νεαρός Μάγος, Το σπαθί του Μέρλοου  

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

Μαρία Πρινάρη-Καρκαβατσάκη: “Η εκδίκηση και η αντεκδίκηση ανοίγουν κύκλο αίματος, κι αυτό από μόνο του καταστρέφει ζωές δεν τους αλλάζει απλά πορεία.”

Καλλιόπη Γιακουμή

Βασιλική Τσούνη: “Η ελπίδα για να συνεχίσουμε μπροστά, να ενώσουμε τα κομμάτια μας, να μαζέψουμε τους σωρούς από πέτρες και να πορευτούμε μαζί τους…”

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφροδίτη Φραγκιαδουλάκη: “Ένας μυθιστοριογράφος δεν μπορεί να μένει αμέτοχος των καιρών του και να αποστρέφει το βλέμμα από τις συμφορές που διαδραματίζονται γύρω του. Οι κεραίες του είναι ευαισθητοποιημένες και το μοναδικό όπλο που διαθέτει είναι η πένα του.”

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο