28.9 C
Greece
22 Μαΐου, 2024
ΟΙ ΣΤΗΛΕΣ ΜΑΣ

“ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΝΗ”, γράφει η Κατερίνα Κοφινά

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή. 

“ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΝΗ”  

“Με την νέα μου στήλη στους ΒΙΒΛΙΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ την “Κινηματογραφική Δίνη” θα προσπαθήσω να σας γράφω για ταινίες παλιές και νέες για σειρές και για αφιερώματα.”

Κατερίνα Κοφινά

 

ALL THE LIGHT WE CANNOT SEE

(ΟΛΟ ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ)

Το μυθιστόρημα του  ANTHONY DOERR  βγήκε το 2014 και είναι ένα βιβλίο κατά του πολέμου. Είναι ένα πολεμικό μυθιστόρημα το οποίο κέρδισε και το Πούλιτζερ.

-Ανοίξτε τα μάτια σας και δείτε  όσα περισσότερα μπορείτε με αυτά πριν κλείσουν για πάντα.-

Το βιβλίο είναι μια καταγραφή της εφήμερης ζωής. Του δράματος, της θλίψης και της ελπίδας των ηρώων του. Μα και βαθιά αντιπολεμικό μιας και ο πόλεμος είναι η χειρότερη πράξη των ανθρώπων , που με αυτή βγάζουν το μίσος και την κτηνωδία από μέσα τους.

.

 

Το ΝΕΤΦΛΙΞ εφέτος μέσα στο Νοέμβριο έκανε το βιβλίο μια σειρά τεσσάρων επεισοδίων . Με πρωταγωνιστές τους Μάρκ Ράφαλο και Χιού Λόρι.  Η ιστορία ακολουθεί την ηρωίδα Μαρί Λορ . Μια τυφλή κοπέλα που όταν ξεκινά ο Β παγκόσμιος πόλεμος φεύγει από το Παρίσι  μαζί με τον πατέρα της . Εκείνος είναι ο κλειθροποιός του μουσείου Φυσικής ιστορίας , και για να μην πέσει ένα ιστορικό διαμάντι στα χέρια των Ναζί το παίρνει μαζί του για να το προστατέψει. Το διαμάντι το ακολουθεί ένας μύθος πως όποιος το κατέχει γίνεται αθάνατος. Μα είναι και καταραμένο , γιατί όποιος το αγγίξει με γυμνά χέρια φέρνει καταστροφή . Έτσι οι δυο τους καταφτάνουν στο σπίτι του θείου του πατέρα της στο ΣΕΝ ΜΑΛΟ . Εκεί τον Αύγουστο του 1944 τα Αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την κατεχόμενη πόλη. Ο θείος του πατέρα της έχει ένα ραδιοφωνικό σταθμό στο σπίτι και εκπέμπει παράνομα. Η Μαρί μένοντας μόνη στο σπίτι αφού ο πατέρας της λείπει και ο θείος του είναι στην αντίσταση έχει μάθει να εκπέμπει και διαβάζει το βιβλίο του Ιούλιου Βερν 20.000 λεύγες κάτω από την θάλασσα , μεταδίδοντας κρυμμένες πληροφορίες στους συμμάχους.

.

 .

Ποιο είναι όμως το φως που δεν μπορούμε να δούμε;  Γιατί όλων μας η καθημερινότητα κατακλύζεται από το σκοτάδι.  Και παραδομένοι στα προβλήματα, τους θανάτους, τις ατυχίες της ζωής , πολύ συχνά δε βλέπουμε το φως. Αλλά εκείνο υπάρχει. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να μας κάνει την παρουσία του, εφικτή ακόμα και αν εμείς τυφλωμένοι από το σκοτάδι γύρω μας δεν το αντιλαμβανόμαστε. Στο βιβλίο και στη σειρά το φως αναβλύζει μέσα από την προσδοκία της λευτεριάς, της αγάπης , της πίστης , της αυτοθυσίας. Το φως αν και δεν μπορούν να το δουν οι ήρωες είναι παντού. Στις αχτίδες του ήλιου, στο ασημένιο φως του φεγγαριού. Στη φωτιά που καίει στο τζάκι, στις εκρήξεις από τις βόμβες.  Και στη σειρά έχουμε δυο στοιχεία που είναι αντίθετα μεταξύ τους.  Η ομορφιά της ψυχής και η φρίκη του πολέμου μέσα από το κακό. Η κατάρα του διαμαντιού , και η Γαλλική αντίσταση εναντίον του φασισμού. Και το ραδιόφωνο. Το πρώτο και καταλυτικό στοιχείο όλης της ιστορίας.  Το ραδιόφωνο είναι το εργαλείο εκείνο που έχει το δικό του φως. Και το φως του μεταδίδει την γνώση , και θα το καταλάβετε αυτό βλέποντας την σειρά, η διαβάζοντας το βιβλίο. Το ραδιόφωνο συνδέει την ηρωίδα , την αντίσταση και τον νεαρό Γερμανό στρατιώτη. Και όλοι μαζί θα δουν το φως. ΤΟ ΟΛΟ ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ είναι μια τρυφερή σειρά που θα σας μάθει πολλά. Θα μάθετε να βρίσκετε το φως μέσα στο βαθύ σκοτάδι. Την ελπίδα και την αγάπη , που θα στέκονται εκεί για να σας καθοδηγήσουν.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ.Π. ΚΟΦΙΝΑ

…………

____________

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΦΙΝΑ

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

Μαρία Σοφία φον Ερταλ: Η ιστορία της νεαρής Γερμανίδας βαρώνης που ήταν η πραγματική Χιονάτη 

Καλλιόπη Γιακουμή

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 06-02-2020

Καλλιόπη Γιακουμή

Τα ιδιαίτερα Χριστούγεννα του παππού Πανόφ ~ Λέο Τολστόϊ

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο