10.8 C
Greece
30 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

“ΑΚΑΚΙΕ” του Κώστα Κρομμυδα, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Ακάκιε  Η άποψη της Φαίης Δεληγιώργη για το βιβλίο
 
“ΑΚΑΚΙΕ”
Συγγραφέας Κώστας Κρομμυδας
Εκδόσεις Διόπτρα
***

Είναι κάποια βιβλία που κρύβουν μοναδικές ιστορίες στις σελίδες τους. που διοχετεύουν την ψυχή σου με τόσο δυνατά και ξεχωριστά συναισθήματα, που πραγματικά σε καθηλώνουν και σε παρασύρουν στη δίνη τους.

Αυτά τα βιβλία αδυνατείς να τα αφήσεις από τα χέρια σου, καθώς έχουν την ικανότητα να σου μεταγγίζουν αβίαστα, όλη την ψυχή και το μεράκι που έχει βάλει μέσα σε αυτά ο συγγραφέας τους. Σε κάθε σελίδα τους σου θυμίζουν πόσο τυχερός είσαι, που ανήκεις και εσύ σε αυτό το υπέροχο κόσμο της λογοτεχνίας, ως αναγνώστης και απολαμβάνεις τέτοια μυθιστορήματα.

Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και το νέο, εξαιρετικό βιβλίο του ταλαντούχου Κώστα Κρομμύδα, “ΑΚΑΚΙΕ“. Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, αποτελεί ένα συγκλονιστικό βιογραφικό οδοιπορικό μιας και αφορά την ιστορία ζωής του Λευτέρη Μαντζίκα, που το όνομα του έμελλε να γίνει σταθμός, όχι μόνο για μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ζυμαρικών στην χώρα μας, αλλά και σε όλη της Ευρώπη. 

Μέσα από κινηματογραφικά στιγμιότυπα και γλαφυρές περιγραφές, ακολουθούμε, το μονοπάτι της ζωής του Λευτέρη Μαντζίκα που ξεκινά από την Λιγοψά Ιωαννίνων, ένα ορεινό χωριό της Ηπείρου, όπου τον πρωτοσυναντάμε ως παιδί. Ένα παιδί στερημένο από τη γλυκιά και ζωογόνο θαλπωρή της μητρικής αγκαλιάς, μια απώλεια που σημάδεψε ανεξίτηλα την τρυφερή παιδική του ηλικία και που τον συνόδευε πάντα ως και την τελευταία στιγμή ζωής του. Ο Λευτέρης ήταν μόλις 11 χρόνων όταν ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αθήνα. Με μοναδικό εισιτήριο μια χρυσή λίρα και μοναδικές αποσκευές το ανήσυχο και δαιμόνιο πνεύμα του, αποφασισμένος, φοβισμένος, ανασφαλής, αλλά δυνατός και τολμηρός πάντα, ξεκινάει ένα ταξίδι με προορισμό το άγνωστο και συντρόφους την ελπίδα και τα όνειρα του. Διορατικός, εργατικός, στωικός και ακούραστος, ο Λευτέρης αρχίζει και εργάζεται το πρωί σε ένα παντοπωλείο, όπου εκεί καταστρώνει και τα πρώτα του επιχειρηματικά σχέδια, ενώ το βράδυ, μαθητεύει σε νυχτερινό σχολείο, παλεύοντας να χαράξει νέα μονοπάτια προς την νέα ζωή που ονειρεύεται.                        

Ο έρωτας μπαίνει στη ζωή του απρόσμενα και στο πρόσωπο της Μαρίνας βρίσκει την γυναίκα που θέλει να ατενίσει το μέλλον μαζί της. Η μοίρα όμως έχει άλλα σχέδια για εκείνον αφού ο πόλεμος του 40 βρίσκει τον Λευτέρη στη πρώτη γραμμή στην Κλεισούρα να πολεμάει για την πατρίδα. Μετά το τέλος του πολέμου και με την αγαπημένη του Μαρίνα στο πλευρό του, ξεκινάει την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Καινοτόμος, εφευρετικός, έξυπνος, φιλόδοξος, αλτρουιστής και πάντα δίκαιος, προχωρά και ανοίγει νέους δρόμους χτίζοντας βήμα βήμα και με μεγάλη προσοχή και υπομονή, ένα μέλλον πιο όμορφο ακόμα και από αυτό που εκείνος φανταζόταν, ένα μέλλον ικανό να χαρίσει την ευτυχία σε αυτόν, σε όσους αγαπούσε, μα και σε όσους χρειάστηκαν την βοήθεια του.

Η ζωή του Λευτέρη δεν υπήρξε καθόλου εύκολη, ούτε ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Αγωνίστηκε σκληρά ενάντια σε πολλές αντιξοότητες για να μπορέσει να εδραιώσει το όραμα του. Τα δύσκολα παιδικά χρόνια που έζησε, δεν του στέρησαν την αγάπη, το όραμα και την ελπίδα, δεν μείωσαν την πίστη στο όνειρο και την όρεξη για δημιουργία και όσο πιο πολύ ανέβαινε τα σκαλιά της επιτυχίας, τόσο δεν ξεχνούσε να παραμένει Άνθρωπος της προσφοράς και της ευεργεσίας για τον τόπο του και για τους συνανθρώπους του.

Μέσα από την αφήγηση για την ζωή του ξετυλίγεται και η ιστορία των χρόνων που την ακολουθούν. Μέσα από την επιμελή έρευνα που έχει κάνει ο Κώστας Κρομμύδας, σκιαγραφείτε και φωτίζεται όλο το κοινονικοπολιτικό σκηνικό της εποχής. Μαθαίνουμε πτυχές της ελληνικής ιστορίας και την ζωή των ανθρώπων, από τα χρονιά της κατοχής, τον εμφύλιο, το χρονικό της διδακτορίας και της μεταπολίτευσης, όπου ο κόσμος πασχίζει να  ισορροπήσει ηθικά, βιοποριστικά και πολιτικά και να εναρμονιστεί με τις τόσες αλλαγές. Η αφηγηματική δεινότητα του συγγραφέα βοηθάει πολύ στο να εντρυφήσει ο αναγνώστης πολύ εύκολα στο κείμενο, χωρίς να κουράζεται ή να μπερδεύεται. Η πένα του δυνατή, καθαρή, με  διάφανη την απλότητα του λόγου, τον παρασύρει εύκολα στη δίνη των γεγονότων. Ντυμένη με κινηματογραφικές σκηνές, παραστατικές εικόνες και  προσεκτικά μελετημένους διαλόγους, απογειώνει την αφήγηση και χαρίζει έντονες  μοναδικές στιγμές που μένουν ανεξίτηλες στην μνήμη.                                                       

Οι χαρακτήρες του βιβλίου ξεχωριστοί, αληθινοί ή φανταστικοί, σκιαγραφούνται άρτια από τον δημιουργό τους, που με θαυμαστή δεξιοτεχνία, δεν ξεφεύγει από τα πραγματικά γεγονότα και ενσωματώνει την μυθοπλασία αριστοτεχνικά με την πραγματικότητα. Έτσι αβίαστα καταφέρνει να μεταφέρει αρκετή από την ατμοσφαίρα, την νοσταλγία, τις γεύσεις και τα αρώματα μια αλλοτινής εποχής, στοιχεία που προσδίδουν περίσσια γοητεία και ομορφιά στο βιβλίο. Η εν συναίσθηση του αναγνώστη πετυχαίνεται απρόσκοπτα, καθώς το ενδιαφέρον του τονώνεται διαρκώς. Το αποτέλεσμα συναρπάζει καθώς έτσι προσφέρεται απλόχερα περισσότερη αναγνωστική απόλαυση μέσα από αυτό το αξιόλογο μυθιστόρημα.

Ωστόσο το επίκεντρο του βιβλίου είναι ο ίδιος ο ήρωας. Ο συγγραφέας εστιάζει επιδέξια πάνω του, αναδεικνύει με επιτυχία τον χαρακτήρα του, ιχνηλατεί και ζωντανεύει τις διάφορες πτυχές της ψυχής του και αγγίζει με ευαισθησία τις διακυμάνσεις και τις ανησυχίες του καθ΄όλη την διάρκεια του βίου του. Με αυτόν τον τρόπο ο αναγνώστης τον γνωρίζει καλύτερα, τον καταλαβαίνει και τον ακολουθεί πιστά. Γίνεται συνοδοιπόρος και κοινωνός του, συμμετέχοντας σε όλες τις δύσκολες ή εύκολες στιγμές που σημάδεψαν την ζωή του.   

Ο Κώστας Κρομμύδας μας παραθέτει ένα εξαιρετικό βιβλίο. Πατώντας πάνω σε προσωπικές διηγήσεις, μέσα από την επαφή που είχε ο ίδιος μαζί τους και από προσωπικά έγγραφα, καταγράφει με μαεστρία στο χαρτί την βιογραφία του Ε.Μαντζίκα, αποτιμώντας τον απαιτούμενο σεβασμό που αρμόζει σε ένα τέτοιο πρόσωπο. Μια δυνατή, βιωματική ιστορία, που ρέει αβίαστα, διαποτισμένη με  άφθονο συναίσθημα. Μια συγκλονιστική διαδρομή ζωής, που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Ένα πολύτιμο μάθημα που όλοι πρέπει να διδαχθούμε. Ένα δυνατό, ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα, εξαιρετικά καλογραμμένο, που σε καθηλώνει και σε παρασύρει εύκολα να το ζήσεις και να το απολαύσεις, από την αρχή μέχρι το τέλος.

Διαβάζοντας και την τελευταία σελίδα από αυτό το θαυμάσιο βιβλίο που προσωπικά έμενα με συνεπήρε συναισθηματικά, άρχισα να σκέφτομαι τους λογούς που ο ΑΚΑΚΙΟΣ με άγγιξε τόσο βαθιά. Ψάχνοντας να βρω τι ήταν αυτό που με συγκίνησε και που μίλησε στην ψυχή μου, κατάλαβα πως εκτός από την εκπληκτική ιστορία που διατρέχει τις σελίδες του, αυτό που ένιωσα έντονα σαν αναγνώστρια, ήταν το ανθρώπινο μεγαλείο του ήρωα. Η δύναμη της ψυχής του, το αεικίνητο, οξυδερκή πνεύμα του και η ανόθευτη συνείδηση του Λευτέρη Μαντζίκα κέρδισε τον σεβασμό. Αυτός ο αξιοθαύμαστος άντρας, που πέρα από την οικονομική επιφάνεια που δημιούργησε με μόχθο και αδιάκοπο αγώνα, μπόρεσε και κράτησε γερά τον ορισμό του να παραμένεις Άνθρωπος με ηθικές αξίες, κάτω από όποιες συνθήκες ζεις και πορεύεσαι σε αυτή τη ζωή, κέρδισε και την εκτίμηση μου.

Ένα βιβλίο λοιπόν, που αγγίζει τόσο την καρδιά σου, που πλημμυρίζει με τόσο θετικά συναισθήματα την ψυχή σου, δεν μπορεί παρά να είναι ένα σπουδαίο βιβλίο. Πολλά συγχαρητήρια στον συγγραφέα του, στον Κώστα Κρομμύδα, για το αξιόλογο αυτό νέο του πόνημα. Τον ευχαριστώ θερμά, για την ευκαιρία που μου έδωσε, να γνωρίσω μέσα από την ιστορία του, έναν καταπληκτικό ΑΝΘΡΩΠΟ, τον Ελευθέριο Μαντζίκα.

Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο

 

Με μια χρυσή λίρα στην τσέπη και μια σοφή συμβουλή ξεκίνησε ο νεαρός Λευτέρης από το χωριό του στην Ήπειρο για την Αθήνα. Ονειρεύτηκε να χτίσει και να δημιουργήσει, να χορτάσει την πείνα του σώματος και της ψυχής των ανθρώπων.
Στην περιπέτεια της ζωής του μια γυναίκα μπαίνει στην καρδιά του, μέχρι που ο πόλεμος, αδυσώπητος κι απάνθρωπος, τους δοκιμάζει.
Όμως τα γραμμένα της ζωής δύσκολα τα ξεγελάς.
Όταν η Ελλάδα ξυπνά από τον λήθαργο του πολέμου, αρπάζει κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται μπροστά του. Αγωνίζεται να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, χωρίς να αφήνει τίποτα να μπει εμπόδιο στον δρόμο του.
Η εργατικότητά του γίνεται πάθος και το πάθος του όραμα.
Χρόνια μετά, όταν ο Ακάκιος βρίσκεται σε κάθε ελληνικό σπίτι, κοιτάζει με δέος το παρελθόν και όσα κατάφερε να δημιουργήσει. Χωρίς να ξεχνά από πού ξεκίνησε, χωρίς να ξεχνά τον τόπο που τον γέννησε. Γιατί ξέρει ότι οι ρίζες είναι που κάνουν τα πιο δυνατά δέντρα.
Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό, θα κρατήσετε στη μνήμη σας χρυσούς σιτοβολώνες του Θεσσαλικού κάμπου, μυρωδιές από παλιά εδωδιμοπωλεία και ήχους από ηπειρώτικα μοιρολόγια.
Μια ιστορία εμπνευσμένη από τη ζωή του Λευτέρη Μαντζίκα που έρχεται να συγκινήσει και να θυμίσει στον καθένα από εμάς πως η ουσία στη ζωή είναι να παραμένεις Άνθρωπος.
Η εταιρία παραγωγής ταινιών και τηλεοπτικών σειρών «Αργοναύτες» απέκτησε τα δικαιώματα του βιβλίου με σκοπό τη μεταφορά του στον κινηματογράφο. Είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα που ιδρύθηκε το 2003 από τον παραγωγό Πάνο Παπαχατζή. Η εταιρεία από την ίδρυσή της έως σήμερα έχει συνεργαστεί με τις σημαντικότερες εταιρίες διανομής στην Ελλάδα (Προοπτική, Audiovisual, Feelgood).
Στόχος της ομάδας των Αργοναυτών είναι να παράγει ταινίες που αγαπά και έχει στη φιλμογραφία της 16 μεγάλου μήκους ταινίες και διεθνείς συμπαραγωγές. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του project έχει αναλάβει ο Σταύρος Στάγκος.
Λίγα λόγια για τoν συγγραφέα

Κώστας Κρομμύδας

Κώστας Κρομμύδας

Ο Κώστας Κρομμύδας είναι απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός στο θέατρο, στην τηλεόραση και στο σινεμά. Συμμετείχε στον τρίτο και τέταρτο κύκλο της σειράς The Durrells.

Τον Μάιο του 2012 εκδόθηκε το πρώτο ­βιβλίο του, Μπαμπά, Mεγάλωσέ με, του ­οποίου η αναθεωρημένη και επικαιρο­ποιημένη έκδοση κυκλοφόρησε ξανά το 2021 από τις εκδόσεις Διόπτρα, και τον Μάιο του 2013 το πρώτο μυθιστόρημά του, Η Ζωή που Έλειπε (αγγλική έκδοση Cave of Silence).

Τον Ιούνιο του 2014 εκδόθηκε το δεύτερο μυθιστόρημά του, με τίτλο Ογκρέσα. Ακολούθησε το Μη με Λησμόνει τον Μάιο του 2015 (αγγλική έκδοση Lake of Memories). Τον Μάιο του 2016 εκδόθηκε το βιβλίο του Ουρανόεσσα, το οποίο βραβεύτηκε το 2017 ως το καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς στην κατηγορία «Ηρωίδα έμπνευση» (αγγλική έκδοση Dominion of the Moon). Τον Μάιο του 2017 εκδόθηκε το μυθιστόρημα με τίτλο Φως μέσα στη Θύελλα (αγγλική έκδοση Athora), ενώ το 2018 κυκλοφόρησε το Μυρωδιά από Σανίδι, το 2019 το Μια Νύχτα Ακόμη και το 2020 η Εβόρα. Όλα τα μυθιστορήματά του βρίσκονταν στην τελική δεκάδα του διαγωνισμού βιβλίου των Public. Παραδίδει μαθήματα συγγραφής (Master Class) και «δημόσιου λόγου-public speech». Αρθρογραφεί σε sites, εφημερίδες και περιοδικά. www.kostaskrommydas.gr onioncostas@gmail.com www.facebook.com/costas.krommidas twitter.com @kostaskrommydas instagram KROMMYDASKOSTAS

Σύνταξη και επιμέλεια: Φαίη Δεληγιώργη 
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“Όνειρα σε δυο τροχούς” του Τάσου Κυριαζή, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΕΡΜΙΝΑ. ΣΩΡΟΣ ΑΠΟ ΠΕΤΡΕΣ” της Βασιλικής Τσούνη, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

“Η Μυρωδιά του Αχινού” της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο