7.9 C
Greece
30 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

“Ο θεριστής της Κυψέλης” της  Έλενας Κορδέλλα, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

 Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή-Κουγιώνη για το βιβλίο
***
“Ο θεριστής της Κυψέλης”
Συγγραφέας Κορδέλλα Έλενα
Εκδόσεις Μίνωας

***

Η αστυνομική λογοτεχνία στην χώρα μας είναι ένα από τα πιο δυναμικά λογοτεχνικά είδη γιατί έχει αποδείξει πως μπορεί και εξελίσσεται στην ποικιλία του ύφους, τη μυθοπλασία, τα ερεθίσματα.
 Οι Έλληνες συγγραφείς συνεχώς καταθέτουν εξαιρετικά βιβλία, ικανά να εκπλήσσουν ευχάριστα τους αναγνώστες τους, να τους προσφέρουν δυνατά συναισθήματα και ταυτόχρονα να χαρίζουν άφθονη τροφή για σκέψη, χάρη στον κοινωνικό τους χαρακτήρα, που επιτρέπει μια πιο υπαρξιακή διείσδυση σε θέματα που είναι επίκαιρα και διαχρονικά και αφορούν όλους. Ένα τέτοιο μυθιστόρημα είναι αναμφίβολα “Ο θεριστής της Κυψέλης” το νέο βιβλίο της Έλενας Κορδέλλα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.
Ο αστυνομικός της Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (ΥΔΕΖΙ) Δημήτρης Χατζηλαδάς, καλείται να εξιχνιάσει την υπόθεση ενός κατά συρροή δολοφόνου που διαπράττει άγρια εγκλήματα στην Αθήνα. Ο συγκεκριμένος serial killer του βιβλίου, όχι μόνο έχει αρχίσει να σκοτώνει με φρικτό τρόπο τα θύματα του, αλλά για κάποιους λόγους, εμπλέκει σε αυτό άμεσα τον Χατζηλαδά. Τον στοχοποιεί και προσπαθεί διακαώς, να τον καταστρέψει επαγγελματικά, προσωπικά, συναισθηματικά, ψυχικά και κοινωνικά. Ο Χατζηλαδάς έχει να τελέσει, ένα πολύ δύσκολο έργο. Πρέπει και να σταματήσει τους φόνους προτού συμβεί ο επόμενος, αλλά και να ανακαλύψει ποιος είναι πίσω από όλα αυτά, γιατί έγινε και ο ίδιος στόχος του και τι θέλει από αυτόν ο δολοφόνος.
  
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
 
Ο Χατζηλαδάς αποτελεί μια οικεία προσωπικότητα. Ο αναγνώστης μπορεί εύκολα να τον φανταστεί ως υπαρκτό πρόσωπο. Ζει με την δημοσιογράφο σύζυγο του μια φυσιολογική ζωή, δουλεύουν και οι δυο πολλές ώρες, είναι οξυδερκής, υπηρετεί σωστά και με αυταπάρνηση το καθήκον του και οι ερευνητικές του ικανότητες, τον έχουν κάνει να κατέχει σημαντική θέση στην Υπηρεσία του και να ξεχωρίζει. Είναι όμως και άνθρωπος και έτσι είναι απόλυτα τρωτός σε λάθη αλλά και πάθη, προσωπικά και οικογενειακά, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ζωή του, αλλά και στην εξέλιξη της ιστορίας, πάθη και λάθη που επιβάλλεται να αντιμετωπίσει. Αυτή η υπόθεση θα τον φτάσει στα όρια του, θα τον δοκιμάσει σκληρά πολλές φορές και σε πολλούς τομείς και θα θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο όλα του τα δεδομένα, μα ακόμα και την ίδια του την ζωή, καθώς και την ζωή της συζύγου του. Ο Χατζηλαδάς προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες, αλλά αυτό δεν θα΄ναι πάντα εύκολο. Ο δολοφόνος παίζει μαζί του συνεχώς, παίζει με τα νεύρα του, την ψυχραιμία του, τα όρια του, την λογική του και παίζει ακόμα πιο σκληρά με τα συναισθήματα του. Περιπαίζει τις κινήσεις και τις αποφάσεις του, τον μειώνει και τον προκαλεί διαρκώς..Ο Χατζηλαδάς έχει να αντιμετωπίσει έναν ιδιαίτερα έξυπνο και απόλυτα διατροφικό δολοφόνο. Τα ειδεχθή εγκλήματα του είναι πολύ καλά προμελετημένα ο χρόνος λίγος, η πίεση για τον αστυνόμο μεγάλη, το παρελθόν αινιγματικό και καθοριστικό, το παρόν απειλητικό, απρόβλεπτο και απαιτητικό και το μέλλον αβέβαιο. 
Ο δολοφόνος διαρρέει στο διαδίκτυο βίντεο των φόνων και φωτογραφίες των θυμάτων. Ο Χατζηλαδάς επιστρέφοντας  στο σπίτι του τα χαράματα διαπιστώνει πως η γυναίκα του, δεν είναι εκεί. Το σημείωμα που της είχε αφήσει είναι στην θέση του, το ίδιο και το τριαντάφυλλο πάνω στο μαξιλάρι της, μόνο κείνη δεν είναι πουθενά.. Είναι άραγε στα χέρια του δολοφόνου; “Οι πράξεις έχουν και συνέπειες” είναι η δήλωση του δολοφόνου.. Όμως ποιες πράξεις εννοεί και ποιες θα είναι οι συνέπειες τους; Ποιος είναι ένοχος, ποια η τιμωρία και ποιος ο δικαστής; Ποιος πληρώνει το τίμημα, ποιος ο νικητής και ποιος ο χαμένος αυτής της ιστορίας; Όλα τα παραπάνω ερωτήματα καλείται να απαντήσει ο αναγνώστης ενώ το μακάβριο γαϊτανάκι των φόνων συνεχώς ξετυλίγεται και ο δολοφόνος εκτελεί το αποτρόπαιο έργο του όλο και πιο αμείλικτα..
Ο θεριστής της Κυψέλης” είναι ένα πολυεπίπεδο αστυνομικό μυθιστόρημα που κινείται απόλυτα ισορροπημένα και επιτυχημένα σε δυο άξονες. Ταυτόχρονα με την κεντρική ιστορία, προχωρά και στην αφήγηση δευτερευόντων ιστοριών, που σχηματίζουν και φανερώνουν τις βάσεις των χαρακτήρων του, με αποτέλεσμα η τελική ολοκληρωμένη εικόνα να αφήνει πλήρως καλυμμένο τον αναγνώστη. Η Έλενα Κορδέλλα δημιουργεί χαρακτήρες πολύπλοκους και μυστήριους, οι οποίοι συνδέονται όλοι μεταξύ τους, είτε από το παρόν, είτε από το μυστικό παρελθόν τους. Τα πρόσωπα συνεχώς εναλλάσσονται, οι ανατροπές και οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη και η συνέχεια χάρη στην αχαλίνωτη και εύστροφη φαντασία της συγγραφέως απρόβλεπτη πάντα, την κάνει να βρίσκεται διαρκώς ένα βήμα μπροστά από τον αναγνώστη, που πασχίζει να προβλέψει τις εξελίξεις, μα συνεχώς αποτυγχάνει. 
.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ο αναγνώστης γνωρίζει έναν-έναν τους ήρωες του βιβλίου, τις ζωές τους και την ιστορία τους και σταδιακά καλείται να ανακαλύψει ποιος είναι ο δολοφόνος και τί τον εξωθεί στο μακάβριο έργο του. Από την αρχή κιόλας της αφήγησης, η κάθε σελίδα βγάζει ένταση, μυστήριο και πολλή αγωνία. Μέσα από κινηματογραφικές σκηνές που σκιαγραφεί με περισσή περιγραφική δεινότητα η συγγραφέας, ξετυλίγεται μαεστρικά η πλοκή, προκύπτουν ολοένα και νέα στοιχεία και το δαιμόνιο του μυστηρίου, εντείνει διαρκώς το ενδιαφέρον. Η φαντασία της Κορδελλά που ομολογουμένως δεν γνωρίζει όρια,  ιντριγκάρει τον αναγνώστη και δεν του επιτρέπει να αφήσει κάτω το βιβλίο, παρακινώντας τον να διαβάσει λίγο ακόμα για να χορτάσει την περιέργειά του. Το φινάλε της ιστορίας είναι απλά απολαυστικό.
Ο θεριστής της Κυψέλης”  είναι ένα δυνατό αστυνομικό-ψυχολογικό θρίλερ. Ένα έργο που έχει να πει πολύ περισσότερα από ένα “βρες τον δολοφόνο”. Περιέχει σκηνές έντονης αγωνίας, ενδιαφέροντες χαρακτήρες, προβληματισμό για την κοινωνία, για αυτούς που εγκαταλείπουν την ιδεολογία τους, τις αρχές τους και  εγκλωβισμένοι σε λάθος και άδικες συμπεριφορές, υποφέρουν ηθικά και συνειδησιακά. Αλήθεια υπάρχει θεραπεία για τις πληγές της ψυχής; Αν ραγίσει το εύθραυστο υλικό της συνειδήσεως μας, η ζημιά αντικαθίσταται;
Η συγγραφέας χρησιμοποιεί μια αστυνομική ιστορία για να καταγγείλει τον τρόπο που λειτουργεί η σύγχρονη κοινωνία. Ένα καλογραμμένο αστυνομικό μυθιστόρημα, αποτελεί μια προβολή των ζητημάτων που μας απασχολούν ως κοινωνία ενώ ταυτόχρονα καταγγέλλει τις παθογένειες που μας πλήττουν, μας επηρεάζουν, μας ορίζουν. Το υπαρξιακό δράμα των χαρακτήρων, θυτών και θυμάτων έχει κάτι να αφηγηθεί στον αναγνώστη, κάτι να θίξει, για κάτι να τον αφυπνίσει, και “Ο θεριστής της Κυψέλης” είναι σίγουρα ένα τέτοιο βιβλίο. “Ο θεριστής της Κυψέλης” είναι μια ακόμη απόδειξη, πως η παρεξηγημένη αστυνομική λογοτεχνία δεν προσφέρει μόνο εφήμερη αναγνωστική τέρψη και δυνατά συναισθήματα στους αναγνώστες, αλλά τα βιβλία της είναι και κοινωνικά μυθιστορήματα,  με μια θεματολογία που δεν μένει απλώς στο έγκλημα, αλλά  συνομιλεί εποικοδομητικά με τους αναγνώστες της και μπορεί να μεταφέρει ηχηρά μηνύματα. 
.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
.
Θα πρέπει επίσης να αναφέρω, πως μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, γίνεται φανερή η επαγγελματική κατάρτιση της συγγραφέως. Ως νομικός, ξέρει πως λειτουργεί η αστυνομική έρευνα, καθώς περιγράφει με λεπτομέρεια και ακρίβεια τις διαδικασίες, υποδηλώνοντας έτσι ότι υπάρχει επαφή με το αντικείμενο και ότι έχει διεξαχθεί προηγουμένως ενδελεχής και αντικειμενική έρευνα. 
Η εποχή μας κάνει τους φίλους του βιβλίου πιο επιλεκτικούς. Προτιμούν την ασφαλή επιλογή που τους εξασφαλίζει ίσως ένας γνωστός συγγραφέας και δεν παίρνουν εύκολα το ρίσκο να εμπιστευτούν, έναν νέο ή νέα συγγραφέα. Διαβάζοντας το “Ο θεριστής της Κυψέλης” θα καταλάβετε αμέσως πως κανένα ρίσκο δεν παίρνετε και θα νιώσετε δικαιωμένοι για την επιλογή σας. 
Δεν θα σταματήσω ποτέ να το λέω πως οι Έλληνες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους ξένους συγγραφείς, πολλές φορές εξάλλου είναι και πολύ καλύτεροι και αυτό το βιβλίο το αποδεικνύει περίτρανα.  
Λίγα λόγια για το βιβλίο.
.

Το θύμα στο βίντεο ήταν δεμένο σε όρθια θέση πάνω σε έναν σομιέ κρεβατιού. Χέρια και πόδια ήταν ακινητοποιημένα σε σχήμα Χ. Το κεφάλι κρεμόταν μπροστά, αλλά, όταν έκαναν την εμφάνισή τους τα γαντοφορεμένα χέρια του δράστη, όλα άλλαξαν…

Ο Δημήτρης επέστρεψε στο σπίτι στις τέσσερις. Τέσσερις κι εκείνη δεν ήταν εκεί. Το σημείωμά του άθικτο εκεί όπου της το είχε αφήσει, το τριαντάφυλλο πάνω στο μαξιλάρι της… Μαργαρίτα…

Και στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο μια φωτογραφία της. Ήταν χτυπημένη. Τα χέρια της δεμένα στους καρπούς. Κι ανάμεσα στους δείκτες της κρατούσε ένα χαρτί.

Οι λέξεις που ήταν γραμμένες εκεί τα άλλαζαν όλα. Αυτές οι συγκεκριμένες… Τις είχε ξαναδιαβάσει άλλη μία φορά και στοίχειωναν τον ύπνο του τα τελευταία τρία χρόνια…
Οι πράξεις έχουν και συνέπειες…

«Καλύτερα να καλέσετε τον Δημήτρη Χατζηλαδά. Είμαι σίγουρος πως αυτό το έγκλημα δεν θα είναι το μοναδικό».

 

 

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

.

   Έλενα Κορδέλλα

Η Έλενα Κορδέλλα γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα και μεγάλωσε σε μια μικρή γειτονιά της Κυψέλης. Κατέχει πτυχίο Νομικής και μεταπτυχια­κό στην Ποινική Δικαιοσύνη και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Τα τελευταία 14 χρόνια είναι μάχιμη δικηγόρος και ασκεί το επάγγελμά της στη Ρόδο, όπου διαμένει πλέον μόνιμα με τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της.

Από πολύ μικρή τη συνάρπαζε το παιχνίδι με τις λέξεις. Της άρεσε να δημιουργεί φανταστικούς κόσμους και ήρωες στους οποίους έδινε πνοή και διέξοδο στο χαρτί αφήνοντάς τους να ζήσουν τις περιπέτειές τους στο έπακρο. Ο Θεριστής της Κυψέλης είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της, ενώ ασχολείται ενεργά και με τη σεναριογραφία.

.

Επιμέλεια και σύνταξη Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη
.
.
Ονομάζομαι Καλλιόπη Γιακουμή γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ρόδο. Είμαι παντρεμένη και έχω τρεις γιους. Ζω στην Κοζάνη με την οικογένειά μου. Λατρεύω τα βιβλία και ό,τι έχει σχέση με αυτά. Η αγάπη μου αυτή με έσπρωξε στο να δημιουργήσω τη βιβλιοφιλική ομάδα και το site «Βιβλίων Ορίζοντες». Παρ’ όλο που η επαφή μου με το βιβλίο, τους φίλους του και με συγγραφείς είναι καθημερινή, η αγάπη αυτή όλο και μεγαλώνει και με πλημμυρίζει.
Έγινε ανάγκη που ψάχνει συνεχώς τρόπους για να εκφραστεί, να μοιραστεί, να γίνει ανταποδοτική, έτσι οδηγήθηκα στη συγγραφή του πρώτου μου βιβλίου “Ματωμένη Ανάμνηση” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

ΙΧΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ της Μάγιας Γεωργακοπούλου-Φιλιππίδη, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

Ο Νίκος Εγγονόπουλος ( 1907 – 1985) : “Μπολιβάρ, είσαι ωραίος σαν Έλληνας.”

Μεγακλής

“ΓΙΝΑΤΙ. Ο ΣΟΦΟΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ” του Γιάννη Καλπούζου, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Μεγακλής

Αφήστε Ένα Σχόλιο