7.9 C
Greece
30 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

“ΤΟ ΝΑΥΆΓΙΟ” του Σπύρου Πετρουλάκη, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Η άποψη της Φαίη Δεληγιώργη για το βιβλίο

“ΤΟ ΝΑΥΆΓΙΟ”
Συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης
Εκδόσεις Μίνωας
***

 Ένα ακόμη θαυμάσιο και ιδιαίτερο βιβλίο με τον τίτλο “ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ”, καταθέτει στα χέρια των αναγνωστών του ο αγαπημένος συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης.  

 Ο Σπύρος Πετρουλάκης αποτελεί εδώ και χρόνια, μια εξέχουσα παρουσία στον χώρο της λογοτεχνίας στην χώρα μας και έχει εδραιωθεί επάξια στο συγγραφικό στερέωμα από τους αναγνώστες του, τόσο χάρη στην εξαιρετική του πένα, όσο και για τις μοναδικές ιστορίες που επιλεγεί κάθε φορά να αφηγηθεί, δικαιώνοντας πάντα την προσμονή, όλων όσων περιμένουν με αγωνιά κάθε νέο του βιβλίο.   
 
“Το ναυάγιο” είναι ένα εξαιρετικό κοινωνικό μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και συμβάντα, που συγκλόνισαν την Ελλάδα το 1966 και γράφτηκαν με μαύρα γράμματα στον τύπο της εποχής, μα και στην ιστορία της Ελληνικής ναυτοσύνης. Το ναυάγιο του πλοίου Ηράκλειον στη βραχονησίδα Φαλκονέρα, που στοίχισε τον άδικο χαμό εκατοντάδων ψυχών στα κρύα και σκοτεινά νερά του Μυρτώου πελάγους.
Αυτό το ναυάγιο, στο οποίο δεν σώθηκε ούτε μια γυναίκα και ούτε ένα παιδί, γίνεται πηγή έμπνευσης για τον Σπύρο Πετρουλάκη και για την ασίγαστη πένα του. Με τον απαραίτητο σεβασμό που απαιτείται σε τέτοιες ιστορίες, με την πολυετή πείρα του και το αφηγηματικό ταλέντο που διαθέτει, με πλοκή του ρέει αβίαστα και σε γρήγορους ρυθμούς, με αληθοφανείς χαρακτήρες, με αιφνιδιαστικές ανατροπές, πληθώρα συναισθημάτων και σκηνές που περιγράφονται με έντονες ρεαλιστικές εικόνες, υφαίνει αριστοτεχνικά ένα δυνατό βιβλίο, που συνεπαίρνει τον αναγνώστη από την πρώτη σελίδα και του χαρίζει δυνατές συγκινήσεις.
 
“Το ναυάγιο” είναι ένα καθηλωτικό ανάγνωσμα, τόσο για το ιστορικό κομμάτι του, όπου ο συγγραφέας περιγράφει και σκιαγραφεί με μαεστρία, αληθινά και παραστατικά, μεταγγίζοντας στον αναγνώστη του μοναδικά συναισθήματα και κάνοντας τον να ζει την κάθε στιγμή, το κάθε λεπτό αγωνιάς αυτής της τραγωδίας, όσο και για την συγκλονιστική ιστορία της Ειρήνης που ξεκινά και εξελίσσεται μέσα από αυτή.
  
 Η αφηγηματική πλοκή, χωρίζεται και συνδέεται παράλληλα, σε δύο χρονικές περιόδους, στο χθες και στο σήμερα. Ο αναγνώστης ακολουθώντας τους πρωταγωνιστές και με φόντο την  περίοδο του 1966, μέσα από τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν την θλιβερή εκείνη νύχτα του ναυαγίου και συνεχίζει το ταξίδι του στα Κύθηρα, στην Αθήνα και στο Παρίσι της σημερινής εποχής  
 
1966..
Η Ειρήνη και ο Απόστολος ξεκινούν από τα Κύθηρα γεμάτοι όνειρα και προσδοκίες για το Παρίσι όμως το ταξίδι αυτό δεν έμελλε να γίνει ποτέ, η μοίρα είχε ετοιμάσει άλλα σχέδια για αυτούς ….
 
 Συχρονη εποχη..  
 
Ο χρόνος παγώνει για την  Άρτεμις και η ζωή της ανατρέπεται σε μια στιγμή, όταν μετά τον θάνατο της πολυαγαπημένης της γιαγιάς Ειρήνης, τυχαία θα ανακαλύψει κάποια έντυπα από κιτρινισμένες εφημερίδες μιας άλλης εποχής, με πρωτοσέλιδο θέμα το ναυάγιο ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ. Κρυμμένη στη  σκιά του παρελθόντος και ταλαιπωρημένη από τα σημάδια του χρόνου, η  φωτογραφία της γυναικάς που παρατηρεί στο πρωτοσέλιδο, μοιάζει πολύ με την δίκη της γιαγιά.    
Οι ομοιότητες είναι πολλές, ίδιο όνομα, ίδιο πρόσωπο, όμως το επώνυμο της γυναικάς της εφημερίδας, είναι διαφορετικό. Ένα ξέφρενο γαϊτανάκι αποκαλύψεων έχει αρχίσει να στήνει το χορό του, γύρω από την ανυποψίαστη Άρτεμις. Οι ιστορίες αρχίζουν να μπλέκονται, ο χρόνος ξεφεύγει από τις σύνηθες διαστάσεις του και πηγαινοέρχεται από το παρελθόν στο παρόν εναλλάξ. Θαμμένα μυστικά ξυπνούν από την λήθη τους και παράξενες συμπτώσεις συνδέουν τα πρόσωπα μεταξύ τους.
 
Ανεξιχνίαστες αλήθειες καταδικασμένες στο σκοτάδιβγαίνουν στο φως, ξεδιπλώνοντας σιγά-σιγά, μια οικογενειακή ιστορία που έχει σημαδέψει ανεξίτηλα τις ζωές των πρωταγωνιστών. Μοιραία τους φέρνει όλους αντιμέτωπους με τους ξεχασμένους εφιάλτες ενός χθες, που έρχεται απρόσμενα σαν τη Νέμεσις, για να κρίνει, να ενώσει τους κρίκους του παρελθόντος και να αποδώσει λύτρωση και δικαίωση μαζί, εξαγνίζοντας όλα τα κρίματα. 
 
Ο Σπύρος Πετρουλάκης σκιαγραφεί συναρπαστικούς χαρακτήρες και συνθέτει την ψυχοσύνθεση τους, δίνοντας βαρύτητα τόσο στους πρωταγωνιστές της ιστορίας της, όσο και στους δευτεραγωνιστές της, αναδεικνύοντας έτσι την ανθρώπινη ψυχή, μέσα από τις αναπόφευκτες αποφάσεις που θα καθορίσουν τις ζωές τους.
Η λυρική γραφή και ο άμεσος λόγος του συγγραφέα, δίνουν ένα δυνατό σε αφήγηση και πειστικές περιγραφές βιβλίο, που εντυπωσιάζει με την χειμαρρώδη εξέλιξη και τον χορό συναισθημάτων, που κατακλύζουν τις σελίδες του 
Ταυτόχρονα με αυτό, ο αναγνώστης βιώνει δυο  διαφορετικές χρονολογικά εποχές, γεμάτες με απροσδόκητες εξελίξεις, ανατροπές και αποκαλύψεις, που απογειώνουν την αφήγηση στο αξιόλογο αυτό μυθιστόρημα
 
Η συνύπαρξη των ηρώων ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν επιτυγχάνεται αρμονικά από τον συγγραφέα, προσφέροντας εναλλαγές συναισθημάτων, εικόνων και διαλόγων, που κρατούν σε εγρήγορση την έκβαση της υπόθεσης. 
Ο Σπύρος Πετρουλάκης, πλέκει με επιδεξιότητα το νήμα της ιστορίας του στο βιβλίο του και παρασύρει τον αναγνώστη του στη δίνη των γεγονότων αβίαστα, με τις απίστευτες σκηνές και τους προσεκτικά μελετημένους διαλόγους που ντύνει το μυθιστόρημα του. 
Η σωστή μελέτη των πραγματικών ιστορικών γεγονότων που καταγράφει ο συγγραφέας και η απόλυτη εναρμόνιση τους με την μυθοπλασία, σε συνδυασμό με την άψογη και γεμάτη γραφή του δίνουν ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που  διαβάζεται απνευστί και που εγείρει συνεχώς το ενδιαφέρον και την αγωνία του αναγνώστη, αφήνοντας του για το τέλος ένα δυνατό αίσθημα δικαίωσης. 
Με αληθοφανή πλοκή, παραστατικά δοσμένο, όμορφη σκιαγράφηση χαρακτήρων, άμεση περιγραφή συναισθημάτων και γλώσσα πηγαία, που κάνει την ροή του κειμένου να ρέει απρόσκοπτα, ”ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ” γίνεται εκείνο το ξεχωριστό  μυθιστόρημα που μπορεί να γοητεύσει το αναγνωστικό κοινό από την αρχή μέχρι το τέλος και να του προσφέρει ένα συναρπαστικό ταξίδι. “ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ” είναι ένα ακόμη βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη, που επαληθεύει τις προσδοκίες του αναγνώστη ο οποίος κλείνοντας το, περιμένει με αγωνιά το επόμενο συγγραφικό πόνημα του συγγραφέα!!       
Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο

  Τις σπουδαιότερες διαδρομές τις έχεις ήδη κάνει ψάχνοντας να βρεις τον χάρτη σου.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

8/12/1966, Φαλκονέρα, ώρα 02:06.
SOS από Ηράκλειον.
Στίγμα μας: 36° 52´ B., 24° 08´ A. Βυθιζόμαστε!

Ο ασύρματος του πλοίου σιγεί, όπως και οι φωνές των επιβατών. Η Ειρήνη με τον Απόστολο, που ξεκίνησαν για το ταξίδι της ζωής τους, τώρα παλεύουν να τη σώσουν. Η μάχη με τον ασύμμετρο εχθρό είναι μεγάλη και άνιση. Ποιος θα σωθεί; Ποιος θα χαθεί;

Σύγχρονη εποχή.
Η Άρτεμις, τρεις μέρες μετά τον θάνατο της γιαγιάς της, ανακαλύπτει μερικές ξεθωριασμένες εφημερίδες μιας άλλης εποχής. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το ναυάγιο του «Ηράκλειον». Η γυναίκα που αντικρίζει στην κυκλωμένη φωτογραφία τής θυμίζει τη γιαγιά της. Ίδιο όνομα, ίδιο πρόσωπο, μα διαφορετικό επώνυμο. Δίχως να το γνωρίζει, κρατά ένα κουβάρι με αγκαθωτά νήματα, που, καθώς ξετυλίγεται, τα αγκάθια του χώνονται βαθιά στην καρδιά της.

Κύθηρα, Αθήνα, Παρίσι. Ένα μυστηριώδες τρίγωνο, ένα ταξίδι που δεν τέλειωσε ποτέ.

Βρείτε το βιβλίο εδώ: ➡️ “Το ναυάγιο”

Κριτικές

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Σπύρος Πετρουλάκης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, έχοντας ζήσει επίσης στο Ρέθυμνο και στα Χανιά από όπου και κατάγεται. Έχει δύο παιδιά, την Ειρήνη και τον Κωνσταντίνο. Είναι συνθέτης και στιχουργός και έχει συμμετάσχει σε μουσικές παραστάσεις και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Τραγούδια του περιλαμβάνονται σε CD πολλών γνωστών καλλιτεχνών, ενώ έχει γράψει μουσική και τραγούδια για ντοκιμαντέρ και θεα­τρικές παραστάσεις.
Ασχολείται με τη φωτογραφία (φωτογραφίες του έχουν βραβευτεί και δημοσιευτεί σε ευρωπαϊκά περιοδικά), είναι αφηγητής παραμυθιών, προπονητής και Πανελληνιονίκης στο άθλημα του Taekwondo και έχει ως χόμπι την αναρρίχηση και τις καταδύσεις.Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Το παράθυρο της Νεφέλης (2014), Η εξομολόγηση (2015), H Παναγιά της φωτιάς (2016), Το τελευταίο δαχτυλίδι (2017), Αμαλία (2018), Σασμός (2019), Η νύχτα της αλήθειας (2020) καθώς και τα βιβλία του για παιδιά Στα χνάρια του κουρσάρου Μπαρμπαρόσα (2014), Ο θησαυρός του Κυβερνήτη (2015), Ο δράκος Μπουρμπουλήθρας (2016), Η συνταγή της ευτυχίας (2016) και Το αθάνατο νερό (2019).

Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: petroulakis.spiros@gmail.com

Σύνταξη και επιμέλεια: Φαίη Δεληγιώργη 
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“ΡΟΔΑΝΘΟΣ” της Σόφης Θεοδωρίδου, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη..

Καλλιόπη Γιακουμή

“Καλό μου παιδί” της Romy Hausmann, γράφει η Δέσποινα Ανθοπούλου

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΕΒΕΝΓΟΥΟΡΘ” της Anna Katharine Green, γράφει η Ελένη Τσιούρδα (Lena Tsd)

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο