12.5 C
Greece
11 Μαΐου, 2024
Βιβλία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

“Εσύ τι έλεγες!” της ΛέναςΠαπαδοπούλου, από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο

  “Εσύ τι έλεγες!”
Συγγραφέας: Λένα Παπαδοπούλου 
Εκδόσεις Υδροπλάνο
***

Αρχές της δεκαετίας του 1960… τότε που συναντήθηκαν το παλιό με το καινούργιο. Ο κόσμος να αλλάζει γρήγορα, με τα μυαλά πολλών, όμως, να μην μπορούν να ακολουθήσουν. Όλα όσα ήξεραν είχαν τελειώσει και τα καινούργια φόβιζαν. Οι περισσότεροι τότε έχασαν τα αβγά και τα καλάθια στο κυνήγι της πολυπόθητης ευτυχίας και την αναζήτηση της αγάπης. Κύριο μέλημα; Όχι τόσο να αγαπήσουν όσο να αγαπηθούν. Με το μικρόκοσμό τους να διαμορφώνει τη ζωή τους και τη ζωή όσων ορίζουν, παγιδευμένοι στα συναισθηματικά τους ελλείμματα.

Εξαιρέσεις αυτοί με πλεόνασμα ψυχής. Στερεότυπα, ανόητοι καθωσπρεπισμοί, αυθάδεια
της νιότης, υποκρισία, πνιγμένες επιθυμίες και, συχνά, παντελής έλλειψη ενσυναίσθησης. Στραγγαλισμένη η χαρά και γύρω βάλτος. Όνειρα με φανταστικές και μεγάλες προσδοκίες, όταν η πραγματικότητα άλλα προστάζει. Ουτοπικά σχέδια και γι΄ αυτό διαψεύσεις, ματαιώσεις και οδυνηρές ανατροπές. Και όταν τα έρημα τα όνειρα γίνονται κομμάτια, πάντα να φταίνε οι άλλοι. Για λιγότερους διδάγματα, στόχοι και δουλειά για την πραγμάτωσή τους. Δύσκολη η διαχείριση της πραγματικότητας, ενώ καμμιά φορά η ευτυχία είναι ένα τόσο απλό πράγμα… Οι ζωές των μελών μιας μεγάλης οικογένειας για περίπου τριανταπέντε χρόνια.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

IMG_0909  Λένα Παπαδοπούλου

Γεννήθηκα άνοιξη στην Αθήνα, σε μια οικογένεια που ήρθε από μακριά. Ο πρώτος αποχωρισμός ήρθε πολύ νωρίς και χρειάστηκα αρκετά χρόνια για να το συνειδητοποιήσω. Μεγαλώνοντας, διαπίστωνα σχεδόν καθημερινά πως όλο και λιγότερα πράγματα μου άρεσαν από όλα όσα συνέβαιναν γύρω μου. Όταν το κατάλαβα καλά, άρχισα να τα γράφω σαν ιστορίες στο μυαλό μου. Ήταν ένας τρόπος για να μείνω απ΄ έξω. Ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, για να γνωρίσω το κόσμο.
Αν είχα γεννηθεί αγόρι, θα γινόμουν σίγουρα καπετάνιος. Η οικογένειά μου, όμως, είχε διαφορετικές και πολύ «καθωσπρέπει» απόψεις. Έτσι, σπούδασα Οικονομικά και Δημόσιες Σχέσεις. Μετά, προσγειώθηκα μια και καλή στην Εθνική Τράπεζα, με τα ταξίδια να παραμένουν το μεγάλο μου πάθος. Ταξίδια στον κόσμο – πραγματικά – στις ζωές και το μυαλό των άλλων – φανταστικά. Η παρατήρηση γύρω μου φαίνεται πως κάλυπτε την ανάγκη μου για διαρκή ανανέωση και αναζήτηση.> Ταξίδευα συνέχεια στις συμπεριφορές των ανθρώπων και στις ζωές τους, μαθαίνοντας πάντα κάτι καινούργιο, ακόμη και όταν αυτές έκαναν κύκλους και επαναλαμβάνονταν, καμιά φορά με τραγικό τρόπο. Οι ιστορίες τους άρχισαν να παίρνουν μορφή και να σχηματίζουν σενάρια. Και μετά από ένα δυνατό σοκ το οποίο ήθελα να ξεπεράσω, ξεκίνησα αβίαστα να γράφω και γράφοντας να αποσυμπιέζομαι. Βρήκα καινούργιες και απάτητες διαδρομές, στη δική μου προσπάθεια να εξηγήσω τον κόσμο. Ζω πάντα στην Αθήνα, με τον σύζυγό μου Ευάγγελο και τον γιο μας Αγησίλαο που είναι και το σπουδαιότερο έργο της ζωής μου.
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“Χάλκινες Βέρες” της Άννας Αζούρ από τις Εκδόσεις Ωκεανός

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΒΑΘΙΑ ΝΕΡΑ” της Ευδοκίας Σταυρίδου, από τις εκδόσεις Ωκεανός

Καλλιόπη Γιακουμή

“Ο Γλύπτης” (The Death Sculptor) του Chris Carter από τις Εκδόσεις Bell

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο