12.3 C
Greece
28 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

“ΤΟ ΠΑΝΔΟΧΕΙΟ” της Δέσποινας Χατζή, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Η άποψη της Φαίη Δεληγιώργη για το βιβλίο:

“ΤΟ ΠΑΝΔΟΧΕΙΟ”
Συγγραφέας Δέσποινα Χατζή
Εκδόσεις Μίνωας
 
Η Δέσποινα Χατζή επιστρέφει με ένα ακόμη κοινωνικό, ιστορικό-πολιτισμικό μυθιστόρημα και επιβεβαιώνει ξανά, με τον καλύτερο τρόπο, ότι η εξαιρετική συγγραφική της πένα, ξέρει να δημιουργεί λαμπερά διαμαντάκια στο χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας, προς όφελος πάντα του αναγνωστικού κοινού, που την ακολουθεί δικαίως και ανελλιπώς σε κάθε νέο της πόνημα.
Με την συγγραφική δεινότητα που την χαρακτηρίζει και τον σπουδαίο εκφραστικό λόγο που την διακρίνει, με την εμφανή αγάπη που τρέφει για τον πολιτισμό και την ιστορία του κάθε τόπου που ζωντανεύει μέσα από τα κείμενα της και μέσα από τα θέματα που επιλέγει να πραγματεύεται σε κάθε της βιβλίο, έχει την δική της μαγική συνταγή για να ταξιδεύει, να γοητεύει σε κάθε της πόνημα. Γίνεται φάρος γνώσης και πολιτισμού, καθηλώνοντας ολοκληρωτικά με την μεστή και στοχαστική της γραφή, τον αναγνώστη της.
 
“ΤΟ ΠΑΝΔΟΧΕΙΟ” τιτλοφορείται η τελευταία της λογοτεχνική δουλειά. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, ιδιαίτερα γοητευτικό, από εκείνα που έρχονται στα χέρια σου, για να σου θυμίσουν πόσο τυχερός είσαι σαν αναγνώστης, που ακόμη μια φορά, έκλεισες ένα βιβλίο που σε ταξίδεψε μοναδικά και σε έκανε πλουσιότερο σε καινούργιες αναγνωστικές εμπειρίες και γνώσεις.
Στο νέο της βιβλίο η Δέσποινα Χατζή μας ταξιδεύει στον ιταλικό Νότο. Ένα ταξίδι στην ιστορία με μνήμες, πλούσιες εικόνες με εναλλαγές τοπίων και ελληνικές καταβολές. Στην Μεγάλη Ελλάδα -Magna Grecia- και στα ιστορικά ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας, που κατοικούνται από Έλληνες. Μέρη όμορφα και μαγικά, που γεμίζουν τον αναγνώστη χρώματα και ευωδιές, που αντηχούν παντού οι ήχοι της τοπικής Γκρεκανικής διαλέκτου και διανθισμένα από τα ήθη και έθιμα ενός τόπου που μοσχοβολάει Ελλάδα, στολίζουν το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, την Σικελία
 
Η Δέσποινα Χατζή έχει σκιαγραφήσει αριστοτεχνικά την πορεία ζωής της δυναμικής και γεμάτης από το ελληνικό ταμπεραμέντο Αντονέλλας Ιωσηφίδη και της οικογένειας της. Μια πορεία ζωής που ξεκινά από την ιστορική περίοδο του Β΄Παγκοσμίου πολέμου στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Αθήνα του ΄40 και περνά στην ορεινή Μπόβα, στην Καλαβρία του ’46 για να καταλήξει στο Ρήγιο της Καλαβρίας το 1995.
Την Αντονέλλα Ιωακειμίδη την πρωτοσυναντάμε μέσα στο βιβλίο κατά στην διάρκεια της Γερμανικής εισβολής στην χώρα μας και συγκεκριμένα στη Αθήνα. Είναι κόρη του γνωστού δικηγόρου και γερμανόφιλου, Αριστείδη Ιωακειμίδη και πλαισιωμένη από μια μεγάλη και διαφορετικών πεποιθήσεων οικογένεια, που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα πάθη, τα λάθη και τα ανομολόγητα μυστικά της.
Όταν η Αντονέλλα γνωρίζει και ερωτεύεται τον Αναστάζιο Αντριότι, εγκαταλείπει οριστικά την Ελλάδα, αφήνοντας πίσω της ότι την πλήγωσε και τον ακολουθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του στην κάτω Ιταλία, την ελληνόφωνη Καλαβρία.
Στην Μπόβα οι άνθρωποι θα την αγκαλιάσουν από την πρώτη στιγμή, τι και αν η φτώχεια που άφησε η καταστροφική εξουσία του Μουσολίνι στο πέρασμα της, κρύβεται σε κάθε σοκάκι του ορεινού χωριού. Την περηφάνια τους και την αγάπη τους για τον τόπο τους, δεν κατάφερε να την επηρεάσει κάνεις κι τίποτα! Άντεξαν παλεύοντας μόνοι να διατηρήσουν τους δεσμούς και τον χαρακτήρα της ελληνικής τους ταυτότητας, καθώς και τις παραδόσεις, τη γλώσσα και ξεχωριστή κουλτούρα τους. 
Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν η ηρωίδα μας θα έρθει αντιμέτωπη με τις σκληρές συνθήκες ζωής και την απομόνωση στην καινούργια της πατρίδα. Αποφασισμένη να κερδίσει ένα καλύτερο αύριο, να χτίσει μια καλύτερη ζωή, δεν αργεί να υψώσει το ανάστημα της και να δώσει την δίκη της μάχη για επιβίωση.     
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
 
Το πανδοχείο “Magna Gresia”, ζωντάνεψε ξανά στα χέρια της Αντονέλλας και του Αναστάσιο το 1960. Το ζευγάρι με σκληρή δουλειά και αντιμέτωπο με πολλές δοκιμασίες, κατάφερε να αναστηλώσει από την αρχή αυτό το όμορφο οίκημα. Εκεί, στο πανδοχείο τους, φιλοξενούσαν εκτός από τους επισκέπτες τους και όλα τα όνειρα και τις ελπίδες της οικογένειας τους. Εκεί έζησαν όλες τις εξελίξεις που ακολουθούν, εξελίξεις συναρπαστικές και καθηλωτικές μα και τόσο καταλυτικές για την ζωή τους.
Η λουσμένη στο μεσογειακό φως παραθαλάσσια πόλη Ρήγιο και το πανδοχείο “Magna Grecia”, χρόνια αργότερα, θα γίνουν το απάνεμο λιμάνι της πάντα δημιουργικής και πρωτοπόρας Αντονέλλας. Σε αυτόν τον τόπο που αγάπησε και έγινε δεύτερη πατρίδα για εκείνη, αποφασίζει να περάσει το ”δείλι” της ζωής της, παρέα με πέντε συνομήλικους της. Οι ζωές τους δένονται και εναρμονίζονται με την δική της, καταλήγοντας σε ένα καρποφόρο μοίρασμα συναισθημάτων, αναζητώντας ο καθένας και όλοι μαζί, την πολυπόθητη λύτρωση.  
“ΤΟ ΠΑΝΔΟΧΕΙΟ” είναι ένα μυθιστόρημα έντονων συγκινήσεων και συναισθημάτων που προσφέρει απλόχερα μεγάλες συγκινήσεις στον αναγνώστη. Η δεινή και επιδέξια πένα της Δέσποινας Χατζή, σύγχρονη και ρεαλιστική, ζωγραφίζει τις σελίδες του βιβλίου περίτεχνα, δημιουργώντας έναν πολύχρωμο καμβά, αποτυπώνοντας πάνω του με τα πιο κατάλληλα χρώματα, εικόνες, συναισθήματα και πρόσωπα.  
 
Οι χαρακτήρες του βιβλίου διάφανοι και αληθινοί, σε προσκαλούν να σε σεργιανίσουν στην ιστορία τους. Η γραφή της Δέσποινας Χατζή, ρέει σαν γάργαρος ποταμός, σε πλημμυρίζει συναισθήματα και σε παρασύρει στην δίνη του, χωρίς περιθώρια διαφυγής. Οι συγκινήσεις σε κατακλύζουν και σε συνταράσσουν με την ορμή τους, δημιουργώντας εν συναίσθηση σε κάθε επαφή μαζί τους. Γίνεσαι και εσύ μέρος του βιβλίου, ένα με τους ήρωες, συμπάσχεις μαζί τους, κατανοείς ή θυμώνεις με τις αποφάσεις και τις πράξεις τους, μα τους ακολουθείς ξέπνοα και με αγωνία σε κάθε τους βήμα. Σιωπηλός παρατηρητής στέκεις δίπλα τους, να τους στηρίξεις και να τους δικαιολογήσεις ή να τους κρίνεις.
 
Η πλοκή ξεδιπλώνεται ευρηματικά, αποκαλύπτοντας μια μαγευτική ιστορία, στην οποία η συγγραφέας παντρεύει αρμονικά το παρελθόν με το παρόν, τοποθετώντας επιτυχημένα τον κάθε ήρωα στο δικό του χωροχρόνο. Εμπλουτισμένο με άρωμα ιστορίας και ανάγλυφες παραστατικές εικόνες, τόσο για την ιστορική περίοδο όπου αναφέρεται, όσο και για την σύγχρονη εποχή που διανύει, γίνεται μετουσιώνεται χάρη στην συγγραφική μαεστρία της Δέσποινας Χατζή σε μια φανταστική διαδρομή, ικανή να προσφέρει μια αξέχαστη αναγνωστική περιπλάνηση, σε κάθε αναγνώστη που θα θελήσει να την κάνει.  
Ένα εκπληκτικό βιβλίο που αφηγείται μια δυνατή ιστορία και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μας, αποκαλύπτοντας τις ολέθριες πλευρές του πολέμου, ενώ ταυτόχρονα εξυμνεί την ανθρώπινη υπόσταση και φωτίζει με αξιοθαύμαστο τρόπο, την πολιτιστική κληρονομιά του Ιταλικού νότου, κάνοντας μας συνταξιδιώτες στην ιστορία του.      
     
Ένα δυναμικό μυθιστόρημα από την αγαπημένη μας συγγραφέα, που διαβάζεται απνευστί που κερδίζει επάξια τον θαυμασμό μας από την πρώτη σελίδα ως και την τελευταία. Ένα εξαιρετικό βιβλίο που πρέπει να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη. 
 
Η Δέσποινα Χατζή γράφει με την καρδιά της ακόμη μια φορά και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. ‘Άρτιο και δομημένο σωστά, καλοδουλεμένο ακόμα και στις λεπτομέρειες, κεντημένο περίτεχνα σελίδα σελίδα και με εμφανή τα στοιχεία της εκτεταμένης και αντικειμενικής προσωπικής της έρευνας, χαρίζει στους αναγνώστες της ένα άξιο λόγου μυθιστόρημα, που θα μείνει στην μνήμη και στις καρδιές τους για πολύ καιρό.
Αληθινό, ζωντανό, έντονο, δραματικό, χαρούμενο, νοσταλγικό, γεμάτο συναισθήματα, χρώματα και εικόνες, με πληθώρα μηνυμάτων και ποικίλες συγκινήσεις, θα μιλήσει κατευθείαν στην καρδιά του κάθε αναγνώστη που θα το επιλέξει για το επόμενο αναγνωστικό του ταξίδι!!! 
 
Τα βιβλία είναι τα ωραιότερα ταξίδια του μυαλού και της ψυχής, με εισιτήριο λοιπόν το μυθιστόρημα ΤΟ ΠΑΝΔΟΧΕΙΟ, αφεθείτε στην έμπειρη και έμπιστη γραφή της Δέσποινας Χατζή και αφήστε την να σας οδηγήσει σε έναν ακόμα συναρπαστικό προορισμό. Εσείς απλά απολαύστε την κάθε πτυχή αυτής της διαδρομής 
Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο

Αθήνα, 1941. Ο δικηγόρος Αριστείδης Ιωακειμίδης και ο αδελφός του Ανδρέας τάσσονται με δουλική προθυμία στο πλευρό των Γερμανών κατακτητών.

Στον αντίποδα, ο μικρότερος αδελφός τους, Φωκάς, και τρεις γυναίκες της οικογένειας αντιστέκονται δρώντας με απόλυτη μυστικότητα.Η οικογενειακή ισορροπία διαταράσσεται από εχθρότητες, πάθη και ασίγαστους έρωτες.

Ορεινή Μπόβα, Καλαβρία, 1946. Η κόρη του Αριστείδη Ιωακειμίδη, Αντονέλλα, θέλοντας να ξεφύγει από το βάρος που νιώθει για τη στάση του πατέρα της, εγκαταλείπει οριστικά την Ελλάδα ακολουθώντας τον σύζυγό της Αναστάζιο Αντριότι στην πατρίδα του, την Κάτω Ιταλία.

Η ελληνόφωνη Καλαβρία την καλοδέχεται. Η νεαρή κοπέλα γοη­τεύεται από την ειδυλλιακή ύπαιθρο, τους ανθρώπους της, τις μνήμες τους, αλλά και την ιστορία της αλλοτινής Μεγάλης Ελλάδας. Ωστόσο, το ζευγάρι έρχεται αντιμέτωπο με τις πληγές που άφησε η αγριότητα του Μουσολίνι: την απόλυτη φτώχεια, ανεργία, μετανάστευση, κοινωνική αδικία. Εργαζόμενοι σκληρά, το 1960 αποκτούν το πανδοχείο «Magna Grecia», ανακουφίζοντας εν μέρει την κακοπαθημένη ζωή τους.

Ρήγιο, Καλαβρία, 1995. Πρωτοπόρα και δυναμική, η Αντονέλλα αποφασίζει να περάσει το γέρμα της ζωής της στο πανδοχείο με μια παρέα συνομηλίκων της. Οι ζωές τους γίνονται μέρος της δικής της ζωής και οι ξεχωριστές ιστορίες όλων μπλέκονται σε μια ασίγαστη επιθυμία για λύτρωση.

Ένα μυθιστόρημα δυνατών συγκινήσεων για τις ολέθριες συνέπειες του πολέμου, εμπνευσμένο από τη μακραίωνη ιστορία και τη σαγήνη του ιταλικού Νότου.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα
Δέσποινα Χατζή

Η Δέσποινα Χατζή γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων, εκπαιδεύτηκε στα κέντρα Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων Γ.Ν.Α. «Λαϊκό» και Παίδων «Αγία Σοφία» και εξειδικεύτηκε στον ιολογικό έλεγχο. Εργάστηκε στην Αιμοδοσία του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και στην Αιμοδοσία του Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Άγιος Σάββας». Συμμετείχε σε ιατρικά συνέδρια, επιμορφωτικά προγράμματα ιατρικών εργαστηρίων και εκπαιδευτικές ημερίδες. Το 2012 συνταξιοδοτήθηκε.

Παράλληλα, ασχολήθηκε με εναλλακτικές θεραπείες, ρεφλεξολογία και ρέικι, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σήμερα εργάζεται εθελοντικά στους Γιατρούς του Κόσμου. Μιλάει αγγλικά και ιταλικά. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

Έργα της ίδιας: «Μοιρογιασεμόλαδο» (μυθιστόρημα, 2002), Ζωή σαν κρύσταλλο (μυθιστόρημα, 2009), «Ο Λαέρτης και το μολύβι του σε ρυθμούς τανγκό» (νουβέλα, 2011). Από τις εκδόσεις Μίνωας έχουν εκδοθεί τα βιβλία της «Έρωτας μαΐστρος» (μυθιστόρημα, 2014), «Σμαρώ-Από τον Βόσπορο στον Σηκουάνα» (μυθιστόρημα, 2017), «Οι Αλεξανδρινές, Η ζωή στη Νειλοχώρα» (μυθιστόρημα, 2019).

Σύνταξη και επιμέλεια: Φαίη Δεληγιώργη 
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“Η Γιατρίνα” της Πασχαλίας Τραυλού, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

“Μαύρο – Λάθος κλειδιά” της Στάλως Φωτιάδου, γράφει η Δέσποινα Ανθοπούλου

Καλλιόπη Γιακουμή

«Ένας Τούρκος στο σαλόνι μου» της Ρούλας Σαμαϊλίδου, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο