10.5 C
Greece
26 Οκτωβρίου, 2024
Η χρησιμη πληροφορία της ημέρας ΟΙ ΣΤΗΛΕΣ ΜΑΣ

Το διάσημο αυτόγραφο της Κλεοπάτρας..

Το διάσημο αυτόγραφο της Κλεοπάτρας εντοπίστηκε σε πάπυρο στο Βερολίνο. Πώς σχετίζεται με την μοιραία ναυμαχία στο Άκτιο, που σήμανε το τέλος του εραστή της, Μάρκου Αντώνιου…

Η συλλογή αυτογράφων ιστορικών προσωπικοτήτων είναι ευρέως διαδεδομένο χόμπι στις δυτικές κοινωνίες. Όμως, το διασημότερο αυτόγραφο δεν ανήκει σε κάποιο συλλέκτη, αλλά στο Κρατικό Μουσείο του Βερολίνου – Αιγυπτιακό Μουσείο και Συλλογή Παπύρων (Staatliche Museen zu Berlin – Ägyptisches Museum und Papyrussammlung).

Η ύπαρξή του έγινε γνωστή το 2000 μετά την επιστημονική δημοσίευση του εγγράφου που το φέρει. Πρόκειται για «αυτόγραφο» της Κλεοπάτρας Z΄ (69-30 π. Χ.), τελευταίας Ελληνίδας βασίλισσας της Αιγύπτου (της δυναστείας των Πτολεμαίων). Η Κλεοπάτρα είναι η διασημότερη βασίλισσα της αρχαιότητας και οι έρωτές της με τον Ιούλιο Καίσαρα και κυρίως με τον Μάρκο Αντώνιο έχουν περάσει στη σφαίρα του θρύλου.

Αντώνιος και Κλεοπάτρα, πίνακας του Sir Lawrence Alma-Tadema. Πηγή: wikipedia 

 

Τον Φεβρουάριο του 33 π.Χ. η Κλεοπάτρα, εξέδωσε διαταγή σύμφωνα με την οποία ο Πούμπλιος Κανίδιος Κράσσος θα είχε φορολογική ατέλεια στην Αίγυπτο. Ο Κράσσος ήταν ένας από τους καλύτερους Ρωμαίους αξιωματικούς στην υπηρεσία του Μάρκου Αντωνίου που τον ακολούθησε στην Αίγυπτο. Εκεί γρήγορα έγινε το δεξί χέρι του Μάρκου Αντωνίου και ουσιαστικά διοικούσε τα ρωμαϊκά στρατεύματα στην Ανατολή καθώς το αφεντικό του είχε απορροφηθεί στον έρωτά του με την Κλεοπάτρα και τις κραιπάλες.

Η ναυμαχία στο Άκτιο. Πηγή: Lorenzo A. Castro – http://collections.rmg.co.uk/collections/objects/11743.html

 

Το 31 π.Χ., στο Άκτιο ο Κράσσος διοικούσε τις δυνάμεις ξηράς του Μάρκου Αντωνίου εναντίον του Οκταβιανού, του μεγάλου αντιπάλου του. Πριν από τη σύγκρουση ο Κράσσος συμβούλευσε τον Μάρκο Αντώνιο ότι η μάχη θα έπρεπε να δοθεί στη ξηρά όπου είχαν το πλεονέκτημα σε σχέση με τον Οκταβιανό αφού διέθεταν μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών και πιο έμπειρων. Όμως τελικά επικράτησε η άποψη της Κλεοπάτρας για σύγκρουση στη θάλασσα και στη ναυμαχία στο Άκτιο ο Οκταβιανός κατατρόπωσε το στόλο του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας.

Ο Οκταβιανός κατέκτησε την Αίγυπτο και οι δύο εραστές αυτοκτόνησαν. Ο Οκταβιανός συνέλαβε τον Πούμπλιο Κανίδιο Κράσσο και τον εκτέλεσε. Αν το 31 π. Χ. στο Άκτιο ο Μάρκος Αντώνιος τον είχε εισακούσει είναι πολύ πιθανόν ότι θα είχε αλλάξει άρδην η παγκόσμια ιστορία.

Κατά ευτυχή συγκυρία το έγγραφο με τη φορολογική ατέλεια του Πούμπλιου Κανίδιου Κράσσου διασώθηκε και σήμερα βρίσκεται στο Βερολίνο. Όταν οι ειδικοί -παπυρολόγοι- το μελέτησαν ανακάλυψαν ότι το κάτω μέρος του κειμένου, και χωριστά απ’ αυτό, διακρίνεται η λέξη «γινέσθωι».

Το έγγραφο με την φορολογική ατέλεια του Κράσου και το «αυτόγραφο» της Κλεοπάτρας σε κύκλο. Wikimedia Commons

Είναι διαφορετικού γραφικού χαρακτήρα από το υπόλοιπο κείμενο. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι τη λέξη αυτή έγραψε η ίδια η Κλεοπάτρα, και έτσι έχουμε το αυτόγραφό της!

Στην αρχική σύνθεση φωτογραφιών: Η Κλεοπάτρα στην πρώτη της συνάντηση με τον Καίσαρα, πίνακας του Ζαν Λεόν Ζερόμ (1866).

Πηγή : mezzo-mondo, http://www.mixanitouxronou.gr

Γίνετε μέλος της ομάδας μας “Βιβλίων Ορίζοντες” στο facebook πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο

Βιβλίων Ορίζοντες

Επιμέλεια  κειμένου: Καλλιόπη Γιακουμή

 

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 09-02-2019

Καλλιόπη Γιακουμή

 Πώς θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα η Ευρώπη.. 

Καλλιόπη Γιακουμή

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19-01-2019

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο