9 Μαΐου, 2024
ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΥΝΗ: “Τα δύσκολα είναι που με πεισμώνουν και με κάνουν δυνατή. Έτσι είναι η ζωή. Έχει τις χαρές, έχεις τις λύπες της. “

Συνέντευξη στην συγγραφέα  Βασιλική Τσούνη

.

Κοντά μας σήμερα η συγγραφέας του βιβλίου 

.

“ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΜΙΓΚΕ“

Το βιβλίο της κα. Τσούνη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάτι

.

 

1)  Βασιλική μου, “Το άρωμα του Μιγκε”, είναι ο τίτλος του νέου σου βιβλίου, που κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό από τις εκδόσεις “Έξη”. Καλοτάξιδο να είναι, σου εύχομαι από καρδιάς! Πες μας αρχικά τι σε ενέπνευσε και σε οδήγησε στην συγγραφή του; 

Β.Τ: Καλησπέρα και από μένα Καλλιόπη μου. Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τις ευχές και τα υπέροχα λόγια σου και να σου ευχηθώ με την σειρά μου ότι επιθυμείς. Πριν περίπου ένα χρόνο, ένας δικός μου άνθρωπος, μου άνοιξε την καρδιά του και μου εκμυστηρεύτηκε όσο είχαν απομείνει από την ζωή του. Από την αρχή που γεννήθηκε μέχρι και τώρα. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση, γιατί όταν το σεντούκι των αναμνήσεων ανοίγει, ξέρουμε πολύ καλά όλοι μας πως δεν είναι όλα ρόδινα.

Μέσα από την κατάθεση ψυχής της ηρωίδας μου, ανακάλυψα πως τα κιτάπια της ζωής που είχαν γραφτεί ήταν πολλά, και μάλιστα κάποια από αυτά γράφτηκαν με το «αίμα» πολλών ψυχών.

Έμαθα λοιπόν για τρεις γενιές ανθρώπων, τρεις γυναίκες που γεννήθηκαν, άνθισαν, γέννησαν και προσπάθησαν να ανακαλύψουν την ζωή που τους επιφύλασσε η μοίρα.

Τρεις γυναίκες, που η συγγένεια τους, τις έδεσαν στα μονοπάτια του πεπρωμένου που δεν ήταν πάντα φωτεινά, ακροβατώντας συνεχώς μέσα στο βαθύ σκοτάδι και στο ψέμα που εκείνο τις κατέστρεψε ολοσχερώς.

Έμαθα όσα μέχρι στιγμής αγνοούσα και πάλεψα μαζί με τις ηρωίδες μου μέχρι τέλους για να αποδώσω την ιστορία τους όσο καλύτερα γινόταν και να γίνει γνωστή μέσα από την λύτρωση τους.

2) Στις σελίδες του ξεδιπλώνεται η ζωή της Αριστούλας Ανδριανού,της κεντρικής ηρωίδας σου. Η ιστορία αυτή λοιπόν βασίζεται και σε πραγματικά γεγονότα ή είναι όλη προϊόν μυθοπλασίας;

Β.Τ: «Το άρωμα του Μιγκέ», βασίζεται τόσο σε αληθινά γεγονότα, όσο και σε μυθοπλασία. Είναι ένα μοναδικό μείγμα, από προσωπικές αφηγήσεις και μαρτυρίες, και επιτέλους η ιστορία της Αριστούλας Ανδριανού, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, βρήκε τον δρόμο της προς το φως και βρίσκεται πλέον στην δική σας θέληση να διαβαστεί και να αγαπηθεί από όλους εσάς, όπως την αγάπησα εγώ.

3) Μίλα μας λίγο για την Αριστούλα μα και για τους άλλους ήρωες που θα συναντήσουμε στο βιβλίο σου..

Β.Τ: Η Αριστούλα Ανδριανού είναι η δική μου ηρωίδα. Η ηρωίδα της ψυχής μου που κατάφερε να επιζήσει μέσα από τα συντρίμμια της ζωής της. Μια δυνατή γυναίκα, που στερήθηκε από μικρή την μητρική αγκαλιά, ζώντας σαν έρμαιο, στην κλειστή κοινωνία των Κυθήρων, σε προκαταλήψεις και χιλιάδες ψέματα που άλλαξαν τραγικά την αθώα ψυχής της.

Θα κριθεί από πολλούς μα θα παλέψει για την ζωή που προσπάθησαν να της κλέψουν.

Θα διαβάσετε για την Εριφύλη Ανδριανού που από τις πράξεις και τις επιλογές της, ξεκίνησε όλο το κακό.

Θα ερωτευτείτε τον Δημητρό, όπως κι εγώ. Τον έναν και μοναδικό άντρα που πάλεψε, υπερασπίστηκε μέχρι εσχάτων την αγαπημένη του Αριστούλα και πολέμησε σαν θεριό ανήμερο στο Αλβανικό μέτωπο για την απελευθέρωση του τόπου μας.

Θα γνωρίσετε την γριά Σταματίνα, την γυναίκα που έχασε τα παιδιά της και τάχθηκε στην άλλη πλευρά… εκείνη την σκοτεινή, που για παρέα της είχε τα δαιμόνια και τις Ερινύες.

Όλοι οι ήρωες είναι μοναδικοί για μένα, ακόμα και εκείνοι που τόσο στην πραγματικότητα, όσο και μέσα στις σελίδες του βιβλίου, έδειξαν τον χειρότερο τους εαυτό. Ακόμα και όταν κάποιοι για να φτιάξουν την ζωή τους όπως την είχαν ονειρευτεί, πάτησαν πάνω σε πολλές ανθρώπινες ψυχές, δίχως να αναρωτηθούν για τις πράξεις τους αφού η μεταμέλεια για εκείνους δεν ήρθε ποτέ.

4) “Μιγκέ”, ένα λουλούδι  που είναι επίσης γνωστό σαν κρίνο της κοιλάδας και σαν “Δάκρυ της Παναγίας”. Γιατί Μιγκέ;

Β.Τ: Όπως πολύ σωστά ανέφερες Καλλιόπη μου, το Μιγκέ, είναι ο κρίνος της Παναγίας ή αλλιώς τα δάκρυα της. Τα καυτά δάκρυα της, που πότισαν τα σοκάκια της Ιερουσαλήμ, σε αυτά που πάτησε ο Υιός της, πριν τον σταυρώσουν για πάντα. Η απώλεια δυστυχώς είναι ίδια για όλους μας, όπως και για την ηρωίδα μου την Αριστούλα, που παρόλο τον «Γολγοθά» της, κατάφερε να επιζήσει.

5) Πρέπει να σου πω  πως ήδη βρήκα πολλούς λόγους που θα διάλεγα το βιβλίο σου. Ερινύες, κακό ριζικό, κατάρες, αδικίες, ίντριγκες, αγώνας ζωής και φυσικά ο δοκιμασμένος από προηγούμενα βιβλία σου, υπέροχος τρόπος που μας αφηγείσαι τις ιστορίες σου. Εσύ όμως για ποιους λόγους θα μου το συνιστούσες, αν δεν ήσουν η συγγραφέας του, μα μια απλή αναγνώστρια που το έχει διαβάσει.

Β.Τ: Θα σου το συνιστούσα Καλλιόπη μου, γιατί είναι μια κατάθεση ψυχής. Μια ιστορία που θα σε ταξιδέψει στα πανέμορφα Κύθηρα και στο χωριό του Μυλοποτάμου. Θα γνωρίσεις την Αριστούλα Ανδριανού, και μαζί της θα ζήσεις την ζωή της από την αρχή. Από την στιγμή που γεννήθηκε μέχρι την στιγμή που πέθανε. Θα μάθεις για κρυμμένα μυστικά και ίντριγκες που κατέστρεψαν πολλούς ανθρώπους. Θα νιώσεις την αληθινή αγάπη και τον έρωτα και θα φτερουγίσει για ακόμη μια φορά η καρδιά σου. Θα κλάψεις για τα άσχημα και θα μισήσεις μέχρι εσχάτων, εκείνους τους ήρωες, που ανέτρεψαν «με το έτσι θέλω» τόσες και τόσες ζωές. Εύχομαι να το λατρέψεις γιατί είναι κομμάτι της ψυχής μου.

6) Σίγουρα μια τόσο συναρπαστική ιστορία έχει να μεταφέρει και να μεταδώσει πολλά μηνύματα. Ποιο όμως είναι το πιο ουσιώδες για σένα;

Β.Τ: Η πραγματική αγάπη. Είτε αυτή είναι μητρική, αδερφική, πατρική, φιλική ή και ερωτική. Η δύναμη της ψυχής και το θάρρος που κρύβει ο κάθε άνθρωπος μέσα του και όταν βρεθεί αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις, ακόμα κι αν λυγίσει, πρέπει να πατά γερά τα πόδια του στη γη. Να σηκώνει το βλέμμα του, να κοιτά τον ουρανό και να συνεχίζει όσο κι αν πονά.

7) Πόσο σε επηρέασε η συγγραφή του και ποιο μάθημα πήρες εσύ από αυτή την ιστορία;

Β.Τ: Πως εκεί έξω, στον πραγματικό κόσμο, που ζούμε και αναπνέουμε, υπάρχουν αμέτρητοι ήρωες που παλεύουν, πονούν και μοχθούν να ορθοποδήσουν και τα καταφέρουν αφήνοντας πίσω τους ότι τους κρατούσε αιχμάλωτους στα δεσμά του.

8) Βασιλική τα κριτήρια επιλογής ενός βιβλίου είναι διαφορετικά για τον καθένα από μας. Ποια είναι τα δικά σου; Τηρείς αυτά τα κριτήρια και στα δικά σου βιβλία;

Β.Τ: Όντως Καλλιόπη μου, τα κριτήρια επιλογής ενός βιβλίου είναι διαφορετικά για τον καθένα μας. Για μένα είναι η πλοκή, η αγωνία, η σωστή γραφή χωρίς πολλές περιγραφές και οι έξυπνοι ήρωες που μέσα σε λίγες γραμμές, μπορούν να αλλάξουν στο λεπτό την πλοκή του βιβλίου. Εκείνοι οι ήρωες που είτε θα τους αγαπήσεις, είτε θα τους μισήσεις. Οι ολοκληρωμένοι ήρωες που έχουν να σου δώσουν πολλά και εκείνοι που σε παρασύρουν στα δικά τους μονοπάτια. Αυτά λατρεύω σε ένα βιβλίο και αυτά προσπαθώ να τηρώ στα δικά μου.

9) Στην μέχρι τώρα συγγραφική σου πορεία θα έχεις συναντήσει και χαρές και λύπες. Κάποιες στιγμές ίσως να ένιωσες απογοήτευση και άλλες ενθουσιασμό. Για τα εύκολα δεν σε ρωτάω είναι προφανές, στα δύσκολα όμως τι σε κράτησε σε αυτή την πορεία;   

Β.Τ: Τα δύσκολα είναι που με πεισμώνουν και με κάνουν δυνατή. Έτσι είναι η ζωή. Έχει τις χαρές, έχεις τις λύπες της. Αρκεί να στέκεσαι στα πόδια σου και να «πολεμάς» για όσα αγαπάς και σε κάνουν χαρούμενη. Άλλωστε μέσα από τα λάθη μας γινόμαστε πιο δυνατή και αλλάζουμε ως άνθρωποι, αρκεί να μην έχουμε παρωπίδες.

10) Μίλησε μας λίγο για σένα…Ποια είναι η Βασιλική Τσούνη; Τι σε χαλάει, τι σου αρέσει, τι προσδοκάς, τι δεν αλλάζεις, τι θα άλλαζες, τι σε θυμώνει, τι σε ηρεμεί..Ότι θες και μπορείς πες μας.. 

Β.Τ: Η Βασιλική είναι ευαίσθητη και συγχρόνως ένα μικρό «θεριό» που αντιστέκεται στην αδικία. Θυμώνω με το ψέμα και τους «ψεύτικους» ανθρώπους. Προσδοκώ περισσότερη αγάπη και πολλά χαμόγελα. Δεν αλλάζω τον εαυτό μου για εκείνους που δεν το αξίζουν. Θα άλλαζα αν μπορούσα τον κόσμο και όλους εκείνους που μας διοικούν. Με εξοργίζει η βία και με ηρεμεί η φύση, τα ζώα, τα λουλούδια και ο σκύλος μου. Λατρεύω το διάβασμα, το γράψιμο και τους δικούς μου ανθρώπους.

10+1: Εδώ λοιπόν μπορείς να προσθέσεις μόνη σου την ερώτηση που

ΔΕΝ σου έκανα.. Τι δεν σε ρώτησα και θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;;

Β.Τ: Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις αγωνίες μου.

Εκείνες που θα με κάνουν όλο και καλύτερο άνθρωπο. Όλα εκείνα που με πονούν αφού αντικρίζω καθημερινά, τον πόνο, την βία, το έγκλημα ζώντας σε μια κοινωνία που συνεχώς σαπίζει. Για τις ανθρώπινες αξίες και τα δικαιώματα που κάποιοι εκμεταλλεύονται και καταπατούν. Για την διαφορετικότητα που πρέπει να συνυπάρξουμε μαζί της αφού τυχαίνει όλοι μας να είμαστε διαφορετικοί και να μην υποτιμάμε κανέναν. Δεν μπορούμε να κρίνουμε αν η ψυχή μας δεν είναι καθαρή, μπορούμε όμως να βοηθήσουμε ο καθένας με τον δικό του τρόπο, ώστε τόσο ο τόπος μας όσο και εμείς οι ίδιοι να βγούμε από τα σκοτεινά μονοπάτια και να αντικρίσουμε το δυνατό φως της ζωής, της αγάπης, της ισότητας, της διαφορετικότητας.

Όλα εκείνα για τα οποία πλαστήκαμε έχοντας πάντα το χέρι στην καρδιά.

Καλλιόπη μου σε ευχαριστώ πολύ. Ήταν μοναδική η συνέντευξη και χαίρομαι ειλικρινά τόσο πολύ, που ήμασταν συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι.

Και εγώ σε ευχαριστώ πολύ Βασιλική μου,  που μας μίλησες για το βιβλίο σου και που μας χάρισες αυτήν την τόσο όμορφη και ζεστή συνέντευξη-γνωριμία, μαζί σου.

Καλοτάξιδο το βιβλίο “Το άρωμα του Μιγκέ!!

Επιμέλεια συνέντευξης

Καλλιόπη Γιακουμή

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ: “Με βγάζει εκτός εαυτού η ανθρώπινη κακία, ο μικροπρεπισμός και το ψέμα. Σιχαίνομαι το «δήθεν» και το κακό –ή καλό- είναι πως σπάνια μπορώ να κρύψω τα συναισθήματά μου, όταν το αντικρίζω. “

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: “Είναι εύκολο να κατηγορείς, δύσκολο να κατανοείς. Είναι μια διαδικασία ψυχοφθόρα αλλά μπορεί παράλληλα να είναι και λυτρωτική…”

Καλλιόπη Γιακουμή

Ευδοκία Σταυρίδου: «Βαθιά νερά» σημαίνει δοκιμάζω τα όριά μου. Φτάνω στο μηδέν μα δεν με υποτάσσει ακόμα κι αν με ακινητοποιεί παροδικά γιατί βγάζω φτερά και πετάω!

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο