12.4 C
Greece
15 Μαΐου, 2024
ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΑΠΟΥΤΣΗ: “Θυμώνω πολλές φορές με τον εαυτό μου που δεν είναι όσο τολμηρός και αποφασιστικός, αλλά και για τα όχι που δεν λέω πολλές φορές στις απαιτήσεις των άλλων”

Συνέντευξη στην συγγραφέα 
Καλλιόπη Παπουτσή

.

Κοντά μας σήμερα η συγγραφέας του βιβλίου 

.

“ΆΝΕΞΙΤΗΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ“

Το βιβλίο της κα. Παπουτσή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής

 

 

 

1. “Ανεξίτηλες στιγμές” τιτλοφορείται το νέο σας βιβλίο κα. Παπουτσή και θα ήθελα να αρχίσουμε την συζήτησή μας, μιλώντας μας λίγο για αυτό. Τι σας οδήγησε στην συγγραφή του;

Οι Ανεξίτηλες Στιγμές αποτελούνται από δεκαέξι διηγήματα με διαφορετική θεματολογία. Διηγήματα που το καθένα από αυτά δημιουργήθηκε σε διαφορετική χρονική στιγμή στην διάρκεια ενός έτους. Κάθε ένα από αυτά την συγκεκριμένη στιγμή που δημιουργήθηκε κάλυπτε και μία διαφορετική ανάγκη έκφρασης συναισθημάτων. Οι ήρωες ξεπήδησαν μέσα από την επιθυμία μου να περιγράψω την καθημερινότητα σε διαφορετικές εποχές, διαφορετικές οικονομικέ και κοινωνικές συνθήκες ζωής. Όμως όταν θέλησα να οργανώσω μια συλλογή διηγημάτων, επέλεξα ανάμεσα στα διηγήματα που υπήρχαν στον υπολογιστή μου, εκείνα που είχαν ως κοινό στοιχείο την ανατρεπτική στιγμή για την ζωή του κάθε ήρωα. Στιγμή που θα έμενε ανεξίτηλη στην υπόλοιπη πορεία της ύπαρξης του.

2. Ένα μωσαϊκό πολλών και διαφορετικών ηρώων θα συναντήσουμε στο βιβλίο σας. Πόσο δύσκολο ήταν για σας να σκιαγραφήσετε τον κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά;

Πραγματικά δεν μπορώ να πω αν ήταν εύκολο ή δύσκολο γιατί την ώρα που αρχίζω να γράφω τις πρώτες λέξεις της κάθε ιστορίας, αφήνω ελεύθερη  την σκέψη μου να τρέχει πλάθοντας την μια λέξη μετά την άλλη, το ένα γεγονός μετά το άλλο, τον κάθε χαρακτήρα, την ζωή, τις επιθυμίες του κάθε ήρωα μου. Αφήνομαι στην ίδια την γραφή να με οδηγεί στην πλοκή και την υπόσταση του κάθε προσώπου που θα εμπλακεί μέσα στα κείμενα μου, χωρίς να έχω εκ των προτέρων σκιαγραφήσει τον χαρακτήρα του κάθε ήρωα.

3. Ενώ υπάρχει κοινός παρανομαστής που ενώνει τους ήρωες σας, επιλέξατε να έχει ο καθένας την δική του ιστορία. Γιατί  λοιπόν 16 διαφορετικές,  μικρές αυτοτελής ιστορίες και όχι μια που θα τους εμπεριέχει όλους; 

Αν γινόταν αυτό τότε οι ήρωες θα ήταν πρόσωπα ενός μυθιστορήματος, κάτι που την συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν ήθελα να γράψω, αλλά και δεν θα ήταν εφικτό, μιας και οι ήρωες των δέκα έξι διηγημάτων μου, είναι δομημένοι σε διαφορετική εποχή, διαφορετικούς τόπους, και με διαφορετική χροιά η κάθε ιστορία.

4. Που θα τον πάει το βιβλίο σας, τον αναγνώστη που θα το επιλέξει ;

Ο Αναγνώστης θα κάνει ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο από την εποχή του εξήντα μέχρι σήμερα και από τις χώρες της Ανατολής θα βρεθεί στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη στην άκρη της Πελοποννήσου, στο Βόλο και σε πολλές άλλες όμορφες περιοχές της Ελλάδας. Μέσα από ένα γαϊτανάκι συναισθημάτων Θα γευτεί διαφορετικές συνθήκες ζωής, διαφορετικές επιθυμίες, στιγμές αστυνομικού μυστηρίου, ανατροπές και αποκαλύψεις που δεν έχουν επιστροφή, αλλά και κωμικοτραγικές καταστάσεις καθημερινότητας.

5. Τι θα του δώσει; Τι θα του μάθει; Τι θα τον κάνει να νιώσει;

Θα του δώσει εικόνες από την ζωή μιας άλλης εποχής, αλλά και σημερινές πιο σύγχρονες. Θα κάνει ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο και στις ψυχές τόσο διαφορετικών ανθρώπων. Θα του μάθει ότι πρέπει να παλεύει στην ζωή για τα προσωπικά του θέλω, να μη σταματά στα εμπόδια, αλλά και ότι ένα μοιραίο λάθος μπορεί να καταστρέψει τα πάντα γύρω του. Θα τον κάνει να νιώσει την έξαψη της νιότης, του έρωτα, τον θυμό την ελπίδα του αύριο και πάνω από όλα θα νιώσει στιγμές αναψυχής.

6. Υπάρχουν “Ανεξίτηλες στιγμές” στην ζωή μας που μπορούν να καθορίσουν την πορεία της ζωής της; Πρέπει να στεκόμαστε στο παρελθόν και να το αφήνουμε να μας καθορίζει;

Είναι αδύνατον μια ανεξίτηλη στιγμή να μην αφήσει το στίγμα της πάνω στο χαρακτήρα ενός ανθρώπου και να μη στιγματίσει την ψυχή του. Όμως το παρελθόν δεν θα πρέπει να μας φυλακίζει, να μας κάνει αδύναμου, ευάλωτους, αλλά να γίνεται αρωγός για το μέλλον.

7. Τι σας ενέπνευσε σε αυτό το βιβλίο, τι σας εμπνέει γενικότερα…

Έμπνευση για μένα είναι η ίδια η ζωή, οι μυρωδιές της φύσης, τα χρώματα που την περιβάλουν, τα αποτσίγαρα στο τασάκι, το κουλούρι που τρώει η κυρία στο απέναντι κάθισμα του λεωφορείου, ο καυγάς δυο ατόμων από το διπλανό διαμέρισμα, η άσχημη ή η χαρούμενη είδηση που θα διαβάσω στο ίντερνετ, ακόμα και το φαγητό που ξεχάστηκε στο φούρνο και κάηκε μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης. Τα πάντα δίνουν έμπνευση, η κάθε στιγμή της ζωής μπορεί να εξελιχθεί σε μια εν δυνάμει ιστορία. Κάποιες τέτοιες στιγμές ήταν το εφαλτήριο για κάποιες από τις δέκα έξι ιστορίες μου.

8. Λατρεύω τις πεταλούδες. Σημαίνουν για μένα πολλά… Εσείς γιατί επιλέξατε να είναι γεμάτο από αυτές το εξώφυλλο του βιβλίου σας;  

Και εγώ λατρεύω τις πεταλούδες καθώς η μεταμόρφωση τους, σε ένα τόσο όμορφο πλάσμα είναι κάτι υπέροχο. Η μεταμόρφωση που μπορεί να νιώσει κάθε άνθρωπος στην ψυχή και την ζωή του μετά από μια ανεξίτηλη στιγμή, που μπορεί  να μετατρέψει το κακό γεγονός σε καλό. Αναγέννηση μέσα από λάθη, από αποκαλύψεις και ανατροπές. Ανεξίτηλες στιγμές που θα φέρουν σαν πεταλούδα την αναγέννηση μιας νέας ζωής.

9. Αν σας ζητούσα να ξεχωρίσετε μια “ανεξίτηλη στιγμή” από το διάστημα που γράφατε το βιβλίο. ποια θα ήταν αυτή;

Η διαδρομή για την συγγραφή κάθε ιστορίας, είναι μια ανεξίτηλη στιγμή που δίνει ώθηση για την συγγραφή της επόμενης. Ανεξίτηλη στιγμή είναι επίσης, η στιγμή που κάθε φορά πιάνω στα χέρια μου τυπωμένο το πρώτο αντίτυπο των βιβλίων μου.

10. Ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο στο βιβλίο και αν σας δινόταν η ευκαιρία να αλλάζατε κάτι, τι θα ήταν αυτό;

Το αγαπημένο μου απόσπασμα είναι από το διήγημα «Άγριες Νύχτες»    

Τα χρόνια επούλωσαν τις πληγές στο σώμα μου και στην ψυχή μου. Τις μνήμες μου όμως ήταν αυτό το μολύβι που δε με άφηνε να τις ξεχάσω να τις εξαλείψω. Κάθε μολυβιά, μια εικόνα των ματιών μου· κάθε χιλιοστό που  μίκραινε το μολυβάκι μου ξαλάφρωνε την καρδιά μου.

Δεν θα ήθελα να αλλάξω τίποτα. Είμαι ικανοποιημένη με την υπάρχουσα δομή που έχουν οι ήρωες μου και οι ζωές τους.

11. Είστε λογίστρια, τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την συγγραφή; Τα μαθηματικά βασίζονται σε αποδείξεις, ενώ τις περισσότερες φορές η συγγραφή είναι φαντασία, μυθοπλασία… Πως τα συνδυάζετε;  

Λογίστρια ως βιοποριστικό επάγγελμα, όμως η δική μου καρδιά ήταν πάντα καλλιτεχνική. Μια καρδιά που της αρέσει να ταξιδεύει μέσα στις ζωές των ηρώων, να ορίζει τα γεγονότα και τις διαδρομές τους, να πλάθει συναισθήματα και πάθη, να περιφέρεται σε ξένους τόπους μέσα στον χρόνο. Η συγγραφή για μένα είναι, σαν να ζω μέσα σ’ ένα όνειρο όπου μπορώ να κάνω τα πάντα, να καταφέρω το ακατόρθωτο, να πολεμήσω τις αδυναμίες και να μιλήσω στους αναγνώστες μέσα από τις ευαισθησίες της ψυχής μου. Ένας τρόπος να ξεφεύγω από την καθημερινότητα και την μονοτονία των αριθμών.

12. Θέλω να μου πείτε κατά την γνώμη σας, αν υπάρχει καλό και κακό βιβλίο και τι κάνει την διαφορά ανάμεσα τους..

Η ματιά του εκάστοτε αναγνώστη καθορίζει το αν ένα βιβλίο είναι καλό ή κακό. Κάθε βιβλίο πρέπει να είναι πηγή έμπνευσης και ψυχαγωγίας για τον αναγνώστη. Να προσφέρει συστατικά όπως το γέλιο, το δάκρυ, την αγάπη, την ελπίδα, να ανοίγει νέους ορίζοντες. Να ταξιδεύεις στις σελίδες του και να ανακαλύπτεις νέους κόσμους, νέα συναισθήματα, και επιλογές που δεν είχες σκεφτεί μέχρι εκείνη την στιγμή. Αν κάτι απ’ όλα αυτά νιώθουμε όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο, τότε σίγουρα κρατάμε στα χέρια μας για την δική μας ιδιοσυγκρασία ένα καλό βιβλίο. Βέβαια κάθε αναγνώστης ψάχνει διαφορετικά στοιχεία σε κάθε βιβλίο και αγαπά συγκεκριμένο ύφος γραφής ή θεματολογίας. Επομένως ένα βιβλίο δεν μπορεί να ικανοποιεί τους πάντες. Έτσι πάντα θα υπάρχουν Θετικές και αρνητικές κριτικές. Σημασία έχει να μιλά το κάθε ανάγνωσμα στην δική μας καρδιά.

13. Μιλήστε μας λίγο για σας.. Τι σας αρέσει ν κάνετε εκτός από το να γράφετε, τι βιβλία διαβάζετε, τι σας θυμώνει, τι σας κάνει να ονειρεύεστε, τι σας προσγειώνει…

Μου αρέσει να ζωγραφίζω, από μικρό παιδί τσαλαβουτούσα μέσα στα χρώματα μέχρι σήμερα. Μου αρέσει η μουσική, με ταξιδεύει με γαληνεύει. Μου αρέσει το θέατρο ως θεατής, αλλά περισσότερο όταν ερμηνεύω εγώ ρόλους πάνω στο σανίδι μέσα από την ενασχόλησή μου ως ερασιτέχνης ηθοποιός. Λατρεύω τα ταξίδι, να περπατώ μέσα στους άγνωστους δρόμους μιας πόλης ανακαλύπτοντας τις ομορφιές του κόσμου. Θυμώνω πολλές φορές με τον εαυτό μου που δεν είναι όσο τολμηρός και αποφασιστικός, αλλά και για τα όχι που δεν λέω πολλές φορές στις απαιτήσεις των άλλων

13+1  Εδώ λοιπόν μπορείτε να προσθέσετε μόνη σας, την ερώτηση που δεν σας έκανα.. Τι δεν σας ρώτησα, που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας..;;

14. Θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

Ελπίζω οι Ανεξίτηλες στιγμές να είναι ένα ευχάριστο ανάγνωσμα στα χέρια τους, σαν να γεύονται ένα κουτί με διαφορετικά σοκολατάκια και να ανακαλύπτουν σε κάθε ένα από αυτά  μια διαφορετική συναισθηματική ανατροπή.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ κα. Παπουτσή,  που μας μιλήσατε και μας χαρίσατε αυτήν την τόσο όμορφη συνέντευξη-γνωριμία, μαζί σας…

Καλοτάξιδο το βιβλίο σας!!

“ΑΝΕΞΙΤΗΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ”

Αρκεί μια στιγμή χαράς, λύπης, θυμού για να αλλάξει την πορεία της ζωής μας; Πολλές φορές είναι αρκετά ακόμα και λίγα λεπτά για να ανατρέψουν αυτά που γνωρίζαμε ή για να ανακαλύψουμε αυτά που δε γνωρίζαμε για τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, τους ανθρώπους που εμπιστευόμαστε. Υπάρχουν κάποιες στιγμές που μένουν ανεξίτηλες στο μυαλό και την ψυχή μας. Σε κάθε μια από τις δεκαέξι ιστορίες του βιβλίου, οι ήρωες βιώνουν μια ανεξίτηλη στιγμή που θα ανατρέψει τα δεδομένα της ζωής τους.

Για την Αγγελική αρκεί μια φωτογραφία. Για τη Βασιλική μια αποκάλυψη.

Για τη Στελίνα ένα άλμπουμ.

Για την Αλίνα ένα μικρό μολυβάκι.

Για τον Παναγιώτη μια λέξη.

Για την Κάτια το άνοιγμα μιας πόρτας. Αυτοί είναι μερικοί από τους ήρωες που θα συναντήσει κανείς στις Ανεξίτηλες Στιγμές. Για κάποιους από αυτούς δε θα υπάρχει επιστροφή.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΌ

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΑΠΟΥΤΣΗ

Η Καλλιόπη Παπουτσή γεννήθηκε στον Βόλο, όπου ζει και εργάζεται. Αν και λογίστρια στο επάγγελμα, η ψυχή της φλέρταρε από μικρό παιδί με τις τέχνες. Στη Θεσσαλονίκη, όπου έζησε αρκετά χρόνια, σπούδασε ελεύθερο σχέδιο καθώς και μουσική – ανώτερα θεωρητικά και πιάνο. Εργάστηκε σε ωδεία και στον χώρο της εκπαίδευσης, παραδίδοντας μαθήματα σχεδίου. Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική διακοσμώντας επαγγελματικούς χώρους και παιδικά δωμάτια. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και παρουσίασε και την προσωπική της έκθεση. Λάτρης της λογοτεχνίας, συμμετείχε σε διάφορες λέσχες ανάγνωσης καθώς και σε τμήματα δημιουργικής γραφής. Παράλληλα είναι μέλος στη θεατρική πειραματική σκηνή Ν. Ιωνίας Βόλου. Το πρώτο μυθιστόρημα της Καλλιόπης Παπουτσή, το Δια πυρός και συζύγου, κυκλοφόρησε το 2013. Το δεύτερο γραπτό εγχείρημά της είναι η συλλογή διηγημάτων με τίτλο Ανεξίτηλες Στιγμές

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΊΟ ΕΔΩ

ΑΝΕΞΙΤΗΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

Επιμέλεια συνέντευξης: Καλλιόπη Γιακουμή

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ: “Με βγάζει εκτός εαυτού η ανθρώπινη κακία, ο μικροπρεπισμός και το ψέμα. Σιχαίνομαι το «δήθεν» και το κακό –ή καλό- είναι πως σπάνια μπορώ να κρύψω τα συναισθήματά μου, όταν το αντικρίζω. “

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΝΙΝΙΩΤΗΣ: “Πόσο μου αρέσει να βγαίνω από το απάγκιο μου να βγάζω τα ρούχα μου σιγά σιγά, να μένω γυμνός στην αλήθεια και σε όποια άλλη δύναμη με προκαλεί.”

Μεγακλής

Θοδωρής Δεύτος: “Ο πόλεμος είναι πόλεμος, οι άνθρωποι είναι άνθρωποι, δεν κάνει διακρίσεις είτε είναι μαύροι, λευκοί, κίτρινοι, ορθόδοξοι, μουσουλμάνοι, βουδιστές, δεξιοί, αριστεροί ή οτιδήποτε άλλο. Όλοι πεθαίνουν με τους ίδιους τρόπους!”

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο