13.9 C
Greece
19 Μαΐου, 2024
ΟΙ ΣΤΗΛΕΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΝΑ

“Στην πΈνα”: “Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ”…ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Στην πΈνα”  ✒️✒️

“Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ”

Γράφει η Ασημίνα Στασινοπούλου

Ο ρόλος του νονού για το Πάσχα και ο συμβολισμός των δώρων

Το Πάσχα είναι προ των πυλών και όλοι έχουμε ξεκινήσει τις προετοιμασίες μας για τις Άγιες μέρες βγαίνοντας στην αγορά για να ψωνίσουμε τα απαραίτητα. Όμως αυτοί που τρέχουν και δεν προλαβαίνουν είναι οι νονοί καθώς τα βαφτιστήρια τους έχουν και φέτος όπως και κάθε χρόνο την τιμητική τους.  Έτσι χιλιάδες αγχωμένοι νονοί και νονές που ανέλαβαν κάποτε να γίνουν πνευματικοί για τα παιδία τους επισκέπτονται τα μεγάλα πολυκαταστήματα παιχνιδιών και περνούν ώρες ατελείωτες στους διαδρόμους τους για να ψάξουν και να καταλήξουν στην τέλεια λαμπάδα για το πνευματικό τους παιδί μιας και οι επιλογές κάθε φορά αυξάνονται ανάλογα με την ζήτηση που υπάρχει στην αγορά. Γιατί κακά τα ψέματα μικρό ή μεγάλο, κάθε παιδί σε όλο το κόσμο περιμένει με ανυπομονησία  την λαμπάδα που θα του φέρουν οι νονοί του μαζί με τα πασχαλινά  δώρα.

Φυσικά κάποιοι προνοητικοί νονοί έχουν την καλοσύνη να ρωτήσουν το παιδί τι θέλει και επιθυμεί και να φροντίσουν να του το προσφέρουν ή και ακόμα να συμβουλευτούν τους γονείς του για τα γούστα του και να κάνουν την σωστή αγορά, όμως υπάρχουν και μερικοί άλλοι, οι πιο θαρραλέοι της ιστορίας που το αφήνουν στην τύχη  και αυτό μπορεί να αποβεί άσχημο και να φέρει την απογοήτευση στο βαφτιστήρι τους. Κάτι το οποίο δεν συνιστώ μιας και είμαι μαμά και κάποτε ήμουν και εγώ παιδί και ξέρω πως αισθάνεται κάποιος αν δεν του δώσεις αυτό που λαχτάρα και επιθυμεί.

Και αφού όλα πάνε καλά και η αγορά της λαμπάδας έχει επιτευχτεί με επιτυχία ο νονός έχει ακόμα πολύ δρόμο για να διανύσει μέχρι να ολοκληρώσει το σκοπό του. Μιας και πρέπει να φροντίσει να αγοράσει τα ρούχα ή τα παπούτσια του παιδιού για την εκκλησία, το παραδοσιακό τσουρέκι καθώς και το πασχαλινό σοκολατένιο του αυγό που θα συνδυάσουν το μεγάλο πακέτο για το δώρο Πάσχα. Έτσι εφοδιασμένος με όλα τα απαραίτητα θα πρέπει να τα παραδώσει στο παιδί μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με το έθιμο.

Μερικοί όμως νέοι γονείς αναρωτιούνται γιατί πρέπει να αγοραστούν όλα αυτά τα πράγματα. Και γιατί ο νονός πρέπει να τα παραδώσει μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη.  Η αλήθεια είναι πώς κάθε αντικείμενο έχει το δικό του συμβολισμό σύμφωνα με την εκκλησία κα την παράδοση.
Το γνωρίζατε πως η λαμπάδα συμβολίζει την Ανάσταση, την πίστη και την προσευχή, τη νίκη του φωτός απέναντι στο σκοτάδιi;.Είχατε γνώση πως το πασχαλινό αυγό συμβολίζει την ζωή εν τάφω η οποία φτάνει την Ανάσταση και πως σχετίζεται επίσης με την άνοιξη, την αναγέννηση της φύσης και τη γονιμότητα; Καθώς  και πως το τσουρέκι είναι ο άρτος της ζωής όπως τον δίδαξε ο Χριστός το οποίο παραδοσιακά φτιάχνουμε κάθε Μεγάλη Πέμπτη μαζί με τα κουλουράκια και συμβολίζουν την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί. Συνήθως το τσουρέκι το συνοδεύουμε με ένα κόκκινο αυγό που συμβολίζει το αίμα του Χριστού.

Και για να μην το παραλείψω αξίζει να σημειωθεί πως πολλά καταστήματα αλλά και bazaar αυτήν την περίοδο πωλούν υπέροχες χειροποίητες λαμπάδες που τα έξοδα από την αγορά τους πάνε για καλό σκοπό. Οπότε αγαπητοί νονοί αλλά και γονείς μην διστάσετε να τολμήσετε να κάνετε αυτή την αγορά τόσο για τα πνευματικά σας παιδιά όσο και για τον εαυτό σας.

Καλό Πάσχα σε όλους με υγεία και αγάπη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΕΔΩ:

ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

Μάργκοτ Βολκ: Η ιστορία της γυναίκας που δοκίμαζε το φαγητό του Χίτλερ

Καλλιόπη Γιακουμή

10 έξυπνοι τρόποι να διαβάζουμε περισσότερα βιβλία

Καλλιόπη Γιακουμή

“Στην πΈνα”: Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ … ΓΡΑΦΕΙ Η ΤΟΝΙΑ ΚΥΡΙΦΙΔΗ

Μεγακλής

Αφήστε Ένα Σχόλιο