12.7 C
Greece
30 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

“ΑΟΡΑΤΟ ΝΗΜΑ” της Ευαγγελίας Ευσταθίου, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή

Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή για το βιβλίο

“ΑΟΡΑΤΟ ΝΗΜΑ”
Συγγραφέας Ευαγγελία Ευσταθίου
Εκδόσεις Λιβάνη
.
.
.

Το “Αόρατο νήμα”, είναι το δωδέκατο κατά σειρά βιβλίο της Ευαγγελίας Ευσταθίου. Αφορά μια ερωτική ιστορία γεμάτη περιπέτεια και δίψα για εκδίκηση με κεντρικό ήρωα, τον Στέφαν Ντόμπριν. 

Πρόκειται για έναν άντρα με ινδιάνικες ρίζες, που έχει εκπαιδευτεί προκειμένου να μετατραπεί στην τέλεια φονική μηχανή. Τον χρησιμοποίησαν ως πειραματόζωο και κινείται χωρίς να αφήνει ίχνη και εντελώς αποτελεσματικά. Έκανε σκοπό της ζωής του την εκδίκηση που θέλει να πάρει, για τον φόνο του αδελφού του και έτσι μια συναρπαστική περιπέτεια ξετυλίγεται, λέξη την λέξη σχεδιασμένη με την υπέροχη πένα της Ευαγγελίας Ευσταθίου, στις σελίδες του βιβλίου. 

Ο έρωτας δεν λείπει ποτέ από τα βιβλία της Ευσταθίου. Η Ζάνα Λυμπέρη είναι μια γυναίκα που προσπαθεί να κάνει μια νέα αρχή και να ξεχάσει το “αμαρτωλό” παρελθόν της. Η μοίρα, πάντα σε ρόλο καταλύτη, τους εμπλέκει σε ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι. Όλα μπερδεύονται και ανατρέπονται συνεχώς. Συναισθήματα, σκέψεις, ρόλοι, συμφέροντα, πιστεύω, στόχοι.. Όλα ένα περίτεχνο-πολύχρωμο γαϊτανάκι, που η Ευσταθίου μπλέκει με εξαιρετικό τρόπο στο βιβλίο της. Όλα άρρηκτα συνδεδεμένα με ένα αόρατο νήμα, ένα νήμα έτοιμο να σπάσει ανά πάσα στιγμή. 

Σαν αργεντίνικο ταγκό η σχέση του Στέφαν και της Ζάνα. Χρειάζεται πλήρη ισορροπία για να μπορέσει να εκπέμψει μαγεία και πάθος. Ένας χορός που μοιάζει τόσο αρμονικός από την μια, μα γεμάτος ένταση και αμφιβολία από την άλλη. Όταν ο Στέφαν διοχετεύει τη δύναμή του στη ντάμα, η Ζάνα, του την επιστρέφει με θηλυκότητα και δυναμισμό, μα όταν οι ισορροπίες χάνονται, τότε όλα ανάμεσα τους και πάλι καταρρέουν. Όλα εκτός από εκείνο το μαγικό “αόρατο νήμα”. Τον παλμό αυτού του χορού τον δίνει πάντα η Ευαγγελία Ευστάθιου, με εξαιρετική μαεστρία. 

Με τις κατάλληλες “νότες”, που μόνο αυτή ξέρει πότε να τονίσει και πότε να χρησιμοποιήσει,  παρασύρει σε ένα συναρπαστικό “κρεσέντο” τον αναγνώστη της και αυξάνει βαθμιαία την ένταση. 

Αναπάντεχες ανατροπές, καταιγιστική δράση, απρόσμενες εξελίξεις, ζοφερές υποθέσεις, μυστήριο, ένταση, καθηλώνουν και κερδίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Όταν η πένα της Ευσταθίου βουτά στον αισθησιασμό και τον έρωτα το αποτέλεσμα πλανεύει και ξέπνοα διαβάζεις την κάθε σελίδα ως το τέλος. 

Οι χαρακτήρες της, άλλοτε φαντάζουν σκληροί και απροσπέλαστοι και άλλοτε είναι τρωτοί, κουβαλούν τις δικές τους πληγές, φόβους και ανασφάλειες. Άνθρωποι βασανισμένοι, ταλαιπωρημένοι, χτυπημένοι από την μοίρα και την ζωή αλύπητα κάποιες φορές, άδικα άλλες, που  όμως καταφέρνουν να βρουν την δύναμη και το ψυχικό σθένος που χρειάζεται, για να πετύχουν τους στόχους τους, ακόμα και αν αυτό, τους φθάνει στα όρια τους ή απαιτεί μεγάλες θυσίες. Μπορείς εύκολα να τους ψυχολογήσεις και να δικαιολογήσεις την όποια τους συμπεριφορά. Εκείνος έξυπνος και δυναμικός, γοητευτικός και προικισμένος με μια αρρενωπότητα παλιάς κοπής, που πάντα μαγνητίζει και αποπλανεί.  Εκείνη κρύβει μέσα της ένα μικρό παιδί από την μια, μα  είναι ταυτόχρονα και αρκετά ώριμη και ικανή, να τιθασεύσει τον εαυτό της, μα και να αφεθεί χωρίς κανέναν δισταγμό, αρκεί να νιώσει το τι πρέπει να κάνει. Μια γυναίκα γεμάτη πάθος και ελκυστική σαν την αμαρτία. Μπορεί να δώσει τα πάντα, μα και να τα στερηθεί ή να τα στερήσει αν χρειαστεί. 

Ένα άλλο σημείο στο οποίο πρέπει να σταθεί κανείς σε αυτό το βιβλίο, είναι η ευκολία της συγγραφέως, να μας μεταφέρει σε διαφορετικούς τόπους, χωρίς να κουράζει και χωρίς απότομες μεταβολές και άστοχες περιγραφές. Έχει μελετήσει καλά τον κάθε τόπο, πριν μας προσφέρει ένα σύντομο ταξίδι εκεί. Έχει κοιτάξει με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του τι, θα μεταφέρει στον αναγνώστη της, στην κάθε πτυχή του βιβλίου της, πράγμα που μαρτυρά η έρευνα που έχει κάνει, πάνω σε θέματα που αφορούν την ιατρική επιστήμη, μα και την ινδιάνικη καταγωγή, του κεντρικού ήρωα της.

Άρτια η γραφή της, ρέει στις σελίδες του βιβλίου προσφέροντας μας κινηματογραφικές σκηνές. 

Το “Αόρατο νήμα” της Ευσταθίου, συνδέει άψογα και εντελώς αρμονικά, τα χαρακτηριστικά ενός πολυμορφικού βιβλίου, προσδίδοντας του αποχρώσεις κοινωνικού, αισθηματικού, ερωτικού θρίλερ μα και μιας συναρπαστικής περιπέτειας και για αυτό, απευθύνεται σε μεγάλο μέρος του αναγνωστικού κοινού. 

Το “αόρατο νήμα”, είναι η επαφή και η επικοινωνία της συγγραφέως με τους αναγνώστες της, για να τους μεταφέρει τα μηνύματα της. Ότι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός. Το καλό, το κακό, το όμορφο, το απεχθές, το επιτυχημένο ή όχι είναι πάντα μια εικόνα, άλλοτε επιτηδευμένη και άλλοτε όχι, μα σε καμιά περίπτωση, δεν θα πρέπει να υπερισχύει σε μία κοινωνία και να διαμορφώνει ανθρώπινες συμπεριφορές. 

“Καμιά φορά αυτά που δεν θέλουμε μπορούν να μας κάνουν περισσότερο ευτυχισμένους από αυτά που θέλουμε ή νομίζουμε ότι θέλουμε. Και καμιά φορά αυτά που θέλουμε μπορούν να κάνουν σίγουρα ευτυχισμένους εμάς και εντελώς δυστυχισμένους τους άλλους.”

“Η αγάπη, το πανίσχυρο αόρατο νήμα ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι.”

Νομίζω πως διαβάζοντας κανείς αυτό το βιβλίο θα καταλάβει πόσο δυνατά μα και ευαίσθητα, πόσο καθοριστικά και απαραίτητα, είναι τα αόρατα νήματα σε όλες τις σχέσεις μας, μα πάντα εμείς αποφασίζουμε αν τα διατηρήσουμε ή αν τα κόψουμε οριστικά..

Σύνοψη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Ο Στεφάν Ντομπρίν, πειραματόζωο κάποτε προκειμένου να μετατραπεί στην τέλεια φονική μηχανή, αναγεννιέται από τις στάχτες του και γίνεται ο χειρότερος εφιάλτης εκείνων που διέλυσαν τη ζωή του και δολοφόνησαν τον αδερφό του.

Η Ζάνα Λυμπέρη, στην προσπάθειά της να δραπετεύσει από την γκρίζα ζώνη της κοινωνίας, γίνεται ο λάθος άνθρωπος τη λάθος στιγμή και βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αδυσώπητης σύγκρουσης.

Οι δρόμοι τους διασταυρώνονται αναπάντεχα όταν ο κύκλος της εκδίκησης ανοίγει, σε μια ξέφρενη διαδρομή από την Αθήνα ως την Αμερική και τα Καρπάθια Όρη. Ο πρώην αδίστακτος στρατιώτης με τη διαλυμένη ψυχή και η πρώην κλέφτρα που ποτέ δεν έπαψε να πιστεύει στα παραμύθια αναγκάζονται να χαράξουν μαζί την αιματηρή πορεία ως το τέλος του κύκλου, ακροβατώντας πάνω στο αόρατο νήμα που συνδέει τη ζωή με τον θάνατο, το φως με το σκοτάδι, την παράνοια με τη λογική, το μίσος με την αγάπη.

Εκείνος, η στάχτη. Εκείνη, η ζωή.

Οι δυο τους, θηρευτές και θηράματα σε μια ακατάπαυστη εναλλαγή ρόλων. Θα καταφέρει η αγάπη να γίνει το μαγικό κλειδί; Θα αντέξει το νήμα, ή θα κοπεί καθώς τα τέρατα επιμένουν να βρυχώνται;

«Θα σου δώσω, ωστόσο, μια ευκαιρία», άκουσε τον άντρα να της λέει μ’ εκείνη την ανατριχιαστικά βραχνή φωνή και με το πρόσωπό του σε απόσταση αναπνοής από το δικό της, ώστε να φαίνονται πεντακάθαρα όλες οι τρομακτικές του λεπτομέρειες. «Θα μου δώσεις ονόματα και διευθύνσεις. Θα μου πεις τα πάντα, χωρίς να παραλείψεις το παραμικρό. Κι όταν τελειώσω με όλους αυτούς, θα γίνεις εσύ ένας βρικόλακας που θα ξυπνάει μόλις πέφτει η νύχτα. Μια ζωντανή νεκρή. Κάπου αλλού, με άλλη ταυτότητα. Και με μια ονειροπαγίδα κρεμασμένη πάνω από το κρεβάτι σου, για να κρατάει μακριά τους εφιάλτες».
Αυτό ήταν.

Η Ζάνα ένιωσε χολή να της ανεβαίνει στο στόμα καθώς το στομάχι της άρχισε να τραντάζεται από τους σπασμούς. Τα πάντα σκοτείνιασαν γύρω της, και αισθάνθηκε το σώμα της να χαλαρώνει. Έκλεισε ήσυχα τα μάτια της και άφησε το κορμί της να πέσει προς τα πίσω.
Όλα ήταν καλύτερα τώρα.
Σκοτάδι πυκνό και λήθη.
Η λύτρωσή της κάποτε, η λύτρωσή της τώρα.
Δεν ήθελε να ξυπνήσει ποτέ.

.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Ευαγγελία Ευσταθίου γεννήθηκε και µεγάλωσε στον Πειραιά.

Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τµήµα Δηµοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών και εργάζεται ως δασκάλα στη δηµόσια εκπαίδευση τα τελευταία δεκαοχτώ χρόνια. Ξεκίνησε να γράφει από µικρή ηλικία, στην αρχή παραµύθια και στη συνέχεια διηγήµατα.

Ασχολείται επίσης µε τη ζωγραφική και τις κατασκευές από φυσικά υλικά. Μιλάει αγγλικά και ιταλικά.

Είναι παντρεµένη και έχει µία κόρη και έναν γιο.

Από τις Εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της Προσωπικές Στιγµές, Πέτρινοι Κύκνοι, Μ’ Άλλα Λόγια Σ’ Αγαπώ, Αν τον Άνεµο Ρωτήσεις, Μετά την Καταιγίδα, Το Γυάλινο Ρόδο, Βαθύ, Βελούδινο Σκοτάδι, Ψίθυροι στις Φλόγες, Οι Δεσμώτες των Σκιών, Πριν Χαθεί η Νύχτα και Όχθες και Κύματα.

e-mail επικοινωνίας: evadalia@yahoo.gr

Άλλοι δίαυλοι επικοινωνίας:
https://www.facebook.com/evaggelia.efstathiou
https://www.facebook.com/Evaggelia-Efstathiou

 -Ταξίδια-ψυχής-924271481027476 

.
 
Βιβλιογραφία

(2018)Αόρατο νήμα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2017)Όχθες και κύματα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2016)Πριν χαθεί η νύχτα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2015)Οι δεσμώτες των σκιών, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2014)Ψίθυροι στις φλόγες, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2013)Βαθύ, βελούδινο σκοτάδι, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2012)Το γυάλινο ρόδο, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2011)Μετά την καταιγίδα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2010)Αν τον άνεμο ρωτήσεις, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2007)Μ’ άλλα λόγια σ’ αγαπώ, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2004)Πέτρινοι κύκνοι, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2001)Προσωπικές στιγμές, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
.
Σύνταξη και επιμέλεια: Καλλιόπη Γιακουμή

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ” της Αλκυόνη Παπαδάκη, γράφει η Σοφία Δερέ

Καλλιόπη Γιακουμή

ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ 10 ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΡΟΥΑΓΙΑΛ της Κριστίν Γουέλς, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

“ΑΚΑΚΙΕ” του Κώστα Κρομμυδα, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο