25.4 C
Greece
21 Μαΐου, 2024
ΟΙ ΣΤΗΛΕΣ ΜΑΣ

“ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΝΗ”, γράφει η Κατερίνα Κοφινά

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή. “ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΝΗ”  

“Με την νέα μου στήλη στους ΒΙΒΛΙΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ την “Κινηματογραφική Δίνη” θα προσπαθήσω να σας γράφω για ταινίες παλιές και νέες για σειρές και για αφιερώματα.”

Κατερίνα Κοφινά

………..

BLUE JEAN

Και μιας και μπήκε ο Σεπτέμβρης ας ξεκινήσουμε την νέα κινηματογραφική σεζόν με μια ταινία του 2022 που μπορεί να μην την διαφήμισαν αρκετά , αλλά είναι ικανή να κρατήσει το ενδιαφέρον του θεατή ως το τέλος.

Η ιστορία της Τζιν , μιας γυμνάστριας σε δημόσιο σχολείο στην Αγγλία την εποχή της Θάτσερ, που η ζωή των ομοφυλόφιλων δεν ήταν διάσπαρτη με ρόδα.  Η Τζιν είναι λεσβία . Μια μοναχική εσωστρεφής  γυναίκα που κρατά αποστάσεις και με τους συναδέλφους της στη δουλειά. Το έτος είναι το 1987 και το συντηρητικό κόμμα της Μάργκαρετ  Θάτσερ έχουν ψηφίσει το άρθρο 28 , που απαγόρευε την διάδοση της ομοφυλοφιλίας, για να μην χαλάσει η παράδοση της οικογένειας.  Με λίγα λόγια εκείνο το αισχρό άρθρο 28 ουσιαστικά καταδίκαζε το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να εκφραστεί ελεύθερα , ως προς την σεξουαλική του ταυτότητα. Εκείνη την εποχή όλες οι ομοφυλοφιλικές κοινότητες της Αγγλίας έδιναν αγώνες τους δρόμους. Αλλά η Τζιν κρυβόταν στο σπίτι της , με τον φόβο ότι αν έλεγε σε όλους ποια ήταν , θα έχανε την δουλειά της.  Έτσι την βλέπουμε να πηγαίνει κάθε μέρα στη δουλειά , να έχει κατεβασμένο το κεφάλι της όταν έβλεπε τις νεαρές της μαθήτριες , μη τυχόν και καταλάβουν κάτι, να μην κάνει παρέα με τους συναδέλφους της, να προσέχει τα λόγια της, και να μην δίνει αφορμές.  Μα στην ουσία η Τζιν ντρέπεται για αυτό που είναι. Σε όλη την διάρκεια της ταινίας η πρωταγωνίστρια η Ρόζι  Μακ Γιουιν παίζει με τις κινήσεις του σώματος και των ματιών της. Είναι μια εξαιρετική ερμηνεία που συγκλονίζει.

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 

Η πρώτη ταινία της σκηνοθέτιδας Τζόρτζια Όκλει δεν είναι μια πολιτική ταινία. Όχι είναι μια ταινία προσωπική , και τρυφερή για την ηρωίδα της.  Είναι μια ταινία κοινωνική, καυστική και με δόσεις ασφυξίας , που δείχνει την θλίψη , και την περιθωριοποίηση , καθώς και την ανθρώπινη σκληρότητα,

ΑΠΛΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ.Π.ΚΟΦΙΝΑ      

____________

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΦΙΝΑ

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“Στην πΈνα”:”ΤΑ ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ” …ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Καλλιόπη Γιακουμή

Συγγραφείς- δολοφόνοι…

Καλλιόπη Γιακουμή

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο