7.4 C
Greece
27 Οκτωβρίου, 2024
Βιβλία ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

Η καρδιά του πατέρα μου ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΚΟΡΤΩ

Μπαμπάκα,
Για χρόνια, η αγάπη σου για μένα κι η αγάπη μου για σένα μιλούσαν άλλη γλώσσα. Κανείς μας δεν έφταιγε γι’ αυτό: η ζωή είχε μπει ανάμεσά μας. Έπρεπε να μεγαλώσω για να δω καθαρά το πρόσωπό σου, να καταλάβω πόσα σου χρωστώ. Δυο τρόπους ξέρω μόνο να χαρίζομαι: ν’ αγαπώ, και να γράφω. Και καθώς ήδη σ’ αγαπάω απέραντα, σου χαρίζω αυτό το βιβλίο. Το μυστήριο της τρυφερής, μεγάλης σου καρδιάς ήτανε πάντα διάφανο.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Αύγουστος Κορτώ

Κορτώ, ΑύγουστοςΟ Αύγουστος Κορτώ, κατά κόσμον Πέτρος Χατζόπουλος, γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει διηγήματα, μυθιστορήματα, ποιήματα, νουβέλες, κριτικές και βιβλία για παιδιά.
Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Το βιβλίο της Κατερίνας (2013), Επειδή είναι η καρδιά μου (2014), Μικρό χρονικό τρέλας (2016), Ρένα (2017), Σκυλίσια ψυχή (2018), Το μυστικό του Λεονάρντο (2019), Δέσποινα (2020), Όταν κοιμούνται οι φίλοι μου (2021), Μισό παιδί (2021), Η άλλη Κατερίνα (2022), Η μικρή λέξη αγάπη (2022), Τζέρι (2023), Τσιτσιμπού, η μάγισσα της πίστας (2023), Το πράσινο αστέρι (2023), Το σεξ και πώς να το αποφύγετε (2024)• τα ευθυμογραφήματα Έρως ανίκατε μάσαν (2015), Νεοελληνική μυθολογία (2016), Ο άνθρωπος που έτρωγε πολλά (2016), Φωτιά στα Σαββατόπαχα (2018)• η μαρτυρία Η καλύτερη χειρότερη μέρα της ζωής σου. Κουβέντες για το φως μες στο σκοτάδι της κατάθλιψης (2020) και το αφήγημα Η καρδιά του πατέρα μου (2024). Επίσης, έχει γράψει βιβλία για παιδιά: Η εξαφάνιση της Ντόροθυ Σνοτ (2003), που απέσπασε το Κρατικό Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας, καθώς και το Βραβείο Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού βιβλίου, Ο στοιχειωμένος πύργος της Ούρσουλα ντε Φλαφ (2005), Η μαμά δε θέλει να μου πάρει ζωάκι (2005), Έγκλημα στο Τούνδρα εξπρές (2011), Δεν ξανακάνω μπάνιο ποτέ! (2013), Το καταραμένο περιδέραιο της Νιαουφερτίτης (2016), Κορνήλιος Κρικ, σκίουρος ντετέκτιβ (2016) και Το ουφάκι (2017).

                                                                                                                                        

Σειρά: Διαδρομές Ιστορίας
.

Ξανακοιτώντας την ιστορία του κράτους στην Ελλάδα (19ος - 21ος αιώνας)ΞΑΝΑΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

19ΟΣ-21ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΣΤΗΣ

Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται κυρίως μια ανάγνωση της ιστορίας του ελληνικού κράτους η οποία εντάσσεται σε ένα γενικότερο διεθνές παράδειγμα ιστορίας των κρατών. Όσο κι αν κάτι τέτοιο ίσως φαίνεται παράδοξο, η ελληνική ιστοριογραφία για το κράτος μπορεί να είναι ποσοτικά πλούσια, αλλά είτε χαρακτηρίζεται από θεωρητικά υποδείγματα που είναι εντελώς ξεπερασμένα στη διεθνή ιστορική κοινότητα είτε εξακολουθεί να συγκροτείται στη βάση μιας οπτικής σύμφωνα με την οποία το κράτος είναι πολιτική ιστορία, με την έννοια της γεγονοτολογικής ιστορίας.

Στη λογική αυτή, τα δημόσια οικονομικά δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνονται στην ιστορία του κράτους, ούτε κρατικές πολιτικές όπως λ.χ. οι αγροτικές μεταρρυθμίσεις. Είναι προφανές ότι μια τέτοια αντίληψη δεν μας πηγαίνει πολύ μακριά στην κατανόηση της ιστορίας του κράτους. Αν, για παράδειγμα, ένας ιστορικός μετά από πενήντα χρόνια προσπαθούσε να γράψει την ιστορία της Ελλάδας κατά την τελευταία δεκαετία χωρίς να λάβει υπόψη του την πρόσφατη δεκαετή κρίση, το αποτέλεσμα θα ήταν από κάθε άποψη αδύναμο.

Η ιστορική κοινωνιολογία, το παράδειγμα της οποίας υιοθετείται στα κείμενα αυτού του βιβλίου, επιδίωξε να αποφύγει τους σκοπέλους αυτούς, διευρύνοντας σημαντικά τις δυνατότητες κατανόησης της ιστορίας του κράτους διεθνώς. Τα δέκα αυτά κείμενα φιλοδοξούν επομένως να μιλήσουν για την ιστορία του ελληνικού κράτους με μεγαλύτερη συνέπεια και αποτελεσματικότητα απ’ ό,τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα στο πεδίο αυτό της ελληνικής ιστοριογραφίας.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Κώστας Κωστής

Κωστής, ΚώσταςΟ Κώστας Κωστής γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Οικονομική Ιστορία στην Ecole des hautes etudes en sciences sociales στο Παρίσι, όπου το 1985 υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή του. Δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1988 μέχρι το 2003. Από το 2004 είναι καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2006 μέχρι το 2009 κατείχε την Έδρα Σπουδών για τη Νεότερη και Σύγχρονη Ελλάδα στην Ecole des hautes etudes en sciences sociales στο Παρίσι. Από το 2023 έχει αναλάβει τη διεύθυνση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης. Στα δημοσιεύματά του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα Κράτος και επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Η ιστορία του «Αλουμινίου της Ελλάδος», 2013, Η ιστορία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (1914-1940), 2003, Στον καιρό της πανώλης. Εικόνες από τις κοινωνίες της ελληνικής χερσονήσου, 14ος-19ος αιώνας, 1995. Έχει επιμεληθεί επίσης συλλογικούς τόμους, όπως (σε συνεργασία με τον Σ. Πετμεζά) Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά τον 19ο αιώνα (1830-1914), 2006, και Modern Banking in the Balkans and West-European Capital, 19th-20th ce.,1998. Aπό τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα βιβλία του «Τα κακομαθημένα παιδιά της Ιστορίας» (2018), Ο πλούτος της Ελλάδας: Η ελληνική οικονομία από τους Βαλκανικούς Πολέμους μέχρι σήμερα (2019), Ξανακοιτώντας την ιστορία του κράτους στην Ελλάδα, 19ος – 21ος αιώνας (2024).

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

.

Ντίκενς & Prince. Βίοι παράλληλοιΝΤΙΚΕΝΣ & PRINCE

ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΝΙΚ ΧΟΡΝΜΠΥ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΧΙΛΝΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Στο Ντίκενς & Prince ο Νικ Χόρνμπυ, με την ιδιαίτερη, λοξή ματιά του, προτείνει ένα, φαινομενικά, απίθανο ζευγάρι. Τι κοινό έχουν ο εμβληματικός βικτωριανός συγγραφέας Τσαρλς Ντίκενς (1812-1870) με το πρόωρα χαμένο είδωλο της διεθνούς μουσικής σκηνής, τον γεννημένο στη Μιννεσότα Prince (κατά κόσμον Prince Rogers Nelson 1958-2016);

Το Ντίκενς & Prince είναι μια πρωτότυπη, εναλλακτική, εκ παραλλήλου βιογραφική προσέγγιση στις ζωές των δύο δημιουργών. Εξετάζοντας το κοινωνικό τους στάτους αλλά και τις προσωπικές τους τραγωδίες, μα πάνω απ’ όλα το αστείρευτο ταλέντο τους, ο Χόρνμπυ δείχνει μέσα από πολλούς εύστοχους παραλληλισμούς το πώς αυτές οι δύο φοβερές προσωπικότητες από διαφορετικούς αιώνες «φώτισαν τον κόσμο», καταλήγοντας τελικά σ’ έναν εμπνευσμένο στοχασμό για τη δημιουργικότητα, την πειθαρχία και τα ανεξάντλητα ψυχικά αποθέματα που απαιτεί η σπουδαία τέχνη.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Νικ Χόρνμπυ

Hornby, NickΟ Νικ Χόρνμπυ γεννήθηκε το 1957 στο Σάρρεϋ. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Κέμπριτζ και δούλεψε για κάποια χρόνια ως δάσκαλος πριν στραφεί στη συγγραφή βιβλίων. Τα βιβλία του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και έγιναν μπεστ σέλερ σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τις Εκδόσεις Πατάκη έχουν κυκλοφορήσει τα μυθιστορήματα High Fidelity (1996), Για ένα αγόρι (1999), Πώς να είσαι καλός (2003), Η κάθοδος των τεσσάρων (2005), Πίκρα (2009), Η Τζούλιετ, γυµνή (2010), Αστείο κορίτσι (2016), Ακριβώς σαν εσένα (2022), καθώς και το λογοτεχνικό δοκίμιο Ντίκενς & Prince: Βίοι παράλληλοι (2024). Επιπλέον έχει γράψει το αυτοβιογραφικό Ο πυρετός της μπάλας (1992, Ελληνικά Γράμματα 1999) με θέμα το πάθος του για το ποδόσφαιρο, τη συλλογή διηγημάτων Otherwise Pandemonium (2005), και είναι επιμελητής των συλλογών My Favourite Year (1993) και Συνομιλώντας μ’ έναν άγγελο (Εκδόσεις Πατάκη, 2004). Έχει επίσης γράψει τα σενάρια για αρκετές ταινίες, με πιο πρόσφατες τις βραβευμένες Brooklyn και Wild. Το 1999, η Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων τού απένειμε το βραβείο E. M. Forster. Ο ίδιος απέσπασε επίσης τα βραβεία W.H.Smith (2002), London Award (2003), Best Fiction for Young Adults της Αμερικανικής Ένωσης Βιβλιοπωλών (2008) και τιμήθηκε με το βραβείο συνολικής προσφοράς στον τομέα της αθλητικογραφίας από τον θεσμό British Sports Book Awards (2012).

Σειρά:  Βάλε τον ήλιο σύνορο

.

Το αλάτι της τρέλαςΤο αλάτι της τρέλας

Συγγραφέας: Φρέδυ Γεσσέδ
Μετάφραση: Αγαθή Δημητρούκα

“Η τρέλα είναι μια Κόλαση από την οποία μπορεί κανείς να βγει μόνο με τη βοήθεια της ομορφιάς. Το Αλάτι της τρέλας είναι μια μικρή Θεία Κωμωδία, όπου ο Αριέλ Μύλλερ, ετερώνυμο του Φρέδυ Γεσσέδ, περνάει το κατώφλι του Νευροψυχιατρικού Νοσοκομείου Χ. Τ. Μπόρδα στο Μπουένος Άιρες. Κάτω από αυτές τις μαύρες πεταλούδες, εμφανίζεται η Βεατρίκη του, η ψυχίατρος Νταλσόττο, η οποία θα τον βοηθήσει διαμέσου του λόγου να βάλει σε τάξη τις μέρες και τα πράγματα. Διά χειρός γυναικός, λέει ο μύθος, χάθηκε ο άντρας· στην περίπτωση αυτή, η γυναίκα είναι η σωτηρία”.
Χαβιέρ Αδούρις, Αργεντινός ποιητής, μέλος της επιτροπής που απένειμε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης Macedonio Fernández στον Φρέδυ Γεσσέδ για Το αλάτι της τρέλας. 
.
Η σειρά «Βάλε τον ήλιο σύνορο» φιλοδοξεί, μέσα από ποιητικά κείμενα που πραγματεύονται προσωπικές υπερβάσεις των δημιουργών τους, να φωτίσει τον δρόμο της αισιοδοξίας και της αγωνιστικότητας, παρ’ όλες τις αντιξοότητες της ζωής. Και με τον τρόπο αυτό, να απευθυνθεί και στις νεότερες γενιές που παίρνουν σήμερα τη σκυτάλη του κόσμου.
.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
.
Φρέδυ Γεσσέδ
Yezzed, FredyΟ Φρέδυ Γεσσέδ (Fredy Yezzed, Μπογκοτά, 1979) είναι Κολομβιανός συγγραφέας, ποιητής και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Έχει σπουδάσει Σύγχρονη Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο La Salle και Λογοτεχνία στο Pontificia Universidad Javeriana στην Μπογκοτά. Έχει ζήσει στη Νέα Υόρκη και στο Μπουένος Άιρες, και πρόσφατα εγκαταστάθηκε στο Καράκας της Βενεζουέλας.
Εκτός από το Αλάτι της τρέλας (La sal de la locura· Κρατικό Βραβείο Ποίησης Macedonio Fernandez· Μπουένος Άιρες, 2010), έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: El diario inedito del filosofo vienes Ludwig Wittgenstein (Το ανέκδοτο ημερολόγιο του Βιεννέζου φιλοσόφου Λούντβιχ Βιττγκενστάιν· Μπουένος Άιρες, 2012), Carta de las mujeres de este pais (Γράμμα των γυναικών αυτής της χώρας· Εύφημος Μνεία του Λογοτεχνικού Βραβείου Casa de las Americas· Αβάνα, 2017· δίγλωσση έκδοση ισπανικά-αγγλικά, Νέα Υόρκη, 2019) και τη συλλογή επιλεγμένων ποιημάτων του La orilla de los heteronimos (Η όχθη των ετερωνύμων· Μπογκοτά, 2020). Έχει επίσης επιμεληθεί τις εξής ποιητικές ανθολογίες: Parrafos de aire: Primera antologia del poema en prosa colombiano (Παράγραφοι του αέρα: Πρώτη ανθολογία του κολομβιανού πεζού ποιή­ματος· Μεδεγίν, 2010), La risa del ahorcado: Antologia poetica de Henry Luque Munoz (Το γέλιο του κρεμασμένου: Ποιητική ανθολογία του Χένρυ Λούκε Μουνιός· Μπογκοτά, 2015) και συνυπογράφει το Yo vengo a ofrecer mi poema: Antologia de Resistencia (Έρχομαι να προσφέρω το ποίημά μου: Ανθολογία Αντίστασης· Μπογκοτά, 2021). Τέλος, έχει γράψει διηγήματα στα φοιτητικά του χρόνια, τα οποία απέσπασαν διακρίσεις. Συνδιευθύνει τον εκδοτικό οίκο Abisinia Editorial και το λογοτεχνικό περιοδικό Abisinia Review (www.abisiniareview.com ). Παράλληλα, παραδίδει μαθήματα δημιουργικής γραφής υπό τον τίτλο «La otra figura del agua» («Η άλλη μορφή του νερού»). https://fredyyezzed.wixsite.com/ laotrafiguradelagua/clinicas



Εξιλέωση (νέα έκδοση)ΕΞΙΛΕΩΣΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΙΑΝ ΜΑΚΓΙΟΥΑΝ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΠΕΛΟΣ

Την πιο ζεστή μέρα του καλοκαιριού του 1935 στο κτήμα της οικογένειας Τάλλις στο Σάρρεϋ, η δεκατριάχρονη Μπραϊόνυ γίνεται μάρτυρας μιας περίεργης σκηνής με πρωταγωνιστές τη μεγαλύτερη αδελφή της, Σεσίλια, και τον γιο μιας υπηρέτριας των Τάλλις, τον Ρόμπι Τέρνερ.
Η αδυναμία της Μπραϊόνυ να ερμηνεύσει σωστά την οικειότητα μεταξύ των δύο ερωτευμένων νέων –σε συνδυασμό με τη ζωηρή της φαντασία και το αναπτυγμένο λογοτεχνικό της χάρισμα– την οδηγούν στο να επινοήσει ένα τερατώδες ψέμα, οι ολέθριες συνέπειες του οποίου σημαδεύουν ανεξίτηλα τις ζωές και των τριών τους.

Πέντε χρόνια αργότερα, μέσα στο χάος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, οι δρόμοι των τριών διασταυρώνονται ξανά, ανάμεσα στην εκκένωση της Δουνκέρκης και στους πολύνεκρους βομβαρδισμούς του Λονδίνου. Άραγε υπάρχει ακόμα χρόνος για να εξιλεωθεί η Μπραϊόνυ για το παιδικό της λάθος ή θα κατατρύχεται από τύψεις μέχρι το τέλος της ζωής της;

Η Εξιλέωση πρωτοκυκλοφόρησε στα αγγλικά το 2001. Αποτελεί κείμενο-σταθμό της συγγραφικής πορείας του Ίαν ΜακΓιούαν και έχει αποσπάσει τα βραβεία: WH Smith Literary Award (2002), National Book Critics Circle Fiction Award (2003), Los Angeles Times Prize for Fiction (2003) και

Santiago Prize for the European Novel (2004). Το 2010 συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού Time με τα 100 καλύτερα βιβλία γραμμένα στα αγγλικά από το 1923. Η κινηματογραφική μεταφορά του το 2007 σε σκηνοθεσία Τζο Ράιτ, με πρωταγωνιστές τους Κίρα Νάιτλι, Τζέιμς ΜακΑβόι,

Σέρσα Ρόναν και Βανέσσα Ρέντγκρεϊβ, σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία και το 2008 βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής καθώς και με BAFTA και Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ίαν ΜακΓιούαν

McEwan, IanO Ίαν ΜακΓιούαν (γενν. 1948) έχει γράψει δύο συλλογές διηγηµάτων (First Love, Last Rites και In Between the Sheets) και τα µυθιστορήµατα Ο τσιµεντόκηπος (Γράµµατα, 1982), Ξένοι στη Βενετία (Σέλας, 1991), Ο αθώος (Σέλας, 1993), Μαύρα σκυλιά (Σέλας, 1994), Έµµονη αγάπη (Νεφέλη, 1999), Σάββατο (Νεφέλη, 2006), Εξιλέωση (Νεφέλη, 2008, νέα έκδοση από τις Εκδόσεις Πατάκη, 2024), Στην ακτή (Εκδόσεις Πατάκη, 2007, 2021), Solar (Εκδόσεις Πατάκη, 2010), Χαµένο παιδί (Εκδόσεις Πατάκη, 2013), Επιχείρηση Zάχαρη (Εκδόσεις Πατάκη, 2013), Νόµος περί τέκνων (Εκδόσεις Πατάκη, 2015), Καρυδότσουφλο (Εκδόσεις Πατάκη, 2017), Μηχανές σαν κι εµένα (Εκδόσεις Πατάκη, 2019), Η κατσαρίδα (Εκδόσεις Πατάκη, 2019), Μαθήματα (Εκδόσεις Πατάκη, 2023). Το Άµστερνταµ (Νεφέλη, 1999, νέα αναθεωρηµένη έκδοση από τις Εκδόσεις Πατάκη, 2021) απέσπασε το βραβείο Booker το 1998.
……………….
Επιμέλεια και σύνταξη κειμένου για Βιβλίων Ορίζοντες: Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“Το Κάτι τι;” Σειρά: Μελισσάκια στα θρανία – No 2 της Μαρίνας Γιώτη από τις Εκδόσεις Διόπτρα

Καλλιόπη Γιακουμή

“Όταν η μοίρα θέλει…” της Φωτεινής Ταχατάκη από τις εκδόσεις Κίτρο

Καλλιόπη Γιακουμή

7 νέα βιβλία για ενήλικες από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο