10.8 C
Greece
30 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

Ο ΟΡΑΤΙΟΣ ΤΟ ΜΟΥΤΡΟ ΚΙ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ, του Βασίλη Καραναστάση, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Ο ΟΡΑΤΙΟΣ, ΤΟ ΜΟΥΤΡΟ ΚΙ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ_SITE Η άποψη της Φαίη Δεληγιώργη για το βιβλίο

Ο ΟΡΑΤΙΟΣ ΤΟ ΜΟΥΤΡΟ ΚΙ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ
Συγγραφέας Βασίλης Καραναστάσης
Εκδόσεις Πνοή
 
Ο ΟΡΑΤΙΟΣ ΤΟ ΜΟΥΤΡΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ, αυτός είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Βασίλη Καραναστάση που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό αστυνομικό στη βάση του μυθιστόρημα, γραμμένο με γλώσσα απλή, διανθισμένη με έξυπνο χιούμορ, που κάνει την πλοκή του βιβλίου να ρέει αβίαστα και κερδίζει τον αναγνώστη του, από την πρώτη του κιόλας σελίδα.
      

Κεντρικός πρωταγωνιστής της ιστορίας ο ιδιωτικός ερευνητής Οράτιος Χ, ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας, με πολλά υποκείμενα ψυχικά νοσήματα, όπως μεταιχμιακό σύνδρομο συναισθηματικής αστάθειας. Ο Οράτιος μπλέκεται σε μια ακόμη περιπέτεια, καθώς αναλαμβάνει την παρακολούθηση μιας φοιτήτριας από την επαρχία, που σπουδάζει στην Αθήνα. Την υπόθεση του την αναθέτει ο πατέρας της κοπέλας και μιας και τα οικονομικά του έχουν πάρει την κάτω βόλτα, αυτό έρχεται σαν μάνα εξ ουρανού στο μικρό και στενάχωρο μεταξύ των άλλων γραφείο του. Κι ενώ έχει ξεκινήσει την έρευνα του, μια άγρια δολοφονία που συμβαίνει στους σκοτεινούς κόλπους της νύχτας με θύμα την 28χρονη Βάνα Γκέρντς, του εξιτάρει το αστυνομικό του δαιμόνιο. Η υπόθεση δείχνει πολύπλοκη και μυστήρια και εκείνος νιώθει την ανάγκη να βρει τον δολοφόνο της άτυχης κοπέλας και να εξιχνιάσει την υπόθεση. Πολλά τα ερωτήματα που απασχολούν εξαρχής τον Οράτιο..Ποιος την ήθελε νεκρή και τι θα κέρδιζε από τον θάνατο της;

Αυτοβούλως αποφασίζει να ξετυλίξει μόνος του το κουβάρι αυτής της σκοτεινής ιστορίας, να βρει τις απαντήσεις που ψάχνει και να ρίξει φως στο αποτρόπαιο αυτό έγκλημα. Ωστόσο ένα απρόσμενο τηλεφώνημα που δέχεται από έναν γνωστό βουλευτή, περιπλέκει τα πράγματα περισσότερο και τον κάνει να καταλάβει ότι δεν είναι ο μόνος που ενδιαφέρεται γι΄αυτήν την υπόθεση. Όμως πεισμώνει ακόμα πιο πολύ και δεν τα παρατάει. Ο Οράτιος θα μπει και θα βγει μέσα από κακόφημα μπαρ και θα έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με αβανταδόρους μπράβους και επικίνδυνα “μούτρα” της νύχτας, ανθρώπους ύποπτους και σκοτεινούς, θα καταφέρει όμως να συλλέξει τις πληροφορίες που θέλει και τα αποδεικτικά στοιχεία που θα τον οδηγήσουν στον ένοχο και στην πολυπόθητη αλήθεια;

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

.

Ο Βασίλης Καραναστάσης καταφέρνει με διαφορετική και σπιρτόζικη μάτια και με την ιδιαίτερη πένα που διαθέτει, να δομήσει αριστοτεχνικά μια αστυνομική ιστορία, σκιαγραφώντας αληθοφανείς χαρακτήρες, αποτυπώνοντας άρτια τα προσωπικά τους ψυχολογικά συμπλέγματα και τις εσωτερικές συγκρούσεις του καθενός ξεχωριστά. Ο τρόπος της αφήγησης του είναι άμεσος και στρωτός και πλοκή ρέει χωρίς να κουράζει με κινηματογραφικές περιγραφές που διεγείρουν την φαντασία του αναγνώστη που διαβάζει ξέπνοα την εξέλιξη της. Με αξιοσημείωτη μαεστρία και ακρίβεια, μέσα από την ιστορία που μας αφηγείται ο Βασίλης Καραναστάσης και με μέσο τον μοναδικό τρόπο έκφρασης που τον διακρίνει, δεν παραλείπει να καυτηριάσει κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα, χωρίς να γίνει υπερφίαλος και κουραστικός με περιττές αναφορές και λεπτομέρειες που θα προκαλέσουν πλήξη στον αναγνώστη του. Δεμένη περίτεχνη η δομή της ιστορία του και με τις σωστά μοιρασμένες έξυπνες δόσεις χιούμορ, στοιχείο που χαρακτηρίζει τον συγγραφέα,  κερδίζει άμεσα την προσοχή και διαβάζεται ευχάριστα.  

Ο ΟΡΑΤΙΟΣ ΤΟ ΜΟΥΤΡΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ, είναι ένα καλογραμμένο,  ανάλαφρο αστυνομικό μυθιστόρημα, με εξαιρετικά γραφή, έξυπνη πλοκή, δυνατό σασπένς και έντονο μυστήριο, που το πλαισιώνουν ενδιαφέροντες και ιδιαίτεροι  χαρακτήρες, στοιχεία που παρακινούν να το διαβάσεις απνευστί. Ένα βιβλίο που υπόσχεται από την πρώτη του σελίδα πως δεν θα θες να το αφήσεις από τα χέρια σου και τηρεί την υπόσχεση αυτή, μέχρι να φτάσεις και στην τελευταία σελίδα.

Πρώτη αναγνωστική γνωριμία με τον συγγραφέα και ομολογώ πως δεν με απογοήτευσε καθόλου, αντιθέτως με κέρδισε ο απολαυστικός ήρωας του, ο ντετέκτιβ Οράτιος Χ, η απλή και πηγαία γραφή του και το εύστοχο και έξυπνο χιούμορ που χαρακτηρίζει τον Βασίλη Καραναστάση. Η προσεγμένη επιμέλεια, η παρουσίαση και η συλλογική δουλειά του βιβλίου που έγιναν από τις αξιόλογες εκδόσεις Πνοή είναι μεγάλο ατού του και ένας ακόμα λόγος για να το επιλέξει κανείς. 

.
Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο
.

Ο ΟΡΑΤΙΟΣ, ΤΟ ΜΟΥΤΡΟ ΚΙ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ_SITE Ο Οράτιος Χ. είναι ένας ιδιωτικός ερευνητής με αρκετά υποκείμενα ψυχικά νοσήματα, όπως μεταιχμιακό σύνδρομο συναισθηματικής αστάθειας. Αναλαμβάνει την παρακολούθηση νεαρής φοιτήτριας κατ’ εντολή του πατέρα της, του κυρ Παντελή, όμως η ζωή τα φέρνει έτσι και καταλήγει να προσπαθεί να διαλευκάνει τη δολοφονία μιας κοπέλας που εργαζόταν σε κλαμπ.

Αυτό το βιβλίο μπορεί να παρομοιαστεί με αυτοκίνητο, και μάλιστα υβριδικό. Καταρχάς στηρίζεται στο σασί του «Έγκλημα και ταλαιπωρία», με πρωταγωνιστή τον Οράτιο Χ. Ωστόσο, παρότι η βασική ιστορία του είναι αστυνομική, έχει κοινωνικές και πολιτικές αναφορές.

Ένα βιβλίο με πλοκή, σασπένς, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και πάνω απ’ όλα με χιούμορ.

.
.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
.

Ο συγγραφέας είναι ενήλικος. Του αρέσει να διαβάζει Σελίν και να βλέπει ταινίες του Μπουνιουέλ. Απεχθάνεται την υποκρισία, τη χλιαρή μπίρα και το γιαούρτι με 2% λιπαρά.

Από τις εκδόσεις Πνοή κυκλοφορούν τα βιβλία του «Έγκλημα και Ταλαιπωρία»,  «Η σεξουαλική ζωή μιας κόκκινης κότας» και «Ο Οράτιος, το μούτρο κι ένα έγκλημα».

.

Σύνταξη και επιμέλεια: Φαίη Δεληγιώργη 
.
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ” της Μαίρης Γκαζιάνη, γράφει η Φαiη Δεληγιώργη

”ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ” της Γερακίνα Μπουρίκα, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

“Η ΣΚΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ” του Κωνσταντίνου Κέλλη, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο