21.4 C
Greece
18 Μαΐου, 2024
ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΚΛΙΚ. ΕΣΑΣ ; ΟΙ ΣΤΗΛΕΣ ΜΑΣ

8 διάσημες γυναίκες της… πένας! Πετυχημένες γυναίκες συγγραφείς της εποχής μας

Η λογοτεχνία, έχει αποδείξει πολλές φορές ότι είναι γένους θηλυκού. Μέσα από την πένα και τη σελίδα, η γυναίκα κέρδισε πολλά! 

Ίσως επειδή μπόρεσε να εκφράσει τον εαυτό της και να αναδείξει το ταλέντο της. 

Οι γυναίκες που πέτυχαν να αποκτήσουν δόξα μέσα από τη συγγραφή είναι πάρα πολλές. 

Ας δούμε πιο κάτω μια λίστα που φτιάξαμε για σας. 

                                                 J.K. Rowling

Οι πιο νέοι από εσάς θα γνωρίζετε την J.K. Rowling Βρετανίδα συγγραφέας νουβέλων. Έγινε διάσημη από τη σειρά επτά βιβλίων με το όνομα «Χάρι Πότερ». Γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου του 1965 στον Yate της Αγγλίας. Είναι παντρεμένη με τον Neil Murray, με τον οποίο έχει αποκτήσει δύο κόρες κι ένα γιο. Το σεπτέμβριο έγραψε την τελευταία της νουβέλα με το όνομα «The Casual Vacancy».  

Danielle Steel

Η Ντάνιελ Στιλ γεννημένη στη Νέα Υόρκη το 1947, είναι, σε πάνω από ογδόντα συνεχή μυθιστορήματα, η πιο πολυδιαβασμένη συγγραφέας σε όλο τον κόσμο. Το έργο της περιλαμβάνει τα: «Wings», «The gift», «Accident», «Vanished», «Mixed blessings», «Jewels», «No greater love», «Message from Nam», «Daddy», «Star», «Zoya», «Kaleidoscope», «Wanderlust» και «Secrets». Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 47 χώρες και 28 γλώσσες. Έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό. Έχει εννέα παιδιά και μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Σαν Φρανσίσκο και Παρισιού. 

Toni Morrison

Η Τόνι Μόρισον γεννήθηκε στο Λορέιν του Οχάιο το 1931. Το αληθινό της όνομα είναι Chloe Anthony Wofford και ήταν το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά μιας οικογένειας μαύρων της εργατικής τάξης. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στα Πανεπιστήμια Κορνέλ και Χάουαρντ και εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Χάουαρντ και το Γέηλ. Σήμερα μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στη Ν.Υόρκη και το Πρίνστον του Νιού Τζέρσεϊ, στο Πανεπιστήμιο του οποίου και διδάσκει. Έχει γράψει πολλά μυθιστορήματα: «The Bluest Eye» («Γαλάζια Μάτια», 1970), «Sula» («Σούλα», 1973), «Song of Solomon» («Το τραγούδι του Σόλομον», 1978, τιμημένο την ίδια χρονιά με το Εθνικό Βραβείο Κριτικών), «Tar Baby» («Παιδί από κάρβουνο», 1981), «Beloved» («Αγαπημένη», 1988, Βραβείο Πούλιτζερ του 1988), «Jazz» («Τζαζ», 1992). Έχει επίσης ασχοληθεί με το δοκίμιο. Τα έργα της «Παίζοντας στο σκοτάδι: Το λευκό χρώμα και η λογοτεχνική φαντασία» και «Φυλετική δικαιοσύνη: Η δύναμη της ράτσας» είναι συλλογές δοκιμίων, στα οποία εξετάζονται θέματα φυλετικής συνείδησης και λογοτεχνικής έκφρασης. Το 1993 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για το σύνολο του έργου της.  

Stephenie Meyer

Η Stephenie Meyer αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Birmingham Young έχοντας σπουδάσει αγγλική λογοτεχνία. Με πέντε διαφορετικούς τίτλους στην κορυφή όλων των διεθνών λιστών bestseller στέφθηκε Συγγραφέας της Χρονιάς για το 2008 από τη «USA Today» και είναι μια από τους 100 σημαντικότερους ανθρώπους του 2008 σύμφωνα με το περιοδικό «Time». Τα μυθιστορήματα της σειράς «Twilight» (Λυκόφως) έχουν κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση και έχουν πουλήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια αντίτυπα με μεταφράσεις σε 37 διαφορετικές γλώσσες. Ζει με το σύζυγο και τους τρεις γιους της στο Γκλέντεϊλ της Αριζόνα. Η σελίδα της στο Ίντερνετ είναι www.stepheniemeyer.com. 

Mary Higgins Clark 

Η Μαίρη Χίγκινς Κλαρκ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1929. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Φόρνταμ. Έχει γράψει 46 μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων, καθώς και σενάρια. Τα βιβλία της έχουν σημειώσει μεγάλη διεθνή επιτυχία, χαρίζοντάς της τον τίτλο «Η βασίλισσα του σασπένς». Μόνο στις ΗΠΑ, τα έργα της έχουν πουλήσει πάνω από πενήντα εκατομμύρια αντίτυπα και δέκα από αυτά έγιναν κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες. Έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Χρυσό Μετάλλιο της Τιμής από την Αμερικανο-Ιρλανδική Ιστορική Εταιρεία, το Grand Prix de Litterature Policiere της Γαλλίας το 1980. Έχει επίσης διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων Μυστηρίου και είναι επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Φόρνταμ και άλλων δεκαπέντε εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ζει με τον σύζυγό της Τζον Κονχίνι στο Σαντλ Ρίβερ του Νιου Τζέρσεϊ. Είναι μητέρα πέντε παιδιών και έχει έξι εγγόνια. 

Jhumpa Lahiri 

Η Τζούμπα Λαχίρι (Jhumpa Lahiri), κόρη ινδών μεταναστών, γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1967, αλλά μεγάλωσε στις ΗΠΑ. Η πρώτη της συλλογή διηγημάτων με τίτλο Διερμηνέας ασθενειών (Ελληνικά Γράμματα, 2001) κυκλοφόρησε το 1999 και βραβεύτηκε με τα βραβεία Pulitzer, Pen/Hemingway και The New Yorker Debut of the Year. Το 2003 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο Η συνωνυμία (Ελληνικά Γράμματα, 2004). Ακολούθησε το 2008 η δεύτερη συλλογή διηγημάτων της Unaccustomed Earth, η οποία βραβεύτηκε με το Frank O’Connor International Short Story Award και το Asian American Literary Award. Το Εκεί όπου ανθίζουν οι υάκινθοι, το οποίο συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Man Booker 2013, είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και γίνονται μπεστ σέλερ. Παντρεμένη εδώ και χρόνια με τον ελληνικής και νικαραγουανής καταγωγής δημοσιογράφο Alberto Vourvoulias-Bush και μητέρα ενός γιου και μιας κόρης, ζει στην Ιταλία.  

Joyce Carol Oates

Η Τζόις Κάρολ Όουτς είναι μία από τις πιο καταξιωμένες και πολύπλευρες Αμερικανίδες συγγραφείς. Γεννήθηκε το 1938, στο Λόκπορτ της Νέας Υόρκης, από φτωχή οικογένεια, και ξεκίνησε να γράφει σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών, όταν της χάρισαν την πρώτη της γραφομηχανή. Έχει ασχοληθεί με όλα σχεδόν τα λογοτεχνικά είδη -μυθιστόρημα, διήγημα, ποίηση, θέατρο, λογοτεχνική κριτική, δοκίμιο, ακόμα και παιδικό- και είναι πολυγραφότατη. Από το 1968 έως το 1978, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Γουίνδσορ του Καναδά και τη δημιουργική αυτή δεκαετία εξέδιδε δύο με τρία βιβλία το χρόνο. Σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον του Νιου Τζέρσι. Εκδίδει με το σύζυγό της, Ρέιμοντ Τζ. Σμιθ, ένα μικρό λογοτεχνικό περιοδικό (The Ontario Review). Είναι πολυβραβευμένη και έχει προταθεί δύο φορές για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις, καθώς και με το κορυφαίο βραβείο στην Αμερική, το National Book Award

 

 Isabel Allende

Η ΙΖΑΜΠΕΛ ΑΛΙΕΝΤΕ γεννήθηκε το 1942 στο Περού και μεγάλωσε στη Χιλή. Είναι ανιψιά του Σαλβαδόρ Αλιέντε, προέδρου της Χιλής την περίοδο 1970-1973. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 35 γλώσσες και έχουν πουλήσει πάνω από 65 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως. Μέσα από αυτά έχει στόχο να ψυχαγωγεί αλλά και να επιμορφώνει τους αναγνώστες της, συνδέοντας τις ιστορίες της με σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Η ίδια χαρακτηρίζει το έργο της «ρεαλιστική λογοτεχνία», επηρεασμένη τόσο από την απίστευτη παιδική της ηλικία, όσο κι από τους μαγικούς ανθρώπους και  τα γεγονότα που πυροδότησαν τη φαντασία της. Εκτός από το συγγραφικό της έργο, ασχολείται ενεργά με την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Μετά τον θάνατο της κόρης της το 1992, ίδρυσε στη μνήμη της ένα ίδρυμα αφιερωμένο στην προστασία και χειραφέτηση των γυναικών και των παιδιών σε όλο τον κόσμο. Από το 1987 ζει μαζί με τον δεύτερο σύζυγό της και την οικογένειά τους στην Καλιφόρνια, αλλά, όπως δηλώνει, βρίσκεται πάντα με το ένα πόδι στην Καλιφόρνια και με το άλλο στη Χιλή. 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ
ΒΙΒΛΙΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
ΠΗΓΗ Biblio Bazaro
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“Σήμερα είναι των Βαγιώ, τρώμε ψάρι και κολιό και την άλλη Κυριακή, τρώμε το παχύ αρνί”: Τα βάγια, το ψάρι, έθιμα και παραδόσεις

Καλλιόπη Γιακουμή

“Στην πΈνα”: “ΣΙΩΠΗ”…ΓΡΑΦΕΙ Η ΙΩΑΝΝΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ

Μεγακλής

Μαρία Πολυδούρη 1902-1930:” Κι ανάμεσό σας είμαι εγώ..το άσκοπο, το αφημένο,το αδύναμο..”

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο