12.7 C
Greece
30 Απριλίου, 2024
MORE ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

“ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ” της Βικτόριας Χίσλοπ, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ H άποψη της Φαίη Δεληγιώργη για το βιβλίο

***

“ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ”
Συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ
Εκδόσεις Ψυχογιός
***

Η διάσημη και πολυγραφότατη Βρετανίδα συγγραφέας του πολυδιαβασμένου best seller βιβλίου “Το Νησί”, Βικτόρια Χίσλοπ, η οποία έχει δείξει ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα μέσα από τα μυθιστορήματα της και τις ιστορίες τους, που εμπνέεται και αντλεί μέσα από την κουλτούρα της αγαπημένη της χωράς όπως προσφωνεί και η ίδια την χωρά μας επιστρέφει και πάλι κοντά μας.

Με την ταλαντούχα πένα της, μας ταξιδεύει για ακόμη μια φορά στην όμορφη και μυροβόλο Κρήτη, μέσα από το νέο της βιβλίο, που έχει τον τίτλο “Μια Αυγουστιάτικη νύχτα “, μια ιστορία που δημιούργησε, εμπνεύστηκε και έγραψε κατά την διάρκεια του lockdown στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Βικτόρια Χίσλοπ γράφει αναφερόμενη στο νέο της μυθιστόρημα: «Έγραψα το «Μια νύχτα του Αυγούστου» κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου απομόνωσης που μας επιβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας την άνοιξη του 2020. Εκείνες τις δεκατέσσερις εβδομάδες τις πέρασα στην εξοχή της Αγγλίας, στο ίδιο σπίτι όπου είχα συγγράψει το Νησί σχεδόν είκοσι χρόνια νωρίτερα. Είναι ένα μέρος που περιστοιχίζεται από λιβάδια, οι πιο κοντινοί γείτονες είναι κοπάδια από πρόβατα και οι μόνοι ήχοι είναι τα κελαηδίσματα των πουλιών. Δεν υπήρχε κανείς από τους συνήθεις περισπασμούς που καμιά φορά καθιστούν τη συγγραφή πολύ πιο αργή διαδικασία απ’ ό,τι θα έπρεπε να είναι. Ήταν παράνομο να συναντιέται κανείς με φίλους του και, έτσι κι αλλιώς, εστιατόρια, παμπ και καφέ ήταν κλειστά. Το κοντινότερο καφενείο απείχε πολλά χιλιόμετρα, κι έτσι, στις εννιά η ώρα κάθε πρωί, έφτιαχνα μια μεγάλη κανάτα καφέ στο σπίτι μου και καθόμουν να γράψω.»  

Η αγαπημένη μας συγγραφέας, παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό, ακόμη ένα εξαιρετικό βιβλίο και μαζί και την ευκαιρία να ξανασυναντηθούμε με ήρωες που είχαμε αφήσει πίσω, πριν λίγα χρόνια μέσα στις σελίδες του αξέχαστου μυθιστορήματος Το Νησί. Οι κύριοι χαρακτήρες του νέου της πονήματος είναι οι ίδιοι, ωστόσο η ατμοσφαίρα διαφορετική, αφού πλέον οι θεραπευμένοι και υγιείς από την λεπρά ασθενείς, κλείνουν οριστικά το μαύρο κεφάλαιο αυτό της ιστορίας, αφήνοντας πίσω τους το λεπροκομείο της Σπιναλόγκας. Μακριά πια από αυτόν τον εφιαλτικό τόπο, χαράζουν τη διαδρομή μιας νέας ζωής που μόλις έχει ξεκινήσει για αυτούς, απέναντι πια, στην Πλάκα. Μια γιορτή που ετοιμάστηκε εκεί, σηματοδοτεί με τον καλύτερο τρόπο αυτό το σπουδαίο γεγονός. Το ημερολόγιο έδειχνε 25 Αυγούστου 1957, μια μέρα που θα χαραχτεί ανεξίτηλα στις μνήμες τους. 

Ωστόσο το κακό τους ριζικό, δεν το άφησαν φεύγοντας στην Σπιναλόγκα. Η όμορφη γιορτή που ετοίμασαν οι κάτοικοι της Πλάκας για να αγκαλιάσουν ξανά τους αγαπημένους τους και πλέον υγιείς συντοπίτες και συγγενείς τους, διακόπτεται από ένα απρόσμενο γεγονός. Δύο πυροβολισμοί επισκιάζουν την χαρούμενη ατμόσφαιρα, δύο πυροβολισμοί και η εκδίκηση δεν θα αργήσει να βρει τον στόχο της και να κόψει το νήμα της ζωής Άννας Βανδουλάκη…
Οι ζωές όλων ανατρέπονται και πάνω στην χαρά της επιστροφής στην Πλάκα εκείνο το αυγουστιάτικο βράδυ, ρίχνει την σκοτεινή σκιά της μια δολοφονία που θα πυροδοτήσει καινούργιες καθηλωτικές και καταλυτικές εξελίξεις για την ζωή τους. Εξελίξεις που θα φέρουν στην επιφάνεια παλιά πάθη, ένοχα μυστικά και τραγικά λάθη, όμως θα φέρουν και νέα ξεκινήματα στις ζωές των πρωταγωνιστών, που θα κρύβουν τις δικές τους εκπλήξεις για αυτούς. 
Μια γυναικεία φιγούρα δεσπόζει κυρίαρχη μέσα στο βιβλίο, η Μαρία, η αδερφή της Άννας, που μόλις έχει αφήσει πίσω την ασθένεια και τον Γολγοθά της Σπιναλόγκα και ετοιμάζεται για ένα καινούργιο ξεκίνημα δίπλα στον άντρα που αγαπά. Ώσπου όλα σκορπίζουν για εκείνη σε μια στιγμή.. Ο θάνατος της Άννας θα μετατρέψει την χαρά σε θρήνο και τα όνειρα της Μαρίας δείχνουν να παίρνουν ξαφνικά μια άλλη τροπή. Κάτι που δεν θα μπορούσε πότε να φανταστεί η ίδια, από την στιγμή που άφηνε πίσω της, όλες τις τραγικές στιγμές και τον κοινωνικό στιγματισμό του νησιού που την φυλάκισε για χρόνια.
Ένας ανεμοστρόβιλος απρόβλεπτων γεγονότων, θα φέρει το χάος στο πέρασμα του και θα την παρασύρει στη δίνη του. Η Μαρία  θα δοκιμαστεί ακόμη μια φορά  και οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν στην ζωή της, θα είναι συνταρακτικές .. 
Η συγγραφέας ακόμη μια φορά, αρωματίζει έντονα μέσα από έναν πολύχρωμο καμβά εικόνων και διαλόγων, το κοινωνικό και ηθογραφικό μοτίβο της τότε εποχής. Με μοναδικό όχημα την περιγραφική της δεινότητα, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, περιπλανιόμαστε από τα ακούσματα και τα μαγευτικά τοπία της Κρητικής γης, στις γειτονίες  του Πειραιά. Αόρατοι παρατηρητές, ζούμε μαζί με τους ήρωες του βιβλίου. Με τον μοναδικό της τρόπο η Βικτόρια Χισλοπ, μας μεταφέρει αυτούσια, όσα βιώνουν οι ήρωες του βιβλίου της, ο Μανώλης, ο Ανδρέας, ο Αντώνης και η Μαρία, που μοιραία ξαναέρχονται αντιμέτωποι με τα κοινωνικά και προσωπικά τους αδιέξοδα, αναζητώντας ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί την πολυπόθητη λύτρωση.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Θα μπορέσουν οι ήρωες να χτίσουν ξανά τις ζωές τους πάνω στα χαλάσματα του  παρελθόντος, απαλλαγμένοι από τον κοινωνικό στιγματισμό, το σκάνδαλο και τις προαιώνιες προκαταλήψεις του κόσμου;
Η Βικτόρια Χίσλοπ ήθελε να δώσει ακόμη μια ευκαιρία στους ήρωες της και μια νέα ζωή για αυτούς, μετά την τραγική εποχή του κοινωνικού στίγματος της λέπρας. Έτσι ζωντάνεψε παλιά πρόσωπα, δημιούργησε νέους χαρακτήρες απόλυτα εναρμονισμένους στο σκηνικό περιβάλλον που τους τοποθετεί και μας παρουσιάζει ένα μυθιστόρημα με γρήγορη, ρέουσα πλοκή και με έντονο κοινωνικό περιεχόμενο. Οι καταιγιστικές και συναρπαστικές εξελίξεις που ακολουθούν και οι κινηματογραφικές εικόνες που με αριστουργηματικό τρόπο ντύνει το κείμενο της η συγγραφέας, αβίαστα περνάνε την ατμόσφαιρα του βιβλίου στον αναγνώστη της, ενώ οι έντονοι διάλογοι και η αφηγηματικά ανάγλυφη και λυρική της γραφή, δεν του επιτρέπουν να ξεφύγει εύκολα, από τις σελίδες του.   
              
Ένα μυθιστόρημα, με όμορφη αισθαντική και καθαρή γραφή. Αληθινό,γλυκόπικρο,  έντονο, δραματικό, ελπιδοφόρο, νοσταλγικό, γεμάτο συναισθήματα, χρώματα και εικόνες και ποικίλα συναισθήματα, υπόσχεται στιγμές αγωνίας, έρωτα, ανατροπές που θα συναρπάσουν και αληθινές συγκινήσεις, που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον σε όλη την διάρκεια της ανάγνωσης.  
Σύμφωνα με τις πληροφορίες  τα δικαιώματα για την τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ,  διεκδικούν έως σήμερα τρεις εταιρίες ενώ είναι πιθανό στον χορό της διεκδίκησης να μπει μία ακόμα.
Το σίγουρο είναι πάντως ότι η έναρξη της επόμενης τηλεοπτικής σεζόν θα φέρει μαζί της το «Νησί Νο 2».
Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο
  ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
25 Αυγούστου 1957: Η αποικία λεπρών στη Σπιναλόγκα κλείνει και ακολουθεί ένα γλέντι για την περίσταση στην Πλάκα, στο χωριό ακριβώς απέναντι. Οι υγιείς συναντούν τους πρόσφατα θεραπευμένους και όλοι μαζί τρώνε, χορεύουν και γιορτάζουν αυτή τη σπουδαία στιγμή απελευθέρωσης από τον φόβο και την αρρώστια.
ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΠΟΥ ΣΤΑΘΗΚΕ Ο ΧΡΟΝΟΣ
Όλα παγώνουν, ωστόσο, όταν ακούγονται δυο πυροβολισμοί. Η Άννα πέφτει νεκρή. Και το κλείσιμο της αποικίας θα μείνει συνδεδεμένο για πάντα με την τραγωδία.
ΔΥΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΙΡΑ
Το ζήτημα είναι πώς θα συνεχίσουν να ζουν αυτοί που έμειναν πίσω. Η αδελφή της η Μαρία, ο σύζυγος της Άννας ο Αντρέας, ο εραστής της ο Μανόλης… Πώς θα αντιμετωπίσουν το στίγμα και το σκάνδαλο. Πώς θα χτίσουν ένα μέλλον πάνω στα ερείπια του παρελθόντος.
Κάθε σελίδα αναδίδει την αγάπη της Χίσλοπ για την Ελλάδα.
Daily Mail
Λίγα λόγια για την συγγραφέα
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

  VICTORIA HISLOP

ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΧΙΣΛΟΠ γεννήθηκε στο Λονδίνο. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στην Οξφόρδη και έχει εργαστεί στον εκδοτικό χώρο αλλά και ως δημοσιογράφος, προτού στραφεί στη συγγραφή. Αντλώντας έμπνευση από μια επίσκεψη στη Σπιναλόγκα, την εγκαταλειμμένη αποικία των λεπρών στα ανοιχτά της Κρήτης, έγραψε Το Νησί το 2005. Το βιβλίο έχει πουλήσει πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε 35 γλώσσες, ενώ έγινε σειρά στην ελληνική τηλεόραση το 2010. Η Βικτόρια αναδείχθηκε κορυφαία Πρωτοεμφανιζόμενη Συγγραφέας στα British Book Awards και απέσπασε πολλές διακρίσεις στη Γαλλία.

Επίσης, το μυθιστόρημά της Το Νήμα μπήκε στη βραχεία λίστα των British Book Awards. Τα επόμενα βιβλία της έφτασαν στο Νο 1 της λίστας της Sunday Times. Το ΟΣΟΙ ΑΓΑΠΙΟΥΝΤΑΙ κατέλαβε κατευθείαν την πρώτη θέση στα μπεστ σέλερ της Sunday Times με το που εκδόθηκε, τον Ιούνιο του 2019. Η Βικτόρια μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην Αγγλία και την Ελλάδα. Μιλάει άψογα γαλλικά και ελπίζει να φτάσει στο ίδιο επίπεδο και στα ελληνικά. Πρόσφατα αναγορεύτηκε Επίτιμη Διδάκτωρ των Γραμμάτων από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στη Θεσσαλονίκη.

Σύνταξη και επιμέλεια: Φαίη Δεληγιώργη 
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“Ανάρμοστον Εστί” της Ειρήνης Βαρδάκη, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή

Καλλιόπη Γιακουμή

“Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ” της Αργυρώς Χαρίτου, από τις Εκδόσεις Momentum

Καλλιόπη Γιακουμή

“Το Ναυάγιο” του Αναστάσιου Μπαλτζίδη, από τις Εκδόσεις Φυλάτος

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο