13.9 C
Greece
19 Μαΐου, 2024
ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

– ΜΟΝΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ, ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΜΟΝΑΞΙΑ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

 

Είναι άραγε οι Αµερικανοί από τον Άρη και οι Ευρωπαίοι από την Αφροδίτη; Mήπως ο αντιαµερικανισµός είναι νοµιµοποιη­µένος ρατσισµός; Ή µήπως πρόκειται για κάτι ανύπαρκτο, για µια κατασκευή των Αµερικανών υπερπατριωτών που δεν δέχονται κριτική και δεν παίρνουν από λόγια; Πολλοί αποδίδουν την ευρωπαϊκή εχθρότητα εναντίον των ΗΠΑ στον φθόνο και θεωρούν τον «εξαµερικανισµό» άριστη µορφή εκσυγχρονισµού.

Πράγµατι, σε πολλές περιπτώσεις, ο αντιαµερικανισµός είναι µια σειρά από στερεότυπα, προκαταλήψεις και υπεραπλουστευµένες, συνήθως ανακριβείς, πληροφορίες: το πρόβληµα στις κοινωνίες µας είναι ότι όλες οι παρεξηγήσεις, αν και συ­νι­στούν ψεύτικες ιδέες, παραµένουν αληθινά γεγονότα.

 

– ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Συγγραφέας: STEPHEN HAWKIΝG

Μετάφραση: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Στο βιβλίο αυτό, το τελευταίο του, ο µεγάλος αστροφυσικός και συγγραφέας του Χρονικού του Χρόνου µοιράζεται µαζί µας τις τελευταίες του σκέψεις πάνω στα µεγαλύτερα ερωτήµατα µε τα οποία είναι αντιµέτωπη η ανθρωπότητα.

Ο Στίβεν Χόκινγκ (1942-2018) αναγνωρίζεται ως ο διαπρεπέστερος επιστήµονας από την εποχή του Αϊνστάιν, γνωστός τόσο για το ρηξικέλευθο έργο του στη φυσική και στην κοσµολογία όσο και για την παιγνιώδη αίσθηση του χιούµορ του. Επιµόρφωσε εκατοµµύρια αναγνώστες για τις απαρχές του σύµπαντος και τη φύση των µαύρων τρυπών και ενέπνευσε εκατοµµύρια άλλους αψηφώντας µια τροµακτική διάγνωση ALS, η οποία αρχικά του άφηνε περιθώριο ζωής µόλις 2 έτη. Αργότερα θα αναγκαζόταν να επικοινωνεί χρησιµοποιώντας µόνο µερικούς µυς του προσώπου του, όµως συνέχισε να προωθεί την έρευνα στο πεδίο του και να αποτελεί µια αξιοσέβαστη φωνή επί κοινωνικών και ανθρωπιστικών ζητηµάτων.

Ο Χόκινγκ δεν έλυσε απλώς µερικά από τα µεγαλύτερα µυστήρια της επιστήµης, αλλά πίστευε επίσης πως η επιστήµη παίζει ζωτικό ρόλο στην επίλυση των προβληµάτων µας εδώ στη Γη. Τώρα, καθώς αντιµετωπίζουµε τεράστιες προκλήσεις για τον πλανήτη µας –µεταξύ των οποίων την κλιµατική αλλαγή, την απειλή του πυρηνικού πολέµου και την ανάπτυξη της τεχνητής νοηµοσύνης–, στρέφει το βλέµµα του στα πιο κρίσιµα ερωτήµατα που τίθενται.

 

– Ο ΟΥΣΑΡΟΣ

Συγγραφέας: ΑΡΤΟΥΡΟ ΠΕΡΕΘ-ΡΕΒΕΡΤΕ

Μετάφραση: ΤΙΤΙΝΑ ΣΠΕΡΕΛΑΚΗ

Ο Ουσάρος, το πρώτο βιβλίο του Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε, γράφτηκε το 1983, «ανάμεσα σε δύο πολεμικά ρεπορτάζ», όπως λέει ο ίδιος. Ο Ρεβέρτε αφηγείται την ιστορία ενός νεαρότατου ουσάρου, του ανθυπίλαρχου του ναπολεόντειου στρατού Φρεντερίκ Γκλυντς, που ετοιμάζεται να δώσει την πρώτη του μάχη.

Ένα ρωμαλέο και αριστοτεχνικό αφήγημα, που κατατάσσεται σήμερα ανάμεσα στα καλύτερα του συνολικού έργου του.

 

 

-Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΧΤΗΣ (επανέκδοση)

Συγγραφέας: ΜΑΡΙΑ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΔΟΥ ΠΟΘΟΥ

 Ο Άγγελος της Στάχτης συνεχίζει το Τραγούδι του νεκρού αδερφού, δηµιουργώντας έναν καινούριο µύθο που φτάνει ως το Άδυτο της ψυχής να βρει το µακρύ ταξίδι της στη Νέκυια.

 

Ένα µυθιστόρηµα αναρχικό, σαγηνευτικό, τολµηρό, που οδηγεί την Ψυχή στο ξέφωτο της µεγάλης Αλήθειας

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“Το βέλο της νύφης” του Νικόλαου Ντέτσικα, από τις Εκδόσεις Ελκυστής

Καλλιόπη Γιακουμή

“Το Ναυάγιο” του Αναστάσιου Μπαλτζίδη, από τις Εκδόσεις Φυλάτος

Καλλιόπη Γιακουμή

“Σημείο Μνήμης-Αναδρομές με το Εκκρεμές Ραδιαισθησίας”της Αργυρώς Λεντούδη, από τις Εκδόσεις iWrite

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο