Χώροι ηρεμίας, ενδοσκόπησης, μελέτης και έρευνας, τα βιβλιοπωλεία, γεμάτα με σελίδες που τροφοδοτούν το σινεμά με ιστορίες από την αρχή της ύπαρξής του, δεν χρησιμοποιήθηκαν όσο συχνά έπρεπε από τους σεναριογράφους.
Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που κάποια κινηματογραφικά βιβλιοπωλεία μας έχουν μείνει τόσο αξέχαστα.
Εκεί μέσα γεννήθηκαν έρωτες, λύθηκαν μυστήρια, αναπτύχθηκαν φιλίες και έχθρες και βρέθηκαν μαγικά βιβλία.
«Πάθος και Αίμα» (1946) – Στο Geiger’s Rare Books η Ντόροθι Μαλόουν και ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ ξεστομίζουν μερικές από τις απολαυστικές, γεμάτες υπονοούμενα, ατάκες που έγραψε ο Ρέιμοντ Τσάντλερ, μπροστά από ένα υπέροχο σκηνικό που αποτελεί παράλληλα και κομβικό σημείο για την πλοκή της ταινίας.
«Vertigo» (1958) – Μετά από μία επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο Argosy ο Σκότι μαθαίνει την τραγική ιστορία της Καρλότα και βυθίζεται στον «ίλιγγο» μιας πλεκτάνης.
«Funny Face» (1959) – Το Embryo Concepts (υπέροχο όνομα) της Όντρεϊ Χέπμπορν δεν περνά και τις πιο ένδοξες ημέρες του, μέχρι που η παρουσία του φωτογράφου Φρεντ Αστέρ οδηγεί την πρωταγωνίστρια στο χώρο της μόδας.
«Η Χάνα και οι Αδελφές της» (1986) – Ο σύζυγος της Χάνα (Μάικλ Κέιν) είναι ερωτευμένος με την αδελφή της Λι (Μπάρμπαρα Χέρσεϊ). Μία «τυχαία» συνάντησή τους θα τους οδηγήσει σε ένα βιβλιοπωλείο, έναν κόσμο ανείπωτων λέξεων που απεικονίζει ιδανικά την αφηγηματική οξυδέρκεια του Γούντι Άλεν.
«84 Charing Cross» (1987) – Η ωραιότερη ταινία που έγινε ποτέ με κεντρικό θέμα ένα συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο, μίλησε για μια σχέση τόσο λογοτεχνική που αδυνατείς να πιστέψεις ότι υπέρξε στην πραγματικότητα και ευτύχησε να έχει σε μεγάλη ερμηνευτική φόρμα τους Άντονι Χόπκινς και Αν Μπάνκροφτ
«Hugo» (2010) – Το βιβλιοπωλείο του κυρίου Λαμπίς είναι ένα μαγικό μέρος, ένας ναός της γνώσης και το μέρος που οι 2 μικροί ήρωες ανακαλύπτουν τα πάντα για τον Ζορζ Μελιές. Υποβλητικός ιδιοκτήτης ο Κρίστοφερ Λι.
«Το Βιβλιοπωλείο της Κυρίας Γκριν» (2017) – Η ταινία που θριάμβευσε στα ισπανικά Γκόγια είναι εξόχως βρετανική στο στήσιμό της, με ένα πρωτοποριακό βιβλιοπωλείο να μην σκανδαλίζει ακριβώς τα ήθη της μικρής κοινωνίας όπου βρίσκεται, αλλά να λειτουργεί αποκλειστικά ως παράδειγμα θάρρους.
Γίνετε μέλος της ομάδας μας “Βιβλίων Ορίζοντες” στο facebook πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο
Επιμέλεια Φαίη Δεληγιώργη
πηγή cinemagazine