Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή
.
.
.
“Το Εισιτήριο” είναι ακριβώς αυτό που υπόσχεται ο τίτλος του βιβλίου. Ένα εισιτήριο για ένα αναγνωστικό ταξίδι με πολλούς προορισμούς και στάσεις.
Ένα ταξίδι στον έρωτα, το πάθος, την φιλία, στην αγάπη.
Μέσα σε κάποιους ανθρώπους, ακόμα και σε κάποιους από μας, κάποια στιγμή επικράτησε το σκοτάδι της απόγνωσης και της απελπισίας. Της παραίτησης και της ματαίωσης. Ακόμα και η πιο μικρή υποψία φωτός είναι ικανή όμως να δώσει την δύναμη να αποδράσουμε από αυτό, να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να προσπαθήσουμε να βγούμε από τα προσωπικά μας αδιέξοδα. Αρκεί να το θέλουμε. Έτσι αυτό το “Εισιτήριο”, είναι για ένα ταξίδι από μας, σε μας.. Έχει προδιαγεγραμμένη πορεία την ιστορία που χάραξε η Φωτεινή Πανουργιά στις σελίδες του βιβλίου της και με οδηγό την πένα της, μας χαράζει δρόμους και διεξόδους. Δεν είναι πάντα εύκολοι αυτοί οι δρόμοι μα είναι οι μόνοι που οδηγούν στην αλλαγή, στο διαφορετικό, στο καινούριο, στην ζωή από την αρχή, αρκεί να το θελήσουμε και να πάρουμε αυτό εισιτήριο..
Μέσα από την περιπλάνηση στις ζωές των ηρώων της, σκιαγραφώντας χαρακτήρες πολύ οικείους σε μας, είναι πολύ εύκολη η ταύτιση μα και η απόδειξη πως τελικά οι αγώνες που δίνουμε με σκοπό το καλύτερο, αν είναι δίκαιοι και ηθικοί, αν είναι φιλότιμοι και από καρδιάς, αν είναι το μόνο που μας μένει, η τελευταία ευκαιρία και μάχη, στο τέλος, πάντα μας δικαιώνουν..
Η Μαριάννα Φιλίππου, η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, θέλοντας να αποδράσει από το οδυνηρό παρελθόν της, αποφασίζει να το διαγράψει, να το αφήσει πίσω της και να δραπετεύσει. Έτσι ξεκινά ένα ταξίδι δίχως γυρισμό. Με εισιτήριο την επιθυμία της να τα αλλάξει όλα, επιβιβάζεται στο πλοίο για τη Νάπολη. Σε εαυτό το ταξίδι τα έχει επενδύσει όλα, όνειρα, ελπίδες, προσδοκίες. Όλα όσα σηματοδοτούν μια καινούργια αρχή, για μια ζωή από την αρχή.
Η μέχρι τώρα πορεία της είναι μια κραυγή, ένα παράπονο για όσα λαχτάρησε και δεν μπόρεσε να αποκτήσει. Η αδιαφορία της μητέρας της, η οδυνηρή έλλειψη της μητρικής φροντίδας και αγάπης, την έσπρωχναν να ψάξει να βρει υποκατάστατα της, σε λάθος μονοπάτια που την έφερναν μπροστά σε όλο και μεγαλύτερα αδιέξοδα. Σε σκοτάδια που την τύλιγαν, την οδηγούσαν σε λάθος κινήσεις και η κάθε αποτυχία, την κάθε φορά, την άδειαζε όλο και πιο πολύ από συναισθήματα. Τα μηνύματα, τα μαθήματα, οι αξίες, οι αρχές, η αγάπη και η στήριξη που παίρνουμε από τις οικογένειες μας, είναι αυτά που μας διαμορφώνουν και “κτίζουν” συμπεριφορές που θα καθορίσουν την ζωή μας.
Αν αυτά μας λείψουν, είμαστε λευκό, άδειο χαρτί, στα χέρια του οποιουδήποτε να γράψει πάνω μας, ακόμα και με τα πιο μελανά χρώματα, να τσαλακώσει, να σκίσει και χρησιμοποιήσει όπως θέλει αυτό το χαρτί.
Μεγαλώνουμε με μειωμένα αντανακλαστικά και άδειοι από συναίσθημα, χωρίς παραδείγματα άξια προς μίμηση, το σκοτάδι της ψυχής δεν είναι πια, μόνο απειλή, μα δεδομένο.
Αυτό είναι ένα μόνο από τα μηνύματα που έχει κρύψει η Φωτεινή Πανουργιά σε αυτό το ταξίδι.
Η Μαριάννα, η Όλγα, η Κάρλα, ο Σεργκέι, μέσα από τις δικές τους ιστορίες μας αποκαλύπτουν τα δικά τους μυστικά, μας εξηγούν τους λόγους των δικών τους συμπεριφορών και μας χαρίζουν απλόχερα τα δικά τους μαθήματα ζωής.
Ο έρωτας είναι ένας ακόμα από τους ήρωες αυτού του βιβλίου. Βρίσκεται παντού. Προσδίδει στο κείμενο χάρη στην συγγραφική δεινότητα της Φωτεινής Πανουργιάς, το απροσδόκητο και το ανεξερεύνητο, αυτό που κάνει τον έρωτα συναρπαστικό, ζωοδότη, αυτό που τον κάνει κινητήριο δύναμη, μα και δυνάστη και τύραννο.. Αυτό που τον χρίζει ρυθμιστή, κριτή και πολλές φορές αιτία των περισσότερων αποφάσεων μας, αφού έχει την δύναμη να αλλάζει και να καθορίζει συμπεριφορές και ζωές. Σε διψασμένες καρδιές μπορεί να είναι η δύναμη που θα τις κρατήσει ή αυτό που θα τις καταστρέψει…
Το βιβλίο της Φωτεινής Πανουργιά, είναι ένα εισιτήριο για ένα ταξίδι, γεμάτο δράση και ένταση, αγωνία, δολοπλοκίες, γεμάτο κίνδυνους και ανατροπές, που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο και την αδρεναλίνη στο κόκκινο.
Στις περιγραφές της η Φωτεινή Πανουργιά είναι καταπληκτική. Γλαφυρή όσο χρειάζεται, χωρίς να πλατειάζει με πλήθος λεπτομερειών. “Ζουμάρει” θαρρείς στην ουσία της εικόνας που σου ζωγραφίζει στο χαρτί, λέξη την λέξη και σαν ψηφιδωτό την ζωντανεύει πρώτα στην φαντασία και μετά, σαν φωτογραφία μπροστά σου.
Δεν σας κρύβω πως ο όγκος του βιβλίου( 655 σελίδες), αρχικά με τρόμαξε. Σκέφτηκα πως ίσως να ερχόμουν αντιμέτωπη με επαναλήψεις, με ένα “ξεχειλωμένο” θέμα, με μια ασφυκτικά “στολισμένη” ιστορία.
Μα τίποτα από αυτά δεν συνέβη.
Το συγγραφικό ένστικτο και η ικανότητα της συγγραφέως, λειτουργούσε πάντα εύστοχα όπου έπρεπε χαρίζοντας στο κείμενο της, την ανάλογη ένταση και ανάλυση που το απαιτούσε.
Πείτε μου στα αλήθεια, ως αναγνώστες, θα χρειαζόσασταν κάτι περισσότερο για να κρατήσετε στα χέρια σας αυτό το “Εισιτήριο”;
Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο
Η Μαριάννα Φιλίππου θέλοντας ν’ αποδράσει από το οδυνηρό παρελθόν της αποφασίζει να δραπετεύσει. Μοναδική επιθυμία της ένα ταξίδι δίχως γυρισμό. Επιβιβάζεται στο πλοίο για τη Νάπολη έχοντας για αποσκευή ένα εισιτήριο στο χέρι, που πάνω σ’ αυτό έχει επενδύσει όνειρα για μια καινούργια αρχή, για μια καινούργια ζωή.
Στο πλοίο γνωρίζει τον γοητευτικό και μυστηριώδη Ρώσο Σεργκέι Πετρόφ.
Αναπόφευκτα ένας έρωτας γεννιέται ανάμεσά τους. Η παραμονή της στη Νάπολη όμως παίρνει τραγικές διαστάσεις. ‘Aθελά της γίνεται στόχος της γνωστής εγκληματικής οργάνωσης Καμόρα. Στην προσπάθεια της να ξεφύγει, το παρελθόν της κλείνει τον δρόμο. Κι εδώ, μια νέα περιπέτεια ζωής ξεκινά.
Ποιός είναι ο Σεργκέι Πετρόφ και τί ρόλο θα παίξει στη ζωή της;
Ένα ταξίδι αυτογνωσίας μέσα από μια περιπέτεια στα γαλάζια νερά της Αδριατικής, λουσμένη στο φως της Νότιας Ιταλίας, με πλούσια συναισθήματα και εικόνες.
Μπορεί άραγε ένα εισιτήριο να επιφέρει τη λύτρωση;
Ή υπάρχει χρονικό όριο στις ανατροπές που επιδιώκουμε από τη ζωή;
.
Λίγα λόγια για την συγγραφέα
Η Φωτεινή Πανουργιά γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία Αττικής και μεγάλωσε στην Κυψέλη, ενώ έζησε αρκετά χρόνια και στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Istituto Universitario Orientale στη Νάπολη της Ιταλίας και έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στον Τομέα της Πολεοδομίας, με έμφαση στη γέννηση και εξέλιξη του προσφυγικού συνοικισμού της Νέας Ιωνίας.
Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Εργάστηκε για πολλά χρόνια σε διοικητικές θέσεις στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Ασχολήθηκε περιστασιακά με άρθρα και μεταφράσεις για περιοδικά. Είναι παντρεμένη και έχει τρεις κόρες. Πρώτο της βιβλίο, ο “Παράλληλος κόσμος”.
.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Επιμέλεια και σύνταξη Καλλιόπη Γιακουμή