11.5 C
Greece
13 Μαΐου, 2024
ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΚΛΙΚ. ΕΣΑΣ ; ΟΙ ΣΤΗΛΕΣ ΜΑΣ

Το βιβλιοπωλείο – ξενώνας στο Παρίσι, που ενέπνευσε εκατοντάδες συγγραφείς! (φωτο)  

Το βιβλιοπωλείο – ξενώνας στο Παρίσι, που ενέπνευσε εκατοντάδες συγγραφείς! (φωτο)  

 

Λένε πολλοί ότι ένα ευχάριστο, ανάλαφρο βιβλίο φέρνει γλυκό κι ελαφρύ ύπνο κι όσοι συνηθίζουν να διαβάζουν στο κρεβάτι, το γνωρίζουν από πρώτο χέρι… Το ίδιο πίστευε και ο Γαλλο-Αμερικανός George Whitman και ακριβώς πάνω σ΄ αυτή τη… βιωματική πεποίθηση σκέφτηκε πριν από 65 χρόνια να στήσει την επιχείρησή του στο Παρίσι. Τι έκανε; Άνοιξε ένα βιβλιοπωλείο, όπου θα μπορούσε κανείς να «φιλοξενηθεί» και μάλιστα χωρίς να πληρώσει σεντ! Αρκεί να δεχθεί να γράψει την αυτοβιογραφία του, συμπεριλαμβανομένης και της διαδρομής του στο Παρίσι. 
 


Έτσι το 1951, στη σκιά της Νοτρ Νταμ, στο 37 της rue de la Bûcherie ο Whitman εγκαινίασε έναν χώρο, τον οποίο επισήμως ονόμασε «Shakespeare and Company» και ανεπισήμως «σοσιαλιστική ουτοπία μεταμφιεσμένη σε βιβλιοπωλείο» (!), εμπνευσμένος από ένα επίσης παριζιάνικο στέκι, αλλά της εποχής 1919-1941, σε άλλη περιοχή της πόλης του φωτός.  

 


Σ΄αυτό το ιδιόρρυθμο κατάστημα υπάρχουν διάφορες γωνιές όπου οι φιλοξενούμενοι, οι γνωστοί ως Tumbleweeds, μπορούν να περάσουν τη νύχτα. Σ΄ ένα κρυφό δωμάτιο, σε μια αθέατη κόγχη, σ΄ ένα απαρατήρητο πατάρι… Έξι κρεβάτια υπάρχουν στον χώρο και σ΄ αυτά τα 65 χρόνια που έχουν περάσει, έχουν κοιμηθεί περί τους 30.000 ανθρώπους! Ανάμεσά τους πασίγνωστοι λογοτέχνες, που εμπνεύστηκαν από τα παραφορτωμένα ράφια του, δημιούργησαν και παρήγαγαν αριστουργήματα ποιοτικά ή απλώς… εμπορικά. 

 Μία από τις φιλοξενούμενες, η Μόλυ Ντέκταρ, έγραψε στο blog της ότι στο συγκεκριμένο κατάστημα οι περισσότεροι μένουν για μία εβδομάδα ή το πολύ έναν μήνα. Ένας επισκέπτης, όμως, διέμεινε για επτά ολόκληρα χρόνια!

Εκτός φυσικά από τον ύπνο, για τους φιλοξενούμενους έχουν προβλεφθεί και η εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών… Ένα καφές, ένα φαΐ, ένα ποτό… Μια καφετέρια της ίδιας επιχείρησης λειτουργεί σε παρακείμενο χώρο.
Η επιχείρηση συντηρείται όπως φυσικά κάθε βιβλιοπωλείο, πουλώντας βιβλία. Αλλά επιπλέον και με το αντίτιμο των φιλοξενουμένων της, που δεν είναι άλλο από τη σελίδα με την ιστορία της ζωής τους και την έμπνευση που τους παρέχει ο χώρος. Όλα αυτά τα χρόνια, οι σελίδες έχουν παράξει βιβλία, αρκετά από τα οποία έχουν γίνει και best seller! 

 

Εσχάτως, η κόρη του ιδιοκτήτη, στα χέρια της οποίας έχει περάσει η επιχείρηση, η Sylvia Whitman, αποφάσισε να εκδώσει ένα ιδιαίτερο… ημερολόγιο με την ιστορία του καταστήματος, πάμπολλες φωτογραφίες και αρκετές από τις ιστορίες των φιλοξενουμένων. Μ΄ αυτή την έκδοση επιθυμεί να γιορτάσει τα 65 χρόνια της επιχείρησης και να ευχαριστήσει τους πελάτες της. Άλλωστε, το μότο του «Shakespeare and Company» ήταν πάντα: μην είσαι αφιλόξενος με τους ξένους. Μπορεί να είναι μεταμφιεσμένοι άγγελοι… 

 

Επιμέλεια άρθρου για “Βιβλίων Ορίζοντες”: ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ  

 
ΠΗΓΗ economy365.gr

_____

Γίνετε μέλος της ομάδας μας “Βιβλίων Ορίζοντες” στο facebook πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο

Επιμέλεια  άρθρου για τους “Βιβλίων Ορίζοντες” : Καλλιόπη Γιακουμή

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ 1911-1996 : “ΑΞΙΟ(Σ) ΕΣΤΙ..!!”

Μεγακλής

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11-12-2020

Καλλιόπη Γιακουμή

ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο