11.5 C
Greece
30 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

“Ανάρμοστον Εστί” της Ειρήνης Βαρδάκη, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή

Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή για το βιβλίο

.

“Ανάρμοστον Εστί”

Συγγραφέας Ειρήνη Βαρδάκη

Εκδόσεις Bell

.

Το νέο βιβλίο της Ειρήνης Βαρδάκη με τίτλο,”Ανάρμοστον Εστί”, είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ για δυνατά στομάχια, ικανό να ενθουσιάσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες του είδους.  Η Άννα Δημητρακάκη, η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, είναι  θύμα  ενός αποτρόπαιου εγκλήματος. Δέχεται επίθεση μέσα στο ίδιο της το σπίτι και η ζωή της κρέμεται σε μια λεπτή κλωστή. Όλα αλλάζουν, όχι μόνο στην ζωή της Άννας μα και στις ζωές των πολύ δικών τις ανθρώπων, που προσπαθούν να προσαρμοστούν σε νέες δύσκολες και επίπονες καταστάσεις, μα ταυτόχρονα αποζητούν και την αλήθεια, την δικαίωση και την τιμωρία του ενόχου.. Ο αστυνόμος Λαέρτης αναλαμβάνει να λύσει την υπόθεση και να βρει τον δράστη αυτού του στυγερού εγκλήματος μα οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και απρόσμενες, το προφανές μοιάζει ουτοπία και κάθε παράδοξο, έχει ρίζες σε καλά φυλαγμένες αλήθειες και μυστικά. Η Άτη, η χειρότερη καταιγίδα των τελευταίων χρόνων, μαστίζει την Κρήτη και κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο του.. Η Άτη, που παραπλανά και θολώνει..

Στις αρχαίες τραγωδίες συναντάμε συχνά το μοτίβο, Ύβρις- Άτη- Νέμεσις- Τίσις. Οι αρχαίοι πίστευαν πως μια “ύβρις” συνήθως προκαλούσε την επέμβαση των θεών, και κυρίως του Δία, που έστελνε στον υβριστή την “άτην”, δηλαδή το θόλωμα, την τύφλωση του νου. Αυτή με τη σειρά της οδηγούσε τον υβριστή σε νέες ύβρεις, ώσπου να διαπράξει μια πολύ μεγάλη α-νοησία, να υποπέσει σε ένα πολύ σοβαρό σφάλμα, το οποίο προκαλούσε την “νέμεσιν”, την οργή και εκδίκηση δηλαδή των θεών, που επέφερε την “τίσιν”, την τιμωρία δηλαδή και την συντριβή/καταστροφή του. Από την κλασική εποχή και μετά, σε πολλές περιπτώσεις οι έννοιες Άτη, Δίκη και Νέμεσις φαίνεται να αποκτούν στη συνείδηση των ανθρώπων ισοδύναμη σημασία, αυτήν της θείας τιμωρίας. 

Στο βιβλίο της Ειρήνης Βαρδάκη, αυτές οι έννοιες είναι οι “αφανείς ήρωες” της ιστορίας της. Ο υβριστής, ο δράστης του εγκλήματος, διαταράσσει με την πράξη του, τις ζωές των πρωταγωνιστών αυτής της ιστορίας και την τάξη τους. Η Νέμεσις και η Άτη, μοιραία θα επιφέρουν τη συντριβή του. Η ύβρις είναι το βασικό σφάλμα του τραγικού ήρωα μα σε αυτό το βιβλίο, δεν είναι μόνο ένας ο τραγικός ήρωας και ούτε μια η τιμωρία και αυτό είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του βιβλίου, ένα χαρακτηριστικό που η Βαρδάκη χρησιμοποιεί με μεγάλη μαεστρία και καταφέρνει έτσι εύκολα, να γοητεύσει και να κερδίσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών της. Οι εισαγωγές στα κεφαλαία του βιβλίου είναι εύστοχες μα και αντιπροσωπευτικές.  Προσδίδουν το γνώρισμα της “τραγικής ειρωνείας” στο κείμενο και θυμίζουν χορικά σε αρχαίες τραγωδίες. Ο αναγνώστης νοερά, συνειδητά ή όχι, χτίζει σκηνές ή γίνεται άθελα του, μάρτυρας γεγονότων, που οι ήρωες του βιβλίου αγνοούν.  

Το “Ανάρμοστον Εστί”, είναι ένα μυθιστόρημα με καταιγιστική δράση, από μια ευρηματική συγγραφέα, που ξέρει να βάζει τον αναγνώστη αμέσως στην υπόθεση εμμένοντας στην ουσία και απαλείφοντας κάθε περιττό στοιχείο. Η συγγραφική δεινότητα της Βαρδάκη, εντοπίζεται όχι μόνο στον ρυθμό της αφήγησης, στην ανάλυση των χαρακτήρων του και στη δομή του έργου της, αλλά και στην αξιοσημείωτη εμβάθυνση στους χαρακτήρες και στις αντιδράσεις τους, κάτι που ξεχωρίζει τα καλά μυθιστορήματα από τα απλά βιβλία δράσης, κατά την γνώμη μου, μιας και προσφέρουν στους ασύγγνωστες τους, τροφή για σκέψη.. 

Πολλοί και ποικίλοι οι χαρακτήρες σε αυτό το μυθιστόρημα, πολλοί και οι υποψήφιοι δράστες, ο καθένας με το δικό του πιθανό κίνητρο, με τις δικές του προσδοκίες, φόβους, ελπίδες, εκδίκηση, παρελθόν. Συχνά διαφαίνεται με σιγουριά ποιος θα μπορούσε να είναι ο δράστης, οι ανατροπές όμως είναι συνεχείς και τα κίνητρα πολύ διαφορετικά από αυτά που θα μπορούσε κανείς να εικάσει. Σε πολλά σημεία παρουσιάζονται γεγονότα από το παρελθόν των ηρώων, γεγονότα που μοιράζεται η συγγραφέας με τον αναγνώστη κάνοντας τον έτσι να ζει την κάθε εξέλιξη. 

Η Ειρήνη Βαρδάκη κατέχει ήδη μια ξεχωριστή θέση στον χώρο της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας στην χώρα μας και ειδικότερα στο χώρο των  ψυχολογικών θρίλερ, και όχι άδικα. Οι ιστορίες της είναι άρτιες, αριστοτεχνικά δομημένες, με δυνατούς χαρακτήρες και σφιχτοδεμένη πλοκή που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος. Κατέχει επίσης μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές των αναγνωστών που αγαπούν τα αστυνομικά μυθιστορήματα – και πάλι όχι άδικα. Η γραφή της γοητεύει από τις πρώτες σελίδες, με μια διάχυτη ποιητικότητα και λυρισμό και έχει τη σχεδόν μαγική ικανότητα να σε βάζει έντεχνα μέσα στην πλοκή των βιβλίων της, κάνοντάς σε να συμπάσχεις με τους καλούς ήρωες της με έναν τρόπο απόλυτα φυσικό, αποζητώντας τη δικαίωση μαζί τους.

Πολυεπίπεδη και πρωτότυπη η ιστορία που μας αφηγείται στο “Ανάρμοστον Εστί”, η Ειρήνη Βαρδάκη. Μοιάζει με λαβύρινθο που σε παρασύρει στις δαιδαλώδεις διαδρομές του. Μια εφιαλτική διαδρομή που θέτει σε νέες βάσεις τα όρια των ηρώων καθώς οι συναισθηματικές και σωματικές αντοχές τους, δοκιμάζονται συνεχώς..

Η σατανική πλευρά των ανθρώπων ξεπερνάει κατά πολύ κάθε πλαίσιο φαντασίας, αφού οι άνθρωποι κάνουν κακό συνειδητά, υπολογίζουν και προετοιμάζουν λεπτομερώς πράξεις, πράξεις εκδικητικές, κακές, ανάρμοστες..Στο μυθιστόρημά της αυτό, η Βαρδάκη, ξεδιπλώνει επιδέξια πολλές ιστορίες και φέρνει στο προσκήνιο πολλά πρόσωπα, που συνδέονται μεταξύ τους με διάφορους τρόπους όχι πάντα εμφανείς, υπενθυμίζοντάς μας συνεχώς ότι οι πράξεις μας επηρεάζουν αλυσιδωτά και άλλα άτομα. Καμία πράξη όμως, δεν είναι χωρίς συνέπειες και το κακό κάποια στιγμή αποκαλύπτεται. Μπορεί όμως να νικηθεί εντελώς; 

Με το γνωστό ελκυστικό και καθυλωτικό της ύφος, η Βαρδάκη επιλέγει για άλλη μια φορά την πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Όλο το βιβλίο  χαρακτηρίζεται από μια έντονη, υποβλητική ατμόσφαιρα, χωρίς να λείπει το χιούμορ σε μικρές, καλομελετημένες δόσεις, ενώ συγκεκριμένες σκηνές προς το τέλος διαθέτουν εξαιρετική δύναμη και καλό είναι να τους δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Ο αναγνώστης μοιράζεται τις αμφιβολίες, τους φόβους, τις αναμνήσεις, τις εξηγήσεις, των ηρώων, με πιο επιβλητικές αυτές της κεντρικής ηρωίδας, της Άννας,  καθώς ερευνά το τι συμβαίνει. Ξεκινώντας από τον τίτλο, κυριαρχούν οι αντιθέσεις ανάμεσα στο θεμιτό και στο αθέμιτο, στο καλό και κακό και κατ’ επέκταση, στο αποδεχτό και στο ανάρμοστο..

Οι σκηνές της Βαρδάκης είναι κινηματογραφικές, καθηλωτικές, σκληρές μεν όπου χρειάζεται, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα κομμάτια δοσμένα τόσο συγκινησιακά, που δύσκολα φεύγουν από το μυαλό.
Η μυστηριακή ατμόσφαιρα, η απρόσμενη και έντονη καταιγίδα, η Άτη, ο έρωτας, η αναζήτηση της αλήθειας και η αίσθηση του δικαίου είναι τα κύρια στοιχεία που χαρακτηρίζουν το βιβλίο.
Ζωντανοί διάλογοι, διάλογοι για πραγματικούς ανθρώπους και όχι για λογοτεχνικούς ήρωες. Η πλοκή προσεγμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Όταν το κουβάρι των αποκαλύψεων ξετυλίγεται, δεν αφήνει καμία τρύπα.
Η αστυνομική λογοτεχνία γνωρίζει άνθιση στην χώρα μας και όλο και περισσότερα αστυνομικά βιβλία εκδίδονται που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν αυτά των ξένων συγγραφέων, πολλά μάλιστα από αυτά είναι και πολύ καλύτερα τους. Τα περισσότερα είναι δύσκολο να τα αφήσεις πριν τα τελειώσεις. Το μυστήριο, που συνήθως αποκαλύπτεται στις τελευταίες σελίδες, σε τραβάει μέχρι τέλους. Δεν είναι όμως όλα τα μυστήρια εξίσου συναρπαστικά, ούτε και ο τρόπος γραφής τους εξίσου καλός και πολύ περισσότερο, δεν μπορούν να σε εντυπωσιάσουν εξίσου με το τέλος τους…Το Ανάρμοστον Εστί” της Ειρήνης Βαρδάκη όμως, δεν καταφέρνει μόνο να σε κρατάει όσο το διαβάζεις αλλά πραγματικά σε συναρπάζει, κατορθώνοντας διαρκώς να σε εκπλήσσει.
Το “ΑΝΑΡΜΟΣΤΟΝ ΕΣΤΙ ”  είναι ένα συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ, με αναπάντεχη πλοκή. Μπορεί να κερδίζει εύκολα τον αναγνώστη του και προκαλεί θαυμασμό με το βάθος και την πολυπλοκότητα των χαρακτήρων. Εξιτάρει την φαντασία, κεντρίζει το ενδιαφέρον, οδηγεί στο κόκκινο τον αναγνώστη του. Μια υπόθεση σφιχτοδεμένη που και καθηλώνει με τις συνεχείς και απρόσμενες ανατροπές και μαγεύει με την γοητεία του αναπάντεχου.. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.. τίποτα όπως το περιμένεις..τίποτα όπως το υποψιάζεσαι..γιατί απλά στα βιβλία της Βαρδάκη μπορούν να συμβούν.. τα πάντα..διαβάστε το και θα το διαπιστώσετε και εσείς…
.
Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο

Η Ειρήνη Βαρδάκη, μετά το περσινό Το Ρ της Ερωμένης, που αγαπήθηκε από αναγνώστες και κριτικούς, επιστρέφει με ένα πολυδιάστατο, συγκλονιστικό ψυχολογικό θρίλερ, με φόντο τα επιβλητικά φαράγγια της Κρήτης.

Ετοιμαστείτε για ένα έντονο και σκοτεινό ταξίδι στα πιο διαταραγμένα μονοπάτια του ανθρώπινου μυαλού και κρατήστε θέση στη βιβλιοθήκη σας για τη μοναδική, ξεχωριστή ελληνική φωνή στο απαιτητικό είδος του ψυχολογικού θρίλερ.
ΑΝΑΡΜΟΣΤΟΝ ΕΣΤΙ: το ταξίδι αυτό είναι καλύτερα να το ξεκινήσετε χωρίς να γνωρίζετε οτιδήποτε για τον τελικό προορισμό σας…

“Μου έλειψες, γι’ αυτό σ’ ανέστησα. Με σκότωσες, γι’ αυτό δε σε λυπάμαι.”

Μια γυναίκα θύμα της πιο αποτρόπαιης εγκληματικής ενέργειας.
Τρεις άνθρωποι καλούνται να βρουν και να πουν την αλήθεια: ο σύζυγος, ο εραστής, η καλύτερή της φίλη.
Και ανάμεσά τους… γρίφοι που θυμίζουν αρχαία τραγωδία.
Μίσος, πάθος και εμμονές σ’ ένα συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ για δυνατούς λύτες.
Η καταιγίδα που θα πλήξει απόψε την Κρήτη δε θα μοιάζει με καμιά.
.
Βιογραφικό συγγραφέα

Η Ειρήνη Βαρδάκη κατάγεται από το Ρέθυμνο. Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα.

Σπούδασε ιατρικά και βιολογικά εργαστήρια, και νοσηλευτική.

Έχει ασχοληθεί με τον κλασικό χορό και τον αθλητισμό.

Τα μυθιστορήματα της κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Bell..

 

 

Βιβλιογραφία 

.

(2019)Ανάρμοστον εστι, Bell / Χαρλένικ Ελλάς
(2018)Το ρ της ερωμένης, Bell / Χαρλένικ Ελλάς
(2017)Κρυσταλλία, Bell / Χαρλένικ Ελλάς
.

Βρείτε το βιβλίο εδώ…

“Ανάρμοστον εστί”

.

Επιμέλεια και σύνταξη Καλλιόπη Γιακουμή
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“ΚΛΕΙΣΤΟ ΛΟΓΩ ΑΓΑΠΗΣ” της Μαρίας Παπαδάκη, γράφει η  Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

”Θύελλα στη Βενετία” της Βενετίας Πιτσιλαδή-Σούαρτ, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

ΙΧΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ της Μάγιας Γεωργακοπούλου-Φιλιππίδη, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο