25 C
Greece
20 Μαΐου, 2024
ΟΙ ΣΤΗΛΕΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΝΑ

“Στην πΈνα”:”ΤΑ ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ” …ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Στην πΈνα”  ✒️✒️

.

“ΤΑ ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ”

Γράφει η Ασημίνα Στασινοπούλου

.

Τα γιατροσόφια της γιαγιάς

Τι και αν ζούσε στην εποχή της τεχνολογίας, τι και αν πατήσαμε στο φεγγάρι όταν αρρωσταίνουμε όλοι στρεφόμαστε στα γιατροσόφια της γιαγιάς. Καλά τα φάρμακά, καλοί και οι γιατροί όταν τους χρειαζόμαστε όμως όταν έρθει η κρίσιμη ώρα δεν είμαστε λίγοι αυτοί που ανοίγουμε το τετράδιο της γιαγιάς με τις θαυματουργές συνταγές για να γίνουμε καλά και να ηρεμήσουμε από τα συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν.

Το γνωρίζετε πως τα περισσότερα γιατροσόφια βασίζονται στη χρήση των φαρμακευτικών φυτών, ενώ σε πολλά μέρη της Ελλάδας αποτελούν αξιόλογο μέρος της λαογραφικής παράδοσης του τόπου.

Μερικά γιατροσόφια όπως ο πολτός ντομάτας για το κάψιμο ώστε να μας απαλύνει το πόνο, το ξύδι για να μας ανακουφίσει από την φαγούρα από το τσίμπημα του κουνουπιού, το βούτυρο όταν χτυπήσουμε στο κεφάλι και δεν θέλουμε να πρηστεί και να μελανιάσει, π το κατακάθι από το καφέ κάνει καλό πίλινγκ στο πρόσωπο και είναι καλό κατά της κυτταρίτιδας,  το ποδόλουτρο με 1 κουταλιά σόδα 1 κουταλιά αλάτι χοντρό και 1 κουταλιά πράσινο σαπούνι βοηθά στην καταπολέμηση των μυκήτων των νυχιών, ο χυμός από βρασμένο λάχανο είναι ότι πρέπει για εντριβή σε μέση και αυχένα καθώς διώχνει τον πόνο, είναι μερικά κλασικά παραδείγματα της χρήσης τους στην καθημερινότητα μας.

Τώρα που ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά και οι αρρώστιες πάνε σύννεφο έψαξα και βρήκα μερικά καλά γιατροσόφια που έχω δοκιμάσει και σας τα παραθέτω για να τα δοκιμάσετε και εσείς.

Για να καταπολεμήσετε το συνάχι δοκιμάστε το αλατόνερο. Μπορείτε να πάρετε ένα ποτήρι νερό και να το βράσετε στο μπρίκι. Μετά αφήστε το να κρυώσει και διαλύστε σε αυτό μισή κουταλιά αλάτι. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας σταγονόμετρο ρίχνετε περίπου 3-4 σταγόνες σε κάθε ρουθούνι. Το αλατόνερο προκαλεί αντισηψία και έχει βλεννολυτικές ιδιότητες.

Εισπνοές πάνω από την κατσαρόλα για ανακούφιση. Aν θέλετε να κοιμάστε ήσυχοι τις μέρες που συναχώνεστε, προτού κοιμηθείτε βράστε σε μια κατσαρόλα με νερό λίγο ευκάλυπτο ή ρίξτε στο βραστό νερό μία κουταλιά Wicks. Όταν το νερό αρχίσει να “παίρνει βράση”, βάλτε μία πετσέτα στο κεφάλι, σκύψτε πάνω από την κατσαρόλα σε λογική απόσταση και αρχίστε να αναπνέετε.

Τσάι με λεμόνι και μέλι για το κρυολόγημα. Το ζεστό αφέψημα έχει αντιική δράση. Στύψτε μισό λεμόνι σε δύο κουταλιές μέλι.

Σκόρδο και λεμόνι για τον πυρετό. Λιώνετε στο γουδί μία σκελίδα σκόρδο, τη βάζετε σε ένα ποτήρι, από επάνω ρίχνετε το χυμό ενός λεμονιού και μία κουταλιά μέλι. Tα αναμιγνύετε και στη συνέχεια τα αραιώνετε σε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Άλλη λύση είναι το κρεμμύδι. Ψήνετε ένα κρεμμύδι στο φούρνο και μετά το στύβετε για το χυμό. Προσθέτετε τόσο μέλι όσο είναι και το “ζουμί” του κρεμμυδιού.

Προσοχή τα γιατροσόφια δεν αντικαθιστούν το γιατρό. Είναι απλά μερικές εύκολες και χρήσιμες λύσεις για να μας βοηθήσουν τις δύσκολες ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΕΔΩ:

ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

.

Απόσπασμα από τα Μονοπάτια του Έρωτα

Η Βερόνικα ήταν έτοιμη να εκραγεί. Δάγκωνε τα χείλια της και έσφιγγε το τιμόνι της από τα νεύρα της. Πώς τόλμησε να της το κάνει αυτό ο προδότης ο γιός της. Να τα φτιάξει με αυτή την ελεεινή, την μικρή του Κώστα. Καιρό τώρα προσπαθούσε να βρει ένα τρόπο να την ξεφορτωθεί από το σπίτι. Αλλά να της πάρει τον γιο ήταν μεγάλο λάθος. Το κοριτσάκι δεν ήξερα τι την περίμενα από δω και πέρα. Έβγαλε το κινητό της από την τσάντα και πήρε τον έμπιστο της . Άρχισε να του λέει τι είχε μόλις δει και του είπε πως ήταν ώρα να βάλουν το εφεδρικό τους σχέδιο σε εφαρμογή. Όταν έκλεισε το τηλέφωνο το πέταξε στην θέση του συνοδηγού και πήρε την ταμπακιέρα της από την τσάντα της. Άναψε ένα τσιγάρο και ρούφηξε δυνατά τον καπνό.

«Δεν έχεις ιδέα τι σε περιμένει μικρή μου από εδώ και πέρα. Κανείς δεν τολμά να τα βάλει μαζί μου».

Τελείωσε το τσιγάρο. Άναψε την μηχανή και ξεκίνησε. Με ένα διαβολικό χαμόγελο ζωγραφισμένο στα κατακόκκινα χείλια της ήξερε που έπρεπε να πάει τώρα. Είχε πολύ ένταση μέσα της και μόνο ο υποτακτικός της θα την ηρεμούσε. Ο έμπιστος υποτακτικός της. Θα μαρτυρούσε σήμερα την μέρα που γεννήθηκε. Άναψε άλλο ένα τσιγάρο και χάθηκε μέσα στην νύχτα.

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“Στην πΈνα”: ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΗΣ…ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Μεγακλής

Στην πΈνα”: “Η ΑΘΗΝΑ ΕΧΕΙ ΣΤΥΛ” γράφει ο Κώστας Ζαχαράκης     

Καλλιόπη Γιακουμή

Ιουλία Ταλιαδώρου, ετών 92. Η επίμονη αναγνώστρια

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο