10.8 C
Greece
30 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

“ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΦΩΤΙΕΣ” της Άννας Γαλανού, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Οι Τρεις Φωτιές H άποψη της Φαίη Δεληγιώργη για το βιβλίο

***

“ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΦΩΤΙΕΣ”
Συγγραφέας Άννα Γαλανού
Εκδόσεις Διόπτρα
***

Η Άννα Γαλανού είναι μια εξαιρετικά χαρισματική και ταλαντούχα λογοτέχνιδα. Μια συγγραφέας που μέσα από τις ιστορίες που διαλέγει να πραγματεύεται, με την μεστή και καθαρή γραφή που διαθέτει, καταφέρνει αβίαστα να δημιουργεί στους αναγνώστες δυνατά συναισθήματα και να τους χαρίζει όμορφα και συναρπαστικά αναγνωστικά ταξίδια. Ένα τέτοια ταξίδι είναι και το μυθιστόρημα “ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΦΩΤΙΕΣ”.

Το βιβλίο είχε πρωτοκυκλοφορήσει το 2013 και έγινε γρήγορα best seller αφού κέρδισε αμέσως μια θέση στις καρδιές των αναγνωστών, τώρα έρχεται ξανά κοντά μας, με ένα προσεγμένο και ανανεωμένο εξώφυλλο, σε μια καινούργια ανατύπωση, από τις αγαπημένες μας εκδόσεις Δίοπτρα.

Όσοι γνωρίζουν την γραφή της Άννας Γαλανού από τα πρώτα της μυθιστορήματα, ξέρουν ήδη πως οι παλαιότερες δουλειές της, δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τα σημερινά της μυθιστορήματα. Η αστείρευτη πένα της αγαπημένης μας συγγραφέως, είναι διαχρονική, αληθινή, ζωντανή και όσα χρόνια κι αν περάσουν θα παραμένει πάντα μοναδικά γοητευτική και πάντα επίκαιρη.

“ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΦΩΤΙΕΣ” είναι ένα όμορφο αφήγημα, που αποτυπώνει και παρουσιάσει με εξαιρετικό τρόπο τις ιστορίες τριών αδερφών, του Ιάκωβου, του Μάριου και του Αργύρη. Τα τρία αδέλφια μεγαλώνουν μέσα σε ένα προβληματικό, διαταραγμένο και συναισθηματικά μίζερο, οικογενειακό περιβάλλον, μέχρι την στιγμή που αποφασίζουν, να φύγουν μακριά από την πατρίδα και να διασκορπιστούν σε διαφορετικά σημεία της γης, αναζητώντας ο καθένας, την δίκη του προσωπική εξέλιξη και ελευθεριά.

Τρεις ξεχωριστοί άντρες δεσπόζουν στο επίκεντρο που βιβλίου και ο ιδιαίτερος δεσμός που τους ενώνει ξεδιπλώνεται ανάγλυφα και με μαεστρία μέσα από τις σελίδες του, σκιαγραφώντας κάθε πτυχή του χαρακτήρα τους. Διαδρομές που συνδέουν την Αμερική με το Παρίσι, το μεσαιωνικό Γιορκ με την Αθήνα και συνθέτουν το ταξίδι των πρωταγωνιστών, που προσπαθούν να κάνουν νέα ξεκινήματα στις ζωές τους, σε διαφορετικά μέρη, με διαφορετικές κουλτούρες και εμπειρίες και με ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, για τον καθένα τους ξεχωριστά.

Ο Ιάκωβος στην Αμερική θα φτάσει πολύ ψηλά σε επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο, ωστόσο όλα αυτά θα καταρρεύσουν για εκείνον, όταν έρχεται αντιμέτωπος με βαριές και άδικες κατηγορίες, που ανατρέπουν την μέχρι τώρα τακτοποιημένη και πολυτελή ζωή του. Η επιστροφή του στην Ελλάδα είναι μονόδρομος πλέον και στο Ρέθυμνο, στην φιλόξενη Κρήτη, μια καινούργια ζωή τον περιμένει, να την ανακαλύψει από την αρχή.

 

Ο Μάριος στο Παρίσι, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην δουλειά του και τον μεγάλο έρωτα της ζωής του, που νομίζει ότι τον βρήκε στο όμορφο πρόσωπο της μπαλαρίνας Υβον, μιας φιλόδοξης προσωπικότητας, με μεγαλοεπίβολα σχεδία για το μέλλον της προσωπικής και της επαγγελματικης της ζωής. Όταν έρχεται η στιγμή να τον εγκαταλείψει ο Μάριος απογοητευμένος, αναζητά την ηρεμία στο παραμυθένιο Γιορκ. Σε αυτήν την μικρή εντυπωσιακή πόλη της βόρειας Αγγλίας και στον απλό κόσμο της, θα βρει το πραγματικό νόημα της ζωής και της αληθινής αγάπης.

Ο Αργύρης, ο μικρότερος αδερφός, μένει πίσω στην πατρίδα και δίνει τον προσωπικό του αγώνα, κουβαλώντας από μικρός, ένα οικογενειακό μυστικό, που τον στοιχειώνει, του διαλύει τα όνειρα και του διαμορφώνει τον μετέπειτα χαρακτήρα του, στα δύσκολα χρόνια της εφηβείας. Δεν τον χωράει ο τόπος, απογοητευμένος από όλα γίνεται ένας περιπλανώμενος ταξιδιώτης, αλλάζει διάφορα επαγγέλματα για να μπορέσει να επιβιώσει. Τελικά η ζωή για άλλη μια φορά έχει άλλα σχέδια για αυτόν και του δείχνει ένα άλλο πρόσωπο πιο φωτεινό και πιο αισιόδοξο και του χαράζει νέα μονοπάτια που ο Αργύρης αποφασίζει πλέον να ακολουθήσει, κάνοντας σχεδία για το μέλλον και αφήνοντας οριστικά πίσω του, το οδυνηρό παρελθόν.

Τρεις φωτιές, λοιπόν τα τρία αδέρφια της ιστορίας, οι τρεις φλόγες που σιγοκαίουν για χρόνια διασκορπισμένες σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη και θα βιώσουν διαφορετικά τις δοκιμασίες που τους επιφυλάσσει ο χρόνος στο πέρασμα του. Αντιμέτωποι ο καθένας με την δική του μοίρα, θα χωριστούν, θα πονέσουν, θα συντριβούν, θα ωριμάσουν και θα επανενωθούν ξανά. Σταθμός ζωής η ένωση αυτή, που θα καταλήξει σε ένα καρποφόρο μοίρασμα συναισθημάτων, ικανό να αποφέρει σε όλους μαζί και στον καθένα ξεχωριστά, την πολυπόθητη λύτρωση τους.

“ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΦΩΤΙΕΣ” είναι αναμφίβολα ένα αξιόλογο, καλοδουλεμένο, ζεστό και βαθιά ανθρωπινό μυθιστόρημα, που προσφέρει απλόχερα συναισθήματα και συγκίνησεις στον αναγνώστη που το διαβάζει. Η επιδέξια πένα της συγγραφέως σύγχρονη και ρεαλιστική δημιουργεί ένα πολύχρωμο μωσαϊκό από αληθοφανείς και και άρτια σκιαγραφημένους χαρακτήρες, που εύκολα ο αναγνώστης ακολουθεί σε κάθε τους βήμα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Αβίαστα συμπάσχει μαζί τους, ζει την κάθε στιγμή τους με απόλυτο ενδιαφέρον, τους κατανοεί ή όχι για τις αποφάσεις τους, ενώ ταυτόχρονα περιμένει με αγωνία τις εξελίξεις στις ζωές τους. Με ολοκληρωμένα ψυχογραφήματα η Άννα Γαλανού αναπτύσσει και παρουσιάζει μοναδικά τις ξεχωριστές προσωπικότητες των πρωταγωνιστών της και συνθέτει με μαεστρία την πλοκή στο βιβλίο της. Ο τρόπος αφήγησης της άμεσος και στρωτός ρέει αβίαστα, προσφέροντας πλούσιες εναλλαγές ατμοσφαιρικών εικόνων, που σε συνδυασμό με τους προσεγμένους διάλογους, συντελούν στο να κρατούν σε εγρήγορση και να εντείνουν την αγωνιά, απογειώνοντας έτσι την αναγνωστική τέρψη. 

Με αξιοθαύμαστο λόγο η Άννα Γαλανού σε αυτό το βιβλίο της εξυμνεί την αδελφική αγάπη, μια αγάπη δυνατή και αυθεντική που πηγάζει από την ψυχή κάθε ανθρώπου. Ένας ισχυρός δεσμός που δεν γνωρίζει σύνορα και αποστάσεις, ένα αιώνιο δέσιμο που κρατάει για πάντα και συντροφεύει τα αδέλφια από την αυγή μέχρι και το ηλιοβασίλεμα της ζωής τους. Ταυτόχρονα φωτίζει το οικογενειακό περιβάλλον, τις συγκρούσεις και τις συμπεριφορές των γονέων και το πώς αυτές αποτελούν τον κύριο παράγοντα, για να τραυματίσουν, να καθορίσουν και να διαμορφώσουν τους χαρακτήρες των παιδιών, στην μετέπειτα πορεία ζωής τους. Ένα δυναμικό μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί και κερδίζει εύκολα τον θαυμασμό και το ενδιαφέρον από την πρώτη σελίδα ως και την τελευταία. 

Αξίζει πραγματικά να το ανακαλύψετε και να αφεθείτε στην έμπιστη γραφή της Άννας Γαλανού, που θα σας οδηγήσει σε ένα ακόμη συναρπαστικό ταξίδι.       

Ευχαριστώ θερμά την Άννα Γαλανού για την ευκαιρία που μου έδωσε να ταξιδέψω όμορφα μέσα με τις σελίδες του βιβλίου της. Διαπίστωσα ακόμη μια φορά, ότι η Άννα Γαλανού ξέρει να κρατάει το αναγνωστικό της κοινό με το συγγραφικό της ταμπεραμέντο και την χειμαρρώδη γραφή που την διακρίνει, χαρίζοντας απλόχερα ουσιαστικές αναγνώσεις σε όλους εμάς, που την ακολουθούμε πιστά όλα αυτά τα χρόνια της σπουδαίας συγγραφικής της πορείας!

Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο
.
Ο Ιάκωβος, ο Μάριος και ο Αργύρης από πολύ νωρίς διαπιστώνουν το αγεφύρωτο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στους γονείς τους.
Μεγαλώνοντας, το μόνο που θέλουν είναι να ξεφύγουν από τη νοσηρή ατμόσφαιρα του σπιτιού τους, όπου η αγάπη, η ζεστασιά και η χαρά είναι άγνωστες έννοιες. Κι αυτό ακριβώς κάνουν, φεύγουν.
Ο Ιάκωβος, στη Νέα Υόρκη, αποκτά δύναμη, πλούτο, εξουσία.
Αξίες απατηλές, που κάποια στιγμή σωριάζονται σαν τραπουλόχαρτα μπροστά του.
Τίποτα δεν είναι δικό του, μόνο η ψυχή του. Επόμενος προορισμός του, το Ρέθυμνο. Η Κατερίνα και ο Σήφης αλλάζουν εντελώς την κοσμοθεωρία του, δείχνοντάς του έναν δρόμο άγνωστο γι’ αυτόν. Τον δρόμο της αγάπης και τις αξίες της αληθινής ζωής.
Ο Μάριος, στο Παρίσι, ζει έναν παθιασμένο έρωτα με την Υβόν, μια χορεύτρια μπαλέτου, που στην πρώτη ευκαιρία τον εγκαταλείπει για την καριέρα της. Απογοητευμένος μετακομίζει στην Ιρλανδία. Εκεί γνωρίζει τη Σάλλυ, μια ξεχωριστή γυναίκα, που με την τρυφερότητα, την αγάπη και την αφοσίωσή της τον κάνει σταδιακά να αναθεωρήσει όλα όσα ως τότε θεωρούσε άπιαστο όνειρο.
Ο Αργύρης, από μικρός, κουβαλά βαρύ σταυρό στους αδύναμους ώμους του. Ένα οικογενειακό μυστικό τον κατατρέχει, αναγκάζοντάς τον να περιφέρεται χωρίς ελπίδα, χωρίς προορισμό. Η ζωή του κουρέλι, τα όνειρά του θρύψαλα, το μέλλον του αβέβαιο, αδιέξοδο. Η απρόσμενη συνάντησή του μ’ ένα ορφανό κι εγκαταλελειμμένο παιδί που δεν θέλει κανείς, του ανοίγει πόρτες στην ευτυχία και του δίνει στόχο και προοπτική.
Τρία αδέλφια που, για πολλά χρόνια, χωρίζει η ζωή, τα ενώνει ξανά η αγάπη.
Γιατί η δύναμη της αγάπης είναι φως. Μοναδικό και αληθινό.
Λίγα λόγια για την συγγραφέα
.

Άννα Γαλανού  Άννα Γαλανού

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Πεζά Ηρακλείου Κρήτης. Γράφω από νεαρή ηλικία και έχω ασχοληθεί με τα περισσότερα είδη του πεζού και έμμετρου λόγου: μυθιστοριογραφία, διηγήματα, ποίηση, παιδική λογοτεχνία, παραμύθια, στίχους, θεατρικά και δοκίμια. Για το έργο μου συνολικά, έχω τιμηθεί με πολλά πανελλήνια βραβεία και διακρίσεις. Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα τρία βιβλία της ιστορικής τριλο­γίας «Οι Δρόμοι της Καταιγίδας»: Θυσία, Εκδίκηση, Εξιλέωση, καθώς και τα μυθιστορήματα Στην Πόλη των Λυγμών, Μαργκώ, Αντιμέτωποι με το Χθες, Το Παράπονό μου Μια Κραυγή, Όταν Φεύγουν τα Σύννεφα, Σμαράγδι στη Βροχή, Τότε που Τραγουδούσαν οι Θεοί, Οι Τρεις Φωτιές, καθώς και τρία παραμύθια από την παιδική σειρά Λόκο.
Σύνταξη και επιμέλεια: Φαίη Δεληγιώργη 
.
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ” της Griffiths Elly, γράφει η Ελένη Τσιούρδα (Lena Tsd)

Καλλιόπη Γιακουμή

“Ο ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΜΟΥ” της Ειρήνης Βαρδάκη, γράφει η Δέσποινα Ανθοπούλου

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ” της Κατερίνας Κοφινά, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο