18 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΟΦΙΑ ΔΕΡΕ

“ΜΥΡΩΔΙΑ ΑΠΟ ΣΑΝΙΔΙ” του Κώστα Κρομμύδα, γράφει η Σοφία Δερέ

Η άποψη της Σοφίας Δερέ για το βιβλίο 

“ΜΥΡΩΔΙΑ ΑΠΟ ΣΑΝΙΔΙ”
Συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας
Εκδόσεις Διόπτρα

 

Το “Μυρωδιά από σανίδι”, δεν είναι ένα βιβλίο του Κώστα Κρομμύδα, για τον έρωτα.
Είναι ένα βιβλίο, για τον έρωτα του Κώστα Κρομμύδα. Η αποκάλυψη γίνεται στο εξώφυλλο του βιβλίου και σίγουρα όχι με την πρώτη ματιά. Είναι ένα βιβλίο καθρέφτης του συγγραφέα, με βάθος και προβληματισμούς. Το παρελθόν και το μέλλον, πλεγμένα με την παρουσία της αγάπης και τη μνήμη της ενοχής, ζητούν συγχώρεση για την ομορφιά, νοσταλγούν τη θλίψη και τη θυσία. Το «Μυρωδιά από σανίδι» τ’ αντανακλά όλα αυτά, αρκεί να το “παρακολουθήσεις από κοντά”. Ο συγγραφέας εμπνευσμένος από τη μνήμη του, συνθέτει ένα μωσαϊκό με μνήμες από προηγούμενες γενιές, κολλημένες περίτεχνα όλες μεταξύ τους. Το βιβλίο είναι η ματιά πίσω στο χρόνο και η θλιβερή διαπίστωση ότι στον έρωτα εκφράζουμε το πεπρωμένο των επιλογών μας και ακριβώς όπως μέσα σ’ έναν καθρέφτη, τα πεπρωμένα αντικατοπτρίζονται το ένα μέσα στο άλλο. Το “Μυρωδιά από σανίδι”, είναι άλλη μια νίκη του Κώστα Κρομμύδα σ’ ένα στοίχημα με τον εαυτό του και τα θέλω του. Σαν γνήσιος μάστορας, δίνει στις λέξεις το αληθινό τους νόημα και χωρίς να προσπαθεί να χτίσει εικόνες που δεν μας είναι γνωστές, βουτάει στην ποίηση όλα τα συναισθήματα.
Ο ήρωάς του, μιλάει ακατάπαυστα αλλά παντού στην ιστορία, συγκλονίζει η σιωπή. Η πολυλογία της ενοχής και του ανεκπλήρωτου, κεντάει τη σιωπή της νοσταλγίας και της συγχώρεσης.
Ένας θεατράνθρωπος στη δύση της ζωής του, με τη μυρωδιά της ανάσας του θανάτου να καίει τα ρουθούνια του, σηκώνει για ύστατη φορά την αυλαία της ψυχής του και παίζει την τελευταία πράξη του πόνου που προκάλεσε σε όσους τον αγάπησαν αλλά και σε όσους ο ίδιος αγάπησε. Ένα δυνατό φινάλε, μια συγκλονιστική αποκάλυψη κι ένας Κώστας Κρομμύδας, ερωτευμένος με το σανίδι και τον έρωτα.

 

Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο

Στην Αθήνα του ’40, ένας έρωτας γεννιέται στο σανίδι, όταν η Δωδέκατη Nύχτα ενώνει τον Νικόλα και τη Λυδία στη σκηνή και τη ζωή. Ένας έρωτας που θα κρατήσει δεκαετίες, κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά και με πτυχές που μένουν κρυφές, μέχρι τη μέρα που ο Νικόλας αποφασίζει να αποκαλύψει στη Μάρω τα κρυμμένα μυστικά.

Μια ζωή σαν θέατρο, γεμάτη ένταση, πάθος και δημιουργία, συνδέει τους δύο πρωταγωνιστές μέχρι την τελική αυλαία. Μια ζωή όπου «Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή. Κι όλοι οι άντρες κι οι γυναίκες είν’ απλώς ηθοποιοί». Μια ζωή γεμάτη μυρωδιά από σανίδι.

Μια ιστορία εμπνευσμένη από τους αξέχαστους έρωτες του θεάτρου και της μεγάλης οθόνης

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Κώστας Κρομμύδας
Ο Κώστας Κρομμύδας είναι απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός στο θέατρο, στην τηλεόραση και στο σινεμά. Το 2018 συμμετείχε στον τρίτο κύκλο της δημοφιλούς αγγλικής σειράς The Durrells.
Τον Μάιο του 2012 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο του, Μπαμπά, Mεγάλωσέ με, και τον Μάιο του 2013 το πρώτο μυθιστόρημά του, Η Ζωή που Έλειπε, το οποίο κυκλοφορεί και στην αγγλική γλώσσα με τον τίτλο Cave of Silence. Τον Ιούνιο του 2014 εκδόθηκε το δεύτερο μυθιστόρημά του, με τίτλο Ογκρέσα. Ακολούθησε το μυθιστόρημα Μη με Λησμόνει, τον Μάιο του 2015. Τα πρώτα τρία μυθιστορήματά του βρίσκονταν στην τελική δεκάδα του διαγωνισμού βιβλίου των Public. Τον Μάιο του 2016 εκδόθηκε το μυθιστόρημά του Ουρανόεσσα, το οποίο βραβεύτηκε το 2017 ως το καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς, στην κατηγορία «Ηρωίδα έμπνευση».
Τον Μάιο του 2017 εκδόθηκε το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο Φως μέσα στη Θύελλα, το οποίο έχει μεταφραστεί στα αγγλικά με τον τίτλο Athora.
Παραδίδει μαθήματα υποκριτικής και «δημόσιου λόγου-public speech». Αρθρογραφεί σε sites, εφημερίδες και περιοδικά.www.kostaskrommydas.gr
onioncostas@gmail.com
www.facebook.com/costas.krommidas
twitter.com @kostaskrommydas
instagram KROMMYDASKOSTAS

Βιβλιογραφία

(2018) Η ζωή που έλειπε, Διόπτρα
(2018) Μυρωδιά από σανίδι, Διόπτρα
(2018) Ουρανόεσσα, Διόπτρα
(2017) Φως μέσα στη θύελλα, Διόπτρα
(2016) Η ζωή που έλειπε, Διόπτρα
(2016) Ουρανόεσσα, Διόπτρα
(2015) Μη με λησμόνει, Διόπτρα
(2014) Ογκρέσα, Διόπτρα
(2014) Ογκρέσα, Διόπτρα
(2013) Η ζωή που έλειπε, Μίνωας
(2013) Η ζωή που έλειπε, Μίνωας
(2012) Μπαμπά, μεγάλωσέ με, Μίνωας
(2012) Μπαμπά, μεγάλωσέ με, Μίνωας
Σύνταξη και επιμέλεια: Σοφία Δερέ
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“Η μυρωδιά σου στα σεντόνια μου” του Γιάννη Φιλιππίδη, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΝΤΙΚΡΥ” του Θοδωρή Δεύτου, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή

Καλλιόπη Γιακουμή

«Δούρειος Ίππος» του Κώστα Κρομμύδα, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο