6.5 C
Greece
25 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

“Το εργαστήριο με τις κούκλες” της Ελίζαμπεθ Μακνίλ, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή για το βιβλίο

“Το εργαστήριο με τις κούκλες”
Συγγραφέας Ελίζαμπεθ Μακνίλ (Elizabeth Macneal)
Εκδόσεις Ψυχογιός
.

Η συγγραφέας του βιβλίου Elizabeth Macneal στο συγγραφικό της ντεμπούτο, καταφέρνει να εντυπωσιάσει εύκολα τον αναγνώστη με την γοητευτική γραφή της. Η πλοκή του μυθιστορήματος καθώς υφαίνεται στις σελίδες του βιβλίου, φλερτάρει με την εμμονή και το σκοτάδι, μα στόχος της είναι να αναδείξει, την δύναμη που γεννά στην καρδιά της κάθε γυναίκας η αίσθηση της ελευθερίας και η αγάπη, ανεξάρτητα από την οικονομική της επιφάνεια και τις προσωπικές της επιλογές.

Βρισκόμαστε στο Λονδίνο του 1850 όπου ζει και εργάζεται σε ένα εργαστήριο με κούκλες, η Άιρις και η δίδυμη αδελφή της. Η Άιρις θα βρεθεί στα εγκαίνια μιας μεγάλης έκθεσης τέχνης και εκεί θα γνωρίσει τον Σίλας, έναν ιδιόμορφο συλλέκτη και τον ζωγράφο Λούις Φροστ. Ο νεαρός ζωγράφος μαγεμένος από την ομορφιά της, της ζητά να γίνει η μούσα του και εκείνη δέχεται με τον όρο να της μάθει να ζωγραφίζει.Σύντομα μια ερωτική σχέση ξεκινάει ανάμεσα στους δυο νέους, μια σχέση που από την αρχή της ακόμα, ενοχλεί, θυμώνει και παίρνει τις διαστάσεις εμμονής..στο αρρωστημένο και σκοτεινό μυαλό ενός ανθρώπου που θα κάνει τα πάντα για να την καταστρέψει και να διεκδικήσει την Άιρις, του Σίλα.

Η Άιρις είναι η ενσάρκωση της γυναίκας που διψά για ζωή, διεκδικεί την ελευθερία της και το δικαίωμα στη δημιουργία, ενάντια στις προκαταλήψεις, στην ευπάθεια και τα ελαττώματά μιας συντηρητικής κοινωνίας που την πνίγει.

Με την εξαιρετική της πένα η συγγραφέας βυθίζει τον αναγνώστη, στην ψυχοσύνθεσή των ηρώων της και αμέσως μετά τον αφήνει να ανακαλύψει σιγά σιγά κάθε πτυχή της και να κατανοήσει τις επιλογές και τις αποφάσεις τους. Η Άιρις για παράδειγμα από την μια φέρεται εγωιστικά μα ταυτόχρονα, διακρίνεται η απελπισία της και ο ευαίσθητος μα πάντα ρομαντικός χαρακτήρας της. Ενώ δημιουργείται η αίσθηση πως αφήνεται να την κατευθύνουν άνθρωποι και καταστάσεις, ταυτόχρονα έχει την οξύτητα και διακρίνει την κάθε ευκαιρία και την δύναμη να την εκμεταλλευτεί. Τολμά να κάνει την δική της επανάσταση και να παλέψει για τα θέλω της. Τολμά να ζήσει τον έρωτα όπως αυτή θέλει και να χρησιμοποιήσει ότι μέσο της παρέχεται για να δραπετεύσει από μια αδιέξοδη ζωή.

Η συγγραφέας λοιπόν, παραθέτει μια έντονη εξερεύνηση των περιορισμών που επιβλήθηκαν στις γυναίκες, της εποχή του βικτοριανού Λονδίνου και σκιαγραφεί με υπέροχο τρόπο, τον απόηχο που άφησε στις ζωές και στην διαμόρφωση των χαρακτήρων τους, η κτητικότητα των ανδρών της εποχής. Η Macneal διαγράφει την προσπάθεια της ηρωίδας να ξεφύγει από τους περιορισμούς, μεταφορικούς και πραγματικούς, από τους άνδρες που την πλησιάζουν και την διεκδικούν ο καθένας με τον τρόπο του, σε μια ιστορία που δεν χάνει στιγμή τον ρομαντισμό της, μια ιστορία γεμάτη από την ορμή της ζωής και έντονης συναισθηματικής νοημοσύνης, μιας και όλα τα καταλαβαίνεις καλύτερα έτσι, παρά με την λογική.

Με την λυρικότητα της γραφής της, η συγγραφέας μεταφέρει τον αναγνώστη, με φωτογραφικό τρόπο σε μια πολλή μακρινή και άγνωστη εποχή και με το πάθος που φαίνεται να την διακατέχει, καταφέρνει να αποδώσει με κάθε λεπτομέρεια, την ατμόσφαιρα του βικτοριανού Λονδίνου, καθώς εκείνος περιδιαβαίνει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, στα σκοτεινά σοκάκια του, φτιάχνοντας νοερά τις δικές του εικόνες, γιατί χάρη στην αφηγηματική της δυνατότητα, του διαθέτει όλα όσα χρειάζεται.

Το “Εργαστήριο με τις Κούκλες” είναι ένα πολυδιάστατο μυθιστόρημα εποχής, ένας άψογος και ισορροπημένος συνδυασμός πολλών ειδών λογοτεχνίας. Είναι ρομαντικό μα και ερωτικό βιβλίο, με έντονα συναισθήματα, με κοινωνικές αποχρώσεις, διανθισμένο με ιστορικά στοιχεία που παρουσιάζονται άρτια και αντικειμενικά και ταυτόχρονα δημιουργεί την ατμόσφαιρα του ψυχολογικού θρίλερ, εμποτίζοντας τον αναγνώστη με γερές δόσεις αγωνίας και μυστηρίου, που κρατούν το ενδιαφέρον του αμείωτο ως το τέλος. Ένα αριστούργημα που μέσα στην τραγικότητα του, παρασύρει τον αναγνώστη αβίαστα σε ένα συναρπαστικό ταξίδι. 

Σε κάποια σημεία του μπορεί να είναι προβλέψιμο, μα αυτό δεν επηρεάζει σε τίποτα την δυναμική του κειμένου καθώς η Macneal εκστασιάζει με τις ζωηρές της περιγραφές, και η  γρήγορη πλοκή του, το κάνει να διαβάζετε απνευστί, καθώς ο αναγνώστης αποζητά διακαώς να μάθει το τέλος.

.

Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο..

Η τέχνη ήταν η ζωή της. Η δική του τέχνη ήταν ο θάνατος…Ένα εκρηκτικό ντεμπούτο στην παράδοση του παγκόσμιου bestseller ΤΟ ΑΡΩΜΑ!

Λονδίνο, 1850. Η πόλη ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Έκθεση, και τα πλήθη συρρέουν στο Χάιντ Παρκ για να παρακολουθήσουν την ανέγερση του εντυπωσιακού κτιρίου που θα τη φιλοξενήσει. Ανάμεσά τους, η όμορφη, γεμάτη όνειρα Άιρις, και ο Σίλας, ο παράξενος, μονήρης συλλέκτης. Για την Άιρις, η συνάντησή τους είναι μια ασήμαντη στιγμή που ξεχνά αμέσως. Για τον Σίλας, ένα γεγονός που του αλλάζει τη ζωή.

Ο Σίλας δεν είναι ο μόνος που προσέχει την ομορφιά της Άιρις. Ο Λούις Φροστ, ένας νεαρός ζωγράφος από τον κύκλο του Προραφαηλιτών, της ζητά να ποζάρει για έναν πίνακά του. Εκείνη δέχεται με έναν όρο: να τη μάθει να ζωγραφίζει. Και ένας καινούργιος κόσμος γεμάτος υποσχέσεις ανοίγεται μπροστά της…
Όμως ο Σίλας καιροφυλακτεί. Η σκέψη της Άιρις τον στοιχειώνει από τη μέρα που συναντήθηκαν και το πάθος του γίνεται ολοένα και πιο σκοτεινό.
Η συναρπαστική, αγωνιώδης ιστορία μιας γυναίκας που διεκδικεί την ελευθερία και το δικαίωμα στη δημιουργία ενάντια στις κοινωνικές προκαταλήψεις, κι ενός άντρα που με την αρρωστημένη εμμονή του απειλεί να την καταστρέψει για πάντα.

.

Βιογραφικό συγγραφέα..
Η ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΜΑΚΝΙΛ γεννήθηκε στη Σκοτία και σήμερα ζει στο Ανατολικό Λονδίνο. Είναι συγγραφέας και κεραμίστρια. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στην Οξφόρδη και δούλεψε στο Σίτι του Λονδίνου για αρκετά χρόνια. Το 2017 πήρε μάστερ στη δημιουργική γραφή από το Πανεπιστήμιο της Ιστ Άνγκλια, όπου και απέσπασε την υποτροφία Malcolm Bradbury.
ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΥΚΛΕΣ, το πρώτο της μυθιστόρημα, κέρδισε το Βραβείο Μυθιστορήματος Caledonia 2018, και ανακηρύχθηκε από τους Times Βιβλίο του Μήνα. Ήταν για εβδομάδες μπεστ σέλερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, και μάλιστα στο Top Ten των Sunday Times, ενώ ήταν επίσης ένα από τα έξι βιβλία που επιλέχθηκαν για να παρουσιαστούν από το BBC Radio 2 Book Club.
Πρόκειται να κυκλοφορήσει συνολικά σε 30 χώρες, ενώ έχουν αγοραστεί τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά δικαιώματα του έργου.
Η Μακνίλ χαρακτηρίστηκε από τον Observer «μια από τις πιο ξεχωριστές πρωτοεμφανιζόμενες συγγραφείς του 2019»..

Βρείτε το βιβλίο εδώ…

“Το εργαστήριο με τις κούκλες”

.

Επιμέλεια και σύνταξη Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη
Ονομάζομαι Καλλιόπη Γιακουμή γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ρόδο. Είμαι παντρεμένη και έχω τρεις γιους. Ζω στην Κοζάνη με την οικογένειά μου. Λατρεύω τα βιβλία και ό,τι έχει σχέση με αυτά. Η αγάπη μου αυτή με έσπρωξε στο να δημιουργήσω τη βιβλιοφιλική ομάδα και το site «Βιβλίων Ορίζοντες». Παρ’ όλο που η επαφή μου με το βιβλίο, τους φίλους του και με συγγραφείς είναι καθημερινή, η αγάπη αυτή όλο και μεγαλώνει και με πλημμυρίζει.
Έγινε ανάγκη που ψάχνει συνεχώς τρόπους για να εκφραστεί, να μοιραστεί, να γίνει ανταποδοτική, έτσι οδηγήθηκα στη συγγραφή αυτού του βιβλίου που είναι η πρώτη μου συγγραφική προσπάθεια.
Το βιβλίο “Ματωμένη ανάμνηση”, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ.
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“Η ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ” της Ιφιγένειας Τέκου, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή

Καλλιόπη Γιακουμή

“Η ΜΗΤΡΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΙΙ -ΤΟ ΣΥΝΝΕΦΟΔΕΝΤΡΟ”

Καλλιόπη Γιακουμή

”ΠΙΚΡΟ ΓΑΛΑ” του Μένιου Σακελλαρόπουλου, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο