25 C
Greece
20 Μαΐου, 2024
Η χρησιμη πληροφορία της ημέρας ΟΙ ΣΤΗΛΕΣ ΜΑΣ

Διάσημα ζευγάρια της ελληνικής μυθολογίας…

Τα διάσημα ζευγάρια της ελληνικής μυθολογίας είναι παγκοσμίως γνωστά. Ας θυμηθούμε μερικά από αυτά…

Ενέπνευσαν, όλους αυτούς τους αιώνες, πλήθος απλών ανθρώπων αλλά και δημιουργών. Έχουν αποδοθεί κατά καιρούς από κορυφαίους δραματουργούς στη γνήσια μορφή τους αλλά και σε πιο σύγχρονες, μοντέρνες εκδοχές. 

Μήδεια και Ιάσονας….
Διάσημα ζευγάρια της ελληνικής μυθολογίας
Anselm Feuerbach [Public domain], via Wikimedia Commons

Η Μήδεια, η κόρη του βασιλιά Αιήτη, ερωτεύεται τον Ιάσονα. Ο έρωτάς τους γεννήθηκε όταν ο Ιάσονας ταξίδεψε στην Κολχίδα για να κερδίσει το χρυσόμαλλο δέρας.

Η Μήδεια, προικισμένη με μαγικές δυνάμεις, βοήθησε τον αγαπημένο της να πετύχει τον σκοπό του. Όταν ο Ιάσονας τα κατάφερε, η Μήδεια το έσκασε μαζί του. Μετά από πολλές περιπέτειες, κατέληξαν στην Κόρινθο όπου εγκαταστάθηκαν και απέκτησαν παιδιά.

Δέκα χρόνια αργότερα, ο Ιάσονας πήρε για δεύτερη γυναίκα του τη Γλαύκη, την κόρη του βασιλιά της Κορίνθου. Η Μήδεια για να τον εκδικηθεί, σκότωσε την καινούρια του σύζυγο με ένα δηλητηριασμένο χιτώνα. Δε σταμάτησε όμως εκεί, θέλοντας να πληγώσει ανεπανόρθωτα τον Ιάσονα, σκότωσε τα παιδιά τους. Μετά τη σφαγή το έσκασε πάνω σε ένα φτερωτό άρμα.

 

Ηρώ και Λέανδρος…
Διάσημα ζευγάρια της ελληνικής μυθολογίας
Jan van den Hoecke [Public domain], via Wikimedia Commons

Εκείνη ήταν ιέρεια της Αφροδίτης στη Σούσα, πόλη στην ευρωπαϊκή ακτή του Ελλησπόντου και όφειλε να παραμείνει ανύμφευτη σε όλη της τη ζωή. Όταν γνώρισε τον Λέανδρο, έναν νέο από την Άβυδο, πόλη που βρισκόταν στην άλλη όχθη του Πόντου, ξέχασε όλους της τους όρκους. Οι δύο νέοι αψήφησαν θεούς και ανθρώπους για να είναι μαζί.

Κάθε βράδυ ο Λέανδρος περνούσε κολυμπώντας τον Ελλήσποντο για να βρεθεί με την αγαπημένη του. Η νεαρή ιέρεια άφηνε στο παράθυρό της ένα αναμμένο λυχνάρι για να τον καθοδηγεί. Όταν έφτασε ο χειμώνας, αντάλλαξαν την υπόσχεση να ειδωθούν και πάλι την επόμενη άνοιξη. Ο Λέανδρος, το ίδιο βράδυ είδε και πάλι το αναμμένο λυχνάρι να τον καλεί στο πλευρό της. Το φως όμως έσβησε ξαφνικά αφήνοντας τον Λέανδρο αβοήθητο ανάμεσα στα σκοτεινά κύματα της θάλασσας.

Το πτώμα του ξεβράστηκε στη Σούσα. Η Ηρώ, τρελαμένη από τον πόνο, έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε αγκαλιά με το σώμα του νεκρού αγαπημένου της.

 

Ορφέας και Ευρυδίκη..
Διάσημα ζευγάρια της ελληνικής μυθολογίας
John Roddam Spencer Stanhope [Public domain], via Wikimedia Commons

Ο Ορφέας ήταν ο πιο διάσημος μουσικός της αρχαίας Ελλάδας. Μάλιστα ήταν και μαθητής του ΑπόλλωναΌταν ο Ορφέας έπαιζε τη λύρα του μάγευε ανθρώπους και ζώα. Κάποτε, στα δάση της Πιερίας, της πατρίδας του, γνώρισε τη νύμφη Ευρυδίκη και οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν.

Η ευτυχία τους δεν κράτησε πολύ. Μια μέρα ο Αρισταίος, φίλος του Ορφέα, προσπάθησε να βιάσει την Ευρυδίκη. Η νύμφη έτρεξε στο δάσος για να σωθεί μα πέθανε από το δάγκωμα ενός φιδιού που βρέθηκε στο δρόμο της. Ο Ορφέας ήταν απαρηγόρητος από το χαμό της.Τα τραγούδια του ήταν τόσο θλιβερά που συγκίνησε ακόμα και τους θεούς. Αυτοί τον συμβούλεψαν να ταξιδέψει στον Κάτω Κόσμο για να ξαναβρεί την νεκρή αγαπημένη του.

Όταν έφτασε εκεί, το τραγούδι του έκανε τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη να δακρύσουν. Ο Πλούτωνας δέχτηκε να αφήσει την Ευρυδίκη να γυρίσει με τον Ορφέα στη Γη υπό έναν όρο. Ο Ορφέας θα έπρεπε να προπορεύεται και η Ευρυδίκη θα τον ακολουθούσε. Δε θα έπρεπε να γυρίσει και να κοιτάξει την Ευρυδίκη ούτε για μια στιγμή. Ο Ορφέας δεν κράτησε την υπόσχεσή του. Λίγα βήματα πριν φτάσουν στον πάνω κόσμο, ο Ορφέας κοίταξε πίσω του. Με αποτέλεσμα να   δει την Ευρυδίκη να εξαφανίζεται και να τη χάνει οριστικά στον Άδη.

 

Περσέας και Ανδρομέδα..
Διάσημα ζευγάρια της ελληνικής μυθολογίας
Charles-André van Loo [Public domain], via Wikimedia Commons

Ο Περσέας ήταν ο ήρωας που σκότωσε τη φοβερή Μέδουσα, το τέρας που μπορούσε με ένα βλέμμα της να πετρώσει οποιοδήποτε ζωντανό πλάσμα. Στο δρόμο του γυρισμού πέρασε από την Αιθιοπία και εκεί βρήκε μια κοπέλα αλυσοδεμένη σε ένα βράχο. Ήταν η Ανδρομέδα. Ο ήρωας ανακάλυψε πως η όμορφη κοπέλα ήταν η κόρη του βασιλιά Κηφέα και της βασίλισσάς του Κασσιόπης. Η Κασσιόπη είχε περηφανευτεί ότι είναι πιο όμορφη από τις Νηρηίδες.

Οργισμένος από την ύβρι της Κασσιόπης, ο Ποσειδώνας, πατέρας των Νηρηίδων, έστειλε για τιμωρία ένα θαλάσσιο δράκο, το Κήτος. Ο μόνος τρόπος για να σωθεί το βασίλειο του Κηφέα ήταν να θυσιαστεί η κόρη του Ανδρομέδα. Ο Περσέας, επειδή την ερωτεύτηκε, αντιμετώπισε το Κήτος, το σκότωσε και έσωσε την κοπέλα.

Αλλά οι περιπέτειες τους δεν τελείωσαν εκεί. Ο Περσέας ήθελε να παντρευτεί την Ανδρομέδα και να γυρίσει μαζί της στην πατρίδα του τη Σέριφο. Αλλά ο Φινέας, ο πρώην μνηστήρας της, προσπάθησε να την αρπάξει. Για να τον σταματήσει, ο Περσέας του έδειξε το κεφάλι της Μέδουσας και ο αντίζηλός του έγινε αμέσως πέτρα. Έτσι οι δυο νέοι ήταν πλέον ελεύθεροι να παντρευτούν.

 

Θησέας και Αριάδνη…
Διάσημα ζευγάρια της ελληνικής μυθολογίας
Rudolph Suhrlandt [Public domain or CC0], via Wikimedia Commons

Ο Θησέας, γιος του βασιλιά Ατρέα της Αθήνας, ταξίδεψε ως τη μακρινή Κρήτη. Αποφασισμένος να σκοτώσει το Μινώταυρο και να βάλει τέλος στον απαίσιο φόρο αίματος που έπρεπε να πληρώνει η πόλη του στο Μινωϊκό βασίλειο, στέλνοντας επτά νέους και επτά νέες κάθε εννιά χρόνια για να καταβροχθιστούν από το φοβερό τέρας που ζούσε στο Λαβύρινθο.

Όταν ο Θησέας έφτασε στο νησί, τον ερωτεύτηκε η Αριάδνη, η κόρη του βασιλιά Μίνωα. Η Αριάδνη βοήθησε τον Θησέα δίνοντάς του ένα κουβάρι από χρυσή κλωστή για να μη χαθεί μέσα στο Λαβύρινθο. Η ίδια τον οδήγησε στην κατοικία του Μινώταυρου. Ο Θησέας έδεσε μια άκρη του νήματος στην είσοδο του Λαβυρίνθου. Όταν κατάφερε να φτάσει στο κέντρο του λαβύρινθου βρήκε το τέρας να κοιμάται. Μετά από μια φοβερή μάχη, κατάφερε να το νικήσει και να το αποκεφαλίσει.

Αφού νίκησε το Μινώταυρο, πήρε τους συντρόφους του και, μαζί με την Αριάδνη, δραπέτευσαν από την Κρήτη. Στο ταξίδι του γυρισμού στην Αθήνα σταμάτησαν στη Νάξο για να ξεκουραστούν και να ανεφοδιαστούν με νερό. Στον ύπνο του, ο Θησέας είδε τη Θεά Αθηνά που τον διέταξε να παρατήσει την Αριάδνη κοιμισμένη στο νησί και να φύγει κρυφά με τους άλλους Αθηναίους.

Ο Θησέας υπάκουσε τη θεϊκή εντολή. Άφησαν πίσω τους την Αριάδνη και έφυγαν. Όταν η Αριάδνη ξύπνησε και είδε πως ο  Θησέας την είχε εγκαταλείψει, άρχισε να φωνάζει το όνομα του με σπαραγμό. Ο θεός Διόνυσος, όμως, άκουσε το θρήνο της, την λυπήθηκε, και την πήρε για γυναίκα του

Πηγή:  Ειρήνη Αγγελίδου, umano.gr 

Γίνετε μέλος της ομάδας μας “Βιβλίων Ορίζοντες” στο facebook πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο

Βιβλίων Ορίζοντες

Επιμέλεια άρθρου: Καλλιόπη Γιακουμή

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

Chanel No 5: Αυτή είναι η ιστορία του πιο διάσημου αρώματος…

Καλλιόπη Γιακουμή

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 04-01-2019

Καλλιόπη Γιακουμή

“Στην πΈνα”: “ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ”.. ΓΡΑΦΕΙ Η ΙΩΑΝΝΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο