11.5 C
Greece
30 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

“ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΡΦΥΡΟ ΟΥΡΑΝΟ ” του Μάρκ Σάλιβαν, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Η άποψη της Φαίη Δεληγιώργη για το βιβλίο

 

“ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΡΦΥΡΟ ΟΥΡΑΝΟ” 

Συγγραφέας: Μάρκ Σάλιβαν

Εκδόσεις Brainfood

 

Βασισμένο στην αληθινή ιστορία ενός ξεχασμένου ήρωα, το “Κάτω από τον πορφυρό ουρανό,” είναι η θριαμβευτική επική ιστορία, του απίστευτου θάρρους ενός νεαρού άνδρα, σε μια από τις πιο σκοτεινές πτυχές της ιστορίας.

Μια αληθινή ιστορία αντίστασης και έρωτα, κατά την διάρκεια του Β Παγκόσμιου Πολέμου στην Ιταλία.

Ο συγγραφέας Μαρκ Σάλιβαν, γράφει την ιστορία του 17χρονου Πίνο Λέλα, ενός μεγάλου ήρωα της Ιταλικής Αντίστασης, που ανδρώθηκε μέσα στη φρίκη του πολέμου, αγωνιζόμενος κατά της ναζιστικής κατοχής. ¨

Το “Κάτω από το πορφυρό ουρανό”, ανήκει σε εκείνα τα βιβλία, που δύσκολα ξεχνάει κανείς. Ο Μαρκ Σάλιβαν έχει μεγαλουργήσει αποτυπώνοντας στο χαρτί τη ζωή του Πίνο και όπως λέει και ο ίδιος ο συγγραφέας, η ιστορία αυτή δεν είναι ένα απλό μυθιστόρημα, αλλά ένα βιογραφικό και ιστορικό μυθιστόρημα που διηγείται την ζωή του Πίνο Λέλα, από από τον Ιούνιο του 1943 ως και τον Μάιο του 1945. Ο έφηβος Πίνο είναι ένας ανέμελος νεαρός λάτρης των κοριτσιών, της τζαζ και του καλού φαγητού, οι μέρες της ανεμελιάς ωστόσο τελειώνουν για εκείνον μέσα σε μια νύχτα. Ο αεροπορικός βομβαρδισμός του Μιλάνου, τον φέρνει αντιμέτωπο με την φρίκη του πολέμου μα και τον βρίσκει ήδη ερωτευμένο με την Άννα, τον μεγάλο έρωτα της ζωής του. Καθώς οι σελίδες του βιβλίου τρέχουν αβίαστα και με κινηματογραφική ταχύτητα θα συναντήσουμε τον Πίνο, στις απότομες και χιονισμένες πλαγιές των Άλπεων, να φυγαδεύει κυνηγημένους Εβραίους στην Ελβετία. Θα ζήσουμε μαζί του την αγωνία και τον κίνδυνο, σαν κατάσκοπος της αντίστασης και οδηγός του Γερμανού Στρατηγού Λάγιερς. Ο Πίνο θα ζήσει όλη την καταστροφική παράνοια των Ναζί, θα αντικρίσει κατάματα τον θάνατο, θα συγκλονιστεί μπροστά στη θέα των τραγικών γεγονότων που έγινε μάρτυρας, θα συντριβεί αντικρίζοντας τα άψυχα μάτια της αγαπημένης του.
Ένα βιβλίο σταθμός στην “μυστική” ιστορία της Ιταλίας και τον αγώνα Αντίστασης που έδωσε κατά του Γ’ Ράιχ .

Σίγουρα όσοι αγαπάμε το ιστορικό μυθιστόρημα έχουμε διαβάσει αρκετά βιβλία για τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, όμως πάντα μέσα από την κάθε ιστορία έχουμε να μάθουμε κάτι νέο, κάτι που δεν ξέραμε ή που ούτε καν φανταζόμασταν.

Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και το “Κάτω από τον Πορφυρό ουρανό, βγάζει στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές της Ιταλικής Κατοχής, πρόσωπα άλλα γνωστά και άλλα όχι όπως ο Μουσολίνι, ο Ραούφ, ο Καρδινάλιος Σουστέρ, ο πάτερ Ρε, ξεπροβάλλουν ζωντανά μέσα από τις περιγραφές του συγγραφέα, μοιράζοντας στον αναγνώστη εικόνες για όλη την έκταση και τον παραλογισμό του πολέμου. Το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι, σκόρπισε την καταστροφή και τον όλεθρο τόσο στη χώρα του, όσο και στην οικουμένη ολόκληρη. Ο Μουσολίνι συμμαχώντας με τον Αδόλφο Χίτλερ, συνελήφθη από Ιταλούς παρτιζάνους μαζί με την ερωμένη του Κλαρέτα Πετατσι και εκτελέστηκαν, ενώ τα πτώματα τους μεταφέρθηκαν και κρεμάστηκαν στην Πιατσάλε Λορέτο του Μιλάνου, σκηνή που αναγράφεται μέσα στο βιβλίο..

Όμως ο συγγραφέας μας, πέρα από τα ιστορικά πρόσωπα που πλαισιώνουν το την ιστορία, επικεντρώνεται στον ίδιο τον ήρωα του, έναν αληθινό αντιφασίστα, που παραδίδει μαθήματα περίσσιου θάρρους και τόλμης. Έναν ήρωα που οποίος τον γνωρίσει μέσα από αυτό το εξαίσιο βιβλίο, σίγουρα θα θαυμάσει το μεγαλείο της νεανικής του ψυχής, που βγήκε στο φως από τον συγγραφέα Μαρκ Σάλιβαν, όταν τυχαία σε ένα πάρτι, άκουσε αποσπάσματα μιας αληθινής ανείπωτης ιστορίας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, με ήρωα ένα δεκαεφτάχρονο Ιταλό, τον Πίνο Λέλα .

Την περίοδο που ο Σάλιβαν έμαθε για αυτόν, ο Πίνο ήταν ακόμα εν ζωή και κατοικούσε σε μια πόλη κοντά στο Μιλάνο όπου ο συγγραφέας τον επισκέφθηκε και τον γνώρισε από κοντά. Έτσι η ιστορία του Πίνο έγινε βιβλίο. Το μυθιστόρημα με τη σειρά του εξελίχθηκε σε μπεστ σέλερ.

Ένα εκπληκτικό βιβλίο που ξεδιπλώνεται μέσα από μια δυνατή ιστορία και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη που το διαβάζει και αποκαλύπτει τις πιο σκληρές πλευρές του πολέμου, ενώ ταυτόχρονα εξυμνεί την ανθρώπινη υπόσταση.

Ένα βιβλίο μαρτυρία, για τα χρόνια που την ιστορία την έγραφαν οι απλοί άνθρωποι.

Ένα βιβλίο που οι λάτρεις της ιστορίας πρέπει οπωσδήποτε να το συμπεριλάβουν στις βιβλιοθήκες τους!

“Το κάτω από το πορφυρό ουρανό” αποτελεί έναν ύμνο σε κάθε ανθρώπινη ζωή, που χάθηκε μέσα στα συντρίμμια και τη φρίκη του Ναζισμού.

Αποτελεί ύμνο, για τους αφανείς ή γνωστούς ήρωες, που έζησαν έναν από τους πιο τρομακτικούς πολέμους που γνώρισε ποτέ η ιστορία.

Αποδίδει φόρο τιμής στους 8000 Εβραίους που προστέθηκαν στη ατέλειωτη λίστα των θυμάτων του Ναζιστικού κινήματος. Αποτελεί ύμνο, στον Πίνο Λέλα.

“Το κάτω από το πορφυρό ουρανό”, είναι μια αντιπολεμική κραυγή. Γιατί στον πόλεμο δεν υπάρχει δόξα και τιμή, γιατί ο πόλεμος είναι άσεμνος και παράλογος!

Από το οπισθόφυλλο

Η Brainfood Εκδοτική εγκαινιάζει τη νέα σειρά βιβλίων Floral Books, λογοτεχνία για τον σύγχρονο αναγνώστη, με το πολυβραβευμένο bestseller του Μαρκ Σάλιβαν «Κάτω από τον πορφυρό ουρανό».

Βασισμένο στην αληθινή ιστορία ενός ξεχασμένου ήρωα, το Κάτω από τον πορφυρό ουρανό είναι η θριαμβευτική, επική ιστορία του απίστευτου θάρρους ενός νεαρού άνδρα σε μια από τις πιο σκοτεινές ώρες της ιστορίας. 

Ο Πίνο Λέλα δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τον πόλεμο ή τους Ναζί. Είναι ένας συνηθισμένος ιταλός έφηβος που λατρεύει τη μουσική, το φαγητό και τα κορίτσια, αλλά οι ημέρες αθωότητάς του είναι μετρημένες. Όταν το σπίτι της οικογένειάς του στο Μιλάνο καταστρέφεται από τις βόμβες των Συμμάχων, ο Πίνο καταλήγει να φυγαδεύει Εβραίους από τις Άλπεις και ερωτεύεται την Άννα, μια όμορφη χήρα έξι χρόνια μεγαλύτερή του. 
Σε μια προσπάθεια να τον προστατεύσουν, οι γονείς του τον αναγκάζουν να καταταγεί ως γερμανός στρατιώτης, μια κίνηση που νομίζουν ότι θα τον κρατήσει εκτός μάχης. Αλλά μετά τον σοβαρό τραυματισμό του, προσλαμβάνεται στην ηλικία των δεκαοκτώ ετών ως προσωπικός οδηγός του στενού συνεργάτη του Αδόλφου Χίτλερ στην Ιταλία, του στρατηγού Χανς Λέγιερς, ενός από τους πιο μυστηριώδεις και ισχυρούς διοικητές του Τρίτου Ράιχ.
Ο Πίνο κατασκοπεύει τη γερμανική υψηλή διοίκηση για χάρη των Συμμάχων, υπομένει τις φρίκες του πολέμου και της ναζιστικής κατοχής αγωνιζόμενος μυστικά, με το θάρρος του να δυναμώνει από την αγάπη του για την Άννα και τη ζωή που ονειρεύεται να ζήσουν κάποτε μαζί.

Με πωλήσεις που έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο αντίτυπα, το βιβλίο Κάτω από τον πορφυρό ουρανό έχει παραμείνει στο Amazon Charts 47 εβδομάδες, στο USA Today 28 εβδομάδες και στο Wall Street Journal bestseller lists 9 εβδομάδες.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Mark Sullivan έχει γράψει δεκαοκτώ μυθιστορήματα, καθώς και την μπεστ σέλερ των New York Times σειρά “Private”, την οποία γράφει με τον James Patterson. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία για τη συγγραφή του, όπως το Βραβείο Νέων Ταλέντων WHSmith, και τα έργα του έχουν δεχτεί διθυράμβους από τη New York Times και τη Los Angeles Times. Μεγάλωσε στο Μέντφιλντ της Μασαχουσέτης και αποφοίτησε από το Κολέγιο Χάμιλτον με πτυχίο στα αγγλικά, πριν εργαστεί ως εθελοντής στο Ειρηνευτικό Σώμα στη Νιγηρία της δυτικής Αφρικής. Με την επιστροφή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, πήρε πτυχίο από τη Σχολή Δημοσιογραφίας Μέντιλ στο Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν και ξεκίνησε καριέρα στο ερευνητικό ρεπορτάζ. Εξαίρετος σκιέρ και λάτρης της περιπέτειας, ζει με τη γυναίκα του στο Μπόζμαν της Μοντάνα.

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“ΤΑ ΚΟΡΊΤΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΙΣΜΟΡ” της Patricia Falvey, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Μεγακλής

“Από τον Λένιν στον Βερσάτσε” της Αλίκης Γεωργούλη, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΖΩΗ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ” της Λένας Δεμερτζή, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο