10.8 C
Greece
30 Απριλίου, 2024
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

«Ο δράκος Μπουρμπουλήθρας σώζει την Πρωτοχρονιά» του Σπύρου Πετρουλάκη, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή-Κουγιώνη για το παιδικό βιβλίο

«Ο δράκος Μπουρμπουλήθρας σώζει την Πρωτοχρονιά»
Συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης
Εκδόσεις Μίνωας

***

«Ο δράκος Μπουρμπουλήθρας σώζει την Πρωτοχρονιά» είναι το νέο παραμύθι του Σπύρου Πετρουλάκη. Ένα παραμύθι γεμάτο πλούσια συναισθήματα, όμορφες εικόνες και μια πληθώρα υπέροχων μηνυμάτων κρυμμένων στις σελίδες του.

Η Πρωτοχρονιά είναι η πιο αγαπημένη μέρα των παιδιών. Περιμένουν τον Άγιο-Βασίλη να τους φέρει πολυπόθητα δώρα που θα ΄ναι η επιβράβευσή τους για το πόσο καλά παιδιά ήταν και το κίνητρο τους για να συνεχίσουν να ΄ναι.. Όλη η μαγεία των Χριστουγέννων κορυφώνεται την μέρα της Πρωτοχρονιάς για τα παιδιά, γράφουν γράμματα, αφήνουν γλυκά για τον Άγιο-Βασίλη, κρεμάνε κάλτσες, κοιτάνε έξω από τα παράθυρα μήπως και τον δουν να έρχεται, προσπαθούν να μείνουν άυπνα για να ακούσουν τα κουδουνάκια του ελκήθρου του και εκείνον να γελάει με το χοντρό χαρακτηριστικό του γέλιο. Και όταν ξυπνούν.. ανυπόμονα τρέχουν να πάρουν τα δώρα που τους άφησε.. τα γέλια τους και η χαρά τους σκορπάνε παντού. Αυτή την πρώτη μέρα του χρόνου, ο ενθουσιασμός τους δίνει τον ρυθμό της μέρας και παρασύρει μικρούς και μεγάλους, που υποδέχονται την αρχή του νέου έτους ευτυχισμένοι και γεμάτοι ελπίδες για καινούρια ξεκινήματα, όμορφες εκπλήξεις και νέα όνειρα..

Και όλα αυτά κινδυνεύουν να χαθούν και το γέλιο των παιδιών να σιγήσει.. 

Ο Άγιος Βασίλης πρέπει να βρει μια λύση..Είναι αυτή η λύση ο δράκος Μπουρμπουλήθρας ;; Τι μπορεί να κάνει ένας δράκος για να σώσει την Πρωτοχρονιά.. ;; Μα οι δράκοι δεν είναι κακοί;; 

Αυτά κι άλλα τόσα ερωτήματα γεννιούνται στα κεφαλάκια των παιδιών την ώρα της αφήγησης αλλά και από τον τίτλο ακόμα και έτσι ανυπόμονα περιμένουν να μάθουν τι θα γίνει.. Ο Σπύρος Πετρουλάκης λοιπόν έχει ήδη κερδίσει το ενδιαφέρον τους με το θέμα που επέλεξε.

Η προσοχή τους αδιάσπαστη, ακούν μα ταυτόχρονα “σκανάρουν” την κάθε σελίδα μένοντας προσηλωμένα, χάρη στην εξαιρετική εικονογράφηση, του Νίκου Γιαννόπουλου όπου οι οικείες μα ευρηματικές, έξυπνες εικόνες και τα έντονα χρώματα κυριαρχούν. 

Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί ο Σπύρος Πετρουλάκης είναι απλό και οικείο για τα παιδιά, μικρές προτάσεις και λέξεις που δεν τους δυσκολεύουν σαν έννοια και έτσι η αφήγηση κυλάει απρόσκοπτα χωρίς να διασπάται η λογική αλληλουχία των νοημάτων. Οι περιγραφές γεννούν στην φαντασία των παιδιών εικόνες γνώριμες, συγκεκριμένες και άμεσες και δημιουργούν συναισθήματα που το παιδί μπορεί να αναγνωρίσει και να κατανοήσει.

Το κείμενο είναι κατανοητό και εύκολα τα παιδιά μπορούν να το καταλάβουν και να ακολουθήσουν την εξέλιξη της πλοκής χωρίς αυτό να τους προκαλεί πλήξη.Οι ήρωες είναι στην πλειοψηφία τους πρόσωπα γνώριμα και αγαπητά και οι καταστάσεις στις οποίες εμπλέκονται το ίδιο. Με τρυφερή τόλμη ο Σπύρος Πετρουλάκης, δεν κρύβει από τα παιδιά την πραγματικότητα και το πρόβλημα με τα οποία θα έρθουν αντιμέτωπα την ιστορία του, όμως η ροή του κειμένου σε ήρεμους τόνους, δεν αναστατώνει τα παιδιά με περιγραφές που προκαλούν ανησυχία, φόβο ή ένταση. Αντιθέτως, χαρίζουν στιγμές χαράς, αγωνίας, γέλιου, αισιοδοξίας και διασκέδασης στα παιδιά μέσα από μια πανδαισία ήχων και εικόνων που τους δημιουργούν. 

Το δίδαγμα προκύπτει αβίαστα, με χιούμορ όπου χρειάζεται και με τέχνη, με εμφανές το αίσθημα ευθύνης του συγγραφέα να παραδώσει ένα όμορφο κείμενο, ισορροπημένο και με μέτρο, με γνώμονα να περνάει μηνύματα και τελικά να βοηθά όχι μόνο τον μικρό αναγνώστη, αλλά και τον μεγάλο να ξαναεκτιμήσει τα δεδομένα και τα αυτονόητα.  

Ο δράκος Μπουρμπουλήθρας έγινε ο νέος σούπερ ήρωας των παιδιών μου! Το διαβάσαμε μέχρι τώρα πάνω από 10 φορές και το διάβασε και ο Αντώνης μου, που πάει δευτέρα δημοτικού στον αδελφό του που πάει νηπιαγωγείο, άλλες τόσες..Έχουν αναλύσει την κάθε σελίδα και κάθε λέξη μεταξύ τους αλλά και μαζί. Μια από αυτές τις φορές τους άκουσα να λένε:

-Λες να μπορεί να έρθει ο δράκος Μπουρμπουλήθρας και σε μας;; Να κάνει τόσο πολύ σαπουνάδα και φούσκες και να κλείσει εκεί μέσα τον κορονοίο;;

-Ναι μπορεί, γιατί είναι μαγικός και καλός και δυνατός και φίλος του Άγιου-Βασίλη. Αν ήταν κακός δεν θα τον βοηθούσε ούτε και ο Άγιος-Βασίλης θα του χάριζε δώρα. 

-Ναι και αφού έσωσε τα δώρα μας και την Πρωτοχρονιά θα σώσει και όλους τους ανθρώπους του κόσμου!! 

Η ιστορία του δράκου Μπουρμπουλήθρα δείχνει στα παιδιά πώς να λύνουν προβλήματα απλά και όμορφα. Του δείχνει να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό και να δουν ότι με τη φαντασία, το θάρρος, την ελπίδα, την προσπάθεια, την συνεργασία και την υπομονή, λύνονται τα προβλήματα. Τα παιδιά νικούν το φόβο και αποκτούν κριτική σκέψη. 

Με τέτοια βιβλία ξαναθυμόμαστε ότι τα πιο ωραία ταξίδια γίνονται με τη φαντασία. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τη φαντασία μας να απογειωθεί μαζί με των παιδιών μας παρέα με τον δράκο Μπουρμπουλήθρα..

Η αγάπη για τα βιβλία ξεκινά να οικοδομείται από την πολύ μικρή ηλικία και αυτό το βιβλίο είναι μια καλή αφορμή για να ξεκινήσει αυτή η σχέση.. 

Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο..

Ο δράκος Μπουρμπουλήθρας σώζει την Πρωτοχρονιά – Εκδόσεις Μίνωας Πρωτοχρονιά δίχως δώρα γίνεται;
ΔΕΝ ΓΊΝΕΤΑΊ!
Ωστόσο τι μπορεί να συμβεί
αν οι τάρανδοι κρυολογήσουν, έχουν πυρετό και φτερνίζονται;
Να ακυρωθεί η Πρωτοχρονιά.
Άρα, ούτε δώρα, ούτε Άγιος Βασίλης.
ΤΊ; ΠΟΤΕ!
Όταν όλα πάνε στραβά, αναλαμβάνει δράση ο Δράκος Μπουρμπουλήθρας!

Βρείτε το βιβλίο πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο 

«Ο δράκος Μπουρμπουλήθρας σώζει την Πρωτοχρονιά»

 

Βιογραφικό συγγραφέα.. 

Ο Σπύρος Πετρουλάκης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, έχοντας ζήσει επίσης στο Ρέθυμνο και στα Χανιά από όπου και κατάγεται. Έχει δύο παιδιά, την Ειρήνη και τον Κωνσταντίνο. Είναι συνθέτης και στιχουργός και έχει συμμετάσχει σε μουσικές παραστάσεις και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Τραγούδια του περιλαμβάνονται σε CD πολλών γνωστών καλλιτεχνών, ενώ έχει γράψει μουσική και τραγούδια για ντοκιμαντέρ και θεα­τρικές παραστάσεις.
Ασχολείται με τη φωτογραφία (φωτογραφίες του έχουν βραβευτεί και δημοσιευτεί σε ευρωπαϊκά περιοδικά), είναι αφηγητής παραμυθιών, προπονητής και Πανελληνιονίκης στο άθλημα του Taekwondo και έχει ως χόμπι την αναρρίχηση και τις καταδύσεις.
Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Το παράθυρο της Νεφέλης (2014), Η εξομολόγηση (2015), H Παναγιά της φωτιάς (2016), Το τελευταίο δαχτυλίδι (2017), Αμαλία (2018), καθώς και τα βιβλία του για παιδιά Στα χνάρια του κουρσάρου Μπαρμπαρόσα (2014), Ο θησαυρός του Κυβερνήτη (2015), Ο δράκος Μπουρμπουλήθρας (2016) και Η συνταγή της ευτυχίας (2016).
Τον Νοέμβριο του 2017 πραγματοποιή­θηκε έκθεση ζωγραφικής εικαστικών με αφορμή το συγγραφικό έργο του Σπύρου Πετρουλάκη στην γκαλερί ΑΓΚΑΘΙ.
Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: petroulakis.spiros@gmail.com

Επιμέλεια και σύνταξη Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη
Ονομάζομαι Καλλιόπη Γιακουμή γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ρόδο. Είμαι παντρεμένη και έχω τρεις γιους. Ζω στην Κοζάνη με την οικογένειά μου. Λατρεύω τα βιβλία και ό,τι έχει σχέση με αυτά. Η αγάπη μου αυτή με έσπρωξε στο να δημιουργήσω τη βιβλιοφιλική ομάδα και το site «Βιβλίων Ορίζοντες». Παρ’ όλο που η επαφή μου με το βιβλίο, τους φίλους του και με συγγραφείς είναι καθημερινή, η αγάπη αυτή όλο και μεγαλώνει και με πλημμυρίζει.
Έγινε ανάγκη που ψάχνει συνεχώς τρόπους για να εκφραστεί, να μοιραστεί, να γίνει ανταποδοτική, έτσι οδηγήθηκα στη συγγραφή αυτού του βιβλίου που είναι η πρώτη μου συγγραφική προσπάθεια.
Το βιβλίο “Ματωμένη ανάμνηση”, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ.
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ,ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ”

Μεγακλής

«Όταν οι μαργαρίτες ήταν μόνο άσπρες ή μόνο κίτρινες», της Γαβριέλλας Ψιλοπούλου-Ιερωνυμίδου, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

“Η Παρέα με τα ποδήλατα-Το μυστικό του Βασίλη” της Νάνσυ Χατζή, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο