18.6 C
Greece
21 Μαΐου, 2024
MORE ΑΡΘΡΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ

Αφιέρωμα στην … Ειρήνη Βαρδάκη

Η Ειρήνη Βαρδάκη κατάγεται από το Ρέθυμνο. Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα.
Σπούδασε ιατρικά και βιολογικά εργαστήρια, και νοσηλευτική. Έχει ασχοληθεί με τον κλασικό χορό και τον αθλητισμό.
Τα μυθιστορήματα της κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Bell.

Συγγραφικό έργο..

“ΑΝΑΡΜΟΣΤΟΝ ΕΣΤΙ” (2019)
“ΤΟ Ρ ΤΗΣ ΕΡΩΜΕΝΗΣ” (2018) 
“ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ” (2017)
Η Ειρήνη Βαρδάκη όπως θα προσέξατε δεν έχει “βαρύ” και περίτεχνο βιογραφικό.. Όχι γιατί δεν μπορεί, μα να, είναι τόσο όσο.  Είναι συνεσταλμένη και έχει μια ευγενική, μα και διακριτική παρουσία. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι κοινωνική και αποφεύγει τις επαφές με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους αναγνώστες της. Αντιθέτως.. Όποτε και κάποιος θελήσει να της μιλήσει του απαντάει.
Θέλει να μας παρουσιαζεται και να μας μιλά, μέσα από το έργο της. Να μας γοητεύει και να μας αποπλανά με την γραφή της.  Άλλωστε για την Ειρήνη Βαρδάκη, η συγγραφή ήταν πάντοτε αυτό… Ένα παιχνίδι αποπλάνησης.
Η συνταγή της επιτυχίας της είναι απλή και γνωστή… Σκληρή δουλειά –πρώτα από όλα- και τόλμη. Τολμά σε κάθε βιβλίο της να βάζει τον πήχη όλο και πιο ψηλά, να βελτιώνεται, να πειραματίζεται και να διευρύνει τους συγγραφικούς της ορίζοντες.  Η μέχρι τώρα πορεία της στην λογοτεχνία, δείχνει πως τα καταφέρνει σε όλα τα παραπάνω εξαιρετικά.

Η Ειρήνη Βαρδάκη τα τελευταία χρόνια, ξεχωρίζει ανάμεσα στους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς ψυχολογικών θρίλερ. Με το τρίτο της βιβλίο “Ανάρμοστον ετσί”..επιβεβαιώνει τις προσδοκίες που γέννησε το πολλά υποσχόμενο ντεμπούτο της.

Εγώ την γνώρισα πρώτα συγγραφικά μέσα από το βιβλίο της “Το “ρ” της  ερωμένης” και με ενθουσίασε η γραφή της. Το πρώτο της μήνυμα ήταν για να με ευχαριστήσει που διάβασα το βιβλίο της και για όσα έγραψα για αυτό στην άποψη μου.  Δεν το κάνουν όλοι αυτό..Από τότε ήξερα πως δεν θα ήταν η τελευταία μας επαφή.. ούτε προσωπική, ούτε συγγραφική.. Όποτε μιλούσαμε ήταν πάντα σαν να την είχα δίπλα  μου και πίναμε το καφεδάκι μας..  Πάντα ευγενική, γλυκιά, προσιτή…

Αγαπημένο της μότο “Δεν υπάρχει τρόμος που δεν έχει θεοποιηθεί, δεν υπάρχει αρετή που δεν έχει διασυρθεί” του Μαρκήσιου ντε Σαντ, αγαπημένη της ταινία “Τα χρόνια της αθωότητας” και αγαπά πολύ, την ιδιαίτερη πατρίδα την, την Κρήτη. Στον λίγο ελεύθερο χρόνο που διαθέτει, της αρέσει να διαβάζει. Λατρεύει τον Καζαντζάκη, τον Σαμαράκη και τον Βενέζη.

Σύντομα θα κυκλοφορήσει από της εκδόσεις  Bell Το νέο της μυθιστόρημα “Τσιχλόφουσκα”

Στα πλαίσια του αφιερώματος μας, ρωτήσαμε τα μέλη μας  να μας πουν την γνώση τους για την Ειρήνη Βαρδάκη και τα βιβλία της και μας είπαν:

*Λίτσα Σαλαχώρα: Έχω διαβάσει και τα τρία της βιβλία! Το ένα καλύτερο από το άλλο!! Νομίζω ότι στο Αναρμοστον Εστι ξεπέρασε τον εαυτό της!! Περιμένω με ανυπομονησία το καινούριο της!!
*Katerina Mastrogianni: Αγαπώ την Ειρήνη και τα βιβλία της. Την γνώρισα πέρσι στη Έκθεση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη. Είναι γλυκύτατη με ένα μεγάλο χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη και πανέμορφη εννοείται. Έχω διαβάσει την Κρυσταλλια και το Αναρμοστον Εστι και σίγουρα σειρά έχει το Ρ της ερωμένης αλλά και το καινούργιο της ♥️♥️♥️
*Stathis Kourtis:  ΤΑ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ 3. ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΙΤΗ ΚΟΠΕΛΑ..
*Αντρέας Γιάγκου: Αγαπημένη Ειρήνη Βαρδάκη
*Olga Armenaki:  Έχω διαβάσει και τα τρία της βιβλία και πραγματικά με μάζεψαν. Το ένα καλύτερο από το άλλο. Νομίζω στο τελευταίο της ξεπέρασε τον εαυτό της. Δυστυχώς δεν έχω καταφέρει ακόμα να την συναντήσω από κοντά αν και το θέλω πολύ. Κάποια στιγμή θα μας δοθεί η ευκαιρία!!!. Περιμένω το νέο της βιβλίο πως και πως !!!. ❤️
*Άντα Αντρέου:  Με την Ειρήνη έτυχε να γνωριστούμε το 2019 στην βιβλιοπαρουσίαση της. Από τότε κατάλαβα πως είναι ένας όμορφος άνθρωπος με ευγενική ψυχή. Έχω διαβάσει το Ανάρμοστον Εστι. Και ένα θα πω. Διαβάστε την. Αξίζει. Και σαν συγγραφέας και σαν άνθρωπος.
*Τάνια Χαμοπούλου: Έχω διαβάσει και τα τρία βιβλία της και την έχω αγαπήσει χωρίς να έχουμε γνωριστεί από κοντά. Είναι ένα ταλαντούχο και γλυκό πλάσμα, γράφει εξαιρετικά και ελπίζω κάποια στιγμή να της εκφράσω τον θαυμασμό μου από κοντά. Ανυπομονώ να διαβάσω και την Τσιχλόφουσκα.
*Φαίη Δεληγιώργη: Πολύ ωραία δουλειά… Συγχαρητήρια..Αξιόλογη η γραφή της ‼️👏
*Natasa Tsouvala: Δεν την έχω γνωρίσει (ακόμη 🙂) από κοντά, αλλά την αγαπώ μέσα από τα βιβλία της! Έχει τρομερή βελτίωση σε κάθε βιβλίο, πολύ ωραίους και πολυεπίπεδους χαρακτήρες, ωραία υπόθεση στις ιστορίες, ωραία γραφή. Ανυπομονώ για το επόμενο!
*Βαγγέλης Μαργιωρής:  Την Ειρήνη τη γνώρισα στην έκθεση βιβλίου στον Πειραιά, πριν από περίπου 3 χρόνια. Αγχωμένη μεν, μιας και ήταν κι εκείνη πρωταρα στο χώρο των εκδόσεων, αλλά χαμογελαστή και φιλική. Κέρδιζε τον κόσμο με το χαμόγελό της και την θετική της αύρα, στοιχεία που τα έχει διατηρήσει μέχρι σήμερα! Έχω διαβάσει τα δύο πρώτα της βιβλία, το “Κρυσταλλια” και το “Ρ της ερωμένης” κι έχω μείνει έκθαμβος με την εξέλιξη που έχει κάνει ως συγγραφέας! Να είναι πάντα γερή και να μας δίνει τις ιστορίες της! Ακολουθεί η άποψή μου για Το 2ο βιβλίο της.
*Λιτσα Μπαλαφα: Την Ερίνη την γνώρισα πέυσι το καλοκαίρι στο Ζάππειο , είναι ένα υπέροχο κορίτσι απλό , προσιτό μέ ένα τεράστιο και εγκάρδιο χαμόγελο που σε καρδίζει !!!
Και τα τρία βιβλία της είναι τα λατρεμένα μου !!
Περιμένω με αγωνία την τσιχλόφουσκα !!
Ρινούλα σ’αγαπώ και σου εύχομαι να είσαι ευτυχισμένη στη ζωή σου !!💙
*Ματίνα Γιαννιτσάκη: Το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσω είναι της Ειρήνης το “ανάρμοστον εστι” ..
*Ιωάννα Τσολοβίκου: Την Ειρήνη την πρωτογνώρισε η μητέρα μου σε μια παρουσίαση της Κρυσταλλιας της και λίγο πιο προσωπικά μέσω μιας κοινής καλής φίλης της μητέρας της. Μου μίλησε για ένα σπάνιο πλάσμα και λέω κοιτα να δεις η μάνα μου πάλι υπερβολική!! Την Ειρήνη την «πέτυχα» σε μια δύσκολη φάση και για τις δυο μας από μακριά. Μετά από καιρό την «γνώρισα» και συγγραφικά και ομολογώ πως ενθουσιάστηκα!! Τυχεροί όσοι την γνωρίζουν κι ελπίζω να την γνωρίσω από κοντά υπό καλύτερες συνθήκες από ότι την είχα δει τότε ❣️
*Κατερίνα Κοφινά ,Στην χαραυγή των λέξεων: Ωραία λοιπόν. Την αγαπώ. Το ξέρει και η ίδια το ξέρουν και οι φίλοι. Αγαπώ την πένα της. Είναι μια χαρισματική συγγραφέας που γράφει λογοτεχνικά. Δε γράφουν όλοι. Δε γράφω ούτε εγώ. Έτσι; Να παραδεχτούμε κάποια πράγματα. Έχω διαβάσει όλα της τα βιβλία. Θα πάρω το καινούργιο της και γενικά νομίζω πως τέτοιοι συγγραφείς που είναι και μάλαμα παιδιά αξίζουν όλα τα καλά του κόσμου. Ειρήνη Βαρδάκη. Ρισπεκτ.
*Zoi Margellou: Κ τα 3 της κ.μ αρεσαν πολύ.. Από κοντά όχι ακόμα αλλά αν κρίνω από αυτά που διακρίνω στις μεταξύ μας συνομιλίες είναι πολύ απλή προσιτή εκτός από καρακουκλάρα!!!

Κάποιες από τις απόψεις των μελών της ομάδας μας  για τα βιβλία της Ειρήνης Βαρδάκη ..

“ΑΝΑΡΜΣΤΟΝ ΕΣΤΙ” 
Υπόθεση: Μου έλειψες, γι’ αυτό σ’ ανέστησα. Με σκότωσες, γι’ αυτό δε σε λυπάμαι.
Μια γυναίκα θύμα της πιο αποτρόπαιης εγκληματικής ενέργειας.
Τρεις άνθρωποι καλούνται να βρουν και να πουν την αλήθεια: ο σύζυγος, ο εραστής, η καλύτερή της φίλη.
Και ανάμεσά τους… γρίφοι που θυμίζουν αρχαία τραγωδία.
Μίσος, πάθος και εμμονές σ’ ένα συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ για δυνατούς λύτες.
Η καταιγίδα που θα πλήξει απόψε την Κρήτη δε θα μοιάζει με καμιά.
Γράφουν στο οπισθόφυλλο του βιβλίου..

 

☑️«Ένα πολυδιάστατο ψυχολογικό θρίλερ… αποδεικνύει πως η λογοτεχνική πένα και οι λυρικές περιγραφές μπορούν να συνταιριάξουν μοναδικά με το μυστήριο, την ένταση, το σασπένς και τα διαταραγμένα παιχνίδια του μυαλού και της ψυχής ».

Κέλλη Κρητικού, Athens Voice

☑️«Η άρτια λογοτεχνική γραφή της Ειρήνης Βαρδάκη διεισδύει στα βάθη της ψυχής των ηρώων, στήνοντας ένα εφιαλτικό, γεμάτο ένταση και ανατροπές σκηνικό. Μυστικά και ανομολόγητα πάθη οδηγούν στο σημείο μηδέν ».

Μαρία Κουλούρη, blogger, Vivlia4U

☑️« Ένα σκοτεινό ψυχολογικό θρίλερ που μελετά σε βάθος την έννοια της αγάπης… Σκληρό, σοκαριστικό… Μια αρχαία τραγωδία που πλανεύει και τυφλώνει το νου, επιφέροντας την καταστροφή, αναζητώντας την κάθαρση ».

Ελισάβετ Γεωργιάδη, blogger, Book Tales

.
Τάνια  Χαμοπούλου
Ένα εξαιρετικό ψυχολογικό θρίλερ που δεν επιτρέπει να το αφήσεις από τα χέρια σου αν δεν φτάσεις στην τελευταία του σελίδα. Εκτός κι αν χρειάζεται να πάρεις μια ανάσα για να “χωνέψεις” αυτά που διαβάζεις. Μυστήριο, ανατροπές που σοκάρουν, ένταση και αγωνία για την εξέλιξη από την αρχή έως το τέλος. Η άριστη χρήση της ελληνικής γλώσσας, η λογοτεχνική γραφή που γοητεύει και η μυθοπλασία που σοκάρει συνθέτουν ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα-θρίλερ που αξίζει να διαβαστεί.
Έχοντας διαβάσει και τα τρία βιβλία της Βαρδάκη ανυπομονώ για το επόμενο 
.
Evangelia Mangou

 

Έχετε ποτέ σκεφτεί πώς είναι να ζεις τον τρόμο, τον φόβο, τον πόνο, τον εξευτελισμό και την μυρωδιά του θανάτου;
Σκεφτείτε τώρα όλα αυτά να τα ζείτε ξανά και ξανά και να μην μπορείτε να αντιδράσετε..
Η Ειρήνη με πολύ καλή λογοτεχνική περιγραφή έχει δημιουργήσει στο Ανάρμοστον Εστί μία ιστορία που δεν θα αφήσει κανέναν αδιάφορο. Ένα βιβλίο εξ ολοκλήρου γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο. Ή μάλλον πρόσωπα. Γιατί όλοι σχεδόν οι πρωταγωνιστές συμμετέχουν, μέσα από μικρά κεφάλαια, περιγράφοντας τα γεγονότα από την πλευρά τους.
Παρ’όλα αυτά είναι τόσο διαστροφικά ανάρμοστες οι ζωές τους που τίποτα δεν προδίδει την αλήθεια…
Γιατί όταν είσαι ικανός να προκαλέσεις τέτοιο κακό, τότε είσαι ήδη αιχμάλωτός του. Είσαι εσύ το κακό με σάρκα και οστά και απλά εκτενείς τις εντολές του.. θολωμενος! Και το μεγαλύτερο θύμα είσαι εσύ!
Πηχτό σκοτάδι μπλεγμένο με μίσος και οργή και ανάρμοστες συμπεριφορές.. Ένας δια ζώσης εφιάλτης!!!
Και η Ειρήνη από την άλλη πλευρά, που πρέπει να συνεχίσει να γράφει!!!
.

Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή για το βιβλίο 

“Ανάρμοστον εστί” 

.

“ΤΟ Ρ ΤΗΣ ΕΡΩΜΕΝΗΣ”
Υπόθεση:
Δύο φόνοι.
Ένα ύποπτος.
Μισή αλήθεια. 
.
Με αντίπαλο την ερωμένη, το πρώτο που θα χάσεις είναι το μυαλό σου.
Η παρτίδα ξεκίνησε. Τα πιόνια θυσιάζονται.Αν θες να σωθεί ο βασιλιάς, πρέπει να προστατέψεις τη βασίλισσά σου.
“Το ρ της ερωμένης” είναι το νέο καθηλωτικό ψυχολογικό θρίλερ της Ειρήνης Βαρδάκη.
Αντέχεις να μπεις στο παιχνίδι;

Βαγγέλης Μαργιωρής

Το «Ρ» είναι ένα γράμμα που έχει την ικανότητα να δίνει έμφαση. Ο τρόπος που κάποιος το προφέρει, μπορεί να καθορίσει μια πρόταση. Να της δώσει έναν επιπλέον λυρισμό ή να την κάνει να τρέξει, να κυλήσει με την αρμονική ιδιότητα του νερού. Έχει βέβαια και κάποιες πιο σκοτεινές ιδιότητες. Είναι ένα γράμμα που, αν δεν το εκφέρεις σωστά, είναι ικανό να οδηγήσε στην τρέλα και στην απόγνωση. Ο Σέργιος μπορούσε να το προφέρει, λάτρευε να το ακούει, μα και πάλι δεν κατάφερε να μην εγκλωβιστεί στον ήχο του.
Το βιβλίο της Ειρήνης Βαρδάκη «Το Ρ της ερωμένης» ήταν για εμένα μια μικρή αποκάλυψη. Δεν θα ήθελα να βιαστώ να το χαρακτηρίσω ως προς το είδος του. Μου άφησε την αίσθηση ότι ακροβατεί ανάμεσα στο αστυνομικό και το αισθηματικό, έχοντας όμως έντονες δόσεις φιλοσοφία και ψυχολογίας στις σελίδες του. Η ιστορία ξεκινάει με τον Σέργιο και την Αγγελική, ένα ζευγάρι που υπάρχει περισσότερο από συνήθεια παρά από οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα. Μια συμμαθήτρια του Σέργιου, η Ευρυδίκη, κάνει την εμφάνισή της και λειτουργεί ως θρυαλλίδα στη ζωή του ζευγαριού. Τι θέλει όμως πραγματικά αυτή η γυναίκα από το ζευγάρι και τι ζητούν ο Σέργιος και η Αγγελική από εκείνη; Αυτό ως πρώτη ανάγνωση μοιάζει με αισθηματικό μυθιστόρημα. Φυσικά και δεν είναι έτσι! Στις 395 σελίδες υπάρχουν πολλά που αποκαλύπτονται, αργά και με μεθοδικότητα. Το έγκλημα θα κάνει την εμφάνισή του και θα τραβήξει πάνω του τα βλέμματα. Όμως η συγγραφέας δεν αφήνει σε κανένα σημείο την προσοχή του αναγνώστη να ξεφύγει από το ψυχογράφημά των ηρώων της. Ως βασικό της εργαλείο σε αυτή της την προσπάθεια έχει το πρώτο πρόσωπο στο οποίο είναι γραμμένο όλο το βιβλίο. Ο κάθε ήρωας μιλάει για τον εαυτό του και τις σκέψεις του και την ιστορία όπως ο ίδιος τη βιώνει. Έτσι ο καθένας ξεχωριστά και ταυτόχρονα όλοι μαζί αναγκάζουν τον αναγνώστη να κάνει βουτιά στις σκέψεις τους. Να σκεφτεί όπως αυτοί να δει όπως αυτοί, να γευτεί, να ακούσει, να νιώσει, να κλάψει, όπως αυτοί. Σε όλο το βιβλίο υπάρχουν διάσπαρτοι μονόλογοι, φτιαγμένοι με τέτοιο τρόπο που προσωπικά τους αισθάνθηκα ως θεατρικούς μονολόγους που αποδίδονται από εκπληκτικούς ηθοποιούς. Μέσα από αυτές τις εξομολογήσεις ερχόμαστε σε επαφή με τα συναισθήματα των ηρώων αλλά και με τα δικά μας! Εδώ είναι η πιο μεγάλη έκπληξη αφού με την ανάγνωση βγαίνουν στην επιφάνεια έντονα συναισθήματα! Επιπλέον ο λυρισμός του κειμένου πολλές φορές αγγίζει τα όρια της ποίησης σε τέτοιο βαθμό, που να αφήνει έντονη τη γεύση της ρίμας στα χείλια!
Έχοντας διαβάσει και το πρώτο βιβλίο της Ειρήνης Βαρδάκη την «Κρυσταλλία», ομολογώ ότι σε αυτό, έχει κάνει πραγματικά συγγραφικά άλματα. Σφιχτοδεμένη ιστορία, ρεαλισμός, δουλεμένοι μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια χαρακτήρες! Μια πραγματικά αξιέπαινη προσπάθεια που απέδωσε ένα πραγματικά υπέροχο αποτέλεσμα. Τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια Ειρήνη Βαρδάκη
.
Ειρήνη Ψαράκη
Την Ειρήνη Βαρδάκη τη γνωρίσαμε και την αγαπήσαμε με την Κρυσταλλία. Τώρα με την Ευρυδίκη και το Ρ της ερωμένης απλά την αποθεωνούμε και την κατατάσσουμε στις πολύ καλές και ανερχόμενες συγγραφείς της Ελλάδας. Καταφέρνει με ένα μοναδικό τρόπο και σε παρασύρει μέσα στις ιστορίες της και ακολουθείς κατά πόδας τους ήρωες των βιβλίων της καθώς επίσης σε βάζει μέσα στο μυαλό και την ψυχολογία τους και εκεί που μπορεί στην πραγματική ζωή να τους γνωρίσεις και να τους αντιπαθείς, στο βιβλίο η Βαρδάκη σε κάνει να τους νιώθεις και να τους συμπονέσεις. Μία παράνομη σχέση, δύο θάνατοι και ένας ύποπτος και αρχίζει η ιστορία.
.
Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή για το βιβλίο 
.
“ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ”
Υπόθεση: Κρυσταλλία..Αέρινη, επιβλητική, μια γυναίκα που έχει πολλά να πει και περισσότερα να κρύψει.
Πλασμένη για τ’ αλλιώτικο, το διαφορετικό. “Διαόλου θηλυκό”. Έτσι την αποκαλούσε η μάνα της.
Τη σπάνια ομορφιά της την απέδιδε σε δώρο που της έκανε ο διάβολος για να πλανεύει κόσμο.
Έχοντας αποδράσει από τη ζωή της στο νησί, η Κρυσταλλία δουλεύει σε ένα από τα πιο φημισμένα μπαρ της πόλης. Οι άντρες παγώνουν στη θέα της. Το πλάσμα που τους σερβίρει θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη σταρ, μια ντίβα από αυτές που εξυμνούν τα περιοδικά. Κι όμως εκείνη είναι μια σερβιτόρα, η δική τους σερβιτόρα.
Ένα μοιραίο ερωτικό τρίγωνο.
Κρυσταλλία, Νικόλας, Γωγώ. Οι τρεις τους ακροβατούν σ’ ένα τεντωμένο σχοινί. Εδώ ο έρωτας και το πάθος μπλέκουν σε έναν επικίνδυνο χορό με τα ψέματα και την προδοσία. Ένα χορό που μοιάζει με βουτιά στο κενό.

Ο δολοφόνος.
Ένας αόρατος δολοφόνος σπέρνει τον πανικό στην πόλη. Τα θύματά του είναι όμορφες νεαρές κοπέλες. Η αστυνομία ζητά απαντήσεις. Ψάχνει τη λύση σ’ ένα αίνιγμα πάθους και διαστροφής. Και ο χρόνος μετράει αντίστροφα.

Η μοίρα κόβει την τράπουλα,
τα φύλλα μοιράζονται,
το παιχνίδι αρχίζει…

Το πρώτο μυθιστόρημα της Ειρήνης Βαρδάκη είναι μια σκοτεινή ιστορία αγάπης, πάθους και εμμονών.

.
Katerina Mastrogianni

Τελειώνοντας αυτό το βιβλιο ανάμεικτα συναισθήματα με διακατεχουν. Η Κρυσταλλια ένα πλάσμα με ομορφιά ονειρική, σαγηνευτική,”διαόλου θυληκο” όπως την αποκαλούσε η μάνα της. Η Κρυσταλλια η αλλιώς Κρυσταλλινη θα το σκάσει από το πατρικό στο νησί πατώντας πόδι στα θέλω της μάνας της να την παντρέψει με κάποιον αρκετά μεγαλύτερο της για να λύσει τα οικονομικά τους προβλήματα και να περιορίσει την αδαμαστη ομορφιά που προκαλούσε όλα τα αρσενικα. Ξεκίναει μια νέα ζωή στην πόλη, πιάνει δουλειά ως σερβιτόρα σε ένα μπαρ ώσπου ο έρωτας θα της χτυπήσει την πόρτα. Όμως η μοίρα υφαίνει το δικό της μοιραίο ιστό.. Εκεί που κάτι τελειώνει, κάτι άλλο αρχίζει για να τελειώσει κι αυτό…Πονος,χαρα, μισός, ξανά πόνος και μετά το απόλυτο κενό ήταν τα αισθήματα που μου δημιουργήθηκαν διαβάζοντας το. Το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως, με κράτησε δέσμια του μέχρι το τέλος🌹❤️

.

Maria Chrysou

 

Τελικά, αυτό που έχει την πιο μεγάλη σημασία για ένα βιβλίο, είναι η απάντηση στην ερώτηση «Οκ, το διάβασα. Μου άρεσε;»

Άφησα να περάσουν επίτηδες κάποιες ημέρες από την ημέρα που το τελείωσα, μόνο και μόνο για να είμαι σίγουρη για την απάντησή μου (γιατί κάποιες φορές ο ενθουσιασμός μας μπερδεύει). Ναι, λοιπόν. Η Κρυσταλλία μου άρεσε. Και τώρα πια μπορώ να εξηγήσω και τους λόγους.

Έχει φόνους, αυτοκτονίες, βιασμούς, παιδική κακοποίηση, υπόκοσμο, αυτοκτονίες, οικογενειακή βία, αστυνομικές έρευνες κλπ, αλλά δεν είναι ένα αμιγώς αστυνομικό βιβλίο.

Έχει έρωτες, παιχνίδια εξουσίας, παράξενες αγάπες, αφοσίωση, ψέματα, απιστίες, παράλληλες ζωές, κλπ αλλά δεν είναι ένα αμιγώς ερωτικό μυθιστόρημα.

Έχει άπειρους χαρακτήρες, εικόνες από την σκληρή ελληνική ύπαιθρο, από τον υπόκοσμο της νυχτερινής ζωής, από τον κόσμο της πορνείας, από οικονομικές καταστροφές, από καλλιτεχνικές εμμονές, από κατεστραμμένα παιδικά όνειρα στα ιδρύματα, από παραδομένους ανθρώπους στην απόγνωση και στο πένθος, κλπ αλλά δεν είναι ένα αμιγώς ψυχογραφικό μυθιστόρημα.

Τί είναι; Είναι απλά ένα πολύ καλό βιβλίο!!! Που θα σου κρατήσει καλή παρέα όσο το έχεις στα χέρια σου. Που θα ταυτιστείς και θα μισήσεις τους χαρακτήρες του. Που περιγράφει έξοχα πόση τραγικότητα κρύβουν οι ζωές μας, πώς τυχαία γεγονότα μπορούν να μας παρασύρουν και να μας αλλάξουν τα πάντα. Γενικά είναι ένα βιβλίο που δεν είχε ανάγκη να εμβαθύνει σε κάποια σοβαρά θέματα που αναφέρει, αλλά θα σε κάνει να τα σκεφτείς πολύ.

Ναι, λοιπόν Κρυσταλλία. Μου άρεσες, σε αγάπησα, με εκνεύρισες πολύ που ήσουν τόσο δοτική και τέλεια, αλλά θα μου λείψεις.

Μπράβο στην Ειρήνη Βαρδάκη για την πρώτη της συγγραφική δουλειά. Μας άφησε μια γλυκιά επίγευση και μια αναμονή για το δεύτερο βιβλίο της, που έρχεται σύντομα.

ΥΓ. Φήμες λένε πως το Ρ της ερωμένης θα κάνει θόρυβο! Φήμες!

.

Γίνετε μέλος της ομάδας μας “Βιβλίων Ορίζοντες” στο facebook πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο

Βιβλίων Ορίζοντες

Επιμέλεια και σύνταξη κειμένου: Καλλιόπη Γιακουμή

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

Ο Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ υπήρξε ένας από τους θεμελιωτές της λογοτεχνίας τρόμου….

Καλλιόπη Γιακουμή

ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

Καλλιόπη Γιακουμή

Τα 25 καλύτερα βιβλία του 1ου εξαμήνου του 2021

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο