12.6 C
Greece
28 Απριλίου, 2024
MORE ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

“ΚΛΕΙΣΤΟ ΛΟΓΩ ΑΓΑΠΗΣ” της Μαρίας Παπαδάκη, γράφει η  Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή-Κουγιώνη για το βιβλίο

***

“ΚΛΕΙΣΤΌ ΛΌΓΩ ΑΓΑΠΗΣ”
Συγγραφέας: Μαρία Παπαδάκη 
Εκδόσεις Υδροπλάνο 
***

“Κλειστό λόγω αγάπης”: Μια ιστορία που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, μια ιστορία από εκείνες που γίνονται θρύλοι σε διάφορες πόλεις. Η Μαρία Παπαδάκη μας μιλά μέσα από τις σελίδες του νέου της βιβλίου για μια τέτοια ιστορία, μας ταξιδεύει στην Κρήτη και εκεί ξαναζωντανεύει κάθε πτυχή της. Μέσα από δύσκολες καταστάσεις και με άσχημα παιχνίδια που παίζει η ζωή στους ήρωες της, μάγια ,γιατρικά και αγάπες αθάνατες, ζωές που καταστρέφονται και θυσιάζονται λόγω αγάπης ξεδιπλώνεται η συναρπαστική πλοκή αυτού του βιβλίου.  

“Κλειστό λόγω αγάπης”:  Ένα μυθιστόρημα που το ένιωσα βαθιά μέσα μου, που μου συγκίνησε, με μάγεψε και με οδήγησε σαν σε όνειρο σε έναν υπέροχο, μαγικό κόσμο γεμάτο μυστήριο, μυστικά, κρυμμένες αλήθειες, έρωτες που πονάνε και καταστρέφουν. Είναι ένα από εκείνα τα βιβλία που δεν θες να αφήσεις από τα χεριά σου, που το διαβάζεις και κοιτάς πόσες σελίδες σου απομένουν γιατί δεν θες να τελειώσει, που σε κρατάει ξάγρυπνη χωρίς στιγμή να το μετανιώνεις, γιατί πραγματικά το ταξίδι που σε πάει είναι υπέροχο.  

 “Όταν αποφασίσεις να σηκώσεις τα χέρια ψηλά και να διεκδικήσεις τ’ αστέρια, ο ουρανός χαμηλώνει μόνο για σένα..”  Άραγε το σύμπαν συνηγορεί για να μας δώσει κάτι που θέλουμε πολύ ή πρέπει να κάνουμε κάτι και εμείς γι αυτό..;;Να βάλουμε λίγο και εμείς το χεράκι μας για να βοηθήσουμε;;
Η ιστορία ξεκινάει το 1940  στην κατεχόμενη τότε Κρήτη. Οι Σηφάκηδες είναι μια οικογένεια που κάνει και δίνει ότι μπορεί στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας τους. Σιγά -σιγά εστιάζουμε στην ζωή της μικρής κόρης της οικογένειας, την Νίκη και παρακολουθούμε μέσα από μια πορεία χρόνων τον αγώνα της για επιβίωση, έναν αγώνα που την κρατάει μεταξύ Γερμανίας και Κρήτης…Στην πορεία της αφήγησης βρισκόμαστε  στα γραφικά και όμορφα Χανιά και εδώ γνωρίζουμε την Ακριβή, την κόρη της Νίκης,  μια πανέμορφη γυναίκα με σμαραγδένια μάτια και κατακόκκινα μαλλιά. Η Ακριβή διατηρεί ένα κατάστημα με βότανα στην σκεπαστή αγορά των Χανίων, το ξακουστό μαγαζάκι  “Κίρκη” που ξαφνικά και  λόγω αγάπης… η Ακριβή το κλείνει και φεύγει.

Η Ακριβή θα γνωρίσει την Ελπίδα… Αυτές τις δύο κοπέλες που η μοίρα τις έφερε κοντά και δημιούργησε ανάμεσα τους μια πολύ δυνατή φιλιά, η ίδια η μοίρα στην συνεχεία, σε κάποιο καπρίτσιο της, θα θελήσει να δοκιμάσει με παιχνίδια που πονάνε και να την καταστρέψει. Θα τα καταφέρει άραγε;; Τι ρόλο παίζει ο νεαρός κρητικός Σήφης σε όλο αυτό..;;Τι σημαίνει για την καθεμιά η παρουσία του στις ζωές τους;; Τελικά θα τα καταφέρουν να σώσουν την φιλιά τους και ότι αυτές θεωρούν πολύτιμο;; Και ενώ όλα δείχνουν πιθανά, η επαφή και οι ισορροπίες μεταξύ τους κινδυνεύουν να χαθούν, μέσα σε ένα χείμαρρο αποκαλύψεων, όταν κάτι απρόσμενο όσο και μακάβριο, έρχεται στο φως και ένας εφιάλτης επιστρέφει.

Η γραφή της Μαρίας Παπαδάκη πλούσια, μεστή, σαγηνευτική, γλυκιά, μυστηριακή. Τοποθετεί τις λέξεις και τα γεγονότα τόσο έξυπνα και αρμονικά συνδυασμένα μεταξύ τους που τραβάει τον αναγνώστη σαν μαγνήτης. Μαλακώνει την ψυχή του, τον ταξιδεύει… Δεν κουράζει γιατί πολύ επιδέξια και χωρίς να μπερδεύει, άλλες φορές περνάει στα γρήγορα όλα όσα αξίζουν απλά μια αναφορά της και μένει εξηγώντας και περιγράφοντας περισσότερο, εκείνα που τελικά έχουν την πιο πολλή σημασία και πάλι όμως χωρίς υπερβολές.

Η ντοπιολαλιά της Κρήτης δίνει ιδιαίτερο χρώμα στην ιστορία και κάνει το κείμενο πιο ζεστό και άμεσο. Αυτό το βιβλίο έχει άλλο ένα όμορφο χαρακτηριστικό. Κάθε κεφάλαιο ξεκινάει με μια μαντινάδα την οποία η ίδια έχει εμπνευστεί – άλλο ένα ταλέντο της Παπαδάκη-  και αυτό προσδίδει μια επιπλέον δόση γοητείας στο βιβλίο, καθώς μεταφέρει στον αναγνώστη εικόνες πλαισιωμένες από την  μουσική παράδοση της Κρήτης.

Η πλοκή απίστευτη! Οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη ως το τέλος του βιβλίου και κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο. Η αγωνία διατηρεί την αδρεναλίνη σε  υψηλά επίπεδα  και οι γρήγοροι ρυθμοί της αφήγησης, χαρίζουν στο κείμενο κινηματογραφική χροιά, την οποία ο αναγνώστης ακολουθεί ξέπνοα.
Οι χαρακτήρες ζωντανοί, χωρίς υπερβολές , μπορείς να τους αναγνωρίσεις σε κάποιους γνωστούς σου , να τους σκιαγραφήσεις, να τους καταλάβεις, να τους ερμηνεύσεις εύκολα.

Η Ακριβή μια γυναίκα όλο μυστήριο και ακόμα πιο ανεξήγητη συμπεριφορά, αλλά γεμάτη σοφία και πάθη..Η αγαπημένη της φίλη Ελπίδα, ένα κορίτσι χαμηλών τόνων, με πολλά όνειρα και μεγάλη λαχτάρα μα τα δει να βγαίνουν αληθινά , πιστεύει ακόμα στην δύναμη της αγάπης, έστω και αν αυτή την πλήγωσε. Παλεύει με χίλιους δαίμονες να βρει τον δρόμο που οδηγεί στην προσωπική της ευτυχία και στον δικό της επίγειο παράδεισο. Όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες του βιβλίου δένουν αρμονικά με την ιστορία και τις ζωές των δυο κοριτσιών και μας μεταφέρουν εύστοχα και άμεσα τα δικά τους μηνύματα, μέσα από τις δίκες τους ιστορίες ζωής και τις συμπεριφορές τους..

Το μυθιστόρημα της Μαρίας Παπαδάκη “Κλειστό λόγω αγάπης” είναι από εκείνα που σου αλλάζουν τον τρόπο σκέψης. Είναι ένα βιβλίο που το κλείνεις και συνεχίζεις να το σκέφτεσαι και ασυναίσθητα κάνεις την ταύτιση με την δική σου ζωή. Τι μπορείς και προλαβαίνεις να αλλάξεις, τι πρέπει να αποφύγεις, τι λάθη έκανες και τι μαθήματα πήρες από αυτά, πόσο προσεχτικός πρέπει να είσαι με τις επιλογές που κάνεις και τις αποφάσεις που παίρνεις…και τελικά γιατί αξίζει τον κόπο να ρισκάρεις και να θυσιαστείς..Για ποιον λόγο πρέπει να πεις το δικό σου “Κλειστό λόγω…” και αυτό το “λόγω” τελικά να έχει τόση σημασία για σένα που θα καταλάβεις, αν αξίζει να το πράξεις ή  όχι…

Ακούστε το υπέροχο τραγούδι “Κλειστό λόγω αγάπης”, που έγραψε και εμπνεύστηκε από την ιστορία της η Μαρία Παπαδάκη  και ερμήνευσε μοναδικά ο Βασίλης Λέκκας 

Και εδώ διαβάστε τους στίχους του..

Στη σκεπαστή την αγορά μεσ στα Χανιά
η Ακριβή είχε το ίδιο στέκι χρόνια
πουλούσε βότανα, ματζούνια, γιατρικά
και για ξελόγιασμα κυκλάμινο κολόνια.

Γιάτρευε πόνους του κορμιού η Ακριβή,
γιάτρευε πόνους της καρδιάς με παραισθήσεις
κι έλεγε σ’ όλους, μια σταλιά είναι η ζωή
και δεν αξίζει λυπημένος να τη ζήσεις.

Στη σκεπαστή την αγορά μες στα Χανιά
της Ακριβής ήμουν ο πιο καλός πελάτης,
πάντα ξεστράτιζα και πέρναγα από κιει
να τυλιχτώ στην μυρωδιά απ’ τα μαλλιά της.

Κάποτε μου `πε πως την τρώει ένας καημός
γιατί αγάπησε με πάθος ένα ψέμα
και καθισμένη στα σκαλιά της αγοράς
κάπνιζε σέρτικα και κέρναγε και μένα.

Έφυγε μου `πε ξαφνικά ένα πρωί
κι ας ήταν έρωτας σαν πέλαγο μεγάλος
με μαγιοβότανα δεμένος και φιλί
που σαν κι αυτόν στον κόσμο δε γεννήθηκε άλλος.

Στη σκεπαστή την αγορά μες στα Χανιά
της Ακριβής ήμουν ο πιο καλός πελάτης
μα όταν πέρασα από κει κάποια βραδιά,
στην πόρτα έγραφε ΄’ ΚΛΕΙΣΤΟ ΛΟΓΩ ΑΓΑΠΗΣ `’

Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο… 

Κρήτη, Χανιά, Κατοχή! Ο Μανόλης και η Νίκη αγαπιούνται τρελά. Κλέβονται κάτω απ’ τη μύτη των Γερμανών και των γονιών τους. Αρκετά χρόνια αργότερα, από την ένωσή τους, γεννιέται η κοκκινομάλλα Ακριβή με τα σμαράγδια στα μάτια. Μεγαλώνοντας, ανοίγει το «Κίρκη», ένα μαγαζί με βότανα, μαντζούνια, γιατρικά και αρώματα στη σκεπαστή αγορά των Χανίων. «Μια σταλιά είν’ η ζωή και δεν αξίζει λυπημένος να τη ζήσεις…» λέει, γλυκαίνοντας ψυχές κι όλοι τη φωνάζουν μάγισσα! Μόναχο, Γερμανία!

Η γλυκιά Ελπίδα υποφέρει κοντά στον Μάρτιν, τον μεγάλο της έρωτα μα και τύραννό της. Καταφεύγει στα Χανιά. Κοντά στην Ακριβή βρίσκει τρυφερό κι απάνεμο λημέρι και οι δυο γυναίκες δένονται με φιλία μπιστική. Η ζωή όμως παίζει τα παιχνίδια της και τις ρίχνει στο ίδιο απύθμενο βάραθρο. Η μάγισσα της αγοράς καρφώνει πάνω στη μεγάλη πόρτα του «Κίρκη» ένα χαρτόνι που γράφει «Κλειστό λόγω…» και εξαφανίζεται. Ο Μίλτος, ο καλύτερος φίλος της Ακριβής, γίνεται ο φύλακας άγγελος της Ελπίδας. Ο Σήφης, ο λυράρης, ο Κρητίκαρος, τη διεκδικεί με μαντινάδες και λεβεντιά. Ταξίδι στον χρόνο, μυστικά που αλλάζουν ζωές, άρωμα κανέλλας και γαρύφαλλου συνθέτουν μια ιστορία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. «Όταν αποφασίσεις να σηκώσεις τα χέρια ψηλά και να διεκδικήσεις τ’ αστέρια, ο ουρανός χαμηλώνει μόνο για σένα…» υποστηρίζει η μάγισσα της αγοράς. Θα δικαιωθούν τα λόγια της;

Βρείτε το βιβλίο εδώ : “Κλειστό λόγω αγάπης”

***

Λίγα λόγια για την συγγραφέα..

Η Μαρία Παπαδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε λογιστικά και αγγλικά. Δίδαξε αγγλικά για λίγο, αλλά την κέρδισε η συγγραφή και η στιχουργία. 

Βιβλιογραφία:«Αγάπες δροσουλίτες», ποιητική συλλογή, εκδόσεις Γκοβόστης, 1996 «Τι γυρεύω εγώ εδώ», μυθιστόρημα, εκδόσεις Φίλντισι 2014 «Κλειστό λόγω αγάπης», μυθιστόρημα, εκδόσεις «Ωκεανίδα» 2016, best seller στα βιβλιοπωλεία των Public. «Κρουσταλλένια μου», μυθιστόρημα, εκδόσεις «Ωκεανίδα» 2017 «Ευλογημένο ψέμα» μυθιστόρημα, εκδόσεις «Ωκεανός» 2018 

Συνεργάστηκε με το διαδικτυακό περιοδικό «Μουσικόραμα» με συνεντεύξεις και άρθρα της. Συνεργάζεται με το διαδικτυακό περιοδικό «Books and style» με άρθρα της. 

Στη στιχουργική της πορεία συνεργάστηκε και συνεργάζεται με πολλούς αξιόλογους και καταξιωμένους συνθέτες και ερμηνευτές. Εκτός Ελλάδας συνεργάστηκε με τον Ελληνοαμερικανό συνθέτη Daniel Alcheh, γράφοντας τους στίχους σε τέσσερα τραγούδια που ερμήνευσαν ο Βασίλης Λέκκας, ο Παντελής Θαλασσινός και η Σοφία Παπάζογλου, στο soundtrack της ταινίας του Χόλιγουντ «Τhe trouble with Bliss» που διακρίθηκε στα Media Awards του Χόλυγουντ. 

Ζει στην Αθήνα, είναι παντρεμένη και έχει έναν γιο.

Επιμέλεια και σύνταξη Καλλιόπη Γιακουμή

Ονομάζομαι Καλλιόπη Γιακουμή γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ρόδο. Είμαι παντρεμένη και έχω τρεις γιους. Ζω στην Κοζάνη με την οικογένειά μου. Λατρεύω τα βιβλία και ό,τι έχει σχέση με αυτά. Η αγάπη μου αυτή με έσπρωξε στο να δημιουργήσω τη βιβλιοφιλική ομάδα και το site «Βιβλίων Ορίζοντες».
Παρ’ όλο που η επαφή μου με το βιβλίο, τους φίλους του και με συγγραφείς είναι καθημερινή, η αγάπη αυτή όλο και μεγαλώνει και με πλημμυρίζει.
Έγινε ανάγκη που ψάχνει συνεχώς τρόπους για να εκφραστεί, να μοιραστεί, να γίνει ανταποδοτική, έτσι οδηγήθηκα στη συγγραφή αυτού του βιβλίου που είναι η πρώτη μου συγγραφική προσπάθεια.
Το βιβλίο “Ματωμένη ανάμνηση”, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αέναον και θα επανακυκλοφορήσει σύντομα από τις Εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ!
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“Σίβυλλα, το τίμημα της ύβρεως” της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου, γράφει Καλλιόπη Γιακουμή

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ” του Stephen King, γράφει η Ελένη Τσιούρδα (Lena Tsd)

Καλλιόπη Γιακουμή

Όροι χρήσης και Πολιτική Απορρήτου

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο